Skocz do zawartości

Polepszenie stereo w kinie domowym.

Sebbbb

Recommended Posts

Witam.

Posiadam amplituner Onkyo RZ810 moje kolumny frontowe to Fyne Audio F502.

Oprócz koncertów na Bluray, szczególnie nagranych w formacie Dolby Atmos lubię posłuchać sobie stereo, posiadam streamer Bluesound Node 2i.

i tutaj moje pytanie, czy nie wielkim kosztem mógłbym dokupić np. wzmacniacz (Onkyo a9070 (chociaż w tej chwili poza moim budżetem)) który po podłączeniu do amplitunera napędzał by mi tylko fronty.

Ja nie bardzo też się orientuję do końca jaką jest różnica między końcówką mocy a wzmacniaczem. 
Wiem, że wzmacniacz musi mieć wejście „main in”

poproszę o pomoc i poradę.

Ja nie bardzo też się orientuję do końca jaką jest różnica między końcówką mocy a wzmacniaczem. 

Wiem, że wzmacniacz musi mieć wejście „main in”

Tak naprawdę na wzmacniacz powinno się mowić wzmacniacz zintegrowany (z przedwzmacniaczem),a na końcówke mocy wzmacniacz.

Jak masz dobrej jakości pre out na fronty w tym ampli to możesz popróbować.

Końcówka mocy to wyłącznie końcowy stopień wzmocnienia. Żadnych regulacji, tylko wejść tyle ile kanałów obsługuje, wyjścia na głośniki, zasilenie oraz trigger dla automatyzacji. To typowy składnik systemów dzielonych oraz zaawansowanych układów kina domowego (procesor + końcówki mocy)

Amplituner czy wzmacniacz stereo z trybem końcówki mocy pozwala uruchomić funkcjonalność powyższego, wówczas wyłączają się wszystkie regulacje, korektory itp, także vol. Sprzęt dostaje audio przez pre-in i wyłącznie go wzmacnia do głośników.

W obu przypadkach za pełną obsługę odpowiada pre a więc w naszym przypadku amplituner kina mający wyjście pre-out, to on wszystkim zarządza. Trigger pozwala ponadto na zdalne załączanie i wyłączanie podłączonych końcówek.

Edytowano przez Butler