Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month later...
Napisano

Już gra. Dawno nie był używany więc musi się rozgrzać. Calkowicie sprawny. Nie mam tylko jak sprawdzic pre gramofonowego. Sony TA E88 był produkowany w tych samych latach co Sony TA N7. Mimo, że byl dedykowany do TA N88 spodziewam sie synergii z V fetem w koncu to najwyzsza liga Sonego.

20260215_093357.jpg

Pierwsze wrażenie. Krystalicznie czysty. Kudosy znane z wybitnych wysokich tonow, blyszczą.

Niech sobie pogra. Wieczorem dluzej nad nim przysiądę.

20260215_094837.jpg

Napisano

No cóż. Sprzęt labolatoryjny. Wszystko tu slychać. Jest cholernie dokladny, brakuje magii lampy. To zupelnie inne brzmienie niż Luxmanowe. Sony nie czaruje. Wszystko jest na miejscu..

Końcowka lat 70tych nalezy do Sony.

• 4 weeks later...
Napisano

Leben 300xs 

20260311_175013.jpg

20260311_210608.jpg

Mozna się zakochać w projekcie wizualnym i sonicznym.

Lampa pp na El84 sterowana 83.

Odczepy na 8,6,4 ohm, solidne porty glosnikowe, wejscie sluchawkowe i podbicie basu. W sumie wszystko czego mozna chcieć od integry lampowej. Nawet jest tego za duzo.

Staroswiecki design złoto zielony z aluminiowymi galkami i drewnianymi boczkami jest mily dla oka i bedzie pasowal do kazdego wnetrza. Schemat pp daje wieksze mozliwosci w doborze kolumn. Kompaktowe rozmiary proszą się o wpasowanie w regał z ksiazkami. Idealny wzmacniacz do gabinetu? Salonu w bloku? Albo na oltarzyk ortodyksyjnego audiofila, bo i tu czesto trafia. Dlaczego?

Napisano

Okazuje się, ze najwiekszą zaleta tego wzmacniacza jest spójność. Wszystko jest tu doskonale zbalansowane. Nic nie jest spartolone. Czy jest coś w tym wzmacniaczu lepszego od mojego podstawowego zestawu? Nic. No moze wysokie tony są bardzo dobre, nawet ponadprzecietnie dobre. Z crescendo grają rewelacyjnie.

Najslabsza stroną tego wzmacniacza jest bas. Jest mocny, autorytarny ale jak na moj gust nieco zbyt miekki. Nie ciagnie się, tylko ma rozmyte krawedzie. Zawsze. Moze jeszcze zmienie lampy sterujace na tfk smooth lub ribbed plate. Tu moze byc lepiej.

Zadziwiajace jak ten wzmacniacz potrafi przyciagnać do siebie i trzymać sluchacza. Nózia chodzi, glowa sie giba bezwiednie. Jest dobrze ;)

Pomozcie mi zrozumieć co pcha ludzi zeby kupować gowniane wzmacniacze, niezadko w podobnych cenach, kiedy mozna mieć takiego Lebena i mieć wszystko z glowy.

Napisano
6 minut temu, audiowit napisał:

Jest mocny, autorytarny ale jak na moj gust nieco zbyt miekki.

Inna akustyka i inaczej bas odbierany miękki tak, ale u mnie znowu  Leben daje znacznie mniej niskich niż chociażby Luxman czy Sony jest go mnie jest delikatniejszy. Uważam ze jwst najsłabsza cechą tego wzmacniacza, ale i tak bardzo poprawną.

Napisano
14 minut temu, audiowit napisał:

Pomozcie mi zrozumieć co pcha ludzi zeby kupować gowniane wzmacniacze, niezadko w podobnych cenach, kiedy mozna mieć takiego Lebena i mieć wszystko z glowy

Gdyż wszystkie wzmacniacze grają (brzmią) tak samo,przynajmniej te poprawnie skonstruowane 😁

Napisano

Michał, myslę, ze w tym wypadku.m nie ma sie co rozwodzić. Przestrzen gorsza, bas gorszy, piec niezbalansowany. Generalnie wszystko leży, a piec jest zajebisty. Siedzisz i micha sie cieszy. Jest muzyka, nie ma analizy, a co najciekawsze ten sound sie nie nudzi. Mnie zawsze nudza ladnie grajace sprzety, a tu sobie siedzę i slucham i już godzine temu mialem sobie wyjsć na fajkę ale dupa mi sie do fotela przykleila i jakoś dalej sobie slucham

10 minut temu, misiekx napisał:

Gdyż wszystkie wzmacniacze grają (brzmią) tak samo,przynajmniej te poprawnie skonstruowane 😁

Tak, tak :)

Nic dodać, nic ujać.

20260311_220501.jpg