Skocz do zawartości

podłączenie 2xSUB

Arek83

Recommended Posts

Koledzy mam pytanie. Jeśli zastosuję u siebie rozwiązanie amplituner+wzmacniacz na preout. W muzyce w stereo chciałbym używać samego wzmacniacza bez amplitunera.

To w jakiej konfiguracji podłączam 2xSUB tak żeby grały one również w stereo? pod amplituner jednak? do wzmacniacza? jak prawidłowo to powinno być podłączone?

i druga konfiguracja amplituner + końcówka mocy, na fronty, wtedy Subwoofery podłączam do amplitunera?

dziękuję

Generalnie dźwięk ze względu na częstotliwość dzieli się na tony niskie - rozchodzące się dookólnie, średnie - rozchodzące się półkoliście, i wysokie - rozchodzące się jednokierunkowo. Im wyższa częstotliwość, tym większa kierunkowość. Dlatego np. nagrania są realizowane tak, że niskie tony są nagrane mono, bo i tak nie wyłapiemy ich kierunkowości.

Stosowanie dwóch głośników niskotonowych mija się z celem.

@Highlander_now Błąd, dwa nawet słabsze subwoofery pozwalają znacznie łatwiej okiełznać bas (szczególnie jego wzbudzenia) w pomieszczeniu, niż jeden większy. Tyle że warto je ustawić raczej w osi przód tył, i raczej bliżej środka ścian niż rogów. Ale każde pomieszczenie jest inne. I trzeba znaleźć optymalne ustawienie.

@Arek83 podaj jaki konkretnie sprzęt chcesz połączyć, bo na razie błądzimy po omacku.

5 godzin temu, Highlander_now napisał:

W komorze bezechowej moze i tak. Ale pomieszczenie definiuje podbicia i spadki odebieranych czestotliwosci. Dublowanie subow oraz ich prawidlowa konfiguracja pozwala dosc skutecznie wyrownac przebieg basu.

5 godzin temu, michaudio napisał:

Tyle że warto je ustawić raczej w osi przód tył, i raczej bliżej środka ścian niż rogów.

Po przekatnej generalnie daje sie uzyskac wiekszy SPL i tez da sie wyrownac pasmo. Vis/a/vis to troche mniej SPL do uzyskania, ale wydaje mi sie ze mniej trzeba pracowac z korekcja.

"Okiełznanie" basu wynika przede wszystkim z długości fali dźwiękowej niskich częstotliwości.

Przypomnę:

• 100 Hz to 3,43 metra
  • 50 Hz to 6,86 metra
  • 20 Hz to 17,15 metra

Jak się to ma do wymiarów typowego pokoju ze sprzętem, ustawienia mebli, miejsca odsłuchowego. To dotyczy w ogóle tego aby niskie tony było słychać i nie powodowały dudnienia - choć jest wielu zwolenników takiego zniekształcania dźwięku.

Najważniejsze jednak jest to, że nagrania w zakresach niskich są po prostu nagrywane mono, ponieważ ludzkie ucho nie odnajduje ich kierunkowości, więc robienie ich stereo jest bez sensu. Ale o tym już pisałem.

P.S. Ustawienie jednego głośnika niskotonowego z boku daje czasem najlepszy efekt.

Warto też przypomnieć że fala ma kształt sinusoidy, której szczyt występuje na jednej czwartej długości fali. Więc szczyty osiągamy przy jednej czwartej podanych wartości.

Teoria sobie, a praktyka to co innego.

W kinie domowym większość użytkowników stawia na duży bas, masujący trzewia.

Kiedy wymagane są duże poziomy ciśnienia akustycznego, dla więcej niż jednego miejsca odsłuchu, większa ilość subwooferów, np 2 a najlepiej 4 dobrze skalibrowane słabsze suby zadziałają lepiej niż jeden duży. 

Bo pozwolą osiągnąć równe natężenie basu dla wszystkich miejsc siedzących w obrębie kina domowego.

Przy jednym dużym subie, może dobrze zabrzmieć w pojedynczym sweetspocie. A dla reszty słuchaczy powodować echo trzepoczące. 

Powyższe obserwacje pochodzą z praktyki firm montujących kina domowe. Czasem nie da się inaczej wyrównać basu dla wszystkich kinomanów domowych.

Kino tym różni się od stereo, że ma służyć więcej niż jasnemu słuchaczowi naraz.

1 godzinę temu, michaudio napisał:

Przy jednym dużym subie, może dobrze zabrzmieć w pojedynczym sweetspocie.

Nigdy jeden nawet potezny sub nie bedzie w stanie zapewnic rownego pasma w sweetpoincie. Podbicie mozemy sobie skorygowac jakims DSP, np. Dirac z DLBC skutecznie z tym sobie radzi, Ale dolka w zyciu skutecznie nie wyciagniesz, chyba ze kosztem wyciecia reszty pasma. Dolek bedzie zawsze, kwestia w jakich Hz. 

9 godzin temu, Highlander_now napisał:

Jakbys napisal ze zastosowanie dwoch kanalow sub mijalo by sie z celem to ok.

1 godzinę temu, Highlander_now napisał:

Jak się to ma do wymiarów typowego pokoju ze sprzętem, ustawienia mebli, miejsca odsłuchowego. To dotyczy w ogóle tego aby niskie tony było słychać i nie powodowały dudnienia - choć jest wielu zwolenników takiego zniekształcania dźwięku.

Dlugosci fal znalazles w necie, teraz jeszcze zinterpretuj z czego sklada sie taka fala i ktore jej skladniki sa dla nas najbardziej istotne. @michaudio zepsul mi zabawe piszac o 1/4 :)

1 godzinę temu, Highlander_now napisał:

Najważniejsze jednak jest to, że nagrania w zakresach niskich są po prostu nagrywane mono, ponieważ ludzkie ucho nie odnajduje ich kierunkowości, więc robienie ich stereo jest bez sensu. Ale o tym już pisałem.

Odyslam to pierwszego akapitu tego posta. Wiele kanalow sub - nie. Ale praca kilku subow - tak. Co do kierunkowosci, fajnie by bylo jakby teroria szla w parze z praktyka. Czlowiek to taka piekielna maszyna ktora oprocz zmyslu sluchu ma tez inne czujniki i czasem (cale szczecie nie czesto) kierunkowosc basu jest odczuwalna np. przez dotyk i drgania oraz inne czynniki wynikajace z niedoskonalosci poomieszczenia odsluchowego oraz sprzetu.

Edytowano przez Butler

Dnia 13.04.2025 o 08:29, Arek83 napisał:

To w jakiej konfiguracji podłączam 2xSUB tak żeby grały one również w stereo? pod amplituner jednak? do wzmacniacza? jak prawidłowo to powinno być podłączone?

Bez przepinania kabli się nie da. Jak podłączysz tak jak tutaj sugerują pod wejście wysokopoziomowe to w stereo będzie OK. W kinie natomiast tracisz możliwość kalibracji subwoofera. Jak podłączysz dodatkowo LFE to subwoofer dostanie podwójny sygnał na wejściu - LFE + wysokopoziomowe. 

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Bez przepinania kabli się nie da. Jak podłączysz tak jak tutaj sugerują pod wejście wysokopoziomowe to w stereo będzie OK. W kinie natomiast tracisz możliwość kalibracji subwoofera. Jak podłączysz dodatkowo LFE to subwoofer dostanie podwójny sygnał na wejściu - LFE + wysokopoziomowe. 

czyli rozumiem że idealnym rozwiązaniem będzie lepszej jakości amplituner bez dodatkowego urządzenia tak? wtedy wpinam wszytsko w amplituner i zaróno w stereo jak i w kinie mam ok tak?

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

aha i generalnie to zależy mi przede wszystkim do stereo, na kinie w dużo mniejszym zakresie.

39 minut temu, Arek83 napisał:

czyli rozumiem że idealnym rozwiązaniem będzie lepszej jakości amplituner bez dodatkowego urządzenia tak?

Nie wiem czy idealnym ale zdecydowanie łatwiejszym w obsłudze. 

wtedy wpinam wszytsko w amplituner i zaróno w stereo jak i w kinie mam ok tak?

Tak.

aha i generalnie to zależy mi przede wszystkim do stereo, na kinie w dużo mniejszym zakresie.

To kup takie paczki które w stereo zrobią to czego oczekujesz i je dobrze ustaw a w kinie używaj subwoofera. Jestem w stanie sobie wyobrazić stereo bez subwoofera. Kino bez subwoofera to jakiś erzac.