Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Po całym dniu testów stwierdzam, że jednak wolę marantza, a denon idzie do zwrotu. W ogóle to mój SR5015 na tym samym poziomie głośności gra głośniej od tego denona z większym jakby rozmachem, przestrzenią, detalami itd no zdecydowanie bardziej mi pasuje i odniosłem totalnie odwrotne wrażenie w stosunku do opinii większości forumowiczów tzn wg mnie to marantz gra bardziej żywo, a denon po prostu bardziej basowo, ale przez to jakby muliście... Gdyby nie to, że już komuś obiecałem swojego sr5015 to bym chyba sobie w ogóle odpuścił tą wymianę... Zanim pomyślałem o tym denonie to marzył mi się cinema 50, ale teraz zastanawiam się czy przy moim 5.2 faktycznie warto dopłacać ponad 2 tys względem cinema 60? Czy jest wyrażna różnica w brzmieniu między nimi? Czy dopłaciłbym tylko do lepszej kalibracji, która szczerze mówiąc nie zrobiła mi aż takiej różnicy?

Napisano
15 godzin temu, Butler napisał:

Sprawdź na innym playerze, ampli obsługuje wszystkie formaty DTS. Uważam za potencjalny problem może wynikać z częstotliwości próbkowania, niektóre filmy mają więcej niż 48kHz i wiele playerów nie jest w stanie tego uciągnać. Przykładem jest Tenet (2020) Dunkirk (2017), Samsara (2011).

Zerknij w programie MediaInfo jakie są parametry audio Twojego filmu, sporo się wyjaśni dzięki temu.

Faktycznie podpialem marantza spowrotem i dalej nie ma dźwięku, a potem zmieniłem xboxa na ps5 i teź nie ma dźwięku, więc obstawiam, że jakaś aktualizacja pozbawiła obie konsole obsługi zwykłego dts no bo nie wiem co jeszcze może być przyczyną skoro kilka miesięcy temu oglądałem ten film i normalnie miałem dżwięk.

Napisano
22 minuty temu, tomek72 napisał:

Może w ustawieniach konsoli sprawdź. Konsola nie powinna dekodować tylko puścić sygnał audio bezpośrednio.

Nie ma niestety takiego ustawienia na konsoli, żeby sprawdzić czemu obsługuje wszystkie odmiany dts z wyjątkiem zwykłego sts hd. Swoja drogą dziwne, że w obu konsolach nagle takie coś... Może to jednak, ktoraś aktualizacja oprogramowiania denon/marantz cos schrzaniła?

Co do amplitunerów to niby mam jeszcze opcję onkyo rz30 tylko myślę, że tu prędzej czy później spadnie cena, bo to chyba dość nowy amplituner, poza tym trochę boję się tego diraca... Nie znam nikogo, kto by mi pokazał jak to ogarnąć, a jak widzę te wykresy gdzieś na yt to mi się odechciewa od razu. Na razie jestem na etapie docenienia tego co mam dzięki porównaniu z denonem i zdecydowałem zostawić sobie jednak swojego 5015 :)

Napisano
6 godzin temu, Sandor Clegane napisał:

Faktycznie podpialem marantza spowrotem i dalej nie ma dźwięku, a potem zmieniłem xboxa na ps5 i teź nie ma dźwięku

Jeśli chodzi o kompatybilność audio i możliwości odtwarzania filmów, XBOX bije na głowę konsolę Sony. Sprawdź mediainfo.