d00 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Pisałem tutaj ostatnio z prośbą o skompletowanie stereo do 3000 zł. Padło finalnie na budżet w okolicy 5000 zł po pozbyciu się paru przydasiów. Po odsłuchach zdecydowany jestem prawdopodobnie na Polk R200. Polecane mi były jeszcze inne kolumny, używane, ale zdecydowałem się finalnie na nowy sprzęt. Miejsce odsłuchu - 11m2. W owych 5000 zł cena kolumn Polk R200 to ok. 2500 zł. Do tego szukam wzmaka za drugie tyle. Jako źródło będzie póki co WiiM Mini (za jakiś czas Pro lub Ultra) oraz gramofon Pro-Ject Debut Carbon DC (2M Red) no i zależy mi na połączeniu z TV, więc optyk albo lepiej HDMI ARC, chociaż WiiM Ultra mógłby mi to w sumie dać. Zastanawiam się nad: - Cambridge Audio AXR100 - Yamaha A-S501 - Yamaha A-S701 (trochę ponad budżet) - SMSL AO300 - Argon Audio SA1 MK2/SA2 - WiiM Amp Nie bardzo mam jak to przesłuchać, więc wybrałbym coś do posłuchania u siebie na 14 dni i w razie zwrócił. Dlatego biorę pod uwagę sprzęt raczej nowy, a nie używany. Słuchałem jedynie tego Cambridge AXR100 i zagrał fajnie z Polk, ale nie wiem czy nie było lekko za gęsto basu. Coś co zagra lekko mniejszym basem? Moje preferencje muzyczne? Lubię muzykę z silnym ładunkiem emocjonalnym, głębokimi wokalami i bogatą aranżacją – rockowe ballady, klasyczny rock, progresywne brzmienia (Pink Floyd, Journey, Aerosmith) oraz polskie zespoły jak Budka Suflera. W stereo cenię realistyczne, koncertowe brzmienie, które oddaje poczucie obecności muzyków w pokoju, z szeroką sceną, dobrą separacją instrumentów i naturalną dynamiką. Ważne są dla mnie pełne, nasycone wokale, kontrolowany bas i detaliczna, ale nie ostra góra, która nie męczy przy długim odsłuchu. Edytowano 8 godzin temu przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, d00 napisał: Pisałem tutaj ostatnio z prośbą o skompletowanie stereo do 3000 zł. Padło finalnie na budżet w okolicy 5000 zł po pozbyciu się paru przydasiów. Po odsłuchach zdecydowany jestem prawdopodobnie na Polk R200. Polecane mi były jeszcze inne kolumny, używane, ale zdecydowałem się finalnie na nowy sprzęt. Miejsce odsłuchu - 11m2. W owych 5000 zł cena kolumn Polk R200 to ok. 2500 zł. Do tego szukam wzmaka za drugie tyle. Jako źródło będzie póki co WiiM Mini (za jakiś czas Pro lub Ultra) oraz gramofon Pro-Ject Debut Carbon DC (2M Red) no i zależy mi na połączeniu z TV, więc optyk albo lepiej HDMI ARC, chociaż WiiM Ultra mógłby mi to w sumie dać. Zastanawiam się nad: - Cambridge Audio AXR100 - Yamaha A-S501 - Yamaha A-S701 (trochę ponad budżet) - SMSL AO300 - Argon Audio SA1 MK2/SA2 - WiiM Amp Nie bardzo mam jak to przesłuchać, więc wybrałbym coś do posłuchania u siebie na 14 dni i w razie zwrócił. Dlatego biorę pod uwagę sprzęt raczej nowy, a nie używany. Słuchałem jedynie tego Cambridge AXR100 i zagrał fajnie z Polk, ale nie wiem czy nie było lekko za gęsto basu. Coś co zagra lekko mniejszym basem? Moje preferencje muzyczne? Lubię muzykę z silnym ładunkiem emocjonalnym, głębokimi wokalami i bogatą aranżacją – rockowe ballady, klasyczny rock, progresywne brzmienia (Pink Floyd, Journey, Aerosmith) oraz polskie zespoły jak Budka Suflera. W stereo cenię realistyczne, koncertowe brzmienie, które oddaje poczucie obecności muzyków w pokoju, z szeroką sceną, dobrą separacją instrumentów i naturalną dynamiką. Ważne są dla mnie pełne, nasycone wokale, kontrolowany