Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć. 

Jestem niedoświadczony w połączeniach typu bi-wire czy bi-amp lecz skoro mam okazję to przetestować, to dlaczego nie. 

Do rzeczy: 

Kupiłem kabel jak w linku i nie bardzo wiem jak z kolorami pozostałymi poza czarnym i czerwonym, ponieważ zostaje jeszcze biały i zielony. Możecie pomóc? 

https://allegro.pl/oferta/przewod-kabel-glosnikowy-4x4-ofc-lp0203-bitner-9375103445

Druga sprawa to taka, że mam kolumny B&W 686 i nowy wzmacniacz Denon PMA900HNE i facet w sklepie powiedział mi, że takie połączenie nie ma sensu a na dłuższą metę mogę nawet popalić końcówki we wzmacniaczu. 

Możecie się jakoś do tego odnieść? 

Pozdrawiam 

Edytowano przez Wojtek Mulka
Napisano (edytowany)

A gdzie ten link?

A ten wzmacniacz to nie ma tylu wejść nie po to by podłączać bi amp tylko chyba by była możliwość podłączenia drugiej pary kolumn. Podobnie było w mcr612.

A kolumny jakie mają wejścia na kable,pojedyńcze czy podwójne?

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano

Dodałem link. 

Kolumny mają po 4 wejścia na kable i wzmacniacz również. W instrukcji wzmacniacza też pisze o możliwości połączenia bi-wiring. W M-CR była możliwość podłączenia typu bi-amp bo nawet w menu w konfiguracji głośników była taka opcja. 

Napisano (edytowany)

No z tego linku to zwykły kabel o dwóch kolorach ;czarnym i czerwonym. Do biwiringu to potrzebny ci kabel ,który do wzmacniacza podłączasz dwoma końcówkami(banany lub widly), a do kolumny czterema.Wstawię zdjęcie swojego kabla bo też używam biwire.

Do twojego sprzętu raczej w biwire bym się nie bawił, bo to nie przyniesie ci nic na plus.Bardziej pomaga połączenie bi-amping, ale to też raczej przy sprzęcie sporo droższym od twojego.

Od strony wzmacniacza w moim przypadku dwa banany, a od strony kolumny 4 banany, wtedy muszą być ściągnięte w kolumnach zworki między wejściami.KableNeotech.jpg.0935e73ca65584615358d9f1902382b8.jpg

Edytowano przez RoRo
Napisano (edytowany)

Piszą o biwiring, ale to co jest przedstawione na rysunku to bi-amping.

Na twoim sprzęcie daj sobie z tym spokój, wystarczy kabel z dwoma bananami od wzmaka do jednej kolumny.Ewentualnie zmień tylko zworki w kolumnie z tej blaszki na odcinki samego kabelka lub kabelka zakończonego z jednej strony widełkami a z drugiej bananami.

Zobacz to jest normalny biwiring od wzmaka do jednej kolumny.

wzmak banany.jpg

kolumny banany.jpg

Tu bardziej widać jak z kabla wychodzą końcówki kabla z bananami.

kolumna banany 2.jpg

Edytowano przez RoRo
Napisano

@Tomasz Kluczynski

To powyżej to Twoje sprzęty?

2 godziny temu, Wojtek Mulka napisał:

Kupiłem kabel jak w linku i nie bardzo wiem jak z kolorami pozostałymi poza czarnym i czerwonym, ponieważ zostaje jeszcze biały i zielony. Możecie pomóc?

Może nie linkuj, tylko zrób zdjęcie tego kabla i wrzucaj tutaj. Ustalimy wowczas to i owo.

Pozdr. 

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ile metrów od kolumny do wzmacniacza?

17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

I jaki to przekrój (podaj w mm²)?

Te pytania do autora wątku ( @Wojtek Mulka )

13 minut temu, Wojtek Mulka napisał:

Zaraz, zaraz... Pokój ma około 10m2. Odległość kolumn od wzmacniacza to na okrętkę około 1,5m a kabel 4x4mm

Sorki za zamieszanie.

Tak swoją drogą to "grubaski" te Twoje kable 😇

4x4mm²🤔

Jest konkret!

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
46 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

To pytanie do autora wątku.

Sorki za zamieszanie.

Tak swoją drogą to "grubaski" te Twoje kable 😇

4x4mm²🤔

Jest konkret! Zworki są ściągnięte. Wymontowałem je wcześniej do Marantza. Nie ma mnie teraz w domu, czy możesz nanieść szkic na to zdjęcie poglądowe?

DENON-PMA-900HNE-srebrny-audiocolor-warszawa-2.jpg

02.jpg

Napisano (edytowany)

To super ze nie ma Cie w domu. Jak będziesz wracał, to kup po drodze, dwa zestawy widełek (4 szt.). Tworząc układ bi-wire musisz z jednej strony skręcić po dwie żyły, a Ty jak sam pisałeś masz 4mm² , co bez widełek przyspoży Ci mnóstwo stresu z montażem.

Ps: sprawdz czy wzmak akceptuje "widełki" 

Napisano (edytowany)

Cześć. Skręcasz ze sobą po jednej stronie kabla czarny z zielonym a czerwony z białym. I tą stronę podłączasz do wzmacniacza. Skrętkę z czarną żyłą do czarnego zacisku, skrętkę z czerwoną żyłą do czerwonego zacisku. Zdejmujesz te blaszki z zacisków na kolumnie i podłączasz czarną żyłę do dolnego czarnego, zieloną do górnego czarnego, czerwoną do dolnego czerwonego a białą do górnego czerwonego. To samo robisz w drugim kanale i bi-wiring zrobiony.

bi-wiring.webp.6f9975e6ad52d099987cec8060ed1613.webp

Jest jescze drugi sposób ale tu już mam obawy wytrzymałość końcówek. Chodzi o wykorzystanie zacisków A wzmaka do wysokich tonów, a zacisków B do niskich i włączenia trybu A+B.

images.png.cbf6db3c88aaff37700476d8dea38631.png

Edytowano przez WaldekA
Napisano
1 godzinę temu, WaldekA napisał:

Jest jescze drugi sposób ale tu już mam obawy wytrzymałość końcówek. Chodzi o wykorzystanie zacisków A wzmaka do wysokich tonów, a zacisków B do niskich i włączenia trybu A+B.

images.png.cbf6db3c88aaff37700476d8dea38631.png

Tego sposobu lepiej nie polecaj.

Na wzmacniaczu podano, że takie podłączenie dedykowane jest dla kolumn 8-16 Ohm. A te B&W są 6 omowe.

Napisano
14 godzin temu, pairtick napisał:

Połączenie A+B zaleca sam Denon. Yamaha zresztą też.

No ok, polecają.

Ale Denon podaje tak : 8-16 Ohm

image.png.c41f21f55b43357e9fe7772e4fd3064d.png

A moja Yamaha tak : 8 Ohm

image.png.79a679af86db387109c17212fdd9ca3a.png

Tak więc kolumny 4 czy 6 omowe oczywiście zagrają, ale przy głośniejszym słuchaniu w Denonie po dupie dostaną końcówki mocy, w Yamaszce trochę mniej, choć ja swoich 4 omowych kolumn tak nie podłączyłem (chociaż w kolumnach też mam podwójne terminale).

Napisano
11 minut temu, terracan1929 napisał:

No ok, polecają.

Ale Denon podaje tak : 8-16 Ohm

image.png.c41f21f55b43357e9fe7772e4fd3064d.png

A moja Yamaha tak : 8 Ohm

image.png.79a679af86db387109c17212fdd9ca3a.png

Tak więc kolumny 4 czy 6 omowe oczywiście zagrają, ale przy głośniejszym słuchaniu w Denonie po dupie dostaną końcówki mocy, w Yamaszce trochę mniej, choć ja swoich 4 omowych kolumn tak nie podłączyłem (chociaż w kolumnach też mam podwójne terminale).

Pytanie tylko co nazywamy głośnym słuchaniem? Podłączyłem tak jak producent pokazał, ale ja zazwyczaj nie przekraczam 50% głośności, bo nie mam takiej potrzeby. Jest się czego wobec tego obawiać?

Napisano (edytowany)

Jest bardzo niewiele kolumn spełniających minimum 8ohm. 

14 godzin temu, pairtick napisał:

Połączenie A+B zaleca sam Denon. Yamaha zresztą też.

Screenshot_20250225-205009~2.jpg

Podłączane powyższe na własną odpowiedzialność. 

No i oczywiście "zonk" z gwarancją :)