Reply to this topicStart new topic
> Jaki wzmacniacz do małych kolumn.
Prollerox
post 1.11.2016, 20:07
Post #1


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 13.10.2016
Nr użytkownika: 26 988


Witam

Jednak kupuję coś znacznie tańszego do pokoju, wolę dołożyć to 1500zł do auta icon_smile.gif. Posiadam dwie małe kolumny na których pisze :
TYPE AK255/30
6 Ohm
Pmus= 50W
Pnom= 30W
PHILIPS

Chciałbym do nich znaleźć jakiś wzmak 230V, z jack'iem, możiwie najtańszy, ale żeby "zaspokoił mocą", owe głośniki. Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 2.11.2016, 00:55
Post #2


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Proponuję Ci napisać post jak należy. Tak jak się pisze pierwsze posty.
Bo napisałeś jakbyś był jedynym pytającym na forum i każdy miałby obowiązek znać Twoją sprawę. Oraz co, jak i dlaczego.
Ja na przykład nie kojarzę a szukać mi się nie chce.
Podaj podstawowe informacje o pokoju, muzyce, upodobaniach brzmieniowych.
A przede wszystkim ile pieniędzy masz na wzmacniacz?
Dlaczego ma być z mini jackiem, do czego to (wejście czy wyjście)?


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 2.11.2016, 08:26
Post #3


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


CYTAT(f1angel @ 2.11.2016, 01:55 ) *
Proponuję Ci napisać post jak należy.

Pytanie czy autor będzie zainteresowany swoją sprawą, bo w poprzednim temacie nie bardzo icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 2.11.2016, 18:40
Post #4


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 856
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Wpisuję ten model kolumn w Google i nic mi nie znajduje. Jakieś opony.
Co to za wynalazek?
Ile na wzmacniacz?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Prollerox
post 2.11.2016, 20:45
Post #5


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 13.10.2016
Nr użytkownika: 26 988


Bardzo możliwe że nic nie znajduje mają ponad 10lat, ale ładnie grały u kolegi icon_smile.gif, Cena na wzmacniacz jak najtańsza około 100zł, i tutaj mam pytanie. Mam także stare głośniki komputerowe z mini wieżą. Są tam dwa złącza, na lewy i prawy głośnik, i czy da się podłączyć pod te wyjścia wzmacniacz ? Fajnie by było jakby takie duże głośniki były sterowane taką małą wieżyczka, wiec wyglad wzmacniacza raczej mnie mało obchodzi, byle żeby na 230VAC był.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Prollerox
post 3.11.2016, 18:05
Post #6


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 13.10.2016
Nr użytkownika: 26 988


Panowie, pomoże ktoś ? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 4.11.2016, 01:50
Post #7


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Pomoże ktoś jeśli Ty raczysz sobie pomóc. Czytasz o czym piszemy, rozumiesz? icon_rolleyes.gif

Zobacz jak koleżanka i koledzy napisali swoje pierwsze posty. Co trzeba napisać, o co pytamy.
Bez podstawowych danych równie dobrze możesz wejść na Allegro i kupić w danym budżecie piąty wzmacniacz od góry.
To będzie ten, którego szukasz. icon_wink.gif

http://forum.audio.com.pl/Zmiana-kolumn--t44099.html
http://forum.audio.com.pl/Pierwszy-zestaw-...oju-t44466.html

http://forum.audio.com.pl/Jaki-wybrac-sprz...DL4-t40922.html


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Prollerox
post 4.11.2016, 07:16
Post #8


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 13.10.2016
Nr użytkownika: 26 988


Temat poprawię na wieczór.

Ten wzmacniacz będzie ok ? Będzie miał rzeczywiście 35W ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 4.11.2016, 08:16
Post #9


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


CYTAT(Prollerox @ 4.11.2016, 07:16 ) *
Temat poprawię na wieczór.

Ten wzmacniacz będzie ok ? Będzie miał rzeczywiście 35W ?


Ten, to znaczy który ? ( bo nie ma linka, nawet ukrytego).
CYTAT(Prollerox @ 2.11.2016, 20:45 ) *
Mam także stare głośniki komputerowe z mini wieżą. Są tam dwa złącza, na lewy i prawy głośnik, i czy da się podłączyć pod te wyjścia wzmacniacz ?

1) Złącza w miniwieży na podłączenie głośników są właśnie dla głośników-kolumn, po co chcesz pod wyjścia dla kolumn podłączać wzmacniacz ?
jeśli mini wieża ma być źródłem muzyki, bo ma cd i radio to wychodzisz z niej sygnałem , kablem RCA (OUT) lub mini jack (OUT) a we wzmacniaczu wtykasz pod wejście np. AUX (IN).

CYTAT(Prollerox @ 2.11.2016, 20:45 ) *
wyglad wzmacniacza raczej mnie mało obchodzi, byle żeby na 230VAC był.

230V to norma urządzeń w Polsce, w USA jest bodaj 110.

CYTAT(Prollerox @ 2.11.2016, 20:45 ) *
Fajnie by było jakby takie duże głośniki były sterowane taką małą wieżyczka,

Skoro wieżyczka jest wzmacniaczem dla kolumn pasywnych, to ma pokrętło głośności, tak jak każdy wzmacniacz.
EDIT
Twoje dotychczasowe posty nic nie wnoszą(niestety), poza widocznym brakiem wiedzy i słowną degrengoladą, Więc Ponawiam prośbę kolegów i swoją, napisz w końcu wyraźnie i jednoznacznie co już masz za sprzęt (kolumny, mini-wieża) i w jaki wzmacniacz celujesz, lub chociaż za ile.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 4.11.2016, 13:31
Post #10


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


CYTAT
Bez podstawowych danych równie dobrze możesz wejść na Allegro i kupić w danym budżecie piąty wzmacniacz od góry.
To będzie ten, którego szukasz.

Dla jasności. To był żart.
Poczytaj i napisz jak należy. Bo na razie naprawdę nie wiadomo o co Ci chodzi. Albo jak Ci doradzić.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belfer54
post 4.11.2016, 13:50
Post #11


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 3 025
Dołączył: 14.12.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 504


Przepraszam, ale ja czytając pierwszy post w tym wątku wymiękam. Mam, że pierwsze zdanie - po słowie witam - jest jak, gdyby wyrwane z kontekstu lub kontynuacją jakiejś wcześniejszej wypowiedzi. Czy tak trudno napisać, używając prawidłowej składni.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 5.11.2016, 02:11
Post #12


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


A co to jest składnia? Aaa, już wiem. To taki magazyn, gdzie się składa różne rzeczy icon_mrgreen.gif

Mnie się ostatnio nasunęła taka myśl.
Ci młodzi, współcześni ludzie mają wspaniałe komputery, tablety, smartfony i różne inne cudowne gadżety, ale nie potrafią ich używać.
Ale nic w tym dziwnego, bo tu najpierw trzeba zacząć od używania mózgu. icon_idea.gif
Dobranoc Państwu.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Prollerox
post 5.11.2016, 10:58
Post #13


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 13.10.2016
Nr użytkownika: 26 988


Wszytkie uwagi, biorę na poważnie i już sie poprawiam, co do poprawy wieczorem tematu, brakło mi czasu, pracowałem do późna.
Oczywiście temat dotyczy, wybrania odpowiedniego wzmaczniacza, ewentualnie jeszcze suba, jeśli dany wzmak ma funkcję mostka, lub specjalne wyjście na suba.

1) Ile pieniędzy możemy przeznaczyć na sprzęt?

200/300

2) Czy sprzęt ma być nowy, czy używany.

Używany

3) Czy chcemy sprzęt stereo, kino domowe czy sprzęt analogowy (gramofony, lampy)

Stereo

4) Jaki jest sprzęt towarzyszący

Kolumny TYPE AK255/30
6 Ohm
Pmus= 50W
Pnom= 30W
PHILIPS

Oraz wieżyczka komputerowa którą będzie źródłem dźwięku.

5) Jaka jest powierzchnia pokoju?

16m2

6) Jakiej muzyki słuchamy

Różnorodne, najczęściej klubowe.

7) Czy to ma być jednorazowy zakup na kilka lat, czy też będziemy stopniowo rozbudowywali zestaw?

Muszę się w tej kwesti Was zapytac, czy jest sens kupić wzmacniacz z możliwością podłączenia suba(którego bym kupił).Czy raczej skutek bedzie marny.

8 ) Jakich funkcji oczekujemy od sprzętu, pod co będzie podłączony

Nie potrzebuję wyglądu, ważne żeby dobrze działał. Sterowanie będzie poprzez małą wieżyczke komputerową.

9) Dźwięk jaki lubię:

Wiem że za takie pieniądze nie ma co oczekiwać, ale fajnie by było, jakby było trochę bassu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Prollerox
post 5.11.2016, 13:24
Post #14


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 13.10.2016
Nr użytkownika: 26 988


Znalazłem taki wzmak http://allegro.pl/wzmacniacz-kenwood-ka-30...6591312697.html

Pisze że moc jaką ma to 45W, tylko ciekawe czy to nie moc szczytowa. Z tego co widzę są 4kanały. Jak dowiedzieć się czy można je mostkować ? Chciałbym je zmostkować, o ile się da i podłączyć suba, łącznie 90W by było.

Znalazłem jeszcze taki3:
http://allegro.pl/wzmacniacz-jvc-ax-311-i6583030048.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-sony-ta-f210-i6590273259.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 5.11.2016, 15:06
Post #15


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Kenwood ok. Ale może da się znaleźć ciekawszy wzmacniacz.
Nie ma on czterech kanałów, tylko podwójne zaciski głośnikowe służące do poprowadzenia podwójnego okablowania do kolumn (bi-wiringu) albo podłączenia drugiej pary kolumn, grającej np. w drugim pokoju albo zamiennie z głównymi.
Najlepiej aby jednak nie grały równocześnie.
Zmostkowanie zacisków nic nie da, bo wychodzą z jednej pary końcówek mocy icon_cool.gif
Wzmacniacza poszukam Ci wieczorem, bo teraz nie mam czasu. Może koledzy coś podrzucą?

Co do subwoofera, to daj sobie z nim spokój. Pokój jest mały. W stereo się raczej nie używa suba. Popsujesz sobie dźwięk.
Lepiej uskładać trochę pieniędzy, sprzedać te kolumny Philipsa i dodając budżet na subwoofer kupić porządne dwie kolumny do stereo.
Gwarantuję, że będą to o wiele lepiej wydane pieniądze.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 5.11.2016, 15:17
Post #16


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Ubiegłeś mnie, w sumie miałem to samo napisać, że nic się cudownie nie namnaża w sprzęcie...

Tu masz link do tego Kenwooda http://e-hifi.pl/index.php?id=190, generalnie łatwo jest odszukać prawdziwe dane sprzętu np. wpisujesz w google nazwa modelu i dalej dopisek hifi engine ... lub nazw modelu i test , opinie i masz opisy;)

EDIT: generalnie za 300zł szukałbym sprzętu-wzmacniacza, lub amplitunera stereo..... działającego i nie trzeszczącego na potencjometrach i najlepiej w pobliżu miejsca zamieszkania ( bo sprawdzisz czy działa i obniżysz koszt wysyłki ).
Potem w taki metraż kupił jakieś przyzwoite kolumny, tylko tez nie szedł w subwoofery czy kolumny z głośnikami o średnicy "pizzy" bo t takie duże kolumny i dodatkowo tanie są najczęściej, czy niemal zawsze byle jakie, dodatkowo wzmacniacze mają z nimi problem.
Duże dobre monitory, lub nieduże podłogówki, ale markowe i solidne to dużo lepsze rozwiązanie, niż wielkie paździerzowe "coś" .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Prollerox
post 5.11.2016, 15:36
Post #17


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 13.10.2016
Nr użytkownika: 26 988


Dziękuję Panowie za odpowiedź icon_wink.gif Z subem daje sobie spokój, co do reszty to tak:

Narazie kupimy wzmacniacz najlepiej do 200zł, a kolumny zmienie sobie dopiero po kupnie samochodu. Mam dużą wierzę, oryginalną o tych kolumn, ale nie biorę jej pod uwagę, ponieważ dźwięk z niej szumi, i głośniki wydają sie nie mieć bassu, nie są to złe ustawienia wierzy, ponieważ kolumny podłączone w moim obecnym aucie naprawde dawały rade (Jak na nie). Model wierzy mogę podać na wieczór jak będę w domu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 5.11.2016, 17:24
Post #18


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


No właśnie. Nie chcesz tak zrobić i poszukać jakiegoś koło Twojego miejsca zamieszkania (na Allegro albo OLX)?
Dałbyś tu linki a my wybralibyśmy potencjalnie najlepszy. Mógłbyś pojechać i posłuchać jak gra.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Prollerox
post 5.11.2016, 18:11
Post #19


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 13.10.2016
Nr użytkownika: 26 988


Pewnie Was zdenerwuje to co teraz napisze, ale plany się zmieniają posiedziałem z tą wierzą oryginalną od głośników, wyregulowałem, podłączyłem, fajnie gra, jest super, tylko jest pewien problem, ze wzrostem głosności, zwrasta szum, i nie jest to od przewodu, przy odłączonym jest to samo, co może być tego powodem? Model wierzy to "Philips AS450 ". Jeśli za dużo zamieszałem, proszę napisać, zakończę temat icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 6.11.2016, 00:53
Post #20


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Jak który kabel jest odłączony, to też szumi?

Spróbuj posłuchać z CD oraz z tunera radiowego. Tak samo szumi?
Może masz możliwość podłączyć jakieś źródło zewnętrzne?
Jeśli szum występuje po podgłośnieniu, gdy selektor źródeł ustawiony jest na CD, Tuner i AUX (czy inne źródło), to najpewniej coś będzie ze wzmacniaczem. Może potrzeba wymienić kondensatory albo dokonać jakichś regulacji?
Nie wiem czy opłaca się "skórka za wyprawkę" jak to mówią.

Ja bym jednak składał pieniądze na lepszy zestaw. Mimo wszystko.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Prollerox
post 6.11.2016, 12:35
Post #21


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 13.10.2016
Nr użytkownika: 26 988


Składać napawano będę, ale na razie zostawiam to bo nie mam kasy na cały zestaw. Co do wieży szum jest na każdej opcji, w wieży jest możliwość podłączenia mikrofonu, jest tam potencjometr, był na maksa zmniejszyłem do 0,szumi dalej ale delikatnie ciszej, ale daleko temu szumowi żeby nie przeszkadzał.

CYTAT(f1angel @ 6.11.2016, 00:53 ) *
Jak który kabel jest odłączony, to też szumi?


Cinch
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 11.12.2016, 05:22
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!