bas i detaliczna, ale nie ostra góra, która nie męczy przy długim odsłuchu. Cześć Odnosząc się do Twojego wstępnego wyboru. Model AS701 różni się diametralnie od modelu 501. Nie tylko zresztą konstrukcją ale przede wszystkim jakością dźwięku. Z pewnością sugerowałbym Ci, posłuchać tego modelu. Dodatkowo proponuję dołączyć Rotel A11mk2 czyli następca modelu Tribute tak dobrze znanym wielu tu słuchaczom. https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a11-mkii.html?color=1709&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsE7Hd_elo-nwK8Q_MJTAX3Tf&gclid=Cj0KCQiAq-u9BhCjARIsANLj-s2aBNyOqnM_T-NrOI4jTPyABOAHVupJBa3QdWsMQrU631Mlyn1u6TkaAqmWEALw_wcB W Rotelu otrzymasz dużo dźwięku, z fajnym zaznaczonym basem. Przypomina te modele sprzed kilku lat, co jest dobrym sygnałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 30 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć Odnosząc się do Twojego wstępnego wyboru. Model AS701 różni się diametralnie od modelu 501. Nie tylko zresztą konstrukcją ale przede wszystkim jakością dźwięku. Z pewnością sugerowałbym Ci, posłuchać tego modelu. Dodatkowo proponuję dołączyć Rotel A11mk2 czyli następca modelu Tribute tak dobrze znanym wielu tu słuchaczom. https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a11-mkii.html?color=1709&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsE7Hd_elo-nwK8Q_MJTAX3Tf&gclid=Cj0KCQiAq-u9BhCjARIsANLj-s2aBNyOqnM_T-NrOI4jTPyABOAHVupJBa3QdWsMQrU631Mlyn1u6TkaAqmWEALw_wcB W Rotelu otrzymasz dużo dźwięku, z fajnym zaznaczonym basem. Przypomina te modele sprzed kilku lat, co jest dobrym sygnałem Widzę, że ten Rotel A11mk2 poza mój budżet, dodatkowo moc jedynie po 50W? Jak on się z tymi Polkami zgrywa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Musical Fidelity M2si. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, d00 napisał: Widzę, że ten Rotel A11mk2 poza mój budżet, dodatkowo moc jedynie po 50W? Jak on się z tymi Polkami zgrywa? Cenę można zawsze negocjować I o to chodzi, że to "tylko" 50 Wat na kanał ale za to jakich! Pamiętaj, że moc jest ważna a w przypadku takich marek jak na przykład Rotel, to oznacza wydajność pomimo braku imponującej wartości na papierze. Są duże szanse na powodzenie z Polkami. Rotel nie rozjaśni, nie spowoduje "nudy" ale Nada kontroli, precyzji i lekkiego ciepła. Chciałbyś przetestować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cenę można zawsze negocjować I o to chodzi, że to "tylko" 50 Wat na kanał ale za to jakich! Pamiętaj, że moc jest ważna a w przypadku takich marek jak na przykład Rotel, to oznacza wydajność pomimo braku imponującej wartości na papierze. Są duże szanse na powodzenie z Polkami. Rotel nie rozjaśni, nie spowoduje "nudy" ale Nada kontroli, precyzji i lekkiego ciepła. Chciałbyś przetestować? Mógłbym, jasne. Istnieje u Was możliwość wypożyczenia sprzętu? Czy najlepiej zamówić i skorzystać z opcji 14 dni zwrotu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 20 minut temu, d00 napisał: Mógłbym, jasne. Istnieje u Was możliwość wypożyczenia sprzętu? Czy najlepiej zamówić i skorzystać z opcji 14 dni zwrotu? Możemy Ci pożyczyć z ramienia forum ale lepiej byłoby jakbyś zamówił sobie online z naszej strony a jak Ci się spodoba to potem umówimy lepszą cenę dla Ciebie. Będziesz miał 14 dni na testy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts