kikipapierek Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Dzień dobry, Najsampierw powiem, że kompletnie się nie znam na technikaliach- kompletne zero. Znam się natomiast na dźwięku- preferuję dźwięk czysty, z ogromnymi szczegółami, pogłębioną głębią i całkiem niezłym basem. Nie mam nawet zielonego pojęcia jak dobrać wzmacniacz/amplituner (co to za różnica?) do kolumn... Więc jak jakieś dobre kolumny ktoś poleci, to prosił bym również o polecany wzmacniacz- w założonym budżecie 😉 Chciałbym jak najlepsze audio(cały zestaw- przewody, kolumny, wzmacniacz) do 15k. Proszę o pomoc w wyborze... Używany, ale dobry zestaw spokojnie wchodzi w grę... Pomieszczenie około 40-50 M2. Z góry bardzo dziękuję za pomoc Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Cześć @kikipapierek, w jaki sposób lubisz słuchać muzyki ? ( Streaming / Płyty CD / Gramofon / Inaczej ? ) , czy będziesz użytał tego audio razem z TV tez do oglądania filmów czy tylko muzyka ? Czy słyszałeś może jakiś sprzęt , który wpadł Ci w ucho ? Miałeś okazję może przejść się po sklepach na jakieś odsłuchy ? Czy mógłbyś dać rzut pomieszczenia albo opisać wymiary i gdzie chciałbyś widzieć kolumny, oraz z jakiej odległości słuchasz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Cześć Opcji tu może być od groma, więc przydałoby się udać na jakikolwiek odsłuch i sprawdzić ze 2/3 opcje. Tak, byś miał ogólny pogląd na sytuację Kilka fajnych zestawów prezentujemy tutaj, zachęcam do obejrzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Webster.brd Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Do takiego pomieszczenia potrzebujesz dużych kolumn podłogowych. Żeby ocenić jakie sa dobre, trzeba na początek odsłuchać kilku zestawów w jakimś salonie audio i samemu wyrobić sobie zdanie. Tylko najpierw pochodzić i potestowac, podzielić sie wrażeniami, a dopiero później podejmować decyzje zakupowe. Jeśli ma to być stereo to potrzebujesz wzmacniacza. Potrzebne jest też źródło. Obecnie najpopularniejsze sa streamery. Moze być to też wzmacniacz all in one z wbudowanym streamerem. Z założonej kwoty większość przeznaczyłbym na zakup kolumn. Wybierz sie na odsłuchy i napisz tu swoje wrażenia i wnioski Edytowano 8 godzin temu przez Webster.brd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikipapierek Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 8 minut temu, Webster.brd napisał: Do takiego pomieszczenia potrzebujesz dużych kolumn podłogowych. Żeby ocenić jakie sa dobre, trzeba na początek odsłuchać kilku zestawów w jakimś salonie audio i samemu wyrobić sobie zdanie. Tylko najpierw pochodzić i potestowac, podzielić sie wrażeniami, a dopiero później podejmować decyzje zakupowe. Jeśli ma to być stereo to potrzebujesz wzmacniacza. Potrzebne jest też źródło. Obecnie najpopularniejsze sa streamery. Moze być to też wzmacniacz all in one z wbudowanym streamerem. Z założonej kwoty większość przeznaczyłbym na zakup kolumn. Wybierz sie na odsłuchy i napisz tu swoje wrażenia i wnioski Byłem już na odsłuchu w top hi-fi audio, ale kolumny, które wywołały u mnie dreszcze, to Bowers & Wilkins 804 D4... Ale niestety w cenie do 15k nie da rady nowych... Bardzo ,,chłodny'' dźwięk z niesamowitym odsłuchem ,,głębi''- szczegółów w tle muzyki, z żadnymi tonami dominującymi- idealnym ,,neutralnym '' dźwiękiem... No MEGA Ale niestety nie na mój budżet 😭 Zaproponowali jeszcze: 2×Devialet Phantom- podstawkowe... Nawet ładnie to gra, ale wygląd tragiczny no i to francuz (jestem uprzedzony do ich wyrobów, ponieważ sam pracuję we francuskiej firmie i wiem, że z zewnątrz jest super, ale wnętrze strasznie przekombinowane) Albo 2× Audio Pro A48... Te w porządku, ale dźwięk ,,ciepły'', bez wyraźnych szczegółów w tle... Takie tam do jakiejś potupajki. A co do wzmacniacza, to wzmacniacz to ja mam, ale to śmiech na sali- stary Pioneer... Dla tego pełen zestaw bym potrzebował...