Sipo Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu W pierwszym kwartale 2025 roku, upadło w Polsce ponad 50k małych przedsiębiorstw. To tragedia dla ekonomii kraju i wszyscy to odczują na własnej kieszeni. Tusk blokuje port centralny i inne wazne inwestycje bo tak kazali z Berlina. Nie jestem fanem PiS-u, wole Mentzena, ale za rządów PiS-u przedsiębiorcy mieli trochę lepiej a politycy nie włazili tak ostentacyjnie niemcom w doope. Czasem aż wstyd jak się na to patrzy, szczególnie z odległości jest to widoczne bo mieszkam w UK. Korporacje wola Traskowskiego, bo jak wygra będzie więcej stabilności politycznej w kraju. A stabilność jak wiadomo dobra jest dla finansów i dużego biznesu. Z drugiej strony Nawrocki może stopować jako prezydent zapędy rządu Tuska i będą tarcia na linii premier-prezydent. Pytanie: co będzie lepsze dla kraju? Ja wybieram jednak Nawrockiego. 1 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @Sipo cholera😁. Uzasadnienie jest i jaja są, żeby się określić . To się szanuje. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @soberowy tak to widzę 😁 @soberowy tak to widzę 😁 1 Odpisz, cytując
Pitt39 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Sipo napisał: W pierwszym kwartale 2025 roku, upadło w Polsce ponad 50k małych przedsiębiorstw. "W 2025 roku liczba małych przedsiębiorstw w Polsce, zgodnie z definicją MŚP, wynosi około 52,7 tys" Czyli zostały nam już tylko mikro, średnie i duże? 1 godzinę temu, Sipo napisał: To tragedia dla ekonomii kraju i wszyscy to odczują na własnej kieszeni. Wiadomo, a czyja to przyczyna? Nie wiem, ale chętnie się dowiem. 1 godzinę temu, Sipo napisał: Tusk blokuje port centralny i inne wazne inwestycje bo tak kazali z Berlina. Wchodzę na strone CPK i widzę 2 wpisy odnośnie budowy i kolejnych przetargów z dziś, dwa z wczoraj i tak dalej... wiec jeśli blokuje, to słabo mu wychodzi. 1 godzinę temu, Sipo napisał: Korporacje wola Traskowskiego, bo jak wygra będzie więcej stabilności politycznej w kraju. A stabilność jak wiadomo dobra jest dla finansów i dużego biznesu. Z drugiej strony Nawrocki może stopować jako prezydent zapędy rządu Tuska i będą tarcia na linii premier-prezydent. Z jednej strony piszesz: "To tragedia dla ekonomii kraju i wszyscy to odczują na własnej kieszeni" ...z drugiej dokonujesz wyboru, który pogłębi ten stan, a na dokładkę masz jeszce pretensje że kluczowe inwestycje nie będą kontynuowane, bo zły Berlin, a jak wiadomo budżet rozciąga się jak guma(im mniej przedsiębiorstw/gorzej funkcjonujących, tym wiecej pieniędzy w budżecie na kolejne inwestycje😉 ). Nie ma tu sprzeczności? Edytowano 7 godzin temu przez Pitt39 3 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @Pitt39 wzorcowo😁. To plaga naszych czasów - ktoś coś palnie w necie i już się ludzie gotują,nikt nie sprawdza,nie porównuje 1 Odpisz, cytując
Pitt39 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) ps. A odnośnie Metzena, to tak On jak i Nawrocki bicz na siebie kręcą opowiadając historie z mchu i paproci, że żadnych podatków nie podniosą(ja w to nie wierze), Pare wskaźników: -Ubytek pracowników i rosnąca armia emerytów spowodują wzrost wskaźnika obciążenia demograficznego z 30 proc. w 2022 r. do niemal 40 proc. w 2040 r. w Polsce i 45 proc. w całej UE Dziesięć lat później wskaźniki te wyniosą – 50,5 proc. zarówno w przypadku Polski, jak i całej UE -W latach 2003–2023 populacja w wieku produkcyjnym w UE zmniejszyła się z 272 mln do 263 mln, a do 2050 r. przewiduje się dalszy spadek do 236 mln. -Obecnie w strefie euro na jednego emeryta przypada trzech pracowników, ale do 2040 r. liczba ta spadnie do dwóch. Dlatego bez wielkiego liczenia widać, że utrzymanie państwa będzie kosztowało co raz wiecej, a przy ich modelu rozwojowym - i niechęci do obcych nacji - to jakoś średnio widzę że podatków nie podniesiemy, nikomu nie zabierzemy i będzie się to wszystko kręcić, i trzymać(niekoniecznie na trytytki). CPK i inne wielkie inwestycje, powiem tak; Ja sie nie znam -interesowanie się nie czyni mnie żadnym ekspertem - mam jednak nadzieje że w MF ktoś to wszystko policzył, a ich myślenie perspektywiczne wybiega dalej niż do końca tej kadencji. Edytowano 6 godzin temu przez Pitt39 Odpisz, cytując
gienas Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Tragedią jest punktowanie błędów które nijak nie są przyjmowane przez elektorat "filipa z konopi"... Nie to żebym kogoś promował ale tylko w przypadku tegoż "filipa z konopi" nic nie wiem o jego poprzedniej działalności z choćby dwu/trzech lat. Reszta kandydatów jest mi znana z tego co zrobili i czego nie zrobili w ciągu kilku lat. I jestem w stanie wybrać tego który robi to z czym się zgadzam. Natomiast ten jeden wyskoczył znikąd jak ongiś Tymiński ... 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 17 minut temu, Pitt39 napisał: ps. A odnośnie Metzena, to tak On jak i Nawrocki bicz na siebie kręcą opowiadając historie z mchu i paproci, że żadnych podatków nie podniosą(ja w to nie wierze), W tym wypadku wyjątkowo nawet Nawrocki nie kłamie!😁. Niczego nie podniosą,bo nie mogą 😁. Kiedyś Korwin Mikke dość szczegółowo objaśniał ówczesne plany wolnościowców ws. podatków i likwidacji ZUS. Ogólna konkluzja była taka ,że to stopniowa robota na dekadę lub dłużej,bo nie można zamknąć jak drzwi systemu emerytalnego,czy radykalnie obniżyć podatków bez wpływu na działanie państwa. Gadanie na wiecach jest typowo pod niezbyt bystrą publiczkę. Nawet słynna redukcja kasty urzędniczej nie może się odbyć na pstryknięcie palców,bez łamania przepisów,oni mają umowy o pracę! Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 36 minut temu, Pitt39 napisał: CPK i inne wielkie inwestycje, powiem tak; Ja sie nie znam -interesowanie się nie czyni mnie żadnym ekspertem - mam jednak nadzieje że w MF ktoś to wszystko policzył, a ich myślenie perspektywiczne wybiega dalej niż do końca tej kadencji. https://wiadomosci.wp.pl/cpk-jednak-powstanie-niestety-we-frankfurcie-burza-po-decyzji-niemiec-7068570545 oczywiscie proponuje komentarze pod artykulem przeczytac.... Odpisz, cytując
Sipo Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @Pitt39 w moim rozumowaniu nie ma sprzeczności. Fakt, Nawrocki nie jest idealnym kandydatem ale nieporównywalnie lepszym od konkurenta. Trzaskowski to chorągiewka na wietrze, oportunista bez kręgosłupa moralnego. Popatrzmy na jego dotychczasowe 'osiągnięcia'. To wybory prezydenckie, wybrany człowiek będzie reprezentował nasz kraj na scenie międzynarodowej, wybierzmy mądrze, wybierzmy Nawrockiego. 1 Odpisz, cytując
Pitt39 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 19 minut temu, Nowy75 napisał: W tym wypadku wyjątkowo nawet Nawrocki nie kłamie!😁. Niczego nie podniosą,bo nie mogą 😁. Kiedyś Korwin Mikke dość szczegółowo objaśniał ówczesne plany wolnościowców ws. podatków i likwidacji ZUS. Ogólna konkluzja była taka ,że to stopniowa robota na dekadę lub dłużej,bo nie można zamknąć jak drzwi systemu emerytalnego,czy radykalnie obniżyć podatków bez wpływu na działanie państwa. Gadanie na wiecach jest typowo pod niezbyt bystrą publiczkę. Nawet słynna redukcja kasty urzędniczej nie może się odbyć na pstryknięcie palców,bez łamania przepisów,oni mają umowy o pracę! Podwyższenie akcyzy na wyroby tytoniowe, e-papierosy i coś tam jeszcze. Duda podpisał, ale chyba wpływy nie wzrosły. Jako przykład. Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 7 godzin temu, Rafał S napisał: Pamiętam, że za Kwaśniewskiego zdarzyło mi się słyszeć opinie cudzoziemców, że mamy fajnego prezydenta i oni by też takiego chcieli. Nie powiem, było to miłe. to teraz sobie go moga zabrac na zawsze ...... ciekawe czy im powiedziałes ze Kwach byłw PZPR i walczył o demokracje jak Bolek . Odpisz, cytując
Pitt39 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 19 minut temu, Sipo napisał: @Pitt39 w moim rozumowaniu nie ma sprzeczności. Fakt, Nawrocki nie jest idealnym kandydatem ale nieporównywalnie lepszym od konkurenta. Trzaskowski to chorągiewka na wietrze, oportunista bez kręgosłupa moralnego. Popatrzmy na jego dotychczasowe 'osiągnięcia'. To wybory prezydenckie, wybrany człowiek będzie reprezentował nasz kraj na scenie międzynarodowej, wybierzmy mądrze, wybierzmy Nawrockiego. Nawrocki z jego znajomością języków, przeszłością, doświadczeniem politycznym jest jak dla mnie nieakceptowalny jako os. która ma mnie reprezentować. Rozumiem chorągiewka(ktoś mu te genialne pomysły podrzuca), ale co masz na myśli pisząc o kręgosłupie? Bez żadnych złośliwości, zwyczajne pytanie. Ps. W zasadzie to jednemu i drugiemu można zarzucić powyższe ;). Tak wyglada polityka. Edytowano 5 godzin temu przez Pitt39 2 Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 6 godzin temu, Rafał S napisał: A mnie podczas wywiadów przypomina on czasem Dyzmę w wykonaniu Wilhelmiego. Jakby nie mógł się doczekać końca, żeby Krzepicki (Bończak) wytłumaczył mu o co pytali. a mnie takie filmidło sie przypomniało ... mam nadzieje ze August to bedzie Bążur po II turze. https://www.google.com/search?q=yt+pobicie+lokaja+w+ziemi+obiecanej&oq=yt++pobicie+lokaja++w+ziem Odpisz, cytując
Sipo Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, Pitt39 napisał: Rozumiem chorągiewka(ktoś mu te genialne pomysły podrzuca), ale co masz na myśli pisząc o kręgosłupie? Bez żadnych złośliwości, zwyczajne pytanie. Konkretnie chodzi mi o to ze dobry polityk powinien mieć własne przemyślane poglądy i ich się trzymać. Do takiego człowieka można mieć zaufanie. Trzaskowski niestety zmienia poglądy w zależności od sytuacji, tak jak mu wygodnie. W debacie mu to zarzucano wielokrotnie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Czyli lepiej mieć durne poglądy, ale być w ich głoszeniu konsekwentnym? 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 21 minut temu, Pitt39 napisał: Podwyższenie akcyzy na wyroby tytoniowe, e-papierosy i coś tam jeszcze. Duda podpisał, ale chyba wpływy nie wzrosły. Jako przykład. Mówisz o klepnięciu lub nie inicjatyw sejmowych,ja myślałem o mocy sprawczej😁 6 minut temu, Kraft napisał: Czyli lepiej mieć durne poglądy, ale być w ich głoszeniu konsekwentnym? Nie,ale tylko jeśli w poglądach następuje dobra zmiana😁 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, Kraft napisał: Czyli lepiej mieć durne poglądy, ale być w ich głoszeniu konsekwentnym? Tylko krowa nie zmienia poglądów, nie popadajmy w przesadę. Można zmieniać stanowisko w ważnych sprawach, zależnie od okoliczności, ale jeśli dzieje się to zbyt często, należy kwestionować szczerość intencji takiego polityka. Program raz w prawo a raz w lewo, byle moje było na wierzchu. To oportunizm któremu ulega wielu polityków, ale prezydent powinien mieć większą klasę. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, Sipo napisał: prezydent powinien mieć większą klasę. Czyli jednak Trzaskowski. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 3 minuty temu, Kraft napisał: Czyli jednak Trzaskowski. Ja wybrałem Mentzena. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Jak wejdzie w życie ustawa o tzw. 'Mowie nienawiści' to będzie koniec wolności wypowiedzi. Odpowiednik tego prawa istnieje w UK, wsadzają tu do wiezienia za wypowiedzi w necie. 2 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 19 godzin temu, pairtick napisał: To ten pajac, żyjący za 370 zł. miesięcznie? I tu niestety widzę potwierdzenie dla niesamowitej pogardy uśmiechniętej polski dla osób inaczej myślących niż jaśnieoświecona elita popierana w tvn i wyborczą… W sumie to kwik tych elit po pierwszej turze wyborów jest niezrozumiały, przecież na tym polega demokracja, to nie wola arystokracji ale większości ludu ma kształtować życie polityczne. Nie wiem czy to lepsze lepsze czy gorsze dla kraju, ale trzeba to uszanować, a nie obrażać się i mówić takie kocopały jak Michał Bilewicz z Uniwersytetu Warszawskiego, który zestawił w jednym wpisie głosowanie na Karola Nawrockiego z... mordowaniem Żydów w Jedwabnem. "Nie dajcie się zwieść. Wybór jest prosty: sprowadza się do tego, po której stronie stodoły w Jedwabnem staniesz. Czy z jej podpalaczami, dobijającymi ofiary siekierami i widłami? Czy może po stronie Antoniny Wyrzykowskiej, która ratowała Żydów, za co musiała uciec z miasta?" – napisał na portalu X. Z kolei socjolog i politolog prof. Radosław Markowski stwierdził, że o ile Rafała Trzaskowskiego popierają ludzie zaradni i "ciężko pracujący", to na Nawrockiego głosują "klasy transferowe". –To trzeba delikatnie powiedzieć. Jak się patrzy na geografię wyborczą Polski i na grupy społeczne, to widać, że mamy jednego kandydata popieranego przez ciężko pracującą Polskę, która przyczynia się do PKB, ciężko pracująca Polska, która ma sukcesy gospodarcze. I z drugiej strony jest Polska, klasy transferowe, która czeka na transfery budżetowe, która sobie nie radzi w gospodarce– mówił prof. Markowski.” Do tego odniósł się także Kazik: "Tak już zupełnie teraz z boku to najbardziej irytuje mnie ta idiotyczna narracja, że nie wygra nasz, więc Polacy to faszyści, ciemnogród, kościelny zaścianek, żydożercy i homofobii. Do tego hołota i praktycznie analfabeci nie słuchający wykształconych elit, które wiedzą przecież lepiej o ile nie najlepiej. Do porzygu znana i powtarzana opowieść odkąd Wałęsa starł się z Mazowieckim. I 35 lat te brednie ludzie kupują. Dno den" – ocenia wokalista zespołu Kult. Do tego dochodzi lewicowo liberalna postawa władz eu, popierana przez Trzaskowskiego rezolucja cities 40, czyli jeszcze więcej ekooszołomstwa i na prawdę skrajna prawica dojdzie do władzy w całej eu, nie można wciąż bezkarnie narzucać obywatelom rozwiązań które prowadzą do coraz wyższych kosztów życia w imię ratowania planety, te wszystkie ets- 2 neutralność klimatyczna to utopie i nie dziwota, że ludzie się burzą i głosują na Brauna i Mentzena… 4 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu W debacie przed debatą Adam Bielan bez drgnienia powieki na zalanej tłuszczem twarzy opowiada,że kandydat Nawrocki nie ma nic wspólnego z PiS,natomiast jeśli chodzi o poglądy to prawie konfederata 😁. Ewa Zajączkowska na niego patrzy i to spojrzenie mówi więcej niż słowa...😁. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts