n7toan Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Cześć, Szukam sposobu na poprawę jakości stereo w moim systemie: Arcam AVR30 Monitor Audio Gold 200 5G Kolumny w bi-amp, kable Chord Rumour X Źródło: Tidal Przez tydzień testowałem Nuprime DAC-10 + laptop jako odtwarzacz sieciowy i byłem w szoku, jaką różnicę zrobił sam DAC. Kolumny ożyły, scena się otworzyła, wokale brzmiały bardziej naturalnie, a instrumenty stały się lepiej słyszalne. Największym zaskoczeniem był bas – mocniejszy, czystszy, bardziej kontrolowany niż na samym AVR30. Pomimo że Arcam pracował w stereo direct (bez Dirac), różnica była ogromna. Bez Dirac w AVR30 bas jest płytki i nieprzyjemny, a mimo wielu prób kalibracji (Umik 1, różne ustawienia kolumn, konfiguracje Dirac) nie udało mi się uzyskać takiego efektu, jaki dał Nuprime DAC-10. Z tego powodu rozważam zakup zewnętrznego DAC-a: Eversolo DAC-Z8 + laptop jako transport Eversolo DMP-A6 Chciałbym uzyskać podobny efekt do Nuprime DAC-10. Czy te urządzenia dadzą mi zbliżoną poprawę w brzmieniu? A może warto rozważyć coś innego w budżecie do 5000 zł (najchętniej sprzęt używany, żeby ograniczyć ryzyko straty)? Będę wdzięczny za opinie! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca To co rozważasz nie da ci progresu. Najlepiej do laptopa dokupić niezły konwerter DDC i daca R2R. Tak by to dobrze grało trzeba wydać od 5 do 8 tys zł, jeśli chodzi o sprzęty nowe. Konwerter DDC 2-3 tys zł dac R2R od 3 tys zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca A czy Ty ładujesz krzywą wyjsciową na sam koniec DIRACa? Ktorą? Harman? Storm? Jakie masz kolumny? Żeby aż taką różnice robił DAC? Hmmm A może końcówka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n7toan Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Kolumny to Monitor Audio Gold 5g. Może faktycznie trochę przesadziłem z opisem poprawy, ale różnica była zdecydowanie odczuwalna – szczególnie w niskich tonach. Jakby półkę wyżej grało. Sam dźwięk z YouTube lub dekodera TV lepiej brzmiał. Zastanawiam się tylko, czy taka inwestycja jest mi rzeczywiście potrzebna. Testowałem Chord Rumour X vs. Clearway X i tam różnicy nie usłyszałem. Mimo to zdecydowałem się dokupić drugą parę kabli i zrobić biamp dla spokoju. Co do Dirac – tak, próbowałem różnych ustawień i krzywą Harman którą na początku wgrywałem, modyfikowałem trochę po swojemu, zakres działania dirac też ograniczałem tak od około 30-80/200hz ale żadna konfiguracja nie dała mi takiej poprawy w basie, jaką usłyszałem po podłączeniu Nuprime. Dodatkowo mój AVR30 trafił do serwisu z powodu dziwnych dźwięków wydobywających się z głośników. Raz pojawił się komunikat: Fail: AK4452. Niezależnie od tego, jak długo urządzenie grało, co jakiś czas pojawiały się trzaski lub dźwięk całkowicie zanikał. Czasami pomagało wyłączenie i ponowne włączenie, czasem reset, ale problem wracał. Występował tylko przy źródłach cyfrowych – Tidal, TV przez HDMI. Sam dźwięk, zanim zaczęły się problemy, wydawał się normalny. Może więc już od dłuższego czasu coś było nie tak, tylko nie byłem w stanie tego wychwycić. Gdy problem pojawił się, znajomy zasugerował, żebym sprawdził złącze analogowe – i tak przez tydzień testowałem jego Nuprime DAC-10. Podłączony analogowo nie miał żadnych problemów, a dźwięk dodatkowo zrobił na mnie duże wrażenie. Edytowano 21 marca przez n7toan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Cześć DMP-A6 nie ma DACa super wysokiej klasy. Poszedłbym na Twoim miejscu w transport sieciowy i dobrego DACa Fajną opcją może być względnie niedrogi Denafrips Enyo 15th, czy Topping D70 Pro Sabre - jako takie wstępne rozwiązania W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts