zehoss Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Cześć, Chciałbym poprosić o poradę. Szukam zestawu stereo do salonu około 35-40m i wysokości 2.7m. Do tej pory miałem Cyrus one HD i Dynaudio emit m30 (starsza wersja). Bardzo podobało mi się jego granie, ale po przeprowadzce do domu z dużym salonem zabrakło kolumnom mocy. Brakowało mi też nisko schodzącego basu. Słucham głównie ciężkiej muzyki (Tool, Godsmack), sporo rocka progresywnego (riverside, porcupine tree), ale też różnego rodzaju "atmosferyczne" kawałki jak aurora, Lindy-fay hella. Czasami też pojawi się jakiś jazz. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to chciałbym all-in-one, ze względu na wygodę użytkowania, ale też trochę walory estetyczne (to nie jest kluczowe, ale jednak chciałbym żeby wzmacniacz mi się podobał i robił wrażenie ;) ). Słuchałem już kilku zestawów i najbardziej mi pasują dwie konfigurację - Arcam SA35 z Monitor audio silver 500 oraz Nami unity Nova z focal aria n2. Słuchałem też chwilkę Roksana Caspian 4g, ale optycznie jednak bardziej podobają mi się tamte dwa. Jesli chodzi o budżet, to chciałbym wydać około 20-25 tyś. Więcej wydaje mi się już mocno nierozsądne dla moich uszu ;) Mam też w głowie, żeby wzmacniacz kupić teraz nieco lepszy po to, żeby za jakiś czas zmienić głośniki, gdyby mi się coś znudziło albo chciałbym poeksperymentować. Mam poczucie, że łatwiej sprzedać i bezpieczniej kupić głośniki niż elektronikę. Chciałbym poprosić o jakieś polecenia kolumn do przesłuchania, które będą pasowały do tych wzmacniaczy, zagrają świetnie ciężką muzykę, zbudują pełną scenę pod bardziej atmosferyczna muzykę. Z góry dzięki :) Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, zehoss napisał: Cześć, Chciałbym poprosić o poradę. Szukam zestawu stereo do salonu około 35-40m i wysokości 2.7m. Do tej pory miałem Cyrus one HD i Dynaudio emit m30 (starsza wersja). Bardzo podobało mi się jego granie, ale po przeprowadzce do domu z dużym salonem zabrakło kolumnom mocy. Brakowało mi też nisko schodzącego basu. Słucham głównie ciężkiej muzyki (Tool, Godsmack), sporo rocka progresywnego (riverside, porcupine tree), ale też różnego rodzaju "atmosferyczne" kawałki jak aurora, Lindy-fay hella. Czasami też pojawi się jakiś jazz. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to chciałbym all-in-one, ze względu na wygodę użytkowania, ale też trochę walory estetyczne (to nie jest kluczowe, ale jednak chciałbym żeby wzmacniacz mi się podobał i robił wrażenie ). Słuchałem już kilku zestawów i najbardziej mi pasują dwie konfigurację - Arcam SA35 z Monitor audio silver 500 oraz Nami unity Nova z focal aria n2. Słuchałem też chwilkę Roksana Caspian 4g, ale optycznie jednak bardziej podobają mi się tamte dwa. Jesli chodzi o budżet, to chciałbym wydać około 20-25 tyś. Więcej wydaje mi się już mocno nierozsądne dla moich uszu Mam też w głowie, żeby wzmacniacz kupić teraz nieco lepszy po to, żeby za jakiś czas zmienić głośniki, gdyby mi się coś znudziło albo chciałbym poeksperymentować. Mam poczucie, że łatwiej sprzedać i bezpieczniej kupić głośniki niż elektronikę. Chciałbym poprosić o jakieś polecenia kolumn do przesłuchania, które będą pasowały do tych wzmacniaczy, zagrają świetnie ciężką muzykę, zbudują pełną scenę pod bardziej atmosferyczna muzykę. Z góry dzięki Cześć, Generalnie moje zdanie na temat rozkładu budżetu jest takie, że większą część jednak lepiej jest wydać na kolumny. To kolumny w największym stopniu decydują o brzmieniu, a na rynku jest sporo naprawdę niewymagających modeli, które świetnie współpracują nawet z tańszymi wzmacniaczami. Jeżeli chodzi o kolumny, to na pewno rozpatrzyłbym Goldy 300 zamiast Silverów. One wygenerują Ci sporo „mięsa” i powinny poradzić sobie z tym pomieszczeniem w kontekście basu. Aria też jest bardzo fajnym rozwiązaniem, ale takiego dołu jak Goldy na pewno Ci nie zapewni i oczywiście charakterystyka pozostałego pasma również jest nieco inna, bardziej jasna. To, co „zmiecie” Cię z kanapy, to na pewno Klipsche RF-7 III – i co do tego możesz być pewny. Niemniej jednak to bardziej konturowe konstrukcje i musiałbyś sam ocenić, czy ta ilość środka jest dla Ciebie wystarczająca. Uniti Nova to świetny sprzęt, ale nie widzę tutaj przestrzeni finansowej na niego. Z Atomem byłoby już łatwiej, zwłaszcza jeśli zdecydowałbyś się na Klipsche. Oprócz tego masz jeszcze do wyboru Cambridge Audio Evo 150, który jest nie tylko ładny, ale i funkcjonalny. Brzmieniowo raczej zrównoważony i dobrze sprawdza się z kolumnami, które same sporo już od siebie dają. Jeśli jednak brzmienie będzie dla Ciebie priorytetem, to sugerowałbym jednak system dzielony. 1 Odpisz, cytując
zehoss Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dzięki za sugestie. Plan jest taki, żeby kupić solidna podstawę i w przyszłości móc bawić się głośnikami. Tak, żeby wzmacniacz miał "zapas" i nie ograniczał zbytnio później wyboru głośników. Wiadomo, że pewne ograniczenia będą, ale wydaje mi się, że łatwiej będzie mi w przyszłości wymienić same kolumny niż znowu cały zestaw. Nie wiem czy to sensowna strategia. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Cześć Co do przyszłości, to nie patrzyłbym w nią aż tak Można dobrać lepsze kolumny, można dobrać lepszy wzmacniacz, ale wtedy będziesz ciągle myślał, jak to zagra w przyszłości Lepiej się skupiać na tym, byś teraz był maksymalnie zadowolony Jeśli chodzi o kilka opcji, to pierwszą, która przyszła mi do głowy po Cyrusie i Dynaudio są Pylony Jasper 25 oraz Cambridge Audio EVO 150 SE Warto też będzie sprawdzić KEF R7 Meta, Vienna Acoustics Mozart SE Signature, może Dali Rubikore 6 Jest sporo fajnych opcji z kolumn. Ze wzmacniaczy już większość została wymieniona Chyba że chciałbyś jednak rozdzielić streaming W razie czego zapraszam do kontaktu, na odsłuchy i wyceny Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Q21 napisał: Cześć Co do przyszłości, to nie patrzyłbym w nią aż tak Można dobrać lepsze kolumny, można dobrać lepszy wzmacniacz, ale wtedy będziesz ciągle myślał, jak to zagra w przyszłości Lepiej się skupiać na tym, byś teraz był maksymalnie zadowolony Jeśli chodzi o kilka opcji, to pierwszą, która przyszła mi do głowy po Cyrusie i Dynaudio są Pylony Jasper 25 oraz Cambridge Audio EVO 150 SE Warto też będzie sprawdzić KEF R7 Meta, Vienna Acoustics Mozart SE Signature, może Dali Rubikore 6 Jest sporo fajnych opcji z kolumn. Ze wzmacniaczy już większość została wymieniona Chyba że chciałbyś jednak rozdzielić streaming W razie czego zapraszam do kontaktu, na odsłuchy i wyceny Oj to nawet w dobrych promocjach to to co proponujecie nie zepnie się w budżecie 20-25tys zł. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Zawsze też można spojrzeć na mniejsze opcje z tych samych serii, czy podstawki i do tego dorzucić suba Wtedy na spokojnie się zmieści. Ale we wskazanych zestawach też można podziałać, zwłaszcza z nieco tańszym wzmakiem niż EVO150 SE Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 22 minuty temu, Q21 napisał: Zawsze też można spojrzeć na mniejsze opcje z tych samych serii, czy podstawki i do tego dorzucić suba Wtedy na spokojnie się zmieści. Ale we wskazanych zestawach też można podziałać, zwłaszcza z nieco tańszym wzmakiem niż EVO150 SE To który taki dobry a tańszy od EVO 150 SE? Jak sam wzmak to jeszcze na dobry streamer trzeba doliczyć. Odpisz, cytując
Recommended Posts