Bartttt Napisano Środa o 02:56 Napisano Środa o 02:56 Witam serdecznie całe forum :). Jako iż zaczynam urządzać powoli chatę szukam jakiegoś nagłośnienia lecz małego. Generalnie chodzi o to aby wszystko współgrało z reszta „wystroju” (nie mój pomysł ^^ ) Zestaw będzie stał w salonie około 30m2 bedzie służył 70% tv reszta Spotify/tidal. Interesują mnie kolumny podstawkowe aktywne lub kolumny podstawkowe z jakimś małym wzmacniaczem Jezeli chodzi o rodzaj muzyki: każdy Moje oczekiwania? Nie mam sprężynowanych zależy mi na tym, żeby wszystko w miarę ładnie grało Budżet myślę 6/8k za całość Co moglibyście doradzić/polecic? Pozdrawiam Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Środa o 04:47 Napisano Środa o 04:47 To ma być tylko 2.0 , 2.1 czy 5.1 ? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Środa o 05:40 Napisano Środa o 05:40 Napisałeś w temacie kina domowego. Szukasz 5.1? 30m mały wzmacniacz i małe kolumny? Wiim Amp Ultra + poprzednie modele MA Gold 100 lub KEF R3 Rega Brio to mały wzmacniacz dla Ciebie? Swoją droga dlaczego takie wszystko małe? Odpisz, cytując
Bartttt Napisano Środa o 06:10 Autor Napisano Środa o 06:10 (edytowany) Najmocniej przepraszam nie napisałem. Szukam 2.0 lub 2.1. Proszę o przeniesienie posta jeżeli jest w złym dziale Rega Brio jest okej jak również Wiim. Dlaczego? Chciałbym wszystko wkomponować w salon żeby się nie rzucało w oczy Edytowano Środa o 06:17 przez Bartttt Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 09:32 Napisano Środa o 09:32 Cześć Przyda się odsłuch na pewno Bardzo wstępnie sprawdziłbym wspomnianego WiiMa Amp UItra lub EverSolo Play. Z kolumn opcji sporo Monitor Audio Silver 100, Pylon Diamond 18 mkII, może Buchardty P300 skoro zależy Ci na wyglądzie Bardzo fajne skrzynki, grające z dobrym zejściem, świetną sceną i detalem, ale wymagające pod kątem ustawienia. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Środa o 12:30 Napisano Środa o 12:30 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Napisałeś w temacie kina domowego. Szukasz 5.1? 30m mały wzmacniacz i małe kolumny? Wiim Amp Ultra + poprzednie modele MA Gold 100 lub KEF R3 Rega Brio to mały wzmacniacz dla Ciebie? Swoją droga dlaczego takie wszystko małe? Po mojemu , to nagłaśniamy miejsce odsłuchu , a nie 30 M2 . Może się mylę Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 05:10 Napisano Czwartek o 05:10 22 godziny temu, Bartttt napisał: Dlaczego? Chciałbym wszystko wkomponować w salon żeby się nie rzucało w oczy szkoda bo to system audio. Wygląda ładnie jak jest. 16 godzin temu, maciek72 napisał: Po mojemu , to nagłaśniamy miejsce odsłuchu , a nie 30 M2 . Może się mylę i tak i nie. Miejsce odsluchu jest kluczowe ale wielkośc pomieszczenia ma znaczenie. Wpływa na mody, fale stojące. ITP Generalnie jak pracuje dane pomieszczenie w miejscu odsłuchu. Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano Czwartek o 09:44 Napisano Czwartek o 09:44 Jeżeli chodzi o opcje aktywne to na pewno wybór będziesz miał mniejszy. Napisz coś więcej na temat kryteriów dotyczących designu jakimi mamy się kierować przy sugestiach Możesz też podesłać zdjęcie miejsca docelowego. W ten sposób łatwiej będzie poruszać się po produktach. To pierwszy zestaw czy miałeś już coś kiedyś ? Odpisz, cytując
