Sandor Clegane Napisano wczoraj o 06:42 Napisano wczoraj o 06:42 (edytowany) Cześć, Posiadam zestaw kina oparty na głośnikach Q Acoustics 3050i, 3010i, 3090ci, oraz dwóch subwooferach SB2000. Napędza je Marantz SR5015 kupiony z myślą o korzystaniu 60% filmy i gry 40% muzyka. Wiem, że dla niektórych tutaj to może herezja, ale z dźwięku w muzyce jestem naprawdę zadowolony. Z czasem jednak okazało się, że tej muzyki słucham w sumie na tyle rzadko, że ten stosunek obecnie wynosi 90% filmy i gry, a tylko 10% muzyka i zacząłem myśleć nad zmianą zestawu na brzmiący (wg tego co wyczytałem na forach) bardziej efektownie w kinie. Na pewno będę chciał w przyszłości (czekam, aż cena spadnie lub po prostu więcej uzbieram) zmienić głośniki na Klipsche z serii RP, ale w tym poście bardziej chodzi mi o wybór amplitunera. W miejscu gdzie pracuję mam możliwość kupna Denona x3800h za 4300 zł. Myślałem o nim, bo ma kalibrację na 2 niezależne suby (wiem, że ma na 4 ale ja potrzebuję na 2) i podobno bardziej efektowny dźwięk w kinie. Jest też bardzo polecany pod wyżej wymienione klipsche i już miałem go brać, kiedy zacząłem spotykać się z opiniami, że obecna generacja denonów gra dużo gorzej niż odpowiedniki ze starszych serii (x3600, x3700) i że jednak lepiej dozbierać do cinema 50, jeśli chcę pozostać przy Audyssey XT32. Nowe Marantze bardzo mi się podobają wizualnie i tu raczej nie słyszałem opinii, że grają gorzej niż starsze serie, ale problem jest taki, że w miejscu gdzie pracuję jest tylko cinema 60, więc na cinema 50 rabatu pracowniczego nie dostanę, a to się robi ponad 2 tys różnicy. I teraz moje pytania do ludzi, którzy mają porównanie denon/marantz oraz starsze serie z nowszymi: 1. Czy x3800h faktycznie gra gorzej niż poprzednie serie i lepiej czaić się na jakąś okazję na cinema 50? 2. Który z wymienionych amplitunerów lepiej zgra się z Klipschami z serii RP? 3. Czy gdybym zmienił teraz na x3800h póki jeszcze mam Q Acoustics da mi to lepsze efekty w kinie (pomijając kalibrację na 2 suby) czy może nie ma sensu zmieniać, bo np q acoustics lepiej brzmią z Marantzem? Oczywiście wiem, że zaraz ktoś napisze "wypożycz i posłuchaj", ale jednak jest z tym trochę zachodu, dlatego zanim się czegokolwiek podejmę chciałbym poznać wasze opinie. Edytowano wczoraj o 06:43 przez Sandor Clegane Odpisz, cytując
Maykel Napisano wczoraj o 12:21 Napisano wczoraj o 12:21 Witam Mam te same kolumny co Ty. Wcześniej miałem je spięte z ampli Denon później z Yamaha. Aktualnie napędza je Arcam avr 5. Powiem krótko jest przepaść między tymi amplitunerami zarówno w kinie jak i stereo. Więc jeśli to drugie też jest dla ciebie ważne to czemu nie spróbować Arcama. No chyba że faktycznie planujesz zmianę na klipach RP. To tu raczej widziałbym Denon 3800 lub jeśli wystarczy ci 5 kanałów i ewentualna rozbudowa do 7 to fajną opcją może być też Anthem mrx 540. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 12:39 Autor Napisano wczoraj o 12:39 (edytowany) Arcam i anthem odpadają ze względu na cenę. Jeśli chodzi o stereo to jak już wspominałem w pytaniu nie zależy mi, aż tak bardzo, żeby dopłacać drugie tyle. Chcę dobrać sprzęt pod kątem filmów i grania. Edytowano 23 godziny temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
