Sandor Clegane Napisano wczoraj o 11:45 Autor Napisano wczoraj o 11:45 (edytowany) 1 godzinę temu, marito napisał: Jeśli to siostrzane produkty to skąd taka różnica ceny w sklepach? Pioneer jest tańszy o 2 tys ? Denon i marantz to niby też to samo, a jednak dla mnie marantz lepiej grał, więc różnie to z tymi odpowiednikami bywa. Edytowano wczoraj o 11:46 przez Sandor Clegane Odpisz, cytując
Butler Napisano wczoraj o 12:21 Napisano wczoraj o 12:21 (edytowany) Z punktu widzenia użytkownika jest jedna w miarę istotna różnica między Onkyo a Pioneer. Chodzi o ustawienia dotyczące crossover'a, Onkyo jest bardziej elastyczne bo można je definiować niezależnie dla każdego kanału. Pioneer ma ustawienia wyłącznie globalne. Czy to istotne? Myślę że dla większości niekoniecznie, aczkolwiek możesz się zagłębić w temat. Zabawne jest to że chodzi wyłącznie o soft. Edytowano wczoraj o 12:24 przez Butler Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 12:36 Autor Napisano wczoraj o 12:36 Póki co rz30 zamówiony na sobotę. Jednak ciekawość (i pewnie chęć odmiany) wzięła górę Szkoda tylko, że jeśli onkyo u mnie zostanie to będę musial przerabiać szafkę, bo nie dość, że jest wyższe od marantza to jeszcze nie ma otworów po bokach, więc pewnie będzie się bardziej grzał i będzie potrzebował więcej miejsca nad sobą. No, ale jak brzmienie mi siądzie to warto Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 14:02 Napisano wczoraj o 14:02 Przy Pioneerze jest też nieco gorzej z dostępnością. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 19:30 Autor Napisano wczoraj o 19:30 Dnia 17.06.2025 o 17:35, Q21 napisał: Przy 3000i moim zdaniem różnica nie będzie aż tak gigantyczna. To proste w napędzeniu paczki, nie wymagające aż tyle od źródła Niby proste w napędzeniu, ale dopóki w marantzu nie zmieniłem z domyślnych 8 ohm na 6 to mi się amplituner wyłączał co chwilę... I teraz pytanie, bo widzę, że w onkyo nie ma podziału na 4,6,8 ohm tylko jest opcja powyzej 6 i ponizej 6... Moje q acoustiki mają podaną impedancję nominalną 6 i minimalną 4 ohmy, ale skoro marantz działa dobrze na ustawieniu 6 to onkyo chyba też powinno dać radę na tym ustawieniu 6 i więcej? Pytam bo podejrzewam, że na tym drugim ustawieniu kolumny mogą słabiej grać, a przynajmniej tak słyszałem, że ustawienie 4 ohm to po prostu mniej mocy z amplitunera... Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Jeżeli kolumny mają impedancję 4 ohm to ustawienia amplitunera się ustawia na 4 ohm. Jak za mało mocy to trzeba kupić coś co ma więcej. To, że się amplituner wyłączył to zadziałało zabezpieczenie przed przeciążeniem bo za bardzo gałką głośności było kręcone. Impedancja najczęściej spada z częstotliwością więc nawet na 6 ohm to nie będą komfortowe warunki dla amplitunera Załóżmy, że wzmacniacz daje 30 V RMS: Przy 8Ω Prąd = 30 / 8 = 3,75 A Moc = 30² / 8 = 112,5 W Przy 4Ω Prąd = 30 / 4 = 7,5 A Moc = 30² / 4 = 225 W za dużo dla taniego amplitunera Więc amplituner ogranicza napięcie np. do 20 V: Nowy prąd = 20 / 4 = 5 A Nowa moc = 100 W 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Nigdy nie sluchalem głośniej niż 68 db, a zazwyczaj 62-65, więc nie wiem czy to takie strasznie głośne słuchanie... Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 68 db czego? Mikrofonem mierzone czy to jakaś skala w urządzeniu? Przy niższym obciążeniu na nkoderze czy potencjometrze wcześniej można osiągnąć limit mocy i większą temperature 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Chodzi o skalę głośności w amplitunerze 0-98 db. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) Proszę sobie słuchać jak Pan chce. To nie jest zbyt mocny amplituner. Proszę mieć tylko świadomość, że praca z nieprawidłową impedancją tzn. za niską naraża urządzenie a i tak co z tej mocy jak już lawinowo zniekształcenia rosną albo coś w nim wysiądzie za jakiś czas. Skoro to skala to przy tym samym db w 4Ω będzie dwa razy większy prąd jak przy 8Ω Edytowano 18 godzin temu przez Nie wszystko wiedzący 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu W sumie głupia sprawa... Dopiero teraz pomyślałem, żeby sprawdzić samemu jak to gra na ustawieniu 4 ohm i w sumie nie bardzo słyszę różnicę Myślałem, że będzie dużo ciszej albo dynamika ucierpi, a tu wychodzi na to, że chyba nie ma się czego bać w tym ustawieniu... Odpisz, cytując
lalka Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) Głupie, to jest Twoje rozumowanie . Kolega Ci pisze najprościej jak tylko może, że tego typu ustawienie ipedancji na dłuższą metę wiąże się z ryzykiem uszkodzenia amplitunera , a Ty kwitujesz to głupkowatym uśmiechem nic sobie z tego nie robiąc. Przeczytaj kolegi post jeszcze raz , tylko ze zrozumieniem tym razem . Edytowano 11 godzin temu przez lalka Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 10 minut temu, lalka napisał: Głupie, to jest Twoje rozumowanie . Kolega Ci pisze najprościej jak tylko może, że tego typu ustawienie ipedancji na dłuższą metę wiąże się z ryzykiem uszkodzenia amplitunera , a Ty kwitujesz to głupkowatym uśmiechem nic sobie z tego nie robiąc. Przeczytaj kolegi post jeszcze raz , tylko ze zrozumieniem tym razem . Rozumiem, że Ty na moim miejscu bys się rozpłakał i dostał wylewu... Przecież piszę, że ustawiłem na 4 ohm zgodnie z zaleceniem kolegi, bo wcześniej miałem ustawione na 6, więc nie wiem o co Ci chodzi człowieku... Chyba Ty tu czegoś nie rozumiesz, a się wtrącasz bez sensu... Odpisz, cytując
lalka Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 19 minut temu, Sandor Clegane napisał: Rozumiem, że Ty na moim miejscu bys się rozpłakał i dostał wylewu... Przecież piszę, że ustawiłem na 4 ohm zgodnie z zaleceniem kolegi, bo wcześniej miałem ustawione na 6, więc nie wiem o co Ci chodzi człowieku... Chyba Ty tu czegoś nie rozumiesz, a się wtrącasz bez sensu... Bez komentarza . Nie mam ochoty wchodzić w słowne potyczki rodem z piaskownicy. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Jeżeli Pan głośno nie słucha różnicy dużej być nie powinno. Zestawy głośnikowe duże nie są więc prądu dużo nie potrzebują. 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, lalka napisał: Bez komentarza . Nie mam ochoty wchodzić w słowne potyczki rodem z piaskownicy. To nie prowokuj takowych i nie pisz do ludzi obrażającym tonem (niezależnie od tego czy masz rację czy nie). Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 20 godzin temu, Sandor Clegane napisał: I teraz pytanie, bo widzę, że w onkyo nie ma podziału na 4,6,8 ohm tylko jest opcja powyzej 6 i ponizej 6... Moje q acoustiki mają podaną impedancję nominalną 6 i minimalną 4 ohmy, ale skoro marantz działa dobrze na ustawieniu 6 to onkyo chyba też powinno dać radę na tym ustawieniu 6 i więcej? Przynajmniej Q Acoustics (jako jeden z niewielu) podaje minimalną impedancję. Widzę, że zrobiła się burza w szklance wody włącznie z obraźliwymi wstawkami, bardzo niepotrzebnie. Wszystkie zespoły głośnikowe mające na "karteczce" 6Ohm czy 8Ohm mają naturalnie spadki w pewnych częstotliwościach poniżej tej wartości (zależy też jak wielkie), producenci amplitunerów też o tym wiedzą. Skoro nominalnie jest 6Ohm (jest to w pewnym sensie uśredniona wartość) możesz ustawić na 6Ohm, jeżeli (może się tak zdarzyć) przy głośnym graniu amplituner wyłączy się od zabezpieczeń prądowych będzie to wskazówka że należy tę wartość zmienić na niższą. Marantz przy ustawieniu 6Ohm działa dobrze, jednak ustawienie 8Ohm powodowało działanie zabezpieczeń - było jednak niezgodne z specyfikacją producenta głośników 6Ohm, przestawienie na 4Ohm jeżeli się specjalnie nie grzeje, a tym bardziej nie wyłącza jest moim zdaniem niepotrzebne. Jeżeli będziesz miał Onkyo w domu zacznij po prostu od "standardowego" ustawienia 6Ohm i więcej - w końcu głośniki taką wartość mają nominalną, a i z Marantzem w tym ustawieniu nic się nie dzieje, gdyby rzeczywiście Onkyo się wyłączyło przy dużym (referencyjnym) poziomie głośności wtedy będzie sygnał że musisz to ustawienie jednak zmienić, od jednorazowego zadziałania zabezpieczenia nic z amplitunerem się nie stanie, możesz też sprawdzać jak nagrzewa się obudowa, ale moim zdaniem będzie OK. Natomiast należy zwrócić uwagę na pozostałe głośniki, bo zasada jest taka, że ustawiamy wartość taką jaką ma w całym zestawie (5.x, 7.x itd.) głośnik o najniższej impedancji. Czyli jeżeli np. centralny czy surround którykolwiek ma nominalnie np. 4Ohm tak należy ustawić amplituner. Dla kolegi @lalka który mocno i dość gorączkowo tutaj krytykuje postępowanie autora wątku: miałem Klipsch-e, które nominalnie na papierze mają 8Ohm, w praktyce schodziły wiele niżej przykład na modelu RP6000 F test (należy przewinąć stronę do części laboratorium) i producent. I teraz zapytam: nie śledząc prasy, mediów tematycznych tylko będąc powiedzmy przysłowiowym szarym użytkownikiem, "laikiem" który kupił zestaw kina np. Marantza SR5013 i Klipsch RP6000F posiada instrukcje i dane producenta kolumn i amplitunera jaką ustawić impedancję? To co napisałem powyżej nie dotyczy tylko przytoczonego w przykładzie Klipsch-a, więc podanie przez producenta spadku do minimum impedancji jest tylko informacją - bardzo zresztą słuszną i cenną, jednak w praktyce wygląda to inaczej, wielu producentów podaje tylko wartość nominalną, niejednokrotnie zawyżoną. Więc opieranie się na wartości minimalnej niekoniecznie powinno być wyznacznikiem, bo w praktyce mało który przeciętny użytkownik ją zna, zna natomiast wartość nominalną - ta jest podawana zawsze, a już majstersztyk robią producenci którzy piszą "kompatybilne 4-8 Ohm" i bądź tu mądry 😀. Edytowano 7 godzin temu przez tomek72 1 Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Można zakładać z dużym prawdopodobieństwem, że konstrukcje oparte na dwóch głośnikach niskotonowych prawie na pewno będą miały minimalną impedancję 4 a często i niżej. Może są jakieś wyjątki. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Czy o tym będzie wiedział "przeciętny" nie interesujący się głębiej technikaliami użytkownik - wątpię. Dlatego w pierwszej kolejności patrzy na to co ma w "papierach" i tak raczej to ustawi. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Papier przyjmie wszystko ale nie wszystko przyjmie papier. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu (edytowany) 21 minut temu, tomek72 napisał: Przynajmniej Q Acoustics (jako jeden z niewielu) podaje minimalną impedancję. Widzę, że zrobiła się burza w szklance wody włącznie z obraźliwymi wstawkami, bardzo niepotrzebnie. Wszystkie zespoły głośnikowe mające na "karteczce" 6Ohm czy 8Ohm mają naturalnie spadki w pewnych częstotliwościach poniżej tej wartości (zależy też jak wielkie), producenci amplitunerów też o tym wiedzą. Skoro nominalnie jest 6Ohm (jest to w pewnym sensie uśredniona wartość) możesz ustawić na 6Ohm, jeżeli (może się tak zdarzyć) przy głośnym graniu amplituner wyłączy się od zabezpieczeń prądowych będzie to wskazówka że należy tę wartość zmienić na niższą. Marantz przy ustawieniu 6Ohm działa dobrze, jednak ustawienie 8Ohm powodowało działanie zabezpieczeń - było jednak niezgodne z specyfikacją producenta głośników 6Ohm, przestawienie na 4Ohm jeżeli się specjalnie nie grzeje, a tym bardziej nie wyłącza jest moim zdaniem niepotrzebne. Jeżeli będziesz miał Onkyo w domu zacznij po prostu od "standardowego" ustawienia 6Ohm i więcej - w końcu głośniki taką wartość mają nominalną, a i z Marantzem w tym ustawieniu nic się nie dzieje, gdyby rzeczywiście Onkyo się wyłączyło przy dużym (referencyjnym) poziomie głośności wtedy będzie sygnał że musisz to ustawienie jednak zmienić, od jednorazowego zadziałania zabezpieczenia nic z amplitunerem się nie stanie, możesz też sprawdzać jak nagrzewa się obudowa, ale moim zdaniem będzie OK. Natomiast należy zwrócić uwagę na pozostałe głośniki, bo zasada jest taka, że ustawiamy wartość taką jaką ma w całym zestawie (5.x, 7.x itd.) głośnik o najniższej impedancji. Czyli jeżeli np. centralny czy surround którykolwiek ma nominalnie np. 4Ohm tak należy ustawić amplituner. Dla kolegi @lalka który mocno i dość gorączkowo tutaj krytykuje postępowanie autora wątku: miałem Klipsch-e, które nominalnie na papierze mają 8Ohm, w praktyce schodziły wiele niżej przykład na modelu RP6000 F test (należy przewinąć stronę do części laboratorium) i producent. I teraz zapytam: nie śledząc prasy, mediów tematycznych tylko będąc powiedzmy przysłowiowym szarym użytkownikiem, "laikiem" który kupił zestaw kina np. Marantza SR5013 i Klipsch RP6000F posiada instrukcje i dane producenta kolumn i amplitunera jaką ustawić impedancję? To co napisałem powyżej nie dotyczy tylko przytoczonego w przykładzie Klipsch-a, więc podanie przez producenta spadku do minimum impedancji jest tylko informacją - bardzo zresztą słuszną i cenną, jednak w praktyce wygląda to inaczej, wielu producentów podaje tylko wartość nominalną, niejednokrotnie zawyżoną. Więc opieranie się na wartości minimalnej niekoniecznie powinno być wyznacznikiem, bo w praktyce mało który przeciętny użytkownik ją zna, zna natomiast wartość nominalną - ta jest podawana zawsze, a już majstersztyk robią producenci którzy piszą "kompatybilne 4-8 Ohm" i bądź tu mądry 😀. Fronty i centralny mają w specyfikacji impedancję nominalną 6 a minimalną 4 natomiast surroundy 3010i mają minimalną taką samą jak nominalną czyli 6 ohm. Pewnie dlatego, że mają tylko jeden głośnik niskotonowy jeśli prawdziwa jest teoria kolegi powyzej. W takim razie zrobię jak sugerujesz. Co do ustawienia Marantza na 4 ohm czuję, że jest chłodny nawet po 2h oglądania filmów, a przy 6 byl gorący i dla spokoju go wyłączam po kilku h pracy na 15-20 min, żeby się schłodził a jak będzie z onkyo to się okaże. Niby nie ma otworów wentylacyjnych po bokach jak w marantzu, ale widzę po zdjęciach w necie, że ma pokaźny wentylator, którego marantz nie ma (albo ma tak mały, że go nie zauważyłem). W każdym razie zobaczę jak się będzie zachowywał na domyślnych ustawieniach i jak mi się wyłączy, albo będzie bardzo się nagrzewał to zmienię na 4 ohm i tyle. Jeszcze jedno pytanie do @tomek72 jako do byłego właściciela prawie tego samego Marantza co mój obecny: Widzę po filmikach, że menu i nazwy funkcji trochę się w Onkyo różnią od tych z sound united i czy są jakieś funkcje, które warto włączyć/wyłączyć od razu? W Marantzu w sumie wszystko miałem powyłączane z wyjatkiem virtualizera atmosa, który chyba i tak nic nie dawał poza tym, że mi się napis atmos wyświetlał zamiast dd+ no i tak mi grało to najlepiej. W onkyo teź są jakieś funkcje typu dynamic eq czy loudness managment, które są domyślnie włączone a zamiast pomagać psują? Edytowano 7 godzin temu przez Sandor Clegane Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu U mnie Marantz też się grzał zdecydowanie bardziej od poprzedniego i obecnego Onkyo, te typy chyba tak mają, nie pamiętam ale chyba z 2 lata temu był taki wątek na forum i nawet wrzucałam zdjęcia temperatury obudowy. Co do ustawień w Onkyo nie ma aż tak wielu „poprawiaczy”, natomiast np. Loudnes Plus jest niedostępny po kalibracji Dirac. Tak więc trochę zależy od kalibracji jaką zastosujesz (Dirac lub AccuEq) lub jej włączenia/ wyłączenia. No jest inaczej to rozwiązane, również graficznie OSD w Onkyo jest skromniejsze żeby nie powiedzieć że poza tekstową informacją go nie ma, ale mnie to nie przeszkadza - ma grać tak jak lubię 😀. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowany) 4 minuty temu, tomek72 napisał: U mnie Marantz też się grzał zdecydowanie bardziej od poprzedniego i obecnego Onkyo, te typy chyba tak mają, nie pamiętam ale chyba z 2 lata temu był taki wątek na forum i nawet wrzucałam zdjęcia temperatury obudowy. Co do ustawień w Onkyo nie ma aż tak wielu „poprawiaczy”, natomiast np. Loudnes Plus jest niedostępny po kalibracji Dirac. Tak więc trochę zależy od kalibracji jaką zastosujesz (Dirac lub AccuEq) lub jej włączenia/ wyłączenia. No jest inaczej to rozwiązane, również graficznie OSD w Onkyo jest skromniejsze żeby nie powiedzieć że poza tekstową informacją go nie ma, ale mnie to nie przeszkadza - ma grać tak jak lubię 😀. Pewnie na początek zrobie accueq, bo wydaje się prostsze i szybsze, a potem spróbuję ogarnąc diraca. Dzięki za odpowiedź. Edytowano 6 godzin temu przez Sandor Clegane Odpisz, cytując
Butler Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Ustaw na 8 i obserwuj jak będzie się zachowywać ampli. Jeśli choć raz zadziała zabezpieczenie to sprzęt się wyłączy i tyle. Wówczas dopiero ustaw impedancję niżej. I oczywiscie nie utrudniaj wentylacji przez zabudowę. 1 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @Butler w Marantzu-u na 8 się koledze wyłączał (pisze o tym wyżej), po przestawieniu na 6 jest OK. W Onkyo jest dostępne 6 lub więcej albo poniżej 6 Ohm. Ja uważam że na początek te pierwsze - czyli 6 lub powyżej, jeżeli będzie OK (a raczej będzie) to tak zostawić. Nie ma sensu bez potrzeby ograniczać mocy amplitunera. Odpisz, cytując
Recommended Posts