Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

Aktualnie posiadałem zestaw kina domowego od M-audio z dodatkowym subem STX, zasilane wszystko było leciwym Sony DB840... (wiem że to dośc słaby zestaw ale od czegoś trzeba było zacząć) niestety ampli umarł i pomijając kwestię naprawy pomyślałem o zakupie nowego, wstępny wybór padł na Marantza ze względu iż jest on lepszy do słuchania muzyki (muzyka 70%, filmy 30%), ewentualnie Denon X2600H

pomyślałem tez o wymianie samych frontów na Klipsch 820f (jeśli chodzi o nowe to wypadają mi najlepiej cenowo, chyba że polecacie jakieś uzywki?) 

pomieszczenie ok 20m2

Co sądzicie o takich zabiegach? ampli musze kupić tak czy inaczej...  

Napisano (edytowany)

Marantz SR5010 rozumiem używany. Klipsch R820F to niższa seria, zależy co lubisz, ale mogą być trochę zbyt krzykliwe. Najlepiej gdybyś mógł tego posłuchać.

Edytowano przez tomek72
Napisano

Tak, używka...

co do kolumn to te 820F widziałem w cenie 3400 za parę nowych, nie wiem czy jest sens dopłacac do 8000F - czytałem sporo opinii że nie warto, co ewentualnie mógłbyś polecić w podobnym budżecie co zagra lepiej rocka?

Napisano

Marantz to fajny kierunek. 

1 godzinę temu, seboski napisał:

co do kolumn to te 820F widziałem w cenie 3400 za parę nowych, nie wiem czy jest sens dopłacac do 8000F - czytałem sporo opinii że nie warto, co ewentualnie mógłbyś polecić w podobnym budżecie co zagra lepiej rocka?

Najlepiej byłoby posłuchać, bo jedni słuchają rocka na ostrych kolumnach, a inni na bardzo miękkich. Wszystko zależy od Twojego gustu :) W razie czego zapraszam, mamy u siebie bardzo wiele opcji ;) W tym Klipsch, Polk, Pylon, Heco :) 

Napisano
Dnia 8.07.2025 o 15:31, Q21 napisał:

Marantz to fajny kierunek. 

Najlepiej byłoby posłuchać, bo jedni słuchają rocka na ostrych kolumnach, a inni na bardzo miękkich. Wszystko zależy od Twojego gustu :) W razie czego zapraszam, mamy u siebie bardzo wiele opcji ;) W tym Klipsch, Polk, Pylon, Heco :) 

gdyby było bliżej to chętnie skorzystał bym z takiej możliwości :)

póki co jestem trochę rozczarowany tym Marantzem... pomijając już jakość wykonania to nie sądziłem że te współczesne ampli są tak słabe... z trudem radzi sobie z głośnikami które mam, lubię czasem głośniej posłuchac ale wówczas stopień głośności mam na 80-85% - skutkuje to gotowaniem się ampli do tego stopnia że można smazyć na nim jajka... (ja rozumiem że można oszczędzac na radiatorze ale ta blaszka która tam jest to jakiś żart) myslę o dołożeniu tam jakiegoś wentylatora wewnątrz ale to tylko cześciowe rozwiązanie...

w aktualnej sytuacji nie wyobrażam sobie zastosowania mocniejszych frontów... myślę za to o dołożeniu dodatkowego wzmacniacza stereo - czy taki PM 6004 lub PM6006 rozwiąże problem i będzie większy zapas mocy?

Napisano

Miałem SR5013 i też był gorący. Sprawdź jeszcze impedancję posiadanych kolumn, bo domyślnie ampli jest ustawiony na 8ohm, jeżeli masz niższą impedancję powinieneś go przestawić na 6 lub 4. Zostanie obniżona moc, ale nie będzie się tak grzał. Chociaż jeżeli się nie wyłącza od zabezpieczenia termicznego to powinno być OK.

