d00 Napisano 3 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia (edytowany) Na razie niech ten AXR100 zostanie. Udało mi się go dostać używanego w fajnym stanie za 1700 zł. Może w przyszłości zrobię upgrade na np. CXA81. Raczej z tą marką chciałbym zostać, bo mega mi się wizualnie podobają te urządzenia + sprawiłem sobie też do zestawu CD’ka AXC35. A Menuety no rzeczywiście - ciekawe kolumienki. Polubiłem je… mimo, że Carina gra większym basem. Menuet też ten bas mają, przecież nie jest tak, że nim nie grają. Nie jest tak tłusty po prostu - ale dzięki temu dobrze słychać linię basu i skoki dźwięków, a nie tylko samą obecność tego basu. Edytowano 3 kwietnia przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 3 kwietnia Udostępnij Napisano 3 kwietnia 21 minut temu, d00 napisał: Może w przyszłości zrobię upgrade na np. CXA81. Miałem go kiedyś na własność i całkiem dobrze wspominam. Tylko potrzebuje nasyconych kolumn. Próbowałem łączyć go między innymi z Carinami i to nie było to - zbyt duży akcent na górę pasma (w tym zestawieniu ostrawą) kosztem średnicy. Więc jeśli myślisz o nim, to tym bardziej Menuety, a nie Cariny. Ale nie zamykałbym się w obrębie wzmacniaczy jednej marki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 3 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia (edytowany) Jasne, dzięki! Nie tylko CA na rynku. Edytowano 3 kwietnia przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gzdacz Napisano Poniedziałek o 08:59 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:59 Dnia 28.03.2025 o 07:12, Piotr Sonido napisał: Prawda? Takie samo mam odczucie. Trochę przez przypadek wyszło – dotychczas miałem WiiM podpięty do DAC-a (ZD3) przez złącze optyczne. W związku z porządkami w systemie przepiąłem go jednak na złącze koaksialne jakimś "nietakimcałkiemnajtańszym" kabelkiem i stał się cud. Całość (czyli Fosi ZA3+ZD3 i WiiM) zaczęła grać znacznie, znacznie lepiej. Powodów może być mnóstwo - może ZD3 mniej zniekształca przy wejściu przez coaxial, może zakłócenia generował słabej jakości światłowód, może coś jeszcze innego, ale suchy, stukający dźwięk się skończył. Jest teraz gładszy i pełniejszy. Żeby nie było. Nadal CXA 61 gra lepiej. Nie miałem czasu na testy na tych samych głośnikach i tych samych warunkach akustycznych, ale trochę poprzerzucałem kolejkę pomiędzy salonem a gabinetem. Subiektywnie różnice opisałbym tak: – w Fosi blado wypadają duże zmiany dynamiki, zwłaszcza tak, gdzie trzeba dużo basu (muzyka symfoniczna – np. Dworzak, ale też rock). Wrażenie jest takie, jakby Fosi brakowało mocy, choć nominalnie to wzmacniacz CA jest słabszy. – w Fosi jest mniej klarowna hmm... prezentacja. Chodzi o to, że mam wrażenie, że przy wyższych częstotliwościach jest troszeczkę więcej zniekształceń (mam wrażenie delikatnego rozmycia dźwięku), zwłaszcza jeżeli w muzyce dużo się dzieje. Oprócz tego mam wrażenie, że CXA ma ustawiony nieco inny filtr na DAC (odrobinę więcej pogłosu), przez co w porównaniu do Fosi jest wrażenie bardziej przestronnego grania. To już nie jest wada, po prostu ten model tak ma. W sumie to są niuanse. Zestaw Fosi (ZA3+ZD3) kosztował przy tym mniej więcej 1/3 tego, co wzmacniacz Cambridge Audio, a gra tylko nieznacznie gorzej. Value for money jest więc super. Ponieważ w moim schemacie używania (wzmacniacz włączony naście godzin na dobę) klasa D ma duży sens, może za jakiś czas pobawię się w zmianę Fosi na coś na układach Hypex lub Purifi (choć to ostatnie już trochę sztuka dla sztuki). Wcześniej jednak planuję trochę zabaw z akustyką i REW, może również zrobię drugie podejście pod subwoofer. Więcej z tego wycisnę, niż z wymiany wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano Wtorek o 07:38 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 07:38 (edytowany) A ja mam pytanko. Nadal osłuchuję sobie Menuet v Carina. Czasem Carina lepiej mi brzmi z tym AXR100, czasem Menuet. Generalnie korzystam też dużo z HD600, które mają super średnice i granie trochę jak Menuet (wg mnie) przez co skłaniam się ostatnio lekko na stronę Carina jednak - by mieć bardziej liniowe i neutralne granie, a nie tylko czarowanie emocjami. Dodatkowo również dlatego, że co prawda 80-90% tego zestawu stereo używam do muzyki, ale pozostałą część również do filmów. Tu Carina > Menuet przez swoje lepsze zejście z basem i generalne równiejsze zestrojenie mam wrażenie. Mniejsza. Przychodzę z nieco innym tematem - AXR100 lubię jak gra, ale jeszcze bardziej mi się podoba całość grania jak ustawię na WiiM EQ o nazwie "Rock". Basy idą wyżej, góry idą wyżej, średnica zostaje, a nawet się cofa delikatnie. Problem w tym, że nie chce się bawić za bardzo EQ, bo to jednak spore zmiany. Na neutralu brzmienie jest bardziej płaskie, jasne. Tu już charakterystyka wzmacniacza wychodzi, nie tylko kolumn - bo przełączam miedzy Menuet i Marian i tą płaskość i lekką jasność grania idzie wyczuć pomimo kolumn. Pytanie moje jest takie - czy dokupienie do tej całości przedwzmacniacza lampowego do 400-500 zł polepszyło by ogólny odbiór i złagodziło trochę tą jasność w stronę bardziej ciepłego i analogowego grania zostawiając przy tym fajną dynamikę i bas, który AXR100 posiada? Opłacalne jest to, czy tu raczej całkowita zmiana wzmacniacza wchodzi w grę i głupia jest zabawa w preampy dodatkowe? Zainteresował mnie np. Fosi Audio P3 Edytowano Wtorek o 07:41 przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Wtorek o 07:49 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:49 (edytowany) W miarę dobre lampy kosztuje 2-3 x tyle co ten fosi Wypożyczaj I testuj. Pzdr Edytowano Wtorek o 07:49 przez Dedal 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 13:01 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 13:01 Dnia 8.04.2025 o 09:49, Dedal napisał: W miarę dobre lampy kosztuje 2-3 x tyle co ten fosi Wypożyczaj I testuj. Pzdr Ogarnąłem tego Fosi P3, bo był za te 280 zł, do tego dokupiłem lampy 6Ż1P i całość spiąłem 2x RCA WiiM Ultra -> Fosi P3 -> AXR100 no i słyszę fajne granie. Bas mam wrażenie lepiej kontrolowany i brzmienie nieco cieplejsze, wokale mniej ostre, chociaż nie tak bardzo. P3 trzymam z volume na godzinie 11-12, WiiM Ultra dostał Fixed 100%, a kontrolę głośności ma AXR100. Posłucham dłuższy czas, ale za taką kasę ten przedwzmacniacz lampowy chyba całkiem spoko. Nawet jak nie w stereo, to wykorzystam go np. do kompa do słuchawek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 13:44 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:44 Poczekamy zobaczymy, AXR100 ma początku chyba też wymiatał 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 15:34 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 15:34 1 godzinę temu, Dedal napisał: Poczekamy zobaczymy, AXR100 ma początku chyba też wymiatał 🤔 Nie pisałem, że wymiatał, a jedynie, że zagrał dużo lepiej od 1x Fosi ZA3 w stereo po testach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 16:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:15 Ale się podobał. Dla mnie osobiscie CA nie gra , tej firmy lubiłem tylko stream magic 6 a później cxn . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano wczoraj o 16:21 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:21 Bez hejtu, ale ciekawy jestem jakie miałbyś wrazenia z posluchania w tym pomieszczeniu sonosa five po kalibracji pomieszczenia. Taki lekki offtop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu 13 godzin temu, kowallosu napisał: Bez hejtu, ale ciekawy jestem jakie miałbyś wrazenia z posluchania w tym pomieszczeniu sonosa five po kalibracji pomieszczenia. Taki lekki offtop A może kiedyś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu @d00 bo mialem kiedys podobna koncepcje w podobnym metrazu. I finalnie stanelo na sonosie five. Po kalibracji fajnie brzmial. a moja pozycja odsluchowa w tamtym pokoju i tak byla nieoptymalna wzgledem glosnikow stereo. I zamiast dwoch kolumn, wzmacniaczy, kabli… postawilem jeden zgrabny glosnik. I dziala do dzis, teraz w pokoju corki. I frajda ze sluchania jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu 25 minut temu, kowallosu napisał: @d00 bo mialem kiedys podobna koncepcje w podobnym metrazu. I finalnie stanelo na sonosie five. Po kalibracji fajnie brzmial. a moja pozycja odsluchowa w tamtym pokoju i tak byla nieoptymalna wzgledem glosnikow stereo. I zamiast dwoch kolumn, wzmacniaczy, kabli… postawilem jeden zgrabny glosnik. I dziala do dzis, teraz w pokoju corki. I frajda ze sluchania jest. U mnie to wygląda obecnie tak jak na zdjęciu. Jeszcze nie jest najgorzej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu @d00 zdecydowanie nie jest najgorzej, oczywiście skos trochę zabija lewą stronę, no ale umówmy się 10 metrów, trzeba jakoś tam ułożyć meble i nie da się zrobić idealnie pod audio. Ja miałem inną pozycję zupełnie - biurko w rogu, obok komoda, na której stało stereo, naprzeciwko komody mała sofa. Więc siedząc na sofie było miodnie. Natomiast, ja w tym pokoju 90% spędzanego czasu pracowałem przy biurku i wtedy słuchałem muzyki. I cóż mi po stereo, nawet najlepszym. Postawiłem zamiast stereo głośnik na komodzie, skierowałem głośnik lekko w stronę biurka i naprawdę, wrażenia były lepsze niż na 3 krotnie droższym stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 20 godzin temu, d00 napisał: Ogarnąłem tego Fosi P3, bo był za te 280 zł, do tego dokupiłem lampy 6Ż1P Miałeś jakieś problemy z osadzeniem lamp? Gdzieś wyczytałem, że jest to mocno upierdliwe w tym modelu. Porównywałeś może nowe lampy z tymi, które siedzą tam fabrycznie? Rozumiem, że funkcję daca pełni ten w Wiimie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowany) 20 minut temu, rafau napisał: Miałeś jakieś problemy z osadzeniem lamp? Gdzieś wyczytałem, że jest to mocno upierdliwe w tym modelu. Porównywałeś może nowe lampy z tymi, które siedzą tam fabrycznie? Rozumiem, że funkcję daca pełni ten w Wiimie? Tak - DAC z WiiM. Z lampami nie miałem dużego problemu. Trzeba dobrze trafić i nie bać się docisnąć. Te co zamówiłem grają fajniej od tych fabrycznych jak na moje oko. Tamte oryginalne takie analityczne i zimne. Te z Allegro cieplejsze. Tylko teraz ten AXR100 się trochę marnuje chyba - robi za końcówkę mocy. Edytowano 11 godzin temu przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) Axr100 nie ma wejścia bezpośrednio na końcówkę mocy, w tym wypadku pracują 2 przedwzmacniacze, ten w Fosi i w CA. W sumie wychodzi taki pseudo bufor lampowy. Edytowano 10 godzin temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts