Skocz do zawartości

Proac D20R czy Audio physic classic 25 lub inny wariant

Recommended Posts

Napisano

Witam 

Jakiś czas temu zmieniłem wzmacniacz na PRIMARE i35 Prisma. Z samego wzmacniacza jestem bardzo zadowolony. Obecne kolumny to Vienna Acoustic Haydn grand monitory. Miałem okazję posłuchać Audio physic classic 25 z PRIMARE i35 w salonie i bardzo mnie zaskoczyły na plus te kolumny. To co mnie zdumiało to przestrzeń , scena 3D. Po powrocie zacząłem się zastanawiać czy zostałem tylko zauroczony takim nowym graniem szczególnie jak się przeskakuje z monitorów czy po prostu AP c25 są świetnymi kolumnami. 
Dzisiaj z kolei wróciłem z odsłuchów gdzie słuchałem ProAc D20R oraz zwykłą wersję bez wstęgi. Następnie posłuchałem jeszcze Elac 407 mk2. Z początku Elaci mi się podobały zwłaszcza jak słuchałem jazzu , blachy Trąbki, sax wybrzmiewało się świetnie. Ale przy wokalach czy rockowych nagraniach lub też tych gorzej zrealizowanych, momentami miałem wrażenie że góra była zbyt jasna dla mnie , brakowało mi pełniejszego wypełnienia ze średnicą. 
Proac wersja bez wstęgi grała jaśniej ale pełniej niż Elac co mi się bardziej podobało . Na koniec jednak poprosiłem o przełączenie z powrotem na Proac ze wstęgą i góra jak dla mnie była lepiej zgrana z pozostałymi zakresami , wszystko było spójne , zdecydowanie jest to dźwięk który nie męczył i wiem że mógłbym słuchać godzinami podobnie jak moje Vienna. 
Niestety nie miałem możliwości  porównać ze sobą w tym samym czasie AP C25 z Proac D20R . 
Salon zaproponował że mogą ściągnąć Audio physic i wtedy będę mógł posłuchać obu w tym samym czasie a nawet sprawdzić je u siebie w domu.

ProAc D20R co mi się podobało to ogólnie całość brzmienia , ładnie wybrzmiewają damskie wokale, zdecydowanie bardziej słodka średnica ,  gdzieś na forum czytałem o jakimś poluzowaniu basu i problemach z buczeniem. Z moim PRIMARE nic takiego nie zauważyłem . Pytałem o to również w salonie , sprzedawca używał ich prywatnie ponad rok i nic takiego nie zauważył. Obstawiam więc że problem mógł leżeć w akustyce pomieszczenia albo wzmacniaczu.

Audio Physic Classic 25 to co mnie ujęło to niesamowita scena, 3 - wymiarowy dźwięk granie bardzo dynamiczne wydaje mi się że dobrze zgrane z PRIMARE który jest bardzo gładki i miał dobrą kontrolę nad basem. Środek inny niż w Proacach powiedziałbym że bardziej neutralny na pewno nie była to typowa gra środkiem . Co do basu było to dla mnie coś nowego tam jest po prostu subwoofer na dole z 8 calowym głośnikiem. I teraz nie wiem czy ten bas to właśnie taki jest charakterystyczny dla takiej konstrukcji czy może było go za dużo . W tym aspekcie jest mi najtrudniej się do tego odnieść.

i tutaj po dosyć długim opisie celowo żeby przybliżyć temat, zwracam się do was z pytaniem o wasze doświadczenia  Proac czy Audio physic . A może jakieś inne modele Audio physic jak sitara 25 + można kupić używane za całkiem dobre pieniądze . Ktoś mógłby porównać Sitara 25 + do Classic 25 ? 
pozdrawiam 

Napisano
3 godziny temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Jesteś skoncentrowany tylko i wyłącznie na Audio Physic czy bierzesz w ogóle po uwagę jakąkolwiek inną markę ?

Te mi przypadły do gustu i również je odsłuchałem, jestem otwarty na inne sugestie pod warunkiem że spełnią powyższe wymagania. 

Napisano
42 minuty temu, wulisu napisał:

Te mi przypadły do gustu i również je odsłuchałem, jestem otwarty na inne sugestie pod warunkiem że spełnią powyższe wymagania. 

Nie wiem czy widziałem gdzieś informacje na temat rozmiaru pomieszczenia, jeśli nie pisałeś nic na ten temat to rzuć proszę jakieś info. Na pewno ta to pewien obraz sytuacji. Zdecydowanie zachęcam do zapoznania się z ATC SCM40 oparte na kultowej kopułce "SM75-150S" stosowanej w rozwiązaniach studyjnych. Jeśli wiec szukasz bliskiej średnicy i lokalizacji instrumentów to w tym budżecie jest to definitywny faworyt. 

Napisano
1 godzinę temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Nie wiem czy widziałem gdzieś informacje na temat rozmiaru pomieszczenia, jeśli nie pisałeś nic na ten temat to rzuć proszę jakieś info. Na pewno ta to pewien obraz sytuacji. Zdecydowanie zachęcam do zapoznania się z ATC SCM40 oparte na kultowej kopułce "SM75-150S" stosowanej w rozwiązaniach studyjnych. Jeśli wiec szukasz bliskiej średnicy i lokalizacji instrumentów to w tym budżecie jest to definitywny faworyt. 

Rzeczywiście przeoczyłem tą informację. Mój pokój to 20 metrów o kształcie kwadratu. Kolumny maksymalnie od ściany mogą być odsunięte na 40cm dlatego szukam płytkich kolumn. Obecny trend jest taki że robi się owszem wąskie ale też bardzo głębokie. 

Wielka sofa z materiału o kształcie L która robi robotę akustycznie. W jednym rogu za nią po lewej stronie od ziemi do sufitu regał z książkami i kolejne 2 długie półki z książkami nas sofą. Opuszczana roleta z materiału na okno też pomaga. Planuję jeszcze jakieś małe panele akustyczne w przyszłości dodać. Podłoga drewniana. Akustycznie nie jest źle przynajmniej do tej pory nie miałem problemów. Mam zaplanowane pożyczenie proac ów d20r do domu na weekend zobaczymy wtedy jak z basem. Ewentualnie wchodzę też w grę do przetestowania d2R monitory ale widziałem że ludzie narzekają na brak basu. 

Napisano
58 minut temu, wulisu napisał:

Ewentualnie wchodzę też w grę do przetestowania d2R monitory ale widziałem że ludzie narzekają na brak basu. 

Hmmmm….

A możesz tych ludzi zapytać jak mają ustawione te ProAci i żeby pokazali foto.

Wielu ustawia kopułkami po zewnętrznej stronie lub za mocno skręcają, nie kumam jak z tych monitorów można nie mieć basu.

Nawet w 20m, hmmmm …🤔

Napisano
4 minuty temu, DiBatonio napisał:

Hmmmm….

A możesz tych ludzi zapytać jak mają ustawione te ProAci i żeby pokazali foto.

Wielu ustawia kopułkami po zewnętrznej stronie lub za mocno skręcają, nie kumam jak z tych monitorów można nie mieć basu.

Nawet w 20m, hmmmm …🤔

Tego już nie zrobię to są czyjeś opinie jedne z audiostereo.pl w jakimś poście oraz z zagranicznego forum. Ja zamierzam przesłuchać również monitory ale zacznę od D20r. 

Napisano

Szkoda.

D 20 bałbym się wstawiać do 20m zwłaszcza, że nie będziesz mógł ich odsunąć dalej jak na 40cm od tylnej ściany, nie wiem jak od bocznych.

Jak nie zadbasz o porządne ustawienie i troszkę poprawę akustyki, to może być za ciężko w sensie brzmieniowym.

Ale to musisz sprawdzić, może akurat z Primare będzie O.K. Nie wiem.

Dnia 9.08.2025 o 19:07, wulisu napisał:

ProAc D20R co mi się podobało to ogólnie całość brzmienia , ładnie wybrzmiewają damskie wokale, zdecydowanie bardziej słodka średnica ,  gdzieś na forum czytałem o jakimś poluzowaniu basu i problemach z buczeniem. Z moim PRIMARE nic takiego nie zauważyłem . Pytałem o to również w salonie , sprzedawca używał ich prywatnie ponad rok i nic takiego nie zauważył. Obstawiam więc że problem mógł leżeć w akustyce pomieszczenia albo wzmacniaczu.

Albo w jednym i drugim, a może i innych elementach systemu audio. 😉

Napisano

Widzę że kilka ostatnich wypowiedzi sugeruje D2R do 20 metrów zamiast D20r. Hmm.. teraz już sam nie wiem. Przestrzeni po bokach mam sporo z jednej strony około 2 metrów z drugiej około metra. Bas reflex mają skierowany w dół co w teorii powinno pomóc z bliższym dostawieniem do ściany 40 cm. 

Z drugiej strony moje obecne vienna Acoustics haydn grand mowa o starszej wersji z Twitterem i bas rexflexem z przodu, kiedy trzeba mają sporu basu. Z tego co widzę na papierze to proac d2R schodzą jeszcze niżej i mają również większy niskotonowiec więc trudno mi uwierzyć żeby basu było mało.

Akurat nie mają na stanie monitorów tylko wersję podłogową tak mógłbym porównać obie. Może lepiej poczekać i za, jednym zamachem to przetestować? 

A co myślicie i jakbyście porównali d2R i pozostały cechy jak scena, zróżnicowanie basu, 3d czy monitory dla tych co słyszeli razem z d20r mają jakąś przewagę? No na pewno ładniej wyglądają na fajnych standach 🙂jeszcze mi przyszły do głowy audio Physic classic 5 albo monitory classic 3 lub sitara 25 plus. Co myślicie o tych propozycjach? 

Myślicie że classic 25 będę również za duże? 

Napisano

Jeśli masz możliwość wypożycz D20 sam sprawdzisz czy Ci odpowiadają. Ja jestem bardzo zadowolony z D2R. Basu jest tyle ile trzeba a jego jakość jest pierwszorzędna. Potrafią naprawdę zejść nisko jeśli tak jest w nagraniu. Góra jest bardzo szczegółowa ale nigdy nieprzyjemna. Średnica jak dla mnie neutralna choć mogła by być odrobinę cieplejsza 

Napisano
2 minuty temu, Slawko69 napisał:

Jeśli masz możliwość wypożycz D20 sam sprawdzisz czy Ci odpowiadają. Ja jestem bardzo zadowolony z D2R. Basu jest tyle ile trzeba a jego jakość jest pierwszorzędna. Potrafią naprawdę zejść nisko jeśli tak jest w nagraniu. Góra jest bardzo szczegółowa ale nigdy nieprzyjemna. Średnica jak dla mnie neutralna choć mogła by być odrobinę cieplejsza 

Tak jestem już umówiony na odbiór kolumn z salonu, i chyba przy tym zostanę chociażby po to żeby posłuchać i zdobyć dodatkowe doświadczenie i wyrobić sobie swoje zdanie. Chociaż jeśli D2R schodzą co najmniej nisko jak moje vienna to nie miałbym problemu z taką ilością basu, i obstawiam że schodzą jeszcze niżej. Bardziej mi chodzi o większą przestrzeń, 3D efekt jakie usłyszałem z Physic classic 25. Vienna nie mają dla mnie takiej szerokiej sceny w głąb.