Napisano
1 godzinę temu, tomek72 napisał:

Miałem SR5013 i też był gorący. Sprawdź jeszcze impedancję posiadanych kolumn, bo domyślnie ampli jest ustawiony na 8ohm, jeżeli masz niższą impedancję powinieneś go przestawić na 6 lub 4. Zostanie obniżona moc, ale nie będzie się tak grzał. Chociaż jeżeli się nie wyłącza od zabezpieczenia termicznego to powinno być OK.

dzięki, sprawdzę :) choć wtedy to już w ogóle mocy będzie mało... co sądzisz o dołożeniu dodatkowego wzmacniacza/końcówki mocy? 

Napisano
4 minuty temu, burz napisał:

Końcówka na fronty to dobry kierunek, a jeszcze lepszy to wzmacniacz stereo, np z serii PM8000.

duża różnica pomiedzy serią pm6000 a pm8000? cenowo znacząca ale czy realnie to odczuję? 

Napisano

Nie pamiętam jak w serii 6000, ale seria 8000 ma wejście na końcówkę i wtedy masz powiedzmy dwa niezależne systemy kino i stereo, na kinie oglądasz filmy a do wzmacniacza podpinasz CD, gramofon czy streamer- ja mam podobne rozwiązanie tyle że klocki inne 🙂

Napisano
5 godzin temu, seboski napisał:

w aktualnej sytuacji nie wyobrażam sobie zastosowania mocniejszych frontów...

Kolumny nie mają mocy. To, ze wzmacniacz sie grzeje jest kwestia tego jaki prąd płynie a ten jest z kolei zalezny od impedancji kolumn, ich skuteczności i tego jak głośno chcesz słuchać. 

Dopóki sie nie wyłącza wzmacniacz to jest ok. Dopóki dzwiek Ci odpowiada to jest ok. Denony i Marantze sa po prostu z natury ciepłe. Mój sie grzeje nawet w stereo (mam zewnętrzna końcówkę mocy) kiedy żadne wzmocnienie nie działa. 

Napisano

Miałem Marantza SR5015 i też się grzał nawet na ustawieniu 6 ohm... Zmieniłem na 4 ohm i praktycznie nie słyszałem różnicy w dźwięku, a amplituner był chłodny tyle, że ja słuchałem czy oglądałem filmy na max 65/100 volume. Co Ci szkodzi przetestować te ustawienia impedancji? Przecież jak będzie gorzej to wrócisz oczko wyżej i tyle...

Napisano

Pozostaje kwestia słuchania muzyki, a właściwie źródeł. Jeżeli muzyka to Spotify lub Youtube to nie inwestowałbym w wzmacniacz. Jeżeli CD, gramofon czy serwisy oferujące wyższą jakość dźwięku i streamer tak. Bo odizolujesz "słabszą" elektronikę amplitunera kina od systemu kina (chociaż akurat Marantz w kwestii stereo wypada całkiem dobrze jak na ampli kina). Pozostają kolumny frontowe bo one będą obsługiwać jedno i drugie - może być tak, że w kinie wypadną OK, ale w stereo bez "upiększeń" (korekcji i odcięcia) niekoniecznie. Musisz się zastanowić, bo moim zdaniem na pomieszczenie 20m² SR5010 spokojnie wystarczy, nie potrzebuje dodatkowych końcówek, aczkolwiek poprawią ogólnie system, pytanie czy warto. Musisz to sobie sam skalkulować - bo wymiana frontów moim zdaniem może wnieść większą różnicę i chyba od tego bym zaczynał (ale jak pisałem nie znam tych kolumn więc trudno powiedzieć - Klipsch jest tu dyskusyjny, kino OK, z muzyką niekoniecznie chyba że seria RP lub stara Reference).

Napisano

wymiana frontów. Znam te Maudio no słabe konstrukcje. Tam był jeden udany model ale nie pamiętam oznaczenia. 800 czy 900

Co do amplitunera bardzo liczy się jego stan. 

Natomiast maranzt bedzie grał łagodniej od Denona. 

Zwróć uwage na stare Klipsche serii Synergy są obecnie tanie jest ich dużo i to dobre kolumny.