😪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Webster.brd Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu A czy w sklepie tophifi znali Twój budżet? Jesli znali to faktycznie nietrafione propozycje. Nie wiem w którym topie byłeś Ty, ale ja niestety mam złe doświadczenia z odsłuchami i propozycjami z top hi fi. Co nie znaczy ze sprzet mają zły. Wręcz przeciwnie. B&W wyższych serii maja bardzo fajne brzminie, które może sie podobać. Możesz odsłuchać też niższe modele, żeby zmieścić sie w budżecie. Weź pod uwagę, ze warunki akustyczne w salce w sklepie sa inne niż u Ciebie w domu. Spróbuj odsluchy też w innych salonach. Szczegółowe sa kolumny od Audiophysic, ale też może być ciężko znaleźć coś w założonym budżecie. Szkoda że nie lubisz francuskich produktów, bo mógłbyś spróbować Focale, we Francji sa podobno na nie dobre promocje teraz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, kikipapierek napisał: wywołały u mnie dreszcze, to Bowers & Wilkins 804 D4 Nie poprzestawiaj na ich jednym odsłuchu. Wracaj do nich i siadaj do innych. Chłodno i na otwarto grają. Wszystko słychać. Sypią. Nie przejmuj się ceną, nie musisz ich kupić. Niech będą takim resetem czy referencją. Słucham ich bardzo często w hi-fi klubben. Ich brzmienie jest wyjątkowe, ponieważ rzadkie. Warto porównać do innych, „ciepłych”. Wybierzesz czy mózg lubi takie czy inne brzmienie. Wiem jak idiotycznie to brzmi, za mało miejsca na moje wyjaśnienia, ale w ogóle nie patrz na ceny. Tylko sobie na luzaku słuchaj. Jak trzeba to daj ze dwie stówy za czas kiedy spędzisz w fotelu. Powodzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 15k to fajny budżet i masz tutaj całkiem spoko pole do manewru. Generalnie najłatwiejszą metodą doboru audio jest dobranie wzmacniacza do kolumn. Skoro zależy Ci na przejrzystym brzmieniu i dobrym basie to fajną synergię zapewni Ci kolumna, która przesunięta jest w stronę wyższych rejestrów w połączeniu z cieplejszym wzmacniaczem. Z tego też względu rozważyłbym tu takie opcje jak: Focal Theva No3 Pylon Audio Diamond 30 MK2 Monitor Audio Silver 500 7G lub ewentualnie Monitor Audio Gold 300 5G, ale tutaj musiałbyś budżet już rozciągnąć Focale są bardzo selektywne, grają szeroko i dobrze odwzorowują scenę. Podstawa basowa jest raczej krótka i nie jakaś mega obfita więc tutaj trzeba będzie zastosować taką elektronikę, która ten bas trochę uzupełni. Pylony nie są akurat takim idealnym przykładem kolumn skupionych typowo na górnych zakresach, ale są za to bardzo uniwersalne oferując sporo dobrze kontrolowanego dołu przy zachowaniu masy detali i świetnej lokalizacji planów pozornych. Silvery z kolei grają całkiem mocną "V" więc tej góry będzie na prawdę dużo. Metalowa kopułka robi robotę chociaż tolerancja na jej brzmienie to kwestia dosyć indywidualna. Bas jest mocny, bardziej zaokrąglony. Goldy to już absolutnie inna liga i jest to reprezentant i konkurent bardziej konstrukcji z zakresu 20-30k aniżeli 10-15k. Seria 5G w dalszym ciągu jest jednak na wyprzedażach (także i u nas) dlatego zachęcam do przyjrzenia się temu modelowi ponieważ wyróżnia się diametralnie. Za górne częstotliwości odpowiedzialny jest przetwornik wstęgowy, który choć nie zawsze jest gwarancją sukcesu to w tym przypadku jest bez wątpienia. Ogólnie kolumna gra gęstym, sprężystym, nisko schodzącym basem ze świetną kontrolą. Basu jest na tyle dużo, że w 50m2 na pewno go nie zabraknie. Poza tym głębia i holografia deklasuje wszystkie wspomniane modele na starcie. Co do elektroniki to myślę, że o ile do Diamondów nie wykluczałbym Cambridge Audio CXA81 MK2 o tyle do pozostałych modeli można rozpatrywać Regę ELEX MK4. Wynika to właśnie z faktu, że jeśli CXA81 trochę rozjaśni Diamondy to nic im nie będzie. W pozostałych przypadkach może być różnie. Rega gra dociążonym brzmieniem, ale równie dynamicznym co CXA przy czym nie rozjaśnia tak góry więc w większym stopniu rekomendowałbym ją właśnie do tych jaśniejszych modeli. Zakładam, że jeśli chodzi o źródło to na start pójdzie jakiś podstawowy streamer więc WiiM Pro Plus myślę, że będzie odpowiedni jako punkt wyjścia. W razie dodatkowych pytań wal śmiało czy to tu czy na PW. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikipapierek Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: 15k to fajny budżet i masz tutaj całkiem spoko pole do manewru. Generalnie najłatwiejszą metodą doboru audio jest dobranie wzmacniacza do kolumn. Skoro zależy Ci na przejrzystym brzmieniu i dobrym basie to fajną synergię zapewni Ci kolumna, która przesunięta jest w stronę wyższych rejestrów w połączeniu z cieplejszym wzmacniaczem. Z tego też względu rozważyłbym tu takie opcje jak: Focal Theva No3 Pylon Audio Diamond 30 MK2 Monitor Audio Silver 500 7G lub ewentualnie Monitor Audio Gold 300 5G, ale tutaj musiałbyś budżet już rozciągnąć Focale są bardzo selektywne, grają szeroko i dobrze odwzorowują scenę. Podstawa basowa jest raczej krótka i nie jakaś mega obfita więc tutaj trzeba będzie zastosować taką elektronikę, która ten bas trochę uzupełni. Pylony nie są akurat takim idealnym przykładem kolumn skupionych typowo na górnych zakresach, ale są za to bardzo uniwersalne oferując sporo dobrze kontrolowanego dołu przy zachowaniu masy detali i świetnej lokalizacji planów pozornych. Silvery z kolei grają całkiem mocną "V" więc tej góry będzie na prawdę dużo. Metalowa kopułka robi robotę chociaż tolerancja na jej brzmienie to kwestia dosyć indywidualna. Bas jest mocny, bardziej zaokrąglony. Goldy to już absolutnie inna liga i jest to reprezentant i konkurent bardziej konstrukcji z zakresu 20-30k aniżeli 10-15k. Seria 5G w dalszym ciągu jest jednak na wyprzedażach (także i u nas) dlatego zachęcam do przyjrzenia się temu modelowi ponieważ wyróżnia się diametralnie. Za górne częstotliwości odpowiedzialny jest przetwornik wstęgowy, który choć nie zawsze jest gwarancją sukcesu to w tym przypadku jest bez wątpienia. Ogólnie kolumna gra gęstym, sprężystym, nisko schodzącym basem ze świetną kontrolą. Basu jest na tyle dużo, że w 50m2 na pewno go nie zabraknie. Poza tym głębia i holografia deklasuje wszystkie wspomniane modele na starcie. Co do elektroniki to myślę, że o ile do Diamondów nie wykluczałbym Cambridge Audio CXA81 MK2 o tyle do pozostałych modeli można rozpatrywać Regę ELEX MK4. Wynika to właśnie z faktu, że jeśli CXA81 trochę rozjaśni Diamondy to nic im nie będzie. W pozostałych przypadkach może być różnie. Rega gra dociążonym brzmieniem, ale równie dynamicznym co CXA przy czym nie rozjaśnia tak góry więc w większym stopniu rekomendowałbym ją właśnie do tych jaśniejszych modeli. Zakładam, że jeśli chodzi o źródło to na start pójdzie jakiś podstawowy streamer więc WiiM Pro Plus myślę, że będzie odpowiedni jako punkt wyjścia. W razie dodatkowych pytań wal śmiało czy to tu czy na PW. Te diamonty spoko🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Ja bym kupił https://www.olx.pl/d/oferta/polk-audio-reserve-r700-walnut-raty-0-od-reki-nowe-warszawa-CID99-ID12xmWg.html https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-yamaha-a-s2100-integra-CID99-ID148WjJ.html I do tego Wiim Ultra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts