Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Podłączane powyższe na własną odpowiedzialność. 

No i oczywiście "zonk" z gwarancją :)

Podłączone zgodnie z zaleceniami producenta.

3 godziny temu, Wojtek Mulka napisał:

Pytanie tylko co nazywamy głośnym słuchaniem? Podłączyłem tak jak producent pokazał, ale ja zazwyczaj nie przekraczam 50% głośności, bo nie mam takiej potrzeby. Jest się czego wobec tego obawiać?

Ja tam się nie znam, ale to chyba dotyczy całych kolumn a nie poszczególnych sekcji.

3 godziny temu, terracan1929 napisał:

Tak więc kolumny 4 czy 6 omowe oczywiście zagrają, ale przy głośniejszym słuchaniu w Denonie po dupie dostaną końcówki mocy, w Yamaszce trochę mniej, choć ja swoich 4 omowych kolumn tak nie podłączyłem (chociaż w kolumnach też mam podwójne terminale).

Ja mam podłączone bi-wire wg zaleceń Yamahy - czyli A+B i gra 😇 

c6dabc1a1e69cbb9e7578551acdf3129.jpg

Napisano
7 minut temu, pairtick napisał:

Ja tam się nie znam, ale to chyba dotyczy całych kolumn a nie poszczególnych sekcji.

Głównie mowa o pasmie niższym.

8 minut temu, pairtick napisał:

Podłączone zgodnie z zaleceniami producenta.

To by oznaczało że masz podłączone kolumny, ktorych minim. Oscyluje w 8 Ohm. Jesli jest mniej, lub znacznie mniej to... Nie jest to zgodne z zaleceniami Producenta!

10 minut temu, pairtick napisał:

Ja mam podłączone bi-wire wg zaleceń Yamahy - czyli A+B i gra 😇 

No i ok. Jak to mawiają... "kto bogatemu zabroni" ;)

Napisano
16 minut temu, terracan1929 napisał:

A jaka to Yamaha?

1100 - u mnie, od lat  bez zmian 😇 

BTW. Poukładałem wzmacniacze Yamahy z ostatnich kilku lat: 

2007 - A-S2000
2008 - A-S1000

2013 - A-S3000
2014 - A-S2100
2015 - A-S1100

2018 - C/M-5000

2020 - A-S1200/2200/3200

Napisano
7 minut temu, terracan1929 napisał:

Ale że co? Że "przerobiłeś" je wszystkie?

Pierwszych pięciu słuchałem w sklepach i finalnie 1100 wylądował w domu. 

Słuchanie nowszych modeli nie było mi już potrzebne, ponieważ znalazłem to czego szukałem i delektuję się muzyką - jak za dawnych lat, wolny od sprzętofilli.

Wcześniej słuchałem na audiofilskich (cokolwiek to znaczy) Marantzach.

Kensington GR

Napisano
1 minutę temu, Tomasz Kluczynski napisał:

@Wojtek Mulka i zamierzasz się w to bawić? Jak zamierzasz rozwiązać sposób połączenia wzmacniacza z koumnami ?

Już tak podpiąłem. Nie było większego problemu z połączeniem jak na tym rysunku, choć niekoniecznie słychać różnicę pomiędzy zwykłym bi-wire. Jutro jak wrócę z pracy to podłączę tak jak ktoś tutaj pokazał, tylko do jednej grupy kolumn na wzmacniaczu a kolumny zostawię tak jak są teraz. 

Napisano
15 godzin temu, pairtick napisał:

Kensington GR

No gratuluję :) Piękne kolumny. Jeśli grają tak jak wyglądają to musi być świetne granie.

Ale wracając do tematu. To kolumny 8 omowe, więc jak najbardziej mogłeś podłączyć je tak jak podpowiada Yamaha, czyli podwójnym okablowaniem  :)

Napisano (edytowany)

Już co piąty "ultra-audiofil" jest w stanie kupić bezpieczniki (w tym kierunkowe, kierujac się wyłącznie wpisami na forum), tak jak pozostałych czworo 😜

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale po co podłączać w Bi  Wire?

Co to da?

Dla tych, którzy "słyszą" kable, zapewne będzie to gra warta świeczki. 

Co do autora, to jeśli ma już wzmak, kolumny i taki oto kabel to niechże go już podlaczy w bi-wire. 

Natomiast, Koledze ktory kupił/wystrugał jakieś klocki drewniane pod kable, jakoś nie pisałeś "Co to da"!

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Już co piąty "ultra-audiofil" jest w stanie kupić bezpieczniki (w tym kierunkowe, kierujac się wyłącznie wpisami na forum), tak jak pozostałych czworo 😜

Co do autora, to jeśli ma już wzmak, kolumny i taki oto kabel to niechże go już podlaczy w bi-wire. 

Natomiast, Koledze ktory kupił/wystrugał jakieś klocki drewniane pod kable, jakoś nie pisałeś "Co to da"!

Ja robiłem sporo prób , z poprzednim i obecnym sprzętem w kwesti połączenia normalnego i bi-wire. Bi Ampingu nie miałem możliwośći bo wzmaki miały tylko pojedyńcze gniazda połączeniowe.

Miałem też zrobione specjalne kabelki bi-wire z bardzo dobrej miedzi OCC z cieńszym kablem na górę i grubszym na bas. Takie podłączenie może przynieść ewentualną zmianę, choć ja jej nie słyszałem. Oddałem ten kabel za darmo(chociaż zapłaciłem a nie go 1200zł przy odcinku 2x2m) przy sprzedaży poprzednich kolumn, bo oprócz tego że nie słyszałem zmian to wyglądał okropnie i kiepsko się układał.

Obecnie mam podłączone bi-wiring, bo było mi tak wygodniej, a nie chciałem dorabiać zworek z dobrego kabla.

Osobiście uważam , że połączenie bi-wirig na plus nic nie wnosi, a jeśli już to w sprzęcie z wysokiego pułapu, dobrych kablach.

Autor tematu jak ma taki kabel jak na zdjęciu oczywiście niech próbuje, i sam niech wyrazi swoje zdanie czy czuje wogle jakąś różnicę.

Napisano
18 godzin temu, pairtick napisał:

I koniecznie bezpieczniki sieciowe.

Zapewne każdy jakieś ma :)

15 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Serio? To sa jakieś dane o tym?

To chyba ultraaudiofilów tu nie ma na forum.

15 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ja słysze kable. Ale Bi wiringu nie ogarniam.

Napisano
Dnia 28.02.2025 o 13:22, pairtick napisał:

Sieciowe? 😁 

Sieciowe = Zasilające? Tak

Sieciowe = internetowe? Nie

Dnia 28.02.2025 o 16:24, Chyba Miro 84 napisał:

Ale czytajo :)

Myślę że ultraaudiofile nie czytają forów.

Dnia 28.02.2025 o 19:09, pairtick napisał:

demot-100-462.jpg.9b70c30007308d2ffc85f1739c21a528.jpg

Tak samo uważam.

Jest inny rodzaj marketingu skierowany do innych klientów. W Telewizji reklamy są dla mas.