Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie całe forum :). 
Jako iż zaczynam urządzać powoli chatę szukam jakiegoś nagłośnienia lecz małego.

Generalnie chodzi o to aby wszystko współgrało z reszta „wystroju” (nie mój pomysł ^^ ) 

Zestaw będzie stał w salonie około 30m2 bedzie służył 70% tv reszta Spotify/tidal. 
Interesują mnie kolumny podstawkowe aktywne lub kolumny podstawkowe z jakimś małym wzmacniaczem 

Jezeli chodzi o rodzaj muzyki: każdy 

Moje oczekiwania? Nie mam sprężynowanych zależy mi na tym, żeby wszystko w miarę ładnie grało 

Budżet myślę 6/8k za całość 

Co moglibyście doradzić/polecic? 

Pozdrawiam 

Napisano (edytowany)

Najmocniej przepraszam nie napisałem. Szukam 2.0 lub 2.1. Proszę o przeniesienie posta jeżeli jest w złym dziale :)

Rega Brio jest okej jak  również Wiim.

Dlaczego? Chciałbym wszystko wkomponować w salon żeby się nie rzucało w oczy 

Edytowano przez Bartttt
Napisano

Cześć :) Przyda się odsłuch na pewno ;) 

Bardzo wstępnie sprawdziłbym wspomnianego WiiMa Amp UItra lub EverSolo Play. Z kolumn opcji sporo :) Monitor Audio Silver 100, Pylon Diamond 18 mkII, może Buchardty P300 skoro zależy Ci na wyglądzie ;) Bardzo fajne skrzynki, grające z dobrym zejściem, świetną sceną i detalem, ale wymagające pod kątem ustawienia. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy ;) 

Napisano
6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Napisałeś w temacie kina domowego. Szukasz 5.1?

30m mały wzmacniacz i małe kolumny? 

Wiim Amp Ultra + poprzednie modele MA Gold 100 lub KEF R3

Rega Brio to mały wzmacniacz dla Ciebie?

Swoją droga dlaczego takie wszystko małe? 

Po mojemu , to nagłaśniamy miejsce odsłuchu , a nie 30 M2 . Może się mylę 

Napisano
22 godziny temu, Bartttt napisał:

Dlaczego? Chciałbym wszystko wkomponować w salon żeby się nie rzucało w oczy 

szkoda bo to system audio. Wygląda ładnie jak jest.

16 godzin temu, maciek72 napisał:

Po mojemu , to nagłaśniamy miejsce odsłuchu , a nie 30 M2 . Może się mylę 

i tak i nie. Miejsce odsluchu jest kluczowe ale wielkośc pomieszczenia ma znaczenie. Wpływa na mody, fale stojące. ITP Generalnie jak pracuje dane pomieszczenie w miejscu odsłuchu. 

Napisano

Jeżeli chodzi o opcje aktywne to na pewno wybór będziesz miał mniejszy. Napisz coś więcej na temat kryteriów dotyczących designu jakimi mamy się kierować przy sugestiach :) Możesz też podesłać zdjęcie miejsca docelowego. W ten sposób łatwiej będzie poruszać się po produktach. To pierwszy zestaw czy miałeś już coś kiedyś ? 

Napisano

Wrzucam rzut miejsca oraz przykładowego wykończenia jak mniej więcej to będzie wyglądać. Tv będzie znacznie mniejszy :)

Generalnie wszystkie dotychczas wrzucone propozycje są okej, jest możliwość doboru koloru także to wystarczy. Płaskie przody w miarę bez żadnych wystających rzeczy są okej. 
Pierwszy zestaw. Chciałbym poprostu wydać dobrze te pieniądze żeby micha się cieszyła podczas słuchania :)

IMG_0313.jpeg

IMG_0314.png

Napisano
1 godzinę temu, Bartttt napisał:

Pierwszy zestaw. Chciałbym poprostu wydać dobrze te pieniądze żeby micha się cieszyła podczas słuchania :)

Zapraszamy w takim razie :) Sprawdzisz kilka zestawów i będziesz wiedizał, w jakim kierunku iść ;) 

Napisano
Dnia 23.07.2025 o 08:10, Bartttt napisał:

Najmocniej przepraszam nie napisałem. Szukam 2.0 lub 2.1. Proszę o przeniesienie posta jeżeli jest w złym dziale :)

Przeniosłem ten wątek do właściwego działu-czyli STEREO.

Pozdrawiam 

Napisano
15 godzin temu, Bartttt napisał:

Wrzucam rzut miejsca oraz przykładowego wykończenia jak mniej więcej to będzie wyglądać. Tv będzie znacznie mniejszy :)

Generalnie wszystkie dotychczas wrzucone propozycje są okej, jest możliwość doboru koloru także to wystarczy. Płaskie przody w miarę bez żadnych wystających rzeczy są okej. 

IMG_0313.jpeg

IMG_0314.png

tam jest kominek czy go nie ma?

Napisano

Kolega @Piotr Sonido napisał: "Miejsce odsłuchu jest kluczowe". Nie wystarczy postawić po bokach TV, żeby dobrze grało. Branża to wie,a mimo to ,nie porusza tematu tylko rzuca propozycje do kupienia. O to chodzi @KrólKiczu. Zanim wydasz swoje pieniądze warto mieć tę świadomość- dobre kolumny potrzebują odpowiedniego środowiska wokół,przede  wszystkim miejsca po bokach i za sobą. 

Napisano
2 godziny temu, Nowy75 napisał:

Kolega @Piotr Sonido napisał: "Miejsce odsłuchu jest kluczowe". Nie wystarczy postawić po bokach TV, żeby dobrze grało. Branża to wie,a mimo to ,nie porusza tematu tylko rzuca propozycje do kupienia. O to chodzi @KrólKiczu. Zanim wydasz swoje pieniądze warto mieć tę świadomość- dobre kolumny potrzebują odpowiedniego środowiska wokół,przede  wszystkim miejsca po bokach i za sobą. 

Okej rozumiem. A więc na podstawie zdjęcia które wysłałem, gdzie byś polecił rozmieścić kolumny ?

Napisano

Plus / minus 20 cm od TV z lewej i prawej strony.

Wysoko tonowy na wysokości uszu . Pamiętaj , że takie konstrukcje potrzebują wsparcia przez subwoofer 

Od blisko 8 lat jestem zwolennikiem zestawów sub-sat . PolecamIMG_20220130_095147.jpg.14b45611c4bc7c6b5c5d0204e271e1f5.jpg

Napisano
7 minut temu, Bartttt napisał:

Okej rozumiem. A więc na podstawie zdjęcia które wysłałem, gdzie byś polecił rozmieścić kolumny ?

Na komodzie , którą widać, to tylko wybrane modele i bardziej do grania w tle. Natomiast do słuchania z jak największą możliwą do uzyskania w Twoim pomieszczeniu jakością odsłuchu kupiłbym standy pod kolumny ,wyprowadził je przed komodę , zmniejszył rozstaw, żeby odsunąć tę przy firanie od firany/ okna.  Potem chowasz zestawy kolumna/standy np. między komodę a okno ,a drugą w miejsce kwiata i nie przeszkadzają. Poczytaj wątki o warunkach ustawienia kolumn,a zrozumiesz, że nikt się nie czepia. Zwyczajnie,nawet dobre paczki ustawione źle nie zagrają jak należy. 

Budżet masz taki,że wystarczy na coś,co może zagrać fajnie na początek przygody z audio,tylko trzeba pokombinować z ustawieniem , żeby wycisnąć ze sprzętu ile się da😁

Napisano
53 minuty temu, maciek72 napisał:

Plus / minus 20 cm od TV z lewej i prawej strony.

Wysoko tonowy na wysokości uszu . Pamiętaj , że takie konstrukcje potrzebują wsparcia przez subwoofer 

Od blisko 8 lat jestem zwolennikiem zestawów sub-sat . PolecamIMG_20220130_095147.jpg.14b45611c4bc7c6b5c5d0204e271e1f5.jpg

Dzięki :) lecz poza 2 podstawkami nie będzie nic niestety

47 minut temu, Nowy75 napisał:

Na komodzie , którą widać, to tylko wybrane modele i bardziej do grania w tle. Natomiast do słuchania z jak największą możliwą do uzyskania w Twoim pomieszczeniu jakością odsłuchu kupiłbym standy pod kolumny ,wyprowadził je przed komodę , zmniejszył rozstaw, żeby odsunąć tę przy firanie od firany/ okna.  Potem chowasz zestawy kolumna/standy np. między komodę a okno ,a drugą w miejsce kwiata i nie przeszkadzają. Poczytaj wątki o warunkach ustawienia kolumn,a zrozumiesz, że nikt się nie czepia. Zwyczajnie,nawet dobre paczki ustawione źle nie zagrają jak należy. 

Budżet masz taki,że wystarczy na coś,co może zagrać fajnie na początek przygody z audio,tylko trzeba pokombinować z ustawieniem , żeby wycisnąć ze sprzętu ile się da😁

Jak najbardziej taka konfiguracja jest możliwa i ma jak najbardziej sens:). Teraz tylko pytanie jaki zestaw wybrać w tych pieniądzach. Czy kolumny aktywne, zwykłe + Wiim ? Czy kolumny z subwooferem i wzmacniaczem?

Pozdrawiam 

Napisano

Wypożycz do domu z najbliższego salonu audio zestaw w budżecie zbliżonym do tego ,którym dysponujesz , posłuchaj kilka dni , zastanów się,co Ci w dźwięku gra,a co nie. Potem możesz ponownie ujawnić się na Forum ,to kolegom i branży będzie znacznie łatwiej doradzać,bo tak ,to każdy polecając strzela w ciemno😁

Napisano (edytowany)

Jeżeli możesz podsunąć od ścian około 60 cm , to może Buchardt S300 MKII plus mono bloki Fosi Audio V3 lub ZA3 

Pożyczyłem od kolegi wczoraj S300 MKII

Sub nie potrzebny IMG_20250724_202516.jpg.63b22fa422a622110c8abd5a9f0f3a23.jpg:)

Edytowano przez maciek72
Napisano

Skoro już o konkretnych zestawieniach mowa,zobacz kogo z branży obecnej na Forum masz najbliżej i gdzie mógłbyś ew. posłuchać i wypożyczyć sprzęt. Wtedy forumowiczom łatwiej będzie polecać zestawy dostępne dla Ciebie nie tylko budżetowo,ale i logistycznie