Rafal Wdo Napisano 30 lipca Napisano 30 lipca (edytowany) Zacznę od tego że to by miało grać amplitunerem z funkcją stereo np Marantz cinema 60 albo JBL ma710 ale to tylko tak wstępnie . Pytanie brzmi czy zestaw 5.2 się sprawdzi 2 małe subwoofery i zestaw głośników 5.0 Pewnie do tv seriali filmów to tak Ale zależy mi też żeby czasami nutkę odpalić .i czy w muzyce 2.2 będzie ok. Nie wiem po prostu czy subwoofery nie nałożą się basem z kolumnami frontowymi. Bo jak by miało to dudnić i się nakładać to ciężko będzie z czerpania przyjemności z takiego odsłuchu. Do wyboru też ewentualnie byłby Marantz stereo 70s To byłby układ 2.2 zarówno do muzyki jak i filmów . Ciężko mi się nastawić na co kolwiek bo bo 90 procent to filmy i seriale że zwykłej telewizji a nie platform które mają lepszą ścieżkę dźwiękową . Ale też nie chciałbym być rozczarowany Muzyką. Albo dialogami w filmie . Obecnie mam soundbar z subwooferem JBL deep bass nie jest źle . Ale też nie chciałbym wydać na zestaw 7tys i nie mieć dużej różnicy a żeby kupić audiolab albo rotel i parę kolumn do muzyki którą rzadko będę włączał to bez sensu w załączniku kolumny . Jak dobrze rozumiem to w Marantz bądź JBL przedstawiam na stereo i grają fronty i subwoofery? A dlaczego myślę o 2 subwooferach ponieważ były by postawione obok frontowych i powinna być fajna scena stereo o ile to będzie Muzyka a nie nakładanie się basu na siebie . Tylko ładne niskie tony Kiedyś miałem kino domowe Sony takie jak na zdjęciu plus subwoofer to używałem to do muzyki to był dramat same łubudubu a bez subwoofera zbyt płytko i słabo . To już soundbar lekkiej grał Edytowano 30 lipca przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
Butler Napisano 30 lipca Napisano 30 lipca Jeśli bas chcesz z dwóch subow to wybierasz akustycznie najgorszą opcje stawiając je na froncie. Optymalnie to w przeciwległych rogach pomieszczenia lub vis/a/vis Przy secie 2.2 lub kinowym 5.2 odcina się z reguły w kolumnach wszystko poniżej 80Hz, nie nakładamy grania suba z frontami. Oczywiście możesz sobie potestować co Ci bardziej odpowiada zmieniajac tą wartość na mniejszą. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 30 lipca Napisano 30 lipca A ponieważ będzie to grało w warunkach domowych to trzeba się skupić na porządnym systemie korekcji akustyki. W pomieszczeniach gdzie dodatkowo mieszkamy, swoboda ustawienia sprzętu audio nie jest priorytetem i trzeba nadrabiać innymi sposobami. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 30 lipca Napisano 30 lipca Cześć To już Twój trzeci temat w krótkim czasie i myślę, że dobrze byłoby na spokojnie zebrać myśli i zastanowić się nad tym, czego poszukujesz Wrzucenie tutaj zdjęć pomieszczenia docelowego lub jego planu też pomoże. Ogółem, w budżecie okolicy 7 tys szedłbym w niedrogi amplituner i zestaw 5.1, z lepszym subwooferem niż najtańsza Taga. Przyda się też odsłuch, jak wspomniałem w innym temacie. Pozwoli Ci to sprawdzić, na czym Ci najbardziej zależy w brzmieniu i czego szukasz Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 31 lipca Napisano 31 lipca Skup się na jednym temacie. Piszesz w kilku postach jednocześnie o innych rzeczach. Ten temat nie ma sensu na ten moment. Raz myślisz o amplitunerze stereo raz o kinie. Z tego tematu wychodzi tylko to że akurat Taga subwooferów najlepszych nie ma. Lepiej wziąć jeden ale lepszy. Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano 1 sierpnia Napisano 1 sierpnia Ja również podpiszę pod sugestią na temat jednego suba lepszego zamiast dwóch słabych. Dobre suby zaczynają się według mnie od budżetu z okolic 2000 zł (np. SVS SB-1000 ). Pytanie jak duże jest pomieszczenie docelowe ? Gdybym miał coś jeszcze zasugerować to chyba w tym budżecie postawiłbym na lepsze stereo niż słabsze kino. Ewentualnie Amplituner AV + lepsze fronty a w dalszej perspektywie rozwój systemu do 5.1. Na dobrym stereo frajda z filmów bywa lepsza niż na kiepskim kinie. Gdybyś miał jakieś dodatkowe pytanie, zapraszam do kontaktu na PW. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Chciałem na początku stereo w klasie ab ale z racji małego pokoju i 90 procent filmów i seriali to stwierdziłem że lepszy będzie amplituner z funkcją stereo Odpisz, cytując
Recommended Posts