Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć!

Po kilku latach spędzonych wyłącznie na słuchaniu muzyki na słuchawkach i salonowym soundbarze, zdecydowałem się zainwestować w cos poważniejszego. Po tym, jak syn opuścił dom rodzinny zwolnił się jego pokój, który planuję zaaranżować na swoje biuro + miejsce do słuchania muzyki. Niestety, ów pokój nie jest największych wymiarów - najdłuższa ściana ma około 3 m (ta z oknem), krótsza 2,5 m (ta z biurkiem) + maluśki przedsionek. Wrzucam zdjęcia jak planuję to ograć. 

I teraz mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek:

1. Czy w takim pokoju uda się uzyskać fajne granie? Słucham jazzu, elektroniki, trochę rapu i popu.

2. Jaki sprzęt dobrać? Chodzi o wzmacniacz + głośniki, bo na szafeczce pod oknem planuję umieścić gramofon (udało mi się wyrwać w bardzo dobrej cenie Technicsa Q3).

3. Rozumiem, że na standach obok biurka warto umieścić kolumny? A może lepiej blat na całą szerokość i na nim głośniki?

Myślałem o Kef LSX II, ale też o czymś zbudowanym w oparciu o WiiM Amp lub innym malutkim wzmacniaczu. Co byście polecali? Czy jednak głupim pomysłem stereo do takiego metrażu i zostać przy słuchawkach (aktualnie korzystam z Bowers&Wilkins PX8).

Z góry dziękuję za pomoc!

PS Mogą być używki

Zrzut ekranu 2025-06-23 o 16.46.12.png

Zrzut ekranu 2025-06-23 o 16.46.40.png

Zrzut ekranu 2025-06-23 o 16.46.53.png

Napisano

Cześć :) 

Czy coś będzie jeszcze więcej na ścianach? Akustyka może być tu sporym problemem, ale okaże się dopiero po umeblowaniu ;) Co do ustawienia, to zależy jak będziesz częściej słuchał - czy z fotela, czy z kanapy. Jak z fotela, to szersze biurko, tak by nie były kolumny za szeroko, jak z kanapy to byle nie były za wąsko. 

Osobiście zacząłbym od kolumn aktywnych, jak właśnie KEF LSX II, Argon Audio Forte A5 MK2, czy Soundrite SB26 :) Z opcji pasywnych to WiiM Amp + np. kolumny z poniższego filmu mogą być dobrym kierunkiem :) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy :)  

Napisano (edytowany)

Cześć. Ja bym poszedł w Wiima + jakieś nieduże monitory. Ja w podobnym metrażu postawiłem na Wharfedale EVO 4.2 i się przejechałem. Ale teraz na Elac Uni-fi Reference b6 dla moich usz poezja. Jakby co Wharfedale czekają na kogoś kto je przygarnie.

Edytowano przez WaldekA
Napisano
11 minut temu, Q21 napisał:

Cześć :) 

Czy coś będzie jeszcze więcej na ścianach? Akustyka może być tu sporym problemem, ale okaże się dopiero po umeblowaniu ;) Co do ustawienia, to zależy jak będziesz częściej słuchał - czy z fotela, czy z kanapy. Jak z fotela, to szersze biurko, tak by nie były kolumny za szeroko, jak z kanapy to byle nie były za wąsko. 

Osobiście zacząłbym od kolumn aktywnych, jak właśnie KEF LSX II, Argon Audio Forte A5 MK2, czy Soundrite SB26 :) Z opcji pasywnych to WiiM Amp + np. kolumny z poniższego filmu mogą być dobrym kierunkiem :) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy :)  

Biurko i fotel tylko do pracy, a odsłuch z kanapy (w sumie tylko do tego ona będzie). Jeśli chodzi o ściany - co proponujesz? Obrazy lub plakaty pewnie przejdą, ale jakieś audiofilskie absorbery i inne cuda raczej w opcji nie wiem, bo się nie znam. 

12 minut temu, WaldekA napisał:

Cześć. Ja bym poszeł w Wiima + jakieś nieduże monitory. Ja w podobnym metrażu postawiłem na Wharfedale EVO 4.2 i się przejechałem. Ale teraz na Elac Uni-fi Reference b6 dla moich usz poezja. Jakby co Wharfedale czekają na kogoś kto je przygarnie.

Właśnie te Elac B6 bardzo mi się podobają, choć sam nie wiem, czy nie są za duże. Na jakim metrażu ich słuchasz?

Napisano

Kolego @jawof a czy wszystkie ściany są murowane?Czy może któraś jest z karton-gipsu?

To ma duży wpływ na zachowanie basu. Jeśli wszystkie ściany są sztywne, murowane, to lepiej dobrać małe kolumny.

Jeśli choć jedna ściana jest postawiona w suchej zabudowie, to można sobie pozwolić na większe kolumny. 

Ale każdorazowo warto to sprawdzić to samemu.

Napisano
1 godzinę temu, Sipo napisał:

KEF-y się pewnie sprawdza, możesz jeszcze wziąć pod uwagę Klipsch The Five lub Acoustic Energy AE1.

Słuchałeś tych Klipschów w pomieszczeniu o tej lub zbliżonej powierzchni?

Napisano
17 minut temu, Pitt39 napisał:

Słuchałeś tych Klipschów w pomieszczeniu o tej lub zbliżonej powierzchni?

Mam Klipsch R40M po bokach monitora, na biurku. Daja rade jako monitory, słucham tez na nich muzyki, pomieszczenie ma 11m2. Model 'five' ma zdaje się większy woofer, to dobrze w 40-stkach brakuje trochę dołu. 

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, jawof napisał:

Rozumiem, że na standach obok biurka warto umieścić kolumny? A może lepiej blat na całą szerokość i na nim głośniki?

Proponuję w tego typu pomieszczeniu odsłuch "po skosie" doradziłem już tak użytkownikowi @Pitt39 w Jego temacie związanym z podobnym problemem w małej kubaturze i z tego co kojarzę to takie właśnie ustawienie po skosie nie było złym pomysłem. 

Pozdr.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)

@SipoGoraco odradzam do tej wielkości pomieszczenia ten model Klipschów(u mnie 10m2). Są zwyczajnie przebasowione i będzie rzeźnia; jako tako  mam ogarnięta akustykę, a i tak było źle.

Do TV się nadają i taka funkcje pełnią w pomieszczeniu  x razy większym, ale na testy pare razy przeniosłem i osobiscie uważam, że to były najgorsze monitory jakie grały w tej wielkości pokoju.

8 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Proponuję w tego typu pomieszczeniu odsłuch "po skosie" doradziłem już tak użytkownikowi @Pitt39 w Jego temacie związanym z podobnym problemem w małej kubaturze i z tego co kojarzę to takie właśnie ustawienie po skosie nie było złym pomysłem. 

Pozdr.

Jeśli chodzi o głebokość sceny, jakoś basu, to zdecydowanie na plus.

Na minus; więcej problemów z odpowiedzią lewego i prawego kanału, co widać na wykresach. 

Edytowano przez Pitt39
Napisano
1 godzinę temu, michaudio napisał:

Kolego @jawof a czy wszystkie ściany są murowane?Czy może któraś jest z karton-gipsu?

To ma duży wpływ na zachowanie basu. Jeśli wszystkie ściany są sztywne, murowane, to lepiej dobrać małe kolumny.

Jeśli choć jedna ściana jest postawiona w suchej zabudowie, to można sobie pozwolić na większe kolumny. 

Ale każdorazowo warto to sprawdzić to samemu.

Tak, wszystkie murowane. 

39 minut temu, Pitt39 napisał:

@SipoGoraco odradzam do tej wielkości pomieszczenia ten model Klipschów(u mnie 10m2). Są zwyczajnie przebasowione i będzie rzeźnia; jako tako  mam ogarnięta akustykę, a i tak było źle.

Do TV się nadają i taka funkcje pełnią w pomieszczeniu  x razy większym, ale na testy pare razy przeniosłem i osobiscie uważam, że to były najgorsze monitory jakie grały w tej wielkości pokoju.

Jeśli chodzi o głebokość sceny, jakoś basu, to zdecydowanie na plus.

Na minus; więcej problemów z odpowiedzią lewego i prawego kanału, co widać na wykresach. 

@Pitt39widziałem, że w nieco większym pomieszczeniu masz Dali Menuet. Myślisz, że w mniejszym metrażu też się sprawdzą? 

Napisano

Można by wypróbować, bo widzę że szukasz czegoś również pod muzyke elektroniczną, a ja głównie pod tym kątem składałem zestaw. 

Czy siądzie? Nie wiem, bo to dużo czynników się składa, ale może warto sprawdzić. 

No i trzeba by szukać używanych, żeby zmieścić się w kwocie.

Napisano (edytowany)
16 minut temu, Pitt39 napisał:

Można by wypróbować, bo widzę że szukasz czegoś również pod muzyke elektroniczną, a ja głównie pod tym kątem składałem zestaw. 

Czy siądzie? Nie wiem, bo to dużo czynników się składa, ale może warto sprawdzić. 

No i trzeba by szukać używanych, żeby zmieścić się w kwocie.

Widziałem po twoich postach, że mocno szukałeś dla nich sensownego wzmaka i tu się obawiam, że trzeba dużego (pełnowymiarowego) pieca, żeby to zagrało. A na to już miejsca brak. 

Co do muzyki, to elektronika jazzująca, czyli GoGo Penguin, Hania Rani, Matthew Halsall i te klimaty, więc sporo intrumentów, plumkanie, bez powera, raczej leniwe.

Edytowano przez jawof
Napisano (edytowany)

Zbyt intensywne poszukiwania to nie były. Rega ma swoje małe mankamenty, ale że znalazła się w dobrej cenie, to zakupiłem i została... mimo pierwszych narzekań ;)

Więcej czasu zeszło ze znalezieniem monitorów.

11 minut temu, jawof napisał:

Co do muzyki, to elektronika jazzująca, czyli GoGo Penguin, Hania Rani, Matthew Halsall i te klimaty, więc sporo intrumentów, plumkanie, bez powera, raczej leniwe.

Do takiego plumkania w moim odczuciu się nadają. 

Edytowano przez Pitt39