Maykel Napisano wczoraj o 12:43 Napisano wczoraj o 12:43 Rozumiem. Jeśli w grę wchodzą używki to jest wybór w podobnym budżecie. https://allegrolokalnie.pl/oferta/amplituner35532626 Oczywiście nie mam nic wspólnego z tą ofertą. Ale wydaje się spoko opcja. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 12:59 Autor Napisano wczoraj o 12:59 Dzięki za propozycję, ale niestety dla mnie nawet te 4,5 tys to kwota na tyle znaczna, że nie przeznaczę jej na sprzęt bez gwarancji, który nie mam pojęcia jak długo lub intensywnie był używany. Chcę tylko wiedzieć czy warto w moim przypadku zmienić na x3800h czy lepiej jednak trzymać się marantza i dozbierać na cinema 50 który stanowi dla mnie absolutnie górną granicę jeśli chodzi o cenę? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Granie Marantza znasz, więc opiszę Denona w porównaniu do niego Będzie nieco ciemniej, bardziej przysadziście. Według jednych bardziej kinowo, według drugich mniej Do Q Acoustics oba ampli fajnie pasują. 1 Odpisz, cytując
Maykel Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 1 godzinę temu, Sandor Clegane napisał: Dzięki za propozycję, ale niestety dla mnie nawet te 4,5 tys to kwota na tyle znaczna, że nie przeznaczę jej na sprzęt bez gwarancji, który nie mam pojęcia jak długo lub intensywnie był używany. Chcę tylko wiedzieć czy warto w moim przypadku zmienić na x3800h czy lepiej jednak trzymać się marantza i dozbierać na cinema 50 który stanowi dla mnie absolutnie górną granicę jeśli chodzi o cenę? Z opisu pod ogłoszeniem wynika że sprzęt będzie sprzedany na pełnej gwarancji. Chciałem pomóc a zarobisz jak uważasz. Marantz cinema 60 jest w podobnej cenie. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 8 godzin temu, Sandor Clegane napisał: Z czasem jednak okazało się, że tej muzyki słucham w sumie na tyle rzadko, że ten stosunek obecnie wynosi 90% filmy i gry, a tylko 10% muzyka i zacząłem myśleć nad zmianą zestawu na brzmiący (wg tego co wyczytałem na forach) bardziej efektownie w kinie. Co prawda spoglądasz w stronę Denon-a, ale miałem (nie licząc wcześniejszych) Onkyo TX-NR686, które zostało uszkodzone podczas burzy, jako że zdarzenie miało miejsce w 2021 roku i na rynku była "bieda" kupiłem Marantza SR5013, w kinie absolutnie mi nie pasował. Brakowało mi właśnie względem poprzednika takiej dynamiki, efektowności, żywiołu. W końcu udało mi się wrócić do Onkyo ale poszedłem już w 7.1.4 i padło na RZ50, domyślam się że to akurat ponad zaplanowany budżet, ale może warto posłuchać NR7100 ewentualnie RZ30. O Denonie się nie wypowiem, ale właśnie przez to co napisał @Q21 czyli taki "ciemniejszy" przekaz z tego co czytałem nie chciałem ryzykować, w Marantz też właśnie względem Onkyo miałem takie wrażenie, a do tego wszystko takie powiedzmy wyhamowane. Trudno wskazać jednoznacznie, każdy z nas ma indywidualne upodobania. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu To ciekawe, że brakowało żywiołu, bo jeśli chodzi o te skoki głośności między zwykłymi dialogami a scenami akcji to czasem bym wolał, żeby tego żywiołu czy tam dynamiki było wręcz trochę mniej... Mieszkam w bloku i niektóre filmy jak oglądam to musze co chwile podgłaśniać i ściszać, bo albo ledwo słyszę co mówią, albo jest tego dźwięku za dużo... ale nie wiem czy akurat o to chodzi w tej żywiołowości. Poza tym trochę boje się, że nie ogarnę tego diraca, a audyssey już przynajmniej znam. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Zanim ogarniesz Dirac-a możesz korzystać z prostej automatycznej kalibracji AccuEQ, co prawda w opiniach gorsza od Audyssey, ale w Marantz wręcz wyłączałem Audyssey bo właśnie słabo wypadały dialogi - właśnie to o czym piszesz, ale podniosłem poziom centralnego i było lepiej. Musiałbyś posłuchać Onkyo i Denona, ale na odsłuchu i tak będzie bez kalibracji/korekcji, zawsze to jednak jakiś obraz sytuacji. Odpisz, cytując
marito Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 1 godzinę temu, Sandor Clegane napisał: To ciekawe, że brakowało żywiołu, bo jeśli chodzi o te skoki głośności między zwykłymi dialogami a scenami akcji to czasem bym wolał, żeby tego żywiołu czy tam dynamiki było wręcz trochę mniej... Mieszkam w bloku i niektóre filmy jak oglądam to musze co chwile podgłaśniać i ściszać, bo albo ledwo słyszę co mówią, albo jest tego dźwięku za dużo... ale nie wiem czy akurat o to chodzi w tej żywiołowości. Poza tym trochę boje się, że nie ogarnę tego diraca, a audyssey już przynajmniej znam. Też tak miałem dopóki miałem komplet głośników Taga. Odkąd zmieniłem centralny i fronty na Klipsche RP ten problem zniknął. 1 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu To ciekawe, ja też miałem TAGA i zmieniłem na Klipsch fronty i centralny, poprawa była, jednak „ognia” jaki był z Onkyo (i z TAGA) nie było. Do dziś z Tagi zostały głośniki surround i na suficie, centralny z Klipscha, a fronty w ubiegłym roku zmieniłem na Fyne Audio, ale głównie ze względu na stereo, w kinie Klipsche (RF82 mk2) były OK, ale w stereo zaczęły mnie męczyć. Marantz nie jest zły, ale jest bardzo powściągliwy i wyważony, mnie akurat w kinie to nie pasowało. Za to w stereo jak na amplituner kina był całkiem dobry. Oczywiście daleko do wzmacniacza stereo, ale lepiej niż Onkyo 686. Teraz RZ50 to inna bajka, ale do stereo i tak mam wzmacniacz, więc nie zwracam uwagi na tę kwestię w amplitunerze. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Andrew Robinson w swojej recenzji x3800h stwierdził, że denonowi bliżej do rz50 niż do marantza, bo nie jest właśnie tak wycofany... Zamówiłem na testy, ale dopiero w niedzielę będę miał na nie czas to dam znać jak wypada x3800h w porównaniu z marantzem. 1 Odpisz, cytując
marito Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Ja akurat 42 minuty temu, tomek72 napisał: To ciekawe, ja też miałem TAGA i zmieniłem na Klipsch fronty i centralny, poprawa była, jednak „ognia” jaki był z Onkyo (i z TAGA) nie było. Do dziś z Tagi zostały głośniki surround i na suficie, centralny z Klipscha, a fronty w ubiegłym roku zmieniłem na Fyne Audio, ale głównie ze względu na stereo, w kinie Klipsche (RF82 mk2) były OK, ale w stereo zaczęły mnie męczyć. Marantz nie jest zły, ale jest bardzo powściągliwy i wyważony, mnie akurat w kinie to nie pasowało. Za to w stereo jak na amplituner kina był całkiem dobry. Oczywiście daleko do wzmacniacza stereo, ale lepiej niż Onkyo 686. Teraz RZ50 to inna bajka, ale do stereo i tak mam wzmacniacz, więc nie zwracam uwagi na tę kwestię w amplitunerze. U mnie był ten sam problem co u kolegi Sandor. Często musiałem podglasniac i sciszac bo jak dialogi były ok to reszta za głośno i odwrotnie. YPAO mojej Yamahy tak ustawial glosniki ze musiałem ręcznie podbijać dialogi choć pomagało to tylko częściowo. Ognia z Tag nie uświadczyłem choć mając w głowie ich cene nie było tragedii. Po wymianie na RP 6000 II i RP 504c Ii jest dużo lepiej. Nie muszę sie juz bawić głośnością a centralny przez YPAO został wręcz lekko wyciszony. Chętnie przeczytam recenzje tego Denona bo tez chce wymienić amplituner choć nie ukrywam ze póki co faworytem jest u mnie RZ50 lub ewentualnie A4A. 1 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 8 godzin temu, marito napisał: Ognia z Tag nie uświadczyłem choć mając w głowie ich cene nie było tragedii. Po wymianie na RP 6000 II i RP 504c Ii jest dużo lepiej. Pisząc „ognia” miałem na myśli sposób grania Onkyo względem Marantza, nawet z TAGA, wypadał bardziej żywiołowo i efektownie. Zmiana na Klipsch zdecydowanie poprawiła przekaz, ale brakowało tego WOW jaki robiło Onkyo - nie żebym twierdził że TAGA grała równie dobrze jak Klipsch, ale jak sam piszesz mając w głowie cenę to faktycznie nie było to tragedia. U mnie też centralny jest teraz obniżony poziomem, ale to pewnie wynika z efektywności głośników Klipsch. 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 9 godzin temu, Sandor Clegane napisał: Andrew Robinson w swojej recenzji x3800h stwierdził, że denonowi bliżej do rz50 niż do marantza, bo nie jest właśnie tak wycofany... Zamówiłem na testy, ale dopiero w niedzielę będę miał na nie czas to dam znać jak wypada x3800h w porównaniu z marantzem. W sumie jak obejrzałem drugi raz tą recenzję to on tam mówi, że opisuje dźwięk denona z wyłączonym Audyssey, wiec dla mnie recenzja bezwartościowa... Rozumiem, że opisane przez @Q21 różnice słychać przy włączonym audyssey? Czy chodziło o stereo w trybie pure direct? Bo mnie interesuje głównie jak to gra w filmach po kalibracji. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 23 godziny temu, Sandor Clegane napisał: 1. Czy x3800h faktycznie gra gorzej niż poprzednie serie i lepiej czaić się na jakąś okazję na cinema 50? ASR tak poakzuje ale nie. Wolał bym tego Denona ale nie w tej cenie. Jego idzie dorwać znacznie taniej. 23 godziny temu, Sandor Clegane napisał: 2. Który z wymienionych amplitunerów lepiej zgra się z Klipschami z serii RP? Denon jak polowac to może na X4800 Ale czemu zmieniasz te QA? 9 godzin temu, Sandor Clegane napisał: Andrew Robinson w swojej recenzji x3800h stwierdził, że denonowi bliżej do rz50 Oj zdecydowanie nie. X3800 gra praktycznie jak X2800. W kinie lepiej bo ma lepsza kalibrację. Dopiero model 4800 gra wyraźnie lepiej. RZ50 stawiam jako konkurenta właśnie tego. X 3800 i RZ50 zestwił pod kątem funkcji zapewne a nie klasy brzmienia. 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 3 minuty temu, Piotr Sonido napisał: ASR tak poakzuje ale nie. Wolał bym tego Denona ale nie w tej cenie. Jego idzie dorwać znacznie taniej. Denon jak polowac to może na X4800 Ale czemu zmieniasz te QA? Na obecną chwilę x4800 jest dużo powyżej budżetu, a opinie są różne. Jedni piszą, że gra dużo lepiej inni, że tylko trochę lepiej, a nawet spotkałem się z opinią i to na tym forum, że komuś niższy model lepiej zagrał. Jakby kosztował z tysiaka, max 1,5 więcej to bym pewnie dołożył, ale różnica w cenie jest zbyt duźa na moje możliwości i potrzeby. Co do QA to jeszcze nie jest w 100% przesądzone, ale pewnie kiedyś w końcu mi się znudzą i będę chciał zmienić. Klipsche mają opinię najlepszych głośników do kina i podobają mi się wizualnie, a do tego podobno fajnie się zgrywają z denonem własnie. Podoba mi się ten ich centralny z 4 membranami tylko nie wiem czy to już by nie był przerost formy nad treścią na moich 20m2 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 3 godziny temu, Sandor Clegane napisał: W sumie jak obejrzałem drugi raz tą recenzję to on tam mówi, że opisuje dźwięk denona z wyłączonym Audyssey, wiec dla mnie recenzja bezwartościowa... Rozumiem, że opisane przez @Q21 różnice słychać przy włączonym audyssey? Czy chodziło o stereo w trybie pure direct? Bo mnie interesuje głównie jak to gra w filmach po kalibracji. Różnica się częściowo zaciera, ale dalej są moim zdaniem łatwe do rozróżnienia. Odpisz, cytując
Recommended Posts