Komoroko Napisano Wtorek o 07:26 Napisano Wtorek o 07:26 Witam, Planuje zbudować swój pierwszy zestaw stereo. Myślę nad kolumnami z firmy dali - Ikon 5 / ikon 6 / Zensor 5 Co do wzmaków rozważam używki - Denon PMA-720AE, Nad c356BEE, Yamaha a501, Nad c320bee, maranz PM5004/5005 Co do budżetu na wzmak to max taki 1000zł i nic powyzej, najlepiej jakby udało się taniej niż 1000zł. Do gatunków jakich słucham to głównie rock i pop, czasami metal i jazz. Pokoj 17m2 Skłony jestem ku Ikon 5 - Jednak to wyzsza seria od Zensorów ale znowu boje się lekko góry ze bedzie ostra - Ale znowu do Rocka ostra góra pasuje, prawda? Oraz który wzmak z wymienionych będzię pasował pod ikony/zensory? Lub jakis inny w podobnej kasie? Wypowie ktoś się jak grają ikony? Zensory wiem jak grają kiedyś ojciec miał 7 i grały ładnie, ale z tego co juz czytalem 5 graja inaczej calokowicie od 7... Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Wtorek o 14:06 Napisano Wtorek o 14:06 A ja do 17 metrów próbowałbym zamiast zensorów 5, monitory zensor 3. Miałem jedne i drugie i wg mnie te drugie wypadają lepiej (nie pytaj dlaczego - nie pamiętam, bo było to dość dawno, ale tak zapamiętałem 🙂). Starszej serii nie znam więc się nie wypowiem. Jeśli zaś chodzi o wzmacniacz, moim zdaniem dobrym wyborem będzie Marantz. A za około 1000 PLN znajdziesz już używany 6004, który jest już modelem wyżej pozycjonowanym. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Komoroko Napisano Wtorek o 14:42 Autor Napisano Wtorek o 14:42 35 minut temu, KrólKiczu napisał: A ja do 17 metrów próbowałbym zamiast zensorów 5, monitory zensor 3. Miałem jedne i drugie i wg mnie te drugie wypadają lepiej (nie pytaj dlaczego - nie pamiętam, bo było to dość dawno, ale tak zapamiętałem 🙂). Starszej serii nie znam więc się nie wypowiem. Jeśli zaś chodzi o wzmacniacz, moim zdaniem dobrym wyborem będzie Marantz. A za około 1000 PLN znajdziesz już używany 6004, który jest już modelem wyżej pozycjonowanym. Pozdrawiam. I wtedy takie monitory wspomagać subem? Co do wzmaków - Warto patrzeć na nowa "tanioche"? - Mam na myśli tu yamahe a-s201/a-s301 (niby a-s201 oddaje w stereo 128w przy 8ohmach, a ceny uzywek sa bardzo atrakcyjne) Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Wtorek o 16:21 Napisano Wtorek o 16:21 1 godzinę temu, Komoroko napisał: I wtedy takie monitory wspomagać subem Myślę, że i bez suba dadzą sobie radę. Zensory 5 to bardzo małe podłogówki a trójki to dość spory monitor. 1 godzinę temu, Komoroko napisał: Co do wzmaków - Warto patrzeć na nowa "tanioche"? - Mam na myśli tu yamahe a-s201/a-s301 Ja wybrałbym sprzęt używany. Jeden z moich kolegów kupił jakiś bardzo niski model Yamahy i miał chyba problem z przegrzewaniem się tego sprzętu przy głośniejszym słuchaniu muzyki. A jeśli już chcesz coś nowego myślę, że coś pokroju wiim ampa czy toppinga też spokojnie poradzi sobie z tymi zensorami. Odpisz, cytując
