Skocz do zawartości

Kolumny podstawkowe czy podłogowe do małego salonu (ok. 15 m2)?

polak7

Recommended Posts

Planuję kupić swoje pierwsze kino domowe. Będzie składało się z amplitunera i zestawu 5.1.

Będzie grało w salonie ok. 15 m2, w mieszkaniu w bloku. Z tego względu nie będę słuchał bardzo głośno. Odległość od kanapy do telewizora, to jakieś 3-3.5m. Zestaw będę wykorzystywał do oglądania filmów i słuchania muzyki.

Amplituner:

Planuję zakupić Denon AVR-X1700H.

Zestaw 5.1:

Tutaj mam dylemat. Zastanawiam się między:

1) Teufel ULTIMA 20 SURROUND 5.1

2) Teufel ULTIMA 40 SURROUND 5.1

Główna różnica między nimi, to występowanie kolumn podstawkowych w (1), a kolumn podłogowych w (2).

Co będzie dla mnie lepsze?

Czy kolumny podłogowe, to nie za dużo do takiego małego salonu?

Kolumny podłogowe mnie kuszą - podoba mi się ich wygląd. Zastanawiam się też czy w trybie stereo będą wyraźnie lepiej grać niż podstawkowe.

Z drugiej strony czytałem, że dźwięk z kolumn podłogowych może być przytłaczający na takiej małej powierzchni. Może jednak amplituner może go ustawić tak, aby nie był przytłaczający?

Kolumny podłogowe stałyby jakieś 10 cm od ściany. Więcej miejsca nie mam.

Wybrać podłogowe czy podstawkowe? Poradźcie mi.

8 minut temu, polak7 napisał:

Co będzie dla mnie lepsze?

To co Ci się bardziej spodoba. Musisz posłuchać. Niekoniecznie Teufela. 

8 minut temu, polak7 napisał:

Z drugiej strony czytałem, że dźwięk z kolumn podłogowych może być przytłaczający na takiej małej powierzchni. Może jednak amplituner może go ustawić tak, aby nie był przytłaczający?

Do tego słuzy korekcja akustyki w amplitunerze. X1700 to powiedzmy średnia-niska półka w tym zakresie. 

10 minut temu, polak7 napisał:

Kolumny podłogowe stałyby jakieś 10 cm od ściany. Więcej miejsca nie mam.

To kwestia kolumny, pomieszczenia, korekcji i miejsca odsłuchu. 

11 minut temu, polak7 napisał:

Wybrać podłogowe czy podstawkowe? Poradźcie mi.

W kinie domowym kolumnę i tak odetniesz poniżej ~80 Hz. Jak chcesz zaoszczedzić kasę - kup podstawkowe. Jak skupiasz się na kinie - kup podstawkowe ale jak najepszy subwoofer i centralny. Jak chcesz słuchać stereo bez suba - kup podłogowe. 

Cześć :) Zarówno podstawki, jak i podłogówki mogą się fajnie sprawdzić. Na pewno jednak porównałbym też zestawy od innych producentów ;) Jak Polk XT, Magnaty Monitor, a jak konstrukcje mniejsze, to fajne są Dali Fazon Mikro 5.0. Tu jednak przyda się fajny sub, np. Klipsch RP-1000SW, czy SVS SB-1000 Pro ;) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy :) 

Ja na 9 metrach uzywalem podłogowych ale w stereo.

W Twoim metrażu i oczekiwaniach szedl bym w monitory. Ale zmień te Teufele na coś ciekawszego.

Albo mikro satelity typowo kinowe jak Canton Movie czy Monitor Audio Mass i innego typu roznej masci. Albo typowe monitory które zagrają lepiej niż te Teufele

Polk XT,Heco Aurora 300, ELAC B5.2, itp.