lubie-jazz Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Pozwalam sobie zwrócić się do Państwa z serdecznym przywitaniem i jednocześnie z uprzejmą prośbą o radę. Jestem w posiadaniu gramofonu Technics Q2, który niedawno powrócił do mnie po przeglądzie. Otrzymałem go od członka rodziny, wraz z kolekcją ponad 150 płyt winylowych, utrzymanych w znakomitym stanie. To właśnie winyle stanowią dla mnie jedyne źródło muzyki, z którego pragnę korzystać – nie planuję podłączać innych urządzeń. Zwracam się więc z pytaniem: czy lepszym rozwiązaniem w mojej sytuacji będą głośniki aktywne, czy też wzmacniacz wraz z kolumnami pasywnymi? Nie oczekuję zestawu z półki audiofilskiej, a jedynie takiego, który pozwoli mnie i mojej rodzinie cieszyć się przyjemnym brzmieniem muzyki – głównie jazzu, kameralnych składów instrumentalnych oraz wokalistyk. Warunki lokalowe są dość skromne: całość sprzętu muszę ustawić na komodzie o szerokości 150 cm, w pokoju dziennym o powierzchni około 15 m². Nie zamierzam słuchać muzyki głośno – raczej w spokojnych chwilach wieczorem, po pracy, dla relaksu. Dodam także, iż budżet, jakim dysponuję, wynosi około 2000 zł, z możliwością niewielkiego zwiększenia tej kwoty, jeżeli okazałoby się to uzasadnione. Przeglądając forum, natrafiłem na pozytywne opinie dotyczące głośników Elac Connex, Argon Audio Forte A4 MK2 oraz Magnat Monitor Reference 3A. Jednocześnie wielu forumowiczów sugeruje wybór klasycznego wzmacniacza i kolumn pasywnych – rozwiązanie, które również biorę pod uwagę, choć mnogość kombinacji (szczególnie w sprzęcie używanym) nieco mnie przytłacza. Niestety, z uwagi na ograniczenia ruchowe nie mam możliwości osobistego odwiedzenia salonów audio i posłuchania sprzętu przed zakupem. Będę więc musiał zdecydować się na wybór „w ciemno”. Szczególnie zależy mi na brzmieniu muzykalnym, ciepłym, z odpowiednią podstawą basową, wyraźnym, lecz nienatarczywym wokalem i bez przesadnie ostrych tonów wysokich. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc, płynące z Państwa doświadczenia. Z góry dziękuję za pochylenie się nad moim tematem i serdecznie pozdrawiam całe forumowe grono. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Cześć Warto byłoby odsłuchać, można dogadać się na wypożyczenie wysyłkowe Jeśli taka opcja by Ci odpowiadała, to zapraszamy po Argony. Ogółem są to dynamicznie grające kolumny, dość rozrywkowo. Mimo to są uniwersalne co do gatunków muzycznych i w Jazzie znajdą swoich fanów Odpisz, cytując
Recommended Posts