Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry, zamierzam sobie w końcu zakupić kolumny aktywne do muzyki elektronicznej, gdzie muzyka jest bardzo dynamiczna (hardcore, speedcore uptempo), rzadkością jest coś spokojniejszego, ale się zdarza. Znalazłem cztery i każdy innej firmy, dlatego chciałbym poprosić o pomoc, ponieważ nie wiem, które są najbardziej warte uwagi. 
Triangle Elara Active LN-01A

KLIPSCH THE FIVES BLACK

ADAM AUDIO A4V

JBL 308P MKII

Napisano (edytowany)

A wielkość pokoju?

Jak liczysz na pomoc, to wypadałoby coś wiecej skrobnąć, bo to podstawowy parametr aby prawiodłowo dobrać sprzęt.

Do tego czy będzie stał na standach, szafce czy innym biurku.

Najlepiej rzut, pare słów o akustyce. To może ciut ułatwić sprawe. 

Pozdrawiam.

Edytowano przez Pitt39
Napisano

Pokój 5x5m, chwilowo będzie na szafce, ale domyślnie będzie na standach do końca tego roku. Pokój z meblami, a więc też nie jest to pomieszczenie puste (może w przyszłości, ale obecnie brak takiej możliwości), Nie ma echa czy tym podobne.  Jeśli coś potrzeba to proszę dać znać, bo jakoś wydaje mi się, że coś pominąłem, ale sam nie wiem co i nie potrafię zatyrybić.

Napisano

Nie znam JBL ale pozostałe kolumny to dośc jasne i analityczne brzmienie. Pytanie czy do tego typu muzyki tego szukasz.

Znam to brzmienie, nie wiem czy osobiście by mnie nie męczyło na dłuższe odsluchy. Ale nie wiem. 

Nad Adam Audio sam myślałem. 

Napisano
Dnia 4.07.2025 o 11:30, Kalafiorek napisał:

Dzień dobry, zamierzam sobie w końcu zakupić kolumny aktywne do muzyki elektronicznej, gdzie muzyka jest bardzo dynamiczna (hardcore, speedcore uptempo), rzadkością jest coś spokojniejszego, ale się zdarza. Znalazłem cztery i każdy innej firmy, dlatego chciałbym poprosić o pomoc, ponieważ nie wiem, które są najbardziej warte uwagi. 
Triangle Elara Active LN-01A

KLIPSCH THE FIVES BLACK

ADAM AUDIO A4V

JBL 308P MKII

Cześć

Nie wspomniałeś o wielkości pomieszczenia w którym miałyby stać kolumny, ale jeśli waha się ono w przedziale 20-35 metrów to proponuję zerknąć na kolumny aktywne Audio Pro A48. Bardzo dobrze wyposażone, m.in w streaming, HDMI, optyk... 

https://www.tophifi.pl/glosniki-bezprzewodowe/glosniki-multiroom/audio-pro-a48.html?color=1709&gad_source=1&gad_campaignid=17943066416&gbraid=0AAAAAD3sgsHsqqKDVbFR45blrzDUF0Mu1&gclid=Cj0KCQjwvajDBhCNARIsAEE29WoAWBb-vmQSw5xM1b5kVy0pklaeWvAOev5ROvAcrNUaNF2F6R9M__0aAsApEALw_wcB

Napisano

@KalafiorekJak chcesz daleko siedzieć od kolumn? Ogólnie wywal się na te konsumenckie gnioty i posłuchaj sobie monitorów studyjnych z subem albo i bez , które mają korekcję dsp, gra to przekozacko, sam posiadam tylko trochę wyszą półkę , dźwięk masz referencyjny że świetnie prowadzonym basem.

Napisano

Zależy jaka odległość od kolumn. 

Najlepiej dozbierać i cieszyć się na długie lata , niż później żałować i sprzedawać. 
Speedcore dochodzi do 800Bpm i nawet więcej, potrzeba głośnika, który nie będzie robił z tego papki.

Napisano

Najlepiej skrócić ten dystans, wcześniej też miałem tak szeroko rozstawione kolumny a teraz słucham w bliskim polu i jest o wiele  lepiej. Jedynie wypożyczenie lub odwiedzenie salonu z takim sprzętem , nie ma tam kolumn konsumenckich - osobiście posiadam Neumann, polecam Genelec które są zajebiste ale trzeba dać za niej z 16. Do 4 tys to raczej pakowałbym się w największe KRK, a tak to warto sprawdzić Eve Audio, Adamy lub coś przynajmniej z głośnikiem 8. 

Napisano

No niestety nie mam 16tys zł xD Odległość od kolumn to 120-130cm, dlatego przed zakupem chcę zasięgnąć porady, bo kupić i mieć niesmak z zakupu to nic niewarte jest, a kocham muzykę i niestety jestem w pracy zmuszony słuchania na telefonie, więc wiem jaki jest niedosyt z słabego sprzętu.

Napisano
58 minut temu, Kalafiorek napisał:

Odległość od kolumn to 120-130cm

To śmiało możesz odsłuchać takie monitory, dadzą Ci przyjemność ze słuchania i do tego będziesz mógł sobie je dostosować do własnych preferencji jeśli będą miały oczywiście kalibracje. U mnie wyciągnięte prosto z pudła zagrały super.