d00 Napisano Piątek o 09:37 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 09:37 (edytowany) 21 minut temu, Jakub Łukaszewski napisał: Ciekawy jestem jak - z tego przedziału cenowego - spodobałyby się Tobie te Elac Uni-Fi Reference B6 (ewentualnie Debut Reference). Jeszcze Fyne f500 jest w promocji u polskiego dystrybutora ( https://natemataudio.pl/fyne-audio-f500-black-oak.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI3tXtwtT3iwMVYEpHAR3QajSkEAQYAiABEgLnpvD_BwE) Wśród używanych w tej cenie można też znaleźć JMR Lucia. Co do wzmaka, w podobnej cenie co Audiolab w outletach można znaleźć Cyrus One lub Quad Vena II Fyne F500 wizualnie mi totalnie nie leżą. Elac Uni-Fi Reference B6 (ewentualnie Debut Reference) - sam jestem ciekawy - bo miałem Elac Connex wcześniej i kurcze - fajnie to grało. Natomiast te kolumienki chyba średnio 20-30 cm od ściany i w rozstawie 130-150 cm (właściwie mój max)? JMR Lucia - cena spora, używek raczej nie biorę pod uwagę - chyba, że od firmy (zwroty/outlety), bo musi być prawo do 14 dniowego zwrotu - jak się nie spodoba, to nie chcę się bawić w sprzedaże, tylko prosty zwrot. A co Ty myślisz o Usher S-520 i Dynaudio Emit 10? Biorąc pod uwagę choćby takie video/audio: https://www.youtube.com/watch?v=QKN-TPmvHVk - to tutaj wokal w przypadku utworu Adele mi dużo bardziej leży w Elac - jest bardziej dociążony. Lubię dociążony wokal. Edytowano Piątek o 09:41 przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Piątek o 21:40 Udostępnij Napisano Piątek o 21:40 11 godzin temu, d00 napisał: Lubię dociążony wokal. Jeśli tak, to na pewno JMR Lucia nie są dla Ciebie. One grają lekko na średnicy - co nie znaczy, że jest wycofana. Absolutnie nie. Nie ma po prostu nacisku na niski środek, nie ma tam dużego dociążenia. Jest zwiewnie Reserve i Oberony miałem u siebie. Te pierwsze zdecydowanie mniej podbarwiają. Mają lepiej i wyraźniej rozciągnięty bas. Lepiej różnicują na niskich tonach. Oberony mają zejście, ale cały ten dół to jedna wielka, nadmuchana poducha robiąca PUF PUF. Nie ma też walnięcia na basie. W Dali jest też do bólu miękko, ciepło. Świeżości i równowagi dodają za to wysokie tony, które tutaj stawiam o wiele wyżej niż te w Polkach. Jest błyszcząco, soczyście. W Polkach czasami ma się wrażenie, że wysokotonowca nie ma, ta góra jest bo jest, jakoś tam wpleciona. A szkoda, bo seria Legend bazuje na tym samym przetworniku. I tam został on zupełnie inaczej zestrojony. Pokazuje o wiele więcej informacji bez śladów natarczywości. Fyne F500? No nie wiem. Tam też nie ma doładowania na dole. Równe monitory. Wzmacniacze. Wyżej były dwie propozycje. Quad Vena to wydmuszka. Daruj sobie. Cyrus One to podobna klasa do Audiolaba z większym naciskiem na bas i łagodniejszą górą. Dużo się więc tutaj nie zmieni. 6000A to fajny i funkcjonalny piecyk jeśli bierzemy pod uwagę nówki - zwłaszcza w okolicy 2000zł za nowy. Można go za tyle wyrwać na ibood - pojawia się tam dość często. Niestety w tych modelach utrapieniem jest hałasujący transformator o czym sam się zresztą przekonałeś. 11 godzin temu, d00 napisał: Dynaudio Emit 10 Miękko, ciepło z rozlazłym basem. Podobnie do Oberonów. Nieco inaczej zestrojona góra i przejście w wysokie. 12 godzin temu, d00 napisał: Usher S-520 Bardzo spokojnie i dość równo grające kolumienki. Łagodne granie, bez ostrości. Mają bardzo duże ubytki w pokazywaniu transjentów. Dynamika w skali mikro i makro wypada kiepsko. No. To pomarudziłem i obrzydziłem chyba wszystko dookoła. Nie gniewaj się 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano Piątek o 23:07 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 23:07 1 godzinę temu, lpomis napisał: Jeśli tak, to na pewno JMR Lucia nie są dla Ciebie. One grają lekko na średnicy - co nie znaczy, że jest wycofana. Absolutnie nie. Nie ma po prostu nacisku na niski środek, nie ma tam dużego dociążenia. Jest zwiewnie Reserve i Oberony miałem u siebie. Te pierwsze zdecydowanie mniej podbarwiają. Mają lepiej i wyraźniej rozciągnięty bas. Lepiej różnicują na niskich tonach. Oberony mają zejście, ale cały ten dół to jedna wielka, nadmuchana poducha robiąca PUF PUF. Nie ma też walnięcia na basie. W Dali jest też do bólu miękko, ciepło. Świeżości i równowagi dodają za to wysokie tony, które tutaj stawiam o wiele wyżej niż te w Polkach. Jest błyszcząco, soczyście. W Polkach czasami ma się wrażenie, że wysokotonowca nie ma, ta góra jest bo jest, jakoś tam wpleciona. A szkoda, bo seria Legend bazuje na tym samym przetworniku. I tam został on zupełnie inaczej zestrojony. Pokazuje o wiele więcej informacji bez śladów natarczywości. Fyne F500? No nie wiem. Tam też nie ma doładowania na dole. Równe monitory. Wzmacniacze. Wyżej były dwie propozycje. Quad Vena to wydmuszka. Daruj sobie. Cyrus One to podobna klasa do Audiolaba z większym naciskiem na bas i łagodniejszą górą. Dużo się więc tutaj nie zmieni. 6000A to fajny i funkcjonalny piecyk jeśli bierzemy pod uwagę nówki - zwłaszcza w okolicy 2000zł za nowy. Można go za tyle wyrwać na ibood - pojawia się tam dość często. Niestety w tych modelach utrapieniem jest hałasujący transformator o czym sam się zresztą przekonałeś. Miękko, ciepło z rozlazłym basem. Podobnie do Oberonów. Nieco inaczej zestrojona góra i przejście w wysokie. Bardzo spokojnie i dość równo grające kolumienki. Łagodne granie, bez ostrości. Mają bardzo duże ubytki w pokazywaniu transjentów. Dynamika w skali mikro i makro wypada kiepsko. No. To pomarudziłem i obrzydziłem chyba wszystko dookoła. Nie gniewaj się Dzięki za szeroką odpowiedź. A co powiesz o Dali Menuet - te nowe, które w sklepach są? Kurcze, chyba skłaniam się je wypróbować i dołożyć już trochę kasy poza założony budżet. Chcę się cieszyć muzyką. To nadal granie pod Lucia? Nie mówię, że ten wokal ma być jakoś niesamowicie dociążony, basowy - bardziej mi zależy na takiej naturalności, bez dużej ilości powietrza, bez metaliczności (nie znoszę) - nie do końca chcę efekt słuchania wokali ulubionych artystów jakbym stał pod sceną, a bardziej jakby byli obecni gdzieś w miarę blisko, bardziej intymnie. Dodatkowo zastanawiam się, czy ten bas w Menuet jest bardziej punktowy i fajnie plumkajacy - jak w Polk, czy raczej jak w Dali - ciągły, szeroki. Zdecydowanie wolę ten pierwszy. I nie musi być go dużo, wystarczy trochę. To już pewnie trzeba je wziąć i wypróbować. No bo co innego pod moje granie jeszcze pasuje? I do tej mojej klitki 10m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Piątek o 23:25 Udostępnij Napisano Piątek o 23:25 Przed chwilą, d00 napisał: Dali Menuet Mam Menuet i Lucie u siebie na co dzień. O jednych i o drugich było dość sporo na forum. Jest też dedykowany wątek. Małe Dali są zdecydowanie bardziej rytmiczne na wyższym basie. Fajnie "stukają", nadają rytm. Wyparowują w pomieszczeniu, grają bardzo przestrzennie, szeroko. Temperatura idąca w ocieplenie. Wokale w punkt, aczkolwiek lekko pogrubione, niżej zawieszone niż w Lucia. Wysokie tony wygładzone, są łagodniejsze całościowo niż w serii Oberon, ale co ciekawe detalu pokazują wg mnie znacznie więcej. Zejścia do piekieł w nich nie ma, to malutki monitor i trzeba się liczyć z ograniczeniami. Od pewnego momentu po prostu bas się ucina i tyle. To oczywiście wada, ale jak piszesz o 10m2 - może być też w pewnym stopniu zaletą. Nie wierzę, że w takim metrażu krowy pokroju Oberon 3 nie przeciągają Ci na basie i najzwyczajniej w świecie nie dudnią. Menuetom warto też zapewnić odrobinę przestrzeni dookoła i nie ładować ich na półkę, do szafki, ustawiać na samej ścianie, gdzieś w kątach. Ogólnie - bardzo ciekawy monitor potrafiący trafić w sedno muzyki i pokazać ją bardzo emocjonalnie. Warto sprawdzić. Na OLX widziałem ostatnio wersję SE w fajnej cenie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:28 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:28 Dnia 2.03.2025 o 12:33, d00 napisał: Kolumn grających jak hybryda R200 (bas, szczegółowość) i Oberon 3 (ciepło, mocny środek, emocjonalny wokal) w podobnym przedziale cenowym już pewnie nie znajdę? Albo delikatnie większym? Do 3000 zł za parę. Amphion. ale nie wiem czy dostaniesz w tym budzecie. Dnia 6.03.2025 o 17:47, d00 napisał: Przyszedł dzisiaj 6000A - ładnie to gra. Czuć przeskok w graniu między A6000 a tym całym Fosi Audio ZA3. Testuję zarówno z Polk R200, jak i Dali Oberon 3. Hmm, z Polkami dźwięk jest fajny, przestrzenny, bas jakby ładniej chodzi - wokale też nie są za mocne, może nawet nadal zbyt szczupłe, jakby brakuje w nich masy. No i brawo. Ja jak mówie że jest różnica nawet z tanimi AB to po łapach dostaje. Mennuet do listy faktycznie, Może KEFy L50Meta, Amphiony i Studio 16 Hz Canto One 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 07:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:41 Do pokoju 10m2 można sprawdzić Musical Fidelity LS3/5A itp. konstrukcje. No i obowiązkowo wspomniane wyżej Dali Menuet oraz Neat Iota. Do tego Rega Elex r/mk4 albo jeszcze lepiej Elicit mk5 (mega gęsto, miękko i ciepło z bardzo podgrzanym środkiem). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 08:19 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:19 35 minut temu, kaczadupa napisał: Do pokoju 10m2 można sprawdzić Musical Fidelity LS3/5A itp. konstrukcje. No i obowiązkowo wspomniane wyżej Dali Menuet oraz Neat Iota. Do tego Rega Elex r/mk4 albo jeszcze lepiej Elicit mk5 (mega gęsto, miękko i ciepło z bardzo podgrzanym środkiem). To już cenowo za dużo - te pozostałe. Mam zamiar przetestować Menuet + AXR100 + WiiM Ultra. Nie chcę / nie dam rady wydać więcej na kolumny + wzmak jak 8k na ten moment (nie wliczając w to już WiiM Ultra). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 08:31 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:31 Nie znam tego WiiMa ale chyba nie będzie on tak zmanierowany ciepłem jak wzmacniacze Regi a Ty chcesz ciepła na średnicy. Może poczekaj z testami aż Q21 dostanie nową Regę Brio (posiada wbudowany przetwornik). Cenowo z pewnością zrobią tak, że dasz radę z budżetem. Nie mówię, że WiiM zły ale to na bank nie będzie tak ciepłe i gęste ( tzw. klasyczny analog) granie na średnicy jak wzmacniacze Regi. Menuet na mały pokoik to świetny kierunek. Pamiętaj, że ceny które widzisz w salonach zawierają praktycznie zawsze dodany już tzw. rabat w wysokości około 25-35% ceny katalogowej. To najzwyklejszy w świecie handel. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano wczoraj o 09:53 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:53 (edytowany) 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Nie znam tego WiiMa ale chyba nie będzie on tak zmanierowany ciepłem jak wzmacniacze Regi Tylko @d00 pisze o WiiM Ultra. To streamer. Ciężko go porównywać do wzmacniaczy. Chyba Ci się pomylił z WiiM Ampem. 1 godzinę temu, d00 napisał: AXR100 To może być ciekawy piecyk do sprawdzenia z małymi Dali. Od siebie dorzucę jeszcze Musicala M2si. Ciepło, rytmicznie grający wzmacniacz, który lubi się z muzyką której słuchasz. Edytowano wczoraj o 09:57 przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 09:54 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:54 (edytowany) 14 minut temu, lpomis napisał: wzmacniaczy. Chyba Ci się pomylił z WiiM Ampem. Fakt, gubię się w WiiMach, w ich ofercie. Dzięki za sprostowanie. 14 minut temu, lpomis napisał: To może być ciekawy piecyk Jak to się stało, że my go do tej pory nie sprawdzili ? A tak, za tani Edytowano wczoraj o 10:07 przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 10:23 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 10:23 (edytowany) 28 minut temu, kaczadupa napisał: Fakt, gubię się w WiiMach, w ich ofercie. Dzięki za sprostowanie. Jak to się stało, że my go do tej pory nie sprawdzili ? A tak, za tani No to na tygodniu Dali powinny być wraz z AXR u mnie. Będę dawał znać w nowym wątku co i jak. Dzięki chłopy! Edytowano wczoraj o 10:24 przez d00 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano wczoraj o 10:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:33 A ja jeszcze raz powtórzę że jeśli jest możliwość to warto posłuchać magnata mr780😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano wczoraj o 11:00 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:00 Czytam ten wątek, ponieważ jestem na etapie doboru wzmacniacza do Polk R600. Jak dla mnie wystąpiło u Ciebie „zmęczenie materialu”. Stwierdziles, ze zostawiasz polki, potem jednak inne, pozniej znowu ze Polki. Odpocznij od testów chwilę, bo w ten sposób nic nie wybierzesz. A raczej czego bys nie wybral to bedziesz niezadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 11:35 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 11:35 32 minuty temu, kowallosu napisał: Czytam ten wątek, ponieważ jestem na etapie doboru wzmacniacza do Polk R600. Jak dla mnie wystąpiło u Ciebie „zmęczenie materialu”. Stwierdziles, ze zostawiasz polki, potem jednak inne, pozniej znowu ze Polki. Odpocznij od testów chwilę, bo w ten sposób nic nie wybierzesz. A raczej czego bys nie wybral to bedziesz niezadowolony. Polki już pojechały, bo zaraz mijał okres 14 dni na zwrot. Grały całkiem OK i zostawiłbym je zamiast Oberon 3, ale stwierdziłem, że na mojej powierzchni się będą marnowały i szkoda kasy. Oberon 3 jedzie w poniedziałek, a ja zamawiam Menuet i jak będzie satysfakcja to zostawiam i nic na razie więcej się nie bawię, bo mi szkoda czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts