Wojtek Mulka Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca Cześć. Z uwagi na to, że odtwarzacze Blu-ray są dużo tańsze niż CD obsługujące SACD wpadłem na pomysł, żeby kupić do swojego wzmacniacza Denon PMA 900 HNE odtwarzacz blu-ray który też obsługuje SACD. Macie może jakieś doświadczenie w odtwarzaczach Blu-ray firmy Denon? Czy wystarczy kupić jakikolwiek który obsługuje SACD i można go podłączyć do wzmacniacza, wrzucić płytę i grać czy trzeba łączyć się przez HDMI? Tego ostatniego chciałbym uniknąć. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Paweł Pawlik Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca Myślę że sporo ludzi wybiera ten kierunek. Niekoniecznie musi to być blu-ray, sporo odtwarzaczy DVD Denon czy Marantz odtwarza warstwę SACD. Tyle że nie wszystkie mają dobre DACi. Co do blu-ray to chyba większy wybór będzie dawało Sony. Tylko znowu, nie zawsze DAC będzie na przyzwoitym poziomie i czasem występuje ten problem o którym piszesz (konieczność używania HDMI). Tak czy inaczej warto rozglądać się za starszymi modelami z drugiej ręki. Co do konkretnych modeli to trochę to jest tajna wiedza niestety. Jak ktoś szuka udanego modelu sprzed 15 lat i poluje na niego to raczej nie będzie chciał się dzielić wiedzą o tym modelu żeby nie mieć zbyt dużej konkurencji na platformach aukcyjnych 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca Proponuję poszukać odtwarzacza DVD z odczytem sacd. Mają normalne wyjścia audio na RCA. Szukałbym topowych modeli, są wykonane pancernie. Kosztują po kilkaset złotych, ale są bardzo trwałe. Mogę polecić Yamahę dvd-s2700, albo dvd-s1700. Mam obie i sporą kolekcję płyt dvd. moje mają po 17 lat, czytają wszystko. Co pięć, sześć lat czyszczę im lasery, i znowu pracują jak nowe. Jako ciekawostkę powiem, że obie przełączają się między warstwą cd-sacd szybciej niż odtwarzacz Yamahy cd-s2100, który posiadałem przez ponad cztery lata. 1 Odpisz, cytując
bora902 Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca ja robilem takie doswiadczenie z transportem denon ktorego pokonal bluray 4K sony x800mk2 jako transport do zewnetrznego DAC Odpisz, cytując
Wojtek Mulka Napisano 10 czerwca Autor Napisano 10 czerwca Trochę zależy mi na tym, by był to Denon żeby pasował wizualnie do wzmacniacza. Takie pedantyczne podejście. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca Być może Cię zasmucę, ale niestety Blu-Ray od Denona niestety nie były najlepsze... O ile sama marka na prawdę potrafi zrobić fajne urządzenia, to jednak odtwarzacze Blu-Ray nie należały do nich. Tym bardziej - Denon już od dłuższego czasu nie produkuje odtwarzaczy tego typu (nie wspominając o Blu-Ray). W sytuacji kiedy celujesz już w używane urządzenia, to lepiej poszukaj sobie starszego odtwarzacza SACD z Denona i wyjdzie Ci to na pewno z korzyścią dla jakości dźwięku. Poszukaj sobie Denona DCD-1500AE i sprawa załatwiona Z dobrych odtwarzaczy DVD były 2800-ki, ale nie pamiętam czy czytały SADC. Z Blu-Ray raczej bym unikał 1713-ki. Pozostałe w porządku, ale nadal daleko im do klasycznych odtwarzaczy SACD. W przypadku Blu-Ray większość z nich miała blokadę regionu, więc płyty na USA nie działały, i nie pamiętam czy się dorobił Denon odtwarzania MKV jeżeli korzystasz z plików (ale z tego co piszesz to raczej do SACD szukasz, więc nie będzie to miało dla Ciebie znaczenia). Łączenia po HDMI rzeczywiście lepiej unikać, bo mogą z nowymi standardami HDCP może być konflikt i może przerywać obraz lub w ogóle nie wyświetlić obrazu (oczywiście w skrajnych przypadkach). 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca Patrząc na aktualną ofertę odtwarzaczy blu-ray/dvd/cd to są na rynku jeszcze dwa modele marki Panasonic, które warto wziąć pod uwagę. Są to: DP-UB820 - https://www.tophifi.pl/kino-domowe/odtwarzacze-4k-blu-ray-dvd/panasonic-dp-ub820.html DP-UB9000 - https://www.tophifi.pl/kino-domowe/odtwarzacze-4k-blu-ray-dvd/dp-ub9000.html Odpisz, cytując
Sipo Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca 5 godzin temu, michaudio napisał: Mogę polecić Yamahę dvd-s2700, albo dvd-s1700. Czy te modele maja funkcje podglaśniania i ściszania z poziomu pilota? Odpisz, cytując
michaudio Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca Nie mają typowej regulacji głośności z pilota, to klasyczne multiformatowe odtwarzacze. SACD też wypuszczają tylko po analogu, przez wyjścjia RCA. Cyfrowo wypuszczą tylko PCM stereo z warstwy CD, i formaty kinowe, DD, DTS z płyt DVD. 1 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca Poszukaj Oppo 105 , 105 D , 205 Jest regulacja głośności , RCA , XLR , HDMI , multi format , ( 205 z Jailbreak czyta dosłownie wszystko ) Sam używam z 2 Mono blokami pod pre-out lub bezpośrednio przez XLR Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 10 czerwca Napisano 10 czerwca 38 minut temu, Sipo napisał: Czy te modele maja funkcje podglaśniania i ściszania z poziomu pilota? nie było tam regulowanego wyjścia. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts