Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, czy ktoś słyszał oba wspomniane w tytule amplitunery? Czy jest różnica w brzmieniu czy ok 1300 zł różnicy wynika tylko z tego, że rz30 jest nowsze i ma więcej funkcji? Ilość kanałów i mocy jest taka sama plus oba mają diraca... Pytanie czy brzmią inaczej?

Napisano (edytowany)

Dziwne, bo jak porównuję specyfikacje to przy 8 ohm oba ampli podają 100 wat na kanał przy 2 kanałach, ale juź 6 ohm nr7100 - 220 wat przy jednym kanale, a rz30 juz tylko 170 wat równieź przy jednym kanale... Ogólny pobór mocy jest taki sam w obu amplitunerach, więc pomyślałem, że to jakiś błąd, ale sprawdziłem na 3 różnych stronach i wszędzie tak podają. Wychodziłoby na to, że przy 6 ohm rz30 sobie gorzej radzi od nr7100? Zainteresowało mnie to, bo sam mam kolumny 6 ohm, więc jeśli to prawda z tą różnicą w mocy to bardziej mi się opłaca nr7100 gdybym się zdecydował wziąć obkyo na testy. Jest ktoś w stanie to obalić lub potwierdzić?

Edytowano przez Sandor Clegane
Napisano

No i ogólnie mam możliwość zakupu u siebie w firmie nr7100 za 3650 zł, rz30 za 4800 zł no i rz50 za 6 tys też kusi chociaż wydaje mi się, że do zwykłego 5.2 to trochę przerost formy nad treścią, ale może się mylę.... Testy planuje po wakacjach, bo mi teraz nieprzewidziane wydatki wypadły no i w międzyczasie staram się wybadać, który z tych 3 ampli będzie miał dla mnie najlepszy stosunek ceny do jakości. Kalibracja dla 2 niezależnych subów to chyba jedyny póki co atut rz30 względem nr7100, ale teraz wyszła ta dziwna sprawa z mocą dla 6 ohm... Dlatego będę wdzięczny za jakieś info w tej kwestii :)

Napisano
23 godziny temu, Sandor Clegane napisał:

Dziwne, bo jak porównuję specyfikacje to przy 8 ohm oba ampli podają 100 wat na kanał przy 2 kanałach, ale juź 6 ohm nr7100 - 220 wat przy jednym kanale, a rz30 juz tylko 170 wat równieź przy jednym kanale...

czy pasmo jest takie samo? Zniekształcenia?

Przy 6 mają dalej tyle samo

RZ30

obraz.png.30dde5b01aee75425e7877591e94b282.png

7100

obraz.png.09a264ebbc2693caa47c1124da3ee290.png

https://support.onkyousa.com/hc/en-us/article_attachments/31103569603092

https://support.onkyousa.com/hc/en-us/article_attachments/31701021183252

Napisano
3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli o ile dobrze rozumiem amerykańska wersja jest mocniejsza i specyfikacje NR7100, z którymi się spotykałem na polskich stronach pochodziły z amerykańskiej wersji. Czyli polskie sklepy podają fałszywą specyfikację dla nr7100 albo oferują amerykańską wersję?

Napisano

Czyli mocowo to w sumie podobnie jak w moim sr5015 (co mi w zupełności wystarcza na 20m2) tylko bardziej jaśniejszy charakter brzmienia plus kalibracja na 2 suby w przypadku rz30.

Do diraca trzeba kupić jeszcze osobny mikrofon czy ten, który jest w pudełku nadaje się do obu systemów kalibracji?

Napisano
1 minutę temu, Sandor Clegane napisał:

Do diraca trzeba kupić jeszcze osobny mikrofon czy ten, który jest w pudełku nadaje się do obu systemów kalibracji?

Amplitunery które przychodzą z Diraciem będą działały z mikrofonem dołączonym w zestawie. 

Napisano

No to fajnie, że wszystko jest w cenie.

Ostatnie pytanie: Czy duża jest różnica w jakości dźwięku między rz30, a rz50? Chodzi mi o to czy mając zestaw 5.1 z q acoustics 3000i odczuję różnicę w stereo i filmach dopłacając do rz50 czy byłby to przerost formy nad treścią i nie zrobiłoby to realnej różnicy?