Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam ,

Planuję zakup kolumn Fyne Audio F501 SP lub 501 SP do wzmacniacza CA Azur 851A (obecnie używam Dali Zensor 7). Powierzchnia pomieszczenia 25m2. Pytanko czy to dobry kierunek i czy faktycznie jest spora różnica między modelami F 501 a F 501SP ?

Dzięki za pomoc !

Napisano
1 godzinę temu, CA AZUR napisał:

Planuję zakup kolumn Fyne Audio F501 SP lub 501 SP

jaka różnica?

1 godzinę temu, CA AZUR napisał:

Pytanko czy to dobry kierunek i czy faktycznie jest spora różnica między modelami F 501 a F 501SP ?

pytanie czy model 502 nie byłby dla Ciebie odpowiedni. Tak sięzdaje po powierzchni. 

Ale tak model SP jest wyraźnie lepszy. On wygląda jak seria 500 ale ma wkład z 700tek. 

Napisano
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

jaka różnica?

pytanie czy model 502 nie byłby dla Ciebie odpowiedni. Tak sięzdaje po powierzchni. 

Ale tak model SP jest wyraźnie lepszy. On wygląda jak seria 500 ale ma wkład z 700tek. 

502 są naprawdę potężne. Spróbuję zate posłuchać jednych i drugich. Dzięki :)

Napisano

Seria SP jest sporo jaśniejsza i dokładniejsza. Zwykłe F50x są cieplejsze, bardziej nasycone. Cechą wspólną jest fajny detal, szeroka scena :) 

Patrzysz tylko na Fyne, czy rozważasz inne opcje? ;) 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Seria SP jest sporo jaśniejsza i dokładniejsza. Zwykłe F50x są cieplejsze, bardziej nasycone. Cechą wspólną jest fajny detal, szeroka scena :) 

Patrzysz tylko na Fyne, czy rozważasz inne opcje? ;) 

Nie wykluczam, nastawiłem się na w/w kolumny z uwagi na posiadany wzmacniacz. Byłem myślę zdecydowany na SP, ale po Twoim opisie teraz nie wiem. 🤪 Obecnie gram na Dali  Zensor 7 i jeśli chodzi o brzmienie to jest dla mnie zadowalające, no ale chciałbym zrobić krok dalej. Ewentualnie prośba o propozycje do mojego wzmacniacza  (dobrze myślę, że jego potencjał nie jest w pełni wykorzystany w obecnej konfiguracji ? )

Napisano (edytowany)
57 minut temu, CA AZUR napisał:

Nie wykluczam, nastawiłem się na w/w kolumny z uwagi na posiadany wzmacniacz. Byłem myślę zdecydowany na SP, ale po Twoim opisie teraz nie wiem. 🤪 Obecnie gram na Dali  Zensor 7 i jeśli chodzi o brzmienie to jest dla mnie zadowalające, no ale chciałbym zrobić krok dalej. Ewentualnie prośba o propozycje do mojego wzmacniacza  (dobrze myślę, że jego potencjał nie jest w pełni wykorzystany w obecnej konfiguracji ? )

To jak chcesz krok dalej to jednak kieruj się w stronę wersji SP. I pewnie trzeba się decydować szybko bo na długo w tej promocji ich nie wystarczy. Różnica w cenie jednak jest spora, ale zwykłe 501 to nie będzie wielki przeskok z Dali Zensor 7. 502 w wersji SP z tego co widzę to już nie ma. 

Umów się na odsłuch i zobacz czy te 501SP spełnią twoje oczekiwania. Tam jest bardzo miła obsługa, salka odsłuchowa jest duża 46m2, wiadomo specjalnie zaadoptowana akustycznie, ale powinno ci dać odpowiedź czy sprawdzą się w większym metrażu. Ewentualnie zostanie ci zwykła wersja 502.

Jak miałem ponad 5 lat temu Dali Zensor 5 to przesłuchiwałem u nich Audio Psyhic 35 i pózniej Audiosymptom i8 carbon to te tanie kolumny dość mi się podobały, nawet po AP 35 (10 krotnie droższe), dla mnie grały lepiej od Zensorów. Na koniec podłączyli mi podstawkowe Fyne Audio 500( bo chciałem małe kolumienki do drugiego zestawu w sypialni) i jak dla mnie te 500 to była tragedia. Słuchałem ich wszystkich z dobrym bardzo mocnym al-on-in od Cyrusa model Lyric Stealth.

Ale wiadomo każdy inaczej słyszy i najlepiej samemu przesłuchać.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano
12 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Tam jest bardzo miła obsługa, salka odsłuchowa jest duża 46m2, wiadomo specjalnie zaadoptowana akustycznie, ale powinno ci dać odpowiedź czy sprawdzą się w większym metrażu.

Przenieśli się. Nie wiem jak to u nich wygląda w tej chwili. Jeszcze w nowym miejscu nie byłem 

Napisano (edytowany)
10 minut temu, Chmarski napisał:

Przenieśli się. Nie wiem jak to u nich wygląda w tej chwili. Jeszcze w nowym miejscu nie byłem 

Nie wiedziałem.

No tak to okolice Stare Włochy, ulica Łuki Wielkie 3/5.

Dla mnie trochę dalej, na Woronicza to miałem rzut beretem.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano
40 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

To jak chcesz krok dalej to jednak kieruj się w stronę wersji SP. I pewnie trzeba się decydować szybko bo na długo w tej promocji ich nie wystarczy. Różnica w cenie jednak jest spora, ale zwykłe 501 to nie będzie wielki przeskok z Dali Zensor 7. 502 w wersji SP z tego co widzę to już nie ma. 

Umów się na odsłuch i zobacz czy te 501SP spełnią twoje oczekiwania. Tam jest bardzo miła obsługa, salka odsłuchowa jest duża 46m2, wiadomo specjalnie zaadoptowana akustycznie, ale powinno ci dać odpowiedź czy sprawdzą się w większym metrażu. Ewentualnie zostanie ci zwykła wersja 502.

Jak miałem ponad 5 lat temu Dali Zensor 5 to przesłuchiwałem u nich Audio Psyhic 35 i pózniej Audiosymptom i8 carbon to te tanie kolumny dość mi się podobały, nawet po AP 35 (10 krotnie droższe), dla mnie grały lepiej od Zensorów. Na koniec podłączyli mi podstawkowe Fyne Audio 500( bo chciałem małe kolumienki do drugiego zestawu w sypialni) i jak dla mnie te 500 to była tragedia. Słuchałem ich wszystkich z dobrym bardzo mocnym al-on-in od Cyrusa model Lyric Stealth.

Ale wiadomo każdy inaczej słyszy i najlepiej samemu przesłuchać.

Ok, dzięki za podpowiedzi, no dokładnie trzeba posłuchać (najlepiej byłoby w domu w podobnym ustawieniu) , ale i tak będzie pogląd.  Odnośnie wyboru 501 lub 501 SP rozwiałeś moje niezdecydowanie, ponieważ też myślałem że przesiadka na wersję 501 może nie spełnić moich oczekiwań. Dzięki👍🙂

Napisano
7 godzin temu, CA AZUR napisał:

Azur pozwala poszaleć z doborem kolumn :) Warto sprawdzić też Pylony Diamond, może nawet Jaspery 18. Ciekawe będą Buchardty P300/S400 mkII, Dali Opticon 6 mk2. Opcji jest trochę :) W razie czego zapraszamy na odsłuchy też do nas ;) 

Napisano
14 godzin temu, Q21 napisał:

Azur pozwala poszaleć z doborem kolumn :) Warto sprawdzić też Pylony Diamond, może nawet Jaspery 18. Ciekawe będą Buchardty P300/S400 mkII, Dali Opticon 6 mk2. Opcji jest trochę :) W razie czego zapraszamy na odsłuchy też do nas ;) 

Fajnie....myślę, że dopiero po wakacjach. Będę się kontaktował. Dzięki za pomoc !

Napisano

Różnica pomiędzy F501 a F501SP jest ogromna co wynika przede wszystkim z zastosowania przetworników z innej serii i ogólnie faktu, że ta seria miała być bardziej "premium" i w zasadzie ten zamysł się udał. Aktualnie przyzwyczajony jesteś do brzmienia raczej ciepłego, ale nie pozbawionego detali - tak gra Dali, to ich cecha charakterystyczna. Myślę, że z czystym sumieniem możesz rozpatrywać nawet Goldy 300 z Monitor Audio, które rozwiną to brzmienie znacznie. To chyba byłby najlepszy strzał moim zdaniem.