Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć. Z uwagi na to, że odtwarzacze Blu-ray są dużo tańsze niż CD obsługujące SACD wpadłem na pomysł, żeby kupić do swojego wzmacniacza Denon PMA 900 HNE odtwarzacz blu-ray który też obsługuje SACD. Macie może jakieś doświadczenie w odtwarzaczach Blu-ray firmy Denon? Czy wystarczy kupić jakikolwiek który obsługuje SACD i można go podłączyć do wzmacniacza, wrzucić płytę i grać czy trzeba łączyć się przez HDMI? Tego ostatniego chciałbym uniknąć. 

Pozdrawiam 

Napisano

Myślę że sporo ludzi wybiera ten kierunek. Niekoniecznie musi to być blu-ray, sporo odtwarzaczy DVD Denon czy Marantz odtwarza warstwę SACD. Tyle że nie wszystkie mają dobre DACi. Co do blu-ray to chyba większy wybór będzie dawało Sony. Tylko znowu, nie zawsze DAC będzie na przyzwoitym poziomie i czasem występuje ten problem o którym piszesz (konieczność używania HDMI). Tak czy inaczej warto rozglądać się za starszymi modelami z drugiej ręki. Co do konkretnych modeli to trochę to jest tajna wiedza niestety. Jak ktoś szuka udanego modelu sprzed 15 lat i poluje na niego to raczej nie będzie chciał się dzielić wiedzą o tym modelu żeby nie mieć zbyt dużej konkurencji na platformach aukcyjnych ;) 

Napisano

Proponuję poszukać odtwarzacza DVD z odczytem sacd. Mają normalne wyjścia audio na RCA.

Szukałbym topowych modeli, są wykonane pancernie. Kosztują po kilkaset złotych, ale są bardzo trwałe.

Mogę polecić Yamahę dvd-s2700, albo dvd-s1700. Mam obie i sporą kolekcję płyt dvd. moje mają po 17 lat, czytają wszystko. Co pięć, sześć lat czyszczę im lasery, i znowu pracują jak nowe.

Jako ciekawostkę powiem, że obie przełączają się między warstwą cd-sacd szybciej niż odtwarzacz Yamahy cd-s2100, który posiadałem przez ponad cztery lata.

Napisano

Być może Cię zasmucę, ale niestety Blu-Ray od Denona niestety nie były najlepsze... :( O ile sama marka na prawdę potrafi zrobić fajne urządzenia, to jednak odtwarzacze Blu-Ray nie należały do nich. Tym bardziej - Denon już od dłuższego czasu nie produkuje odtwarzaczy tego typu (nie wspominając o Blu-Ray). W sytuacji kiedy celujesz już w używane urządzenia, to lepiej poszukaj sobie starszego odtwarzacza SACD z Denona i wyjdzie Ci to na pewno z korzyścią dla jakości dźwięku. Poszukaj sobie Denona DCD-1500AE i sprawa załatwiona :) Z dobrych odtwarzaczy DVD były 2800-ki, ale nie pamiętam czy czytały SADC. Z Blu-Ray raczej bym unikał 1713-ki. Pozostałe w porządku, ale nadal daleko im do klasycznych odtwarzaczy SACD. W przypadku Blu-Ray większość z nich miała blokadę regionu, więc płyty na USA nie działały, i nie pamiętam czy się dorobił Denon odtwarzania MKV jeżeli korzystasz z plików (ale z tego co piszesz to raczej do SACD szukasz, więc nie będzie to miało dla Ciebie znaczenia).

Łączenia po HDMI rzeczywiście lepiej unikać, bo mogą z nowymi standardami HDCP może być konflikt i może przerywać obraz lub w ogóle nie wyświetlić obrazu (oczywiście w skrajnych przypadkach).

Napisano

Nie mają typowej regulacji głośności z pilota, to klasyczne multiformatowe odtwarzacze.

SACD też wypuszczają tylko po analogu, przez wyjścjia RCA. Cyfrowo wypuszczą tylko PCM stereo z warstwy CD, i formaty kinowe, DD, DTS z płyt DVD.