Komoroko Napisano Wtorek o 16:27 Autor Napisano Wtorek o 16:27 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Myślę, że i bez suba dadzą sobie radę. Zensory 5 to bardzo małe podłogówki a trójki to dość spory monitor. Ja wybrałbym sprzęt używany. Jeden z moich kolegów kupił jakiś bardzo niski model Yamahy i miał chyba problem z przegrzewaniem się tego sprzętu przy głośniejszym słuchaniu muzyki. A jeśli już chcesz coś nowego myślę, że coś pokroju wiim ampa czy toppinga też spokojnie poradzi sobie z tymi zensorami. Prawdę mówiąc używany sprzęt mi nie straszny, ten Marantz wydaje się być ciekawą opcją ,w sumie myślę nad tym Marantzem i nad c326bee A jak te Zensorki 3 mają się do ikonów 5/6? - Dodam ze lubie czasami odkręcić i poszaleć głosniej. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Wtorek o 16:55 Napisano Wtorek o 16:55 15 minut temu, Komoroko napisał: A jak te Zensorki 3 mają się do ikonów 5/6? - Dodam ze lubie czasami odkręcić i poszaleć głosniej. Niestety nie znam ikonów więc nie pomogę. Jeśli zaś chodzi o Nada to słuchałem tylko jeden model tej marki i z tego co pamiętam grał odrobinę cieplej niż Marantz więc z zensorami może być za dużo tego ciepełka 🙂. 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Wtorek o 21:07 Napisano Wtorek o 21:07 4 godziny temu, KrólKiczu napisał: Niestety nie znam ikonów więc nie pomogę. Jeśli zaś chodzi o Nada to słuchałem tylko jeden model tej marki i z tego co pamiętam grał odrobinę cieplej niż Marantz więc z zensorami może być za dużo tego ciepełka 🙂. Miałem Zensor 5 ze 4 lata, grały z marantzem i Arcamem SA30 i na pewno bym nie powiedział, że one grają ciepło. To było granie neutralne w stronę jasnego, a ciepła tam nie było. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 03:20 Napisano wczoraj o 03:20 (edytowany) 6 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: Miałem Zensor 5 ze 4 lata, grały z marantzem i Arcamem SA30 i na pewno bym nie powiedział, że one grają ciepło. To było granie neutralne w stronę jasnego, a ciepła tam nie było. Ja miałem je koło 2 lat w połączenie z amplitunerem Denona i marantza a potem z Cyrusem one i wg mnie grały bardziej w stronę ciepła niż "jasności" 🙂. A podłączając je pod coś pokroju mulowatego Denona u mnie wychodziła buła. Oczywiście to tylko moja opinia 🙂. Ale żeby nie było tak łatwo - kolega gra na monitorach dali menuet. I wg mnie one grają ciepło a wg niego jasno 😉. Edytowano wczoraj o 03:23 przez KrólKiczu Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 05:37 Napisano wczoraj o 05:37 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: I wg mnie one grają ciepło a wg niego jasno 😉. Bo to się nie wyklucza. Mają całkiem sporo góry, ale jednocześnie ich średnica jest trochę podgrzana. Zresztą na tym chyba polega ich urok. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 05:49 Napisano wczoraj o 05:49 6 minut temu, Rafał S napisał: Bo to się nie wyklucza. Mają całkiem sporo góry, ale jednocześnie ich średnica jest trochę podgrzana. Zresztą na tym chyba polega ich urok. Zgadzam się 🙂. Podobnie jest np z dynaudio x18. Tylko ja raczej powiedziałbym, że to jest granie rozdzielcze a nie jasne 😉. Ale ogólnie terminologia audiofilska jest bardzo skomplikowana i później wychodzą takie kwiatki jak tutaj. Jeśli chodzi o mnie, granie "jasne" to raczej coś w rodzaju audiovector qr1, klipsch rp600 m czy nawet moje PMC 25.21 czy niższe modele bowersa, gdzie ten dźwięk nie dość, że charakteryzuje się wyraźną górą pasma to i średnica jest mniej dociążona a czasem i odrobinę wycofana. 1 Odpisz, cytując
Komoroko Napisano wczoraj o 08:08 Autor Napisano wczoraj o 08:08 (edytowany) Chyba skłonie się ku zensorowi 5, tego co wynika brzmią ciekawie, oraz jest je łatwiej dostać (więcej ogłoszeń) + Pewnie jest je dużo łatwiej napędzić? Jedynie obawiam się ostrej/jasnej góry - Lubie ciepły dźwięk, ciepłą średnica mocny ciepły dół, czy zensorki 5 wypełnią mi cały pokój dźwiękiem? Czy będzie trzeba wspomagać je jednak subem? Co do wzmaka, wybiorę chyba coś cieplejszego niż jasnego, ale tez zeby nie zmulić zbyt dźwięku (NAD bedzie za ciepły?) Ikony też są zachęcające ale, jest strasznie mało informacji w necie, jedynie ze grają jasną góra, (o średnicy czy basie nic nie znalazłem) - na forach również mało info, a kupować kota w worku troche strach, ale jednak dalej zachęcają mnie tym ze są wyższą serią od zensorów, oraz tym hybrydowym modułem tweeterów. Załączam "rysunek" pokoju, oraz dokładniejsze wymiary - Wychodzi około 13,5m2 - Dodam że jako źródło dźwięku chce uzyć TV (Po auxie lub optycznym) i na nim Tidal. Edytowano wczoraj o 08:15 przez Komoroko Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano wczoraj o 09:06 Napisano wczoraj o 09:06 Ostrej bardzo jasnej Góry nie masz się co obawiać z Zensorów, to jest na pewno takie "bezpieczne" granie. Problem mógłby ewentualnie nastąpić gdybyś połączył je z jakimś ostro grającym wzmacniaczem. U mnie 5 grały w 21,5m2 i było ok, basu nie brakowało (choć ja basolubom nie jestem), u ciebie w 17m2 tym bardziej powinno być tylko lepiej. TV jako źródło to nie jest najlepsze wyjście, ale rozumiem że ogranicza cie budżet. Odpisz, cytując
Komoroko Napisano wczoraj o 09:18 Autor Napisano wczoraj o 09:18 Tak, niestety budżet nie powala.. W przyszłości jest plan dokupienia daca, i wtedy on będzie źródłem. Co do wzmakow, używki za około 900/1000zl, pokaza pełna "moc" tych zensorkow czy będzie wąskim gardłem?zakup mi sie nie pali, więc moge odłożyć większą sumę na wzmaka, ale czym taniej tym jednak lepiej Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 10:42 Napisano wczoraj o 10:42 Kolego @Komoroko, do 13,5 m² spokojnie wystarczą Ci zensory 3. Miałem je w pokoju tej samej wielkości dodatkowo otwartym na kuchnię i basu nie brakowało. Ale jeśli upierasz się na te piątki, to i one się sprawdza. Jeśli chodzi o sam wzmacniacz to spokojnie taki w cenie około 1000 PLN będzie odpowiedni. Odpisz, cytując
Komoroko Napisano wczoraj o 12:27 Autor Napisano wczoraj o 12:27 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Kolego @Komoroko, do 13,5 m² spokojnie wystarczą Ci zensory 3. Ogólnie chce ten sprzęt kupić juz na lata, bynajmniej same kolumny, zensory 5 są troche bardziej przyszłościowe, jakby mnie naszło na kd lubmetraż zmieniłbym na większy (co w niedalekiej przyszłości nadejdzie) Wracając jeszcze do wzamka - Ten Marantz 6004, jest najlepszym wyborem w tej kasie? Czy są jeszcze jakieś inne propozycje? - Tak jak mówiłem głownie szukam ciepłego brzmienia. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano wczoraj o 14:22 Napisano wczoraj o 14:22 (edytowany) Szkoda że nie masz trochę więcej na ten wzmak, bo taki marantz pm7000n za te niecałe 3000zł to by ci już wystarczył na dłuższy czas i on bardzo dobrze się zgrywa z Zensor 5. Masz tam już dostęp do Heosa i można puszczać muzę z serwisów streamingowych i korzystać z radia internetowego. Nie ma Hdmi , ale połączony po optyku z tv włącza się razem z nim. https://www.amazon.pl/Marantz-PM7000N-wzmacniacz-wbudowanym-srebrny/dp/B081D4P6TV/ref=sr_1_1?crid=J5XKX0PBK2HJ&dib=eyJ2IjoiMSJ9.NWpb-8-HiyIllL26wotK7Si62AxDYFPffXHXGLJPuN9fLjALP-U_dxF3zKH6EKQJFCnE_8gUGmDALG3fA6bl4j1vd4O5CLdGrgRXKYU8cZ5DJHzzInn-PTCyEYzcGKNeLW9BmDNnDE6QrJqhnm1-D_XlE2i-n8OCfrwCXqRU5m3Qxaqp8ynDDhCgP4sGaHWaKS1MtWxer8PsteSvmUiIIfAT1SSRXjaNcM050Q3DnDVsRwuoDGAksVr3n3gc_1o_pbQH3Y8JCT9_9QsFtMeFyXDS0FUMb7K9VHh8R844gxk.y0ctx1UC5UyfbwVz0zK2wNR7Sbx2mgpxZWM1tZ-ncBs&dib_tag=se&keywords=marantz+pm7000n&qid=1748441791&sprefix=marantz%2Caps%2C210&sr=8-1 Na raty to nie widzę możliwości tam kupić. Edytowano wczoraj o 14:31 przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
Komoroko Napisano wczoraj o 14:34 Autor Napisano wczoraj o 14:34 8 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: marantz pm7000n za te niecałe 3000zł Niestety az takim budżetem na sam wzmak nie dysponuje... Taki max max jaki moge dac za wzmak to ten tysiąc, ale najlepiej jakby udało się coś pozniej znaleść. (za cały zestaw chciałbym się zamknąć w około 2000/2200zł) Myślę obecnie nad - marantzem 6004, nad 320bee, Denon PMA-720ae, yamaha a-s300 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 15:20 Napisano wczoraj o 15:20 (edytowany) 2 godziny temu, Komoroko napisał: Ogólnie chce ten sprzęt kupić juz na lata, bynajmniej same kolumny, zensory 5 są troche bardziej przyszłościowe, jakby mnie naszło na kd lubmetraż zmieniłbym na większy Te zensory "na papierze" schodzą do 43 Hz. To nie jest jakiś powalający wynik jak na kolumny podłogowe. Takie "osiągi" mają i monitory. Za fronty w KD mogą również robić i monitory. A jeśli już myślisz przyszłościowo i chcesz nagłośnić spore pomieszczenie, takie powyżej 25-30 metrów, to może warto celować w zensory 7. Edytowano wczoraj o 15:21 przez KrólKiczu Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano wczoraj o 15:41 Napisano wczoraj o 15:41 @Komoroko Z cieplejszych wzmacniaczy Nady 316 i 326, Arcam solo uno byłby z chromecastem. Magnat ma 400 lub 600, xindak a06, Marantz 6006 trochę jaśniejszy ale średnica lekko ocieplona, advance acoustic xi60, Harman 980. Szukać bo jest tego trochę na olx Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 16:25 Napisano wczoraj o 16:25 Jeszcze taka moja uwaga 🙂. Jeśli myślisz w przyszłości o KD, warto rozglądać się za wzmacniaczem, który ma możliwość pracy w trybie końcówki mocy ale niestety z tego co kojarzę, takich w przedziale do 1000 PLN raczej nie znajdziesz. Z używanych najtańsze, które znam to Cyrus one i audiolaba 6000. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Dnia 27.05.2025 o 09:26, Komoroko napisał: Myślę nad kolumnami z firmy dali - Ikon 5 / ikon 6 / Zensor 5 weź pod uwagę że one grają ianczej. Tylko logo firmy się równa. Moim zdaniem Zensor 5 są ciepłe. Handlowałem nimi i Oberonami i względem modelu 7 były cieplejsze. Bas był mniej kontrolowany. Seria Ikon ma z kolei ciepły doł ale bardzo jasną górę. Kompletnie inną. Z Marantza seria 6 by była ok. Z Denonem bym nie łączył. Odpisz, cytując
Recommended Posts