Gumowe Ucho Napisano Środa o 12:55 Napisano Środa o 12:55 (edytowany) Kochani, Pytanie o surroundy w suficie. Wiem, lipa. Żeby zminimalizować lipę chce Atmosy w suficie podwieszanym, a surroundy - białe satelity „zwisające”, szerzej rozstawione, żeby był lepszy kąt. Kolegą ma DALI FAZON sat w ten sposób. Jest coś podobnego z dobrym montażem? Macie jakieś patenty na „zwisający” głośnik skierowany do odsłuchu? w efekcie, sufit będzie miał taki „sześciokąt” którego wierzchołkami będą Atmosy przednie, surroundy, następnie Atmosy tylne. Chce nadrobić idealnymi kątami i Dirakiem. Kwestia Ampli: poniewaz 5.1.4 to maks maksów, idealne sa maszyny które mają Dirac a brak opcji rozbudowania - Onkyo 7100 i Pioneer LX305. Ale pionier nie pozwala na indywidualny crossover: czyli nawet wbudowane placki atmosowe muszą mieć zejście do 80Hz? PS. Będzie kino w salonie. Jak to w budownictwie bywa, układ zupełnie nie zbudowany od podstaw pod kino domowe! Szok. Kombinowałem jak koń pod górkę lecz nawet najbardziej na siłę znajdując kawałek ściany dla surroundów na wysokości odsłuchu, gdzie wadziłyby w przejściu, pozycja byłaby prawie Surround Back. Edytowano Środa o 12:58 przez Gumowe Ucho Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 16:07 Napisano Środa o 16:07 Cześć Nawet malutkie satelitki nie przejdą jako surround? Lub jakieś on-walle? Odpisz, cytując
tomek72 Napisano Środa o 16:33 Napisano Środa o 16:33 No masz problem, obawiam się że skierowanie surround może wiele nie pomóc jeżeli będą zdecydowanie wyżej od frontów a blisko poziomu sufitowych (Atmos). W starych specyfikacjach Dolby (jeszcze przed Atmos) surround można było montować ~0,6-0,9m powyżej głowy, ale Atmos zmienił konfigurację. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano Środa o 16:42 Autor Napisano Środa o 16:42 16 minut temu, Q21 napisał: Cześć Nawet malutkie satelitki nie przejdą jako surround? Lub jakieś on-walle? Może Minx12 w ostateczności na tym uchwycie, ale nie będzie 110 stopni tylko więcej. On-wall wykluczony bo tam, gdzie powinien być jest okno. Ale nie lepiej taki Fazon który niżej schodzi? w każdym razie salony często proponują takie rozwiązanie Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Środa o 16:51 Napisano Środa o 16:51 U mnie jest cos miedzy surround z 5.1 a surround back z 7.1 i daje rade. Nie wieszaj pod sufitem. Jak będziesz miał nawet te 120-135 stopni to bedzie efekt. Moim zdaniem lepszy niż spod sufitu. Wtedy w pewien sposób wykastrujesz sobie wrażenia Atmosowe. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano Środa o 21:26 Autor Napisano Środa o 21:26 Czyli jednak lepiej nawet Minx22 niż coś lepszego na suficie? Popróbuję. A jakieś podobne modele? Z Minx12 u siebie jestem zadowolony, powinno być też ok. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 08:19 Napisano Czwartek o 08:19 10 godzin temu, Gumowe Ucho napisał: Czyli jednak lepiej nawet Minx22 niż coś lepszego na suficie? Moim zdaniem tak Dali Fazon to bardzo fajna opcja, warto też sprawdzić KEF T101. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano Czwartek o 17:28 Autor Napisano Czwartek o 17:28 Jeszcze z kreatywnych opcji montażu pod różnymi katami: POLK AUDIO OWM3 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Dnia 9.07.2025 o 14:55, Gumowe Ucho napisał: Pytanie o surroundy w suficie. Wiem, lipa. Żeby zminimalizować lipę chce Atmosy w suficie podwieszanym, a surroundy - białe satelity „zwisające”, szerzej rozstawione, żeby był lepszy kąt pokażesz to na jakims schemacie? Ile zwisały? Bo jets kilka ciekawych rozwiązań w tej kwestii ale jeśli surroundy będa za blisko Atmosów to nie ma to żadnego sensu. Odpisz, cytując
Recommended Posts