Skocz do zawartości

Aplikacja/program do dopasowywania sprzętu AUDIO pod słuchacza

d00

Recommended Posts

Hej,
czy znacie może jakieś programy/aplikacje, które na podstawie ankiety / pytań / kreatorów / linków do ulubionych utworów potrafi oszacować (AI) jakie brzmienie użytkownik preferuje i dobrać pod to sprzęt, wyszukać aktualne ceny, używki na portalach aukcyjnych, testy i opinie w Internecie, oszacować brzmienie itd.

Szukam czegoś podobnego i zastanawiam się, czy może ktoś zna coś w ten deseń.

Próbowałem ChatGPT, ale on pomija wiele kwestii (oraz modeli) i wchodzi w opinię zbyt wcześnie - głupi wątek i nie pamięta często, że już coś rekomendował itd.
Dodatkowo nie ogarnia portali aukcyjnych i ma raczej niezbyt aktualne ceny rynkowe.

Edytowano przez d00

51 minut temu, Wito76 napisał:

Nie mówcie, że moje dzieci (synowie) albo wnuki będą sobie wybierać żonę albo dziewczynę wg algorytmu z aplikacji. A chyba w tym kierunku zaczyna to iść.

Kilkaset lat temu normą było dobieranie par ze względu na pochodzenie bądź status materialny. Często też o doborze partnera decydowali rodzice. I zapewne nikogo to nie dziwilo. To co dziś wydaje się abstrakcją, za kilka lat może być czymś normalnym. A o zmieniających się czasach bardzo fajnie śpiewał Bob Dylan 😉.

Ja nie chcę doboru sprzętu w 100% przez AI i tyle, i nara. Ja bardziej zastanawiam się nad aplikacją pozwalającą poznawać sprzęt, z dodatkami AI. Z opiniami, z ankietami na temat brzmienia, jakości, zadowolenia z produktu.

Bardziej miałem na myśli bazę danych sprzętu audio z opiniami, trafnymi opisami na temat brzmienia itp.

Fajnie byłoby wejść w taką aplikację, zapisać swój set, który się posiada i poczytać trochę o podobnych sprzętach, poznać może inne osoby, które mają podobne sety i wymienić się doświadczeniami. Co zmienić, co poprawić itd.

Zapewne na ten moment nic takiego nie istnieje.

d00 apki nie ma i raczej nie będzie, bo w audio występuje stanowczo za dużo zmiennych.

W wyborze sprzętu najważniejszym wydaje mi się być to, by jak najwięcej fizycznie słuchać. Gdzie tylko się da, w salonach audio, u innych entuzjastów. Co ważne, nie sugeruj się opiniami innych.

I nie zamykaj się z góry na żadne opcje. Posłuchaj tranzystorów, klasy D, lamp, kolumn aktywnych używek i nówek. Cyfry i gramofonu.

Dopiero kiedy się osłuchasz, będziesz w stanie określić swoje preferencje. I dzięki temu dokonać świadomego wyboru.

Nikt ani nic, w tym żadna apka nie zrobi tego za Ciebie.

Warto pamiętać że wybierasz sprzęt dla siebie, a nie po to by zadowolić kogokolwiek innego.

I to że ktoś powie czy napisze, że Twój sprzęt jest do d..., czy "niekoszerny", jest kompletnie bez znaczenia. 

Audio to fajna przygoda, Ci którzy przede wszystkim od początku słuchają znacznie szybciej i racjonalniej dobierają swoje zabawki. I są z nich dłużej zadowoleni. 

Tyle od człowieka, który za dużo czytał, a za mało słuchał. Zaliczyłem pułapkę sprzętu nadmiernie rozdzielczego, zostałem niewolnikiem efektu "wow". Aż w końcu dotarło do mnie, że to ślepa uliczka. Bo z moich ówczesnych 350 płyt CD, dało się słuchać kilku... testowych samplerów i płyt jazzowych. Reszta była nie do zniesienia. Nagrania mają różną jakość, więc warto pamiętać żeby sprzęt był dobrany rozsądnie. Żeby dało się też słuchać bez bólu słabszych nagrań, bo te porządnie zrealizowane zabrzmią zawsze dobrze.

Bo po co ograniczać się tylko do tych dobrych jakościowo?

W końcu najważniejsza jest muzyka, i frajda jaką daje jej słuchanie.

Edytowano przez michaudio
Rozszerzenie treści

14 godzin temu, no_i_fajnie napisał:

Moim zdaniem, jesli sam nie znasz swojego ulubionego brzmienia i szukasz AI, zeby Ci podpowiedziala, co preferujesz, to nie jest normalne. To w ogole rozmowa bez sensu.

😳

Nie pisz takich rzeczy.

1 godzinę temu, michaudio napisał:

Bo z moich ówczesnych 350 płyt CD, dało się słuchać kilku... testowych samplerów i płyt jazzowych. Reszta była nie do zniesienia. Nagrania mają różną jakość, więc warto pamiętać żeby sprzęt był dobrany rozsądnie.

Owszem nagrania/realizacje mają różną jakość, ale czy chciałbyś sprzęt, który nie potrafiłby różnicować i pokazać , że słuchasz skopanej płyty?

Pewne wytwórnie płytowe są niemal pewniakami, „modne” jest też sprawdzanie konkretnych edycji płyt jaki mają loudness war.

Możesz zweryfikować takie płyty/wydania i wybrać tą dobrze nagraną.

19 godzin temu, d00 napisał:

ChatGPT

To jest fajne jak pytasz o coś konkretnego. Np jakie są różnice w danych kolumnach np. pod względem wymiarów rodzajów przetworników itd. Też określa różnice w brzmieniu ale tu nie można ufać bo opiera się często na opiniach subiektywnych. Dodatkowo bardzo często podaje przypuszczenia nie fakty.

Bardzo łatwo to sprawdzić  wystarczy zapytać się o coś co się dobrze wie - czasem naprawdę potrafi głupoty napisać.

Mnie np. pozytywnie zaskoczył jak nigdzie w internecie nie było informacji jak się reguluje prędkość obrotową w moim gramofonie. Musiałem na forum pytać a on wiedział 😳

2 godziny temu, michaudio napisał:

d00 apki nie ma i raczej nie będzie, bo w audio występuje stanowczo za dużo zmiennych.

W wyborze sprzętu najważniejszym wydaje mi się być to, by jak najwięcej fizycznie słuchać. Gdzie tylko się da, w salonach audio, u innych entuzjastów. Co ważne, nie sugeruj się opiniami innych.

I nie zamykaj się z góry na żadne opcje. Posłuchaj tranzystorów, klasy D, lamp, kolumn aktywnych używek i nówek. Cyfry i gramofonu.

Dopiero kiedy się osłuchasz, będziesz w stanie określić swoje preferencje. I dzięki temu dokonać świadomego wyboru.

Nikt ani nic, w tym żadna apka nie zrobi tego za Ciebie.

Warto pamiętać że wybierasz sprzęt dla siebie, a nie po to by zadowolić kogokolwiek innego.

I to że ktoś powie czy napisze, że Twój sprzęt jest do d..., czy "niekoszerny", jest kompletnie bez znaczenia. 

Audio to fajna przygoda, Ci którzy przede wszystkim od początku słuchają znacznie szybciej i racjonalniej dobierają swoje zabawki. I są z nich dłużej zadowoleni. 

Tyle od człowieka, który za dużo czytał, a za mało słuchał. Zaliczyłem pułapkę sprzętu nadmiernie rozdzielczego, zostałem niewolnikiem efektu "wow". Aż w końcu dotarło do mnie, że to ślepa uliczka. Bo z moich ówczesnych 350 płyt CD, dało się słuchać kilku... testowych samplerów i płyt jazzowych. Reszta była nie do zniesienia. Nagrania mają różną jakość, więc warto pamiętać żeby sprzęt był dobrany rozsądnie. Żeby dało się też słuchać bez bólu słabszych nagrań, bo te porządnie zrealizowane zabrzmią zawsze dobrze.

Bo po co ograniczać się tylko do tych dobrych jakościowo?

W końcu najważniejsza jest muzyka, i frajda jaką daje jej słuchanie.

Mądre, masz rację. Przekonałeś mnie.

Dnia 28.02.2025 o 12:09, d00 napisał:

Próbowałem ChatGPT

A ty kolego chyba dosc mlody jestes. Tylko pokolenie obecnych 20-latkow braloby na serio takie moiwosci. Osobiscie nie wyobrazam sobie aby cos lub ktos, wybieral za mnie i podpowiadal mi to, co jest kwintesencja tego hobby. 

Czat GPT to w dalszym ciagu tylko głupia aplikacja, ktora nic nie rozumie, nic nie wie.... 

33 minuty temu, Mikelas76 napisał:

A ty kolego chyba dosc mlody jestes. Tylko pokolenie obecnych 20-latkow braloby na serio takie moiwosci. Osobiscie nie wyobrazam sobie aby cos lub ktos, wybieral za mnie i podpowiadal mi to, co jest kwintesencja tego hobby. 

Czat GPT to w dalszym ciagu tylko głupia aplikacja, ktora nic nie rozumie, nic nie wie.... 

Rocznik 97.