Bartttt Napisano Czwartek o 14:19 Autor Napisano Czwartek o 14:19 Wrzucam rzut miejsca oraz przykładowego wykończenia jak mniej więcej to będzie wyglądać. Tv będzie znacznie mniejszy Generalnie wszystkie dotychczas wrzucone propozycje są okej, jest możliwość doboru koloru także to wystarczy. Płaskie przody w miarę bez żadnych wystających rzeczy są okej. Pierwszy zestaw. Chciałbym poprostu wydać dobrze te pieniądze żeby micha się cieszyła podczas słuchania Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 15:32 Napisano Czwartek o 15:32 1 godzinę temu, Bartttt napisał: Pierwszy zestaw. Chciałbym poprostu wydać dobrze te pieniądze żeby micha się cieszyła podczas słuchania Zapraszamy w takim razie Sprawdzisz kilka zestawów i będziesz wiedizał, w jakim kierunku iść Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Czwartek o 19:15 Napisano Czwartek o 19:15 @Bartttt , zdajesz sobie sprawę , że takie monitory muszą być wspierane subwooferem ? Moje Tannoy 101 xp , albo Acoustic Energii 105 ? Odpisz, cytując
RoRo Napisano Czwartek o 21:21 Napisano Czwartek o 21:21 Dnia 23.07.2025 o 08:10, Bartttt napisał: Najmocniej przepraszam nie napisałem. Szukam 2.0 lub 2.1. Proszę o przeniesienie posta jeżeli jest w złym dziale Przeniosłem ten wątek do właściwego działu-czyli STEREO. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Piątek o 05:41 Napisano Piątek o 05:41 15 godzin temu, Bartttt napisał: Wrzucam rzut miejsca oraz przykładowego wykończenia jak mniej więcej to będzie wyglądać. Tv będzie znacznie mniejszy Generalnie wszystkie dotychczas wrzucone propozycje są okej, jest możliwość doboru koloru także to wystarczy. Płaskie przody w miarę bez żadnych wystających rzeczy są okej. Pierwszy zestaw. Chciałbym poprostu wydać dobrze te pieniądze żeby micha się cieszyła podczas słuchania tam jest kominek czy go nie ma? Odpisz, cytując
Bartttt Napisano Piątek o 05:54 Autor Napisano Piątek o 05:54 12 minut temu, Piotr Sonido napisał: tam jest kominek czy go nie ma? Kurczę zawsze cos muszę przeoczyć. Nie ma kominka nie ma Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Piątek o 19:53 Napisano Piątek o 19:53 Dnia 24.07.2025 o 17:32, Q21 napisał: Zapraszamy w takim razie Sprawdzisz kilka zestawów i będziesz wiedizał, w jakim kierunku iść A gdzie wg Was mają te zestawy stać? 1 Odpisz, cytując
Bartttt Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu No mi się wydaje, ze po obu stronach tv po kolumnie .. ? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Kolega @Piotr Sonido napisał: "Miejsce odsłuchu jest kluczowe". Nie wystarczy postawić po bokach TV, żeby dobrze grało. Branża to wie,a mimo to ,nie porusza tematu tylko rzuca propozycje do kupienia. O to chodzi @KrólKiczu. Zanim wydasz swoje pieniądze warto mieć tę świadomość- dobre kolumny potrzebują odpowiedniego środowiska wokół,przede wszystkim miejsca po bokach i za sobą. Odpisz, cytując
Bartttt Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Kolega @Piotr Sonido napisał: "Miejsce odsłuchu jest kluczowe". Nie wystarczy postawić po bokach TV, żeby dobrze grało. Branża to wie,a mimo to ,nie porusza tematu tylko rzuca propozycje do kupienia. O to chodzi @KrólKiczu. Zanim wydasz swoje pieniądze warto mieć tę świadomość- dobre kolumny potrzebują odpowiedniego środowiska wokół,przede wszystkim miejsca po bokach i za sobą. Okej rozumiem. A więc na podstawie zdjęcia które wysłałem, gdzie byś polecił rozmieścić kolumny ? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Plus / minus 20 cm od TV z lewej i prawej strony. Wysoko tonowy na wysokości uszu . Pamiętaj , że takie konstrukcje potrzebują wsparcia przez subwoofer Od blisko 8 lat jestem zwolennikiem zestawów sub-sat . Polecam Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 7 minut temu, Bartttt napisał: Okej rozumiem. A więc na podstawie zdjęcia które wysłałem, gdzie byś polecił rozmieścić kolumny ? Na komodzie , którą widać, to tylko wybrane modele i bardziej do grania w tle. Natomiast do słuchania z jak największą możliwą do uzyskania w Twoim pomieszczeniu jakością odsłuchu kupiłbym standy pod kolumny ,wyprowadził je przed komodę , zmniejszył rozstaw, żeby odsunąć tę przy firanie od firany/ okna. Potem chowasz zestawy kolumna/standy np. między komodę a okno ,a drugą w miejsce kwiata i nie przeszkadzają. Poczytaj wątki o warunkach ustawienia kolumn,a zrozumiesz, że nikt się nie czepia. Zwyczajnie,nawet dobre paczki ustawione źle nie zagrają jak należy. Budżet masz taki,że wystarczy na coś,co może zagrać fajnie na początek przygody z audio,tylko trzeba pokombinować z ustawieniem , żeby wycisnąć ze sprzętu ile się da😁 Odpisz, cytując
Bartttt Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 53 minuty temu, maciek72 napisał: Plus / minus 20 cm od TV z lewej i prawej strony. Wysoko tonowy na wysokości uszu . Pamiętaj , że takie konstrukcje potrzebują wsparcia przez subwoofer Od blisko 8 lat jestem zwolennikiem zestawów sub-sat . Polecam Dzięki lecz poza 2 podstawkami nie będzie nic niestety 47 minut temu, Nowy75 napisał: Na komodzie , którą widać, to tylko wybrane modele i bardziej do grania w tle. Natomiast do słuchania z jak największą możliwą do uzyskania w Twoim pomieszczeniu jakością odsłuchu kupiłbym standy pod kolumny ,wyprowadził je przed komodę , zmniejszył rozstaw, żeby odsunąć tę przy firanie od firany/ okna. Potem chowasz zestawy kolumna/standy np. między komodę a okno ,a drugą w miejsce kwiata i nie przeszkadzają. Poczytaj wątki o warunkach ustawienia kolumn,a zrozumiesz, że nikt się nie czepia. Zwyczajnie,nawet dobre paczki ustawione źle nie zagrają jak należy. Budżet masz taki,że wystarczy na coś,co może zagrać fajnie na początek przygody z audio,tylko trzeba pokombinować z ustawieniem , żeby wycisnąć ze sprzętu ile się da😁 Jak najbardziej taka konfiguracja jest możliwa i ma jak najbardziej sens:). Teraz tylko pytanie jaki zestaw wybrać w tych pieniądzach. Czy kolumny aktywne, zwykłe + Wiim ? Czy kolumny z subwooferem i wzmacniaczem? Pozdrawiam Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Wypożycz do domu z najbliższego salonu audio zestaw w budżecie zbliżonym do tego ,którym dysponujesz , posłuchaj kilka dni , zastanów się,co Ci w dźwięku gra,a co nie. Potem możesz ponownie ujawnić się na Forum ,to kolegom i branży będzie znacznie łatwiej doradzać,bo tak ,to każdy polecając strzela w ciemno😁 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Jeżeli możesz podsunąć od ścian około 60 cm , to może Buchardt S300 MKII plus mono bloki Fosi Audio V3 lub ZA3 Pożyczyłem od kolegi wczoraj S300 MKII Sub nie potrzebny Edytowano 9 godzin temu przez maciek72 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Skoro już o konkretnych zestawieniach mowa,zobacz kogo z branży obecnej na Forum masz najbliżej i gdzie mógłbyś ew. posłuchać i wypożyczyć sprzęt. Wtedy forumowiczom łatwiej będzie polecać zestawy dostępne dla Ciebie nie tylko budżetowo,ale i logistycznie Odpisz, cytując
Recommended Posts