Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 19.11.2025 o 20:13, tomek4446 napisał:

Przepraszam , nie zauważyłem pytania. Łódź Waść Panie , Łódź . 

I to jest bardzo dobra koncepcja. Myślałem nawet by zaproponować przyjazd z subem , ale parę godzin to po prostu nic nie da. By to bydle zagrało akceptowalnie to najpierw pot , krew i łzy :) 

Przepraszam, ale cos mi sie pokaszanilo i nie pokazuje mi powiadomien. 28-ego jade do Poznania i wezme cos na probe. Pisalem z chatem gpt no i generalnie wychodzi ze najbardziej optymalnie to minimum 2xtx7. Oczywisicie proponuje wyzej ale pytanie czy jak bedzie tylko jeden sub to czy jest sens isc wyzej niz t9x?

Napisano
5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Pisalem z chatem gpt no

Ten chat nie ogarnia, że Neumann ma port z przodu tak więc… T9x jest lepszy, niż T7x jest przede wszystkim mocniejszy od razu czuć przepaść, ale ja już kupować to  wyższą serię i nie ma sensu nawet się zastanawiać nad T9x jeśli masz możliwość  zakupu s, która da Ci przynajmniej bardziej zróżnicowany bas tylko trzeba pamiętać, że to suby hi-fi nastawione na muzykalność.

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, S!N! napisał:

Ten chat nie ogarnia, że Neumann ma port z przodu tak więc… T9x jest lepszy, niż T7x jest przede wszystkim mocniejszy od razu czuć przepaść, ale ja już kupować to  wyższą serię i nie ma sensu nawet się zastanawiać nad T9x jeśli masz możliwość  zakupu s, która da Ci przynajmniej bardziej zróżnicowany bas tylko trzeba pamiętać, że to suby hi-fi nastawione na muzykalność.

poprosilem go o nalozenie krzywej impulsowej subów na spl mojego pomieszczenia, przy odcieciu suba na 45hz. Musialem mu wgrac plik mdat. z rewa zapisany w txt. No i pieknie nalozyl krzywe na siebie. Oczywiscie uwzglednil dla kazdego z subow wlasciwe zejscie ile - db na ilu hz. Potrwalo zanim dobrze nalozyl, ale wyszlo z tego ze optymalnie dziure na 33-50hz wypelnia mi t9x. Generalnie podbicie modem na 29hz jest bardzo delikatnie podbijane przez suby. Najwyzej 1-1,5db. Za to dziure sub zasypuje przynajmniej na symulacjach calkowicie. Ba, wgralem rzut i wymiary pomieszczenia i na tej podstawie wskazal 3 najbardziej rokujace punkty ustawienia suba. 

Za tydzien czy dwa sprawdze w praktyce jak pokrywa sie z symulacja.

Edytowano przez Mikelas76
Napisano

@Mikelas76 No i?  Seria S jest nieporównywalna do tego co chcesz kupić i jest to najlepszy wybór w takim przypadku, najniższy s5210 nawet sobie radzi w 15m2 ma najlepszy bas z tych co wymieniłeś i najszybszy tylko tak jak wspomniałem to są suby h-fi brzmią przyjemnie, nie wiem jakie masz kolumny jak jakieś gniotki to rzeczywiście wystarczą Ci niższe modele. maksymalną precyzje dają suby studyjne i tam dopiero można usłyszeć bas i jego warstwy oraz barwę oraz idealne zszycie z zestawami premium, jest ultra szybko i przede wszystkim dokładnie. 

Napisano
2 godziny temu, S!N! napisał:

@Mikelas76 No i?  Seria S jest nieporównywalna do tego co chcesz kupić i jest to najlepszy wybór w takim przypadku, najniższy s5210 nawet sobie radzi w 15m2 ma najlepszy bas z tych co wymieniłeś i najszybszy tylko tak jak wspomniałem to są suby h-fi brzmią przyjemnie, nie wiem jakie masz kolumny jak jakieś gniotki to rzeczywiście wystarczą Ci niższe modele. maksymalną precyzje dają suby studyjne i tam dopiero można usłyszeć bas i jego warstwy oraz barwę oraz idealne zszycie z zestawami premium, jest ultra szybko i przede wszystkim dokładnie. 

No i ?

Wlasnie ci napisalem ze najbardziej optymalnym wg chata i moim zdaniem GRAFICZNIE wg nalozonych wykresow SPL jest t9x. S510 ma wiecej db ponizej 30hz co juz nie koniecznie jest potrzebne w muzyce. S510 ma wiecej mocy mowiac wprost, z tym ze ja nie mam potrzeby na przyrost decybeli ponizej 30hz. Moja potrzeba jest wypelnienie dziury spowodowanej modami pomieszczenia. Moglbym nawet zyc bez suba. Raczej probuje dojsc do perfekcji.
A jakie mam “gniotki” i reszte zabawek widac w mojej stopce…

Napisano

@Mikelas76Wyższy model to nie tylko moc o czym Ci napisałem to zróżnicowanie i przepaść między serią T. T9x najlepiej zestawiać z produktami w podobnej kwocie tylko tak jak również wspomniałem nie będzie to precyzja.  To w takim razie powodzenia z tym chatem, 3mam kciuki. 

Napisano
4 minuty temu, S!N! napisał:

@Mikelas76Wyższy model to nie tylko moc o czym Ci napisałem to zróżnicowanie i przepaść między serią T. T9x najlepiej zestawiać z produktami w podobnej kwocie tylko tak jak również wspomniałem nie będzie to precyzja.  To w takim razie powodzenia z tym chatem, 3mam kciuki. 

Ja absolutnie nie kieruje sie odpowiedziami czata. Potrzebny byl mi tylko do nalozenia sie krzywych, tak abym mogl zdecydowac ktory z subow daje optymalne wypelnienie 33-50hz. Chce wlasnie porownac s510 vs t9x.

Przy czym trzeba tez zdroworozsadkowo podejsc do zakupow. Moje kolumny to koszt okolo 25 tysiecy, choc sa to diy robione na zamowienie i odpowiednik marketowy to cos kolo 60-70 tysiecy. Czy do takiego zestwienia 2 suby marketowe za 12000 kazdy! Nie wydaje sie juz za duzo?

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ja absolutnie nie kieruje sie odpowiedziami czata. Potrzebny byl mi tylko do nalozenia sie krzywych, tak abym mogl zdecydowac ktory z subow daje optymalne wypelnienie 33-50hz. Chce wlasnie porownac s510 vs t9x.

Przy czym trzeba tez zdroworozsadkowo podejsc do zakupow. Moje kolumny to koszt okolo 20 pare tysiecy, choc sa to diy robione na zamowienie. Ich odpowiednik marketowy to cos kolo 60-70 tysiecy. Czy do takiego zestwienia 2 suby marketowe za 12000 kazdy! nie wydaje sie juz za duzo?

Napisano (edytowany)
Dnia 16.11.2025 o 23:10, Mikelas76 napisał:

Screenshot_20251116_232502.jpg

Zdecydowanie jest tu miejsce na suba. Dziura na basie w zasadzie od 30 do 70Hz. Jeśli uda Ci się to dobrze ogarnąć to odbiór niskich częstotliwości zmieni się diametralnie. U siebie filtry korygujące też robiłem z pomocą czata. Całkiem nieźle sobie z tym poradził.

Edytowano przez lpomis
Napisano
5 minut temu, lpomis napisał:

Zdecydowanie jest tu miejsce na suba. Dziura na basie w zasadzie od 30 do prawie 70Hz. Jeśli uda Ci się to dobrze ogarnąć to odbiór niskich częstotliwości zmieni się diametralnie. U siebie filtry korygujące też robiłem z pomocą czata. Całkiem nieźle sobie z tym poradził.

To zalezy jak sie pojmuje ten wykres. Wg mnie dziura znajduje sie na 33-50hz. 

To jest zdaje sie krzywa harmana lub jakas jej wariacja, gdzie jest dowalony zakres basu ponizej 200hz. Balbym sie miec takie wypelnienie jak pokazuje krzywa. Jej uwypuklenie osiaga ekstremum na 40hz. Ty wiesz jak by to dudnilo ??? Nieeee, az tak to ja nie chce. Juz nawet teraz slychac fajnie, a dowalenie zakresu 30-70hz o 10 db a nawet przeszlo 20db na 33hz ZABIJE BASEM.

W pracy mam wykresy i porownanie wypelnienia tego obszaru przez rele t7x, t9x, s510.

Oczywiscie najwazniejsze jest wlaczyc te suby, ustawic i odsluchac. W poniedzialek wrzuce tu to sobie obejrzycie. Warunki brzegowe takie same dla wszystkich subów.
Zastanawia mnie natomiast jakosc basu, dynamika i wybrzmienia. Moze sie okazac ze wlasnie seria s510 bedzie ta najlepsza. A moze wyjsc tak ze odpuszcze temat.

Napisano (edytowany)

@Mikelas76 To daj znaka jak porównasz jestem pewien, że s510 /810 wypadnie najlepiej , daje lewe jajko tamte gorzej dudnią no ale nie osiągniesz płaskiej,  idealnej charakterystyki ( chyba że do takiej nie dążysz ) jak w studio gdzie sub gra wzorcowo. Wcześniej też miałem produkty hi-fi w podobnych kwotach to było słychać, iż T9x jest niższą ligą.

Edytowano przez S!N!
Napisano
1 minutę temu, S!N! napisał:

@Mikelas76 To daj znaka jak porównasz jestem pewien, że s510 /810 wypadnie najlepiej , daje lewe jajko tamte gorzej dudnią no ale nie osiągniesz płaskiej,  idealnej charakterystyki ( chyba że to takiej nie dążysz ) jak w studio gdzie sub gra wzorcowo.

S810 nie ma juz chyba sensu przy moich zabawkach. Chyba. Troszke juz mi za drogi jest, albo tez musze dojrzec do takiej decyzji :)

Napisano
14 minut temu, Mikelas76 napisał:

Balbym sie miec takie wypelnienie jak pokazuje krzywa.

Taka krzywa to już bardziej pod filmy/gry. Choć i tu może być za tłusto. Robiłem takie eksperymenty u siebie i jak dla mnie było to granie całkowicie nieakceptowalne. Buła. Także nie ma co się tym sugerować i traktować jako wyznacznik jakości. Dostroisz pod siebie.

Napisano
9 minut temu, lpomis napisał:

Taka krzywa to już bardziej pod filmy/gry. Choć i tu może być za tłusto. Robiłem takie eksperymenty u siebie i jak dla mnie było to granie całkowicie nieakceptowalne. Buła. Także nie ma co się tym sugerować i traktować jako wyznacznik jakości. Dostroisz pod siebie.

Z wlasnego doswiadczenia obawiam sie ze nawet taka krzywa moze WALIĆ z BASSSA

IMG_1551.jpeg

Napisano

Zeby dostosować pod siebie to trzeba mieć czym zasypać ten lej po bombie. IMHO nieważne który sub bedzie wybrany tylko czy mozna go umieścić w pomieszczeniu tak aby ten szeroki zakres częstotliwości poprawić. 

Napisano
Przed chwilą, PanKlor napisał:

Zeby dostosować pod siebie to trzeba mieć czym zasypać ten lej po bombie. IMHO nieważne który sub bedzie wybrany tylko czy mozna go umieścić w pomieszczeniu tak aby ten szeroki zakres częstotliwości poprawić. 

No wlasnie nie slychac tego tak jakby to byl lej po bombie. Brakuje troszke tego basu.
Salon ma okolo 25m2 i cos tam miejsca jest. Chat okreslil najbardziej optymalne miejsce w salonie, czyli w okolicy lewej kolumny, ze skretem do srodka osi pokoju i nawet podal lewa strone kolumny na to miejsce. To wynika chyba z modow pokoju, odleglosci kolumn od scian i materialu sciany. Dosc dlugo pisalem i tym bardziej czekam z niecierpliwoscia na ile jest trafna jego propozycja. Oczywiscie z chatem to jest zabawa bo to za grosz nie ma inteligencji. Ciezar prob intestow pozostaje w moich rekach, a raczej uszach :).

Napisano

Nie wiem jak nisko schodzą Twoje kolumny ale zakladajac ze do tych 40-45 Hz to ostatnia rzeczą jaką bym próbował jest postawienie subwoofera przy jednej z nich. Próbowałabym po środku, z tylu, gdzieś w rogu. 

Napisano

Chat wie lepiej. 

Rele są stworzone do stawiania w rogu, nawet sam producent zaleca takie ustawienie i rzeczywiście testując dolny zakres w starym mieszkaniu bas rozchodził się równomiernie.

Napisano

Nie czepiaj sie. Napisalem ze z chatem to zabawa na ile trafne beda jego przypuszczenia. Nigdy niczego nie wybieram na zasadzie tabelki, testu czy AI.

Zawsze na ucho, ewentualnie umik i rew. 

Zakładka room simulation w REWie wskazuje tylny prawy naroznik co tez mam zamiar sprawdzic choc jest szansa ze sie troche czasowo moze zaczac rozjezdzac.

Dwa tygodnie zabawy beda z mikrofonem i rewem w odwodzie.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Zastanawia mnie natomiast jakosc basu, dynamika i wybrzmienia.

No to taka moja mała dygresja na temat subów , jakości brzmienia , co się nadaje do KD, a co do muzyki. Czy lepszy subwoofer za 1000 zł . 5000 zl , 10 000 zł ? 

@Mikelas76 tak z autopsji , z czym się będziesz mierzył z REL-em. Pierwsze to przydźwięk czyli potocznie mówiąc buczenie. Buczenie u mnie pojawia się i znika / ale nie tak do zera/. Wkurza to na maksa , szczególnie w nocy. REL T/9x ma cóś takiego jak standbay . Ale czy on się aby wyłącza jak nie dostaje sygnału to pewien już nie jestem. Bo .....buczy , a więc jakiś sygnał ma , a buczy przez całą noc. Jest to ewidentnie przydźwięk sieciowy , walczę z nim, ale nie stawiałbym na mnie w tej walce. Światełko z tyłu Rel-a zakleiłem czarną taśmą izolacyjną , bo sens jego jak dla mnie jest pod dużym znakiem zapytania. A teraz najlepsze. Dzisiaj sprzedałem swojego starego Mivoca 1500 , przed sprzedażą postanowiłem go trochę potestować. Rezultat był taki , że po ustawieniu Mivoca na ucho , nie słyszałem żadnej istotnej różnicy w basie między nim , a REL-em. A Mivoc , którego miałem 10 lat , nie buczał , na " auto " wyłączał się po 10 min. co było słychać przez delikatne walnięcie basu :) Nie świecił z tyłu jak choinka. Różnica w cenie ? REL - 7 000 ,- , Mivoc - 500 zł. Nie wiem, czy my się nie doszukujemy różnic , tam gdzie ich nie ma. To tak do rozważenia.

IMG_7306.JPG

Edytowano przez tomek4446