Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
19 minut temu, S!N! napisał:

Lepsze kolumny, które mają więcej do powiedzenia w strukturze basu potrzebują lepszego suba, T9x będzie za słaby dla takich z wyższego rzędu, bas nie będzie tak precyzyjny, nie będzie tak klarowny i tak wielobarwny , będzie bardziej minusem dla takich kolumn, niz plusem, będzie je zamulał, nawet takie unitry zgb-401 o wiele lepiej współgrają z 510 który jest bardziej przestrzenny przy dynamicznych walkach czy też ścieżkach filmowych ,głębia jest wspaniała, lepsza,  nie po to s są droższe. Jeśli ktoś byś sobie postawił dwa obok to nie byłoby tej dyskusji i niektórych wymyślanych kocopołów. Zapytajcie się właścicieli jaki mają kolumny i dlaczego wybrali eski.

To Twoje zdanie, może Ty wchodzisz każdemu w tyłek -  ja nie.

i chodziło o używkę 510.

Bardzo ciekawa i pouczająca odpowiedź ale zapytam jeszcze raz - gdzie słuchałeś tych wszystkich subów, z jakimi kolumnami, jak długo trwał odsłuch i na jakich utworach były testowane. Fajnie też by było gdybyś podał info na jakiej zasadzie zszyte były te subwoofery z monitorami? Na ucho? 

Bardzo proszę o odpowiedź 🙂.

Napisano
33 minuty temu, S!N! napisał:

Lepsze kolumny, które mają więcej do powiedzenia w strukturze basu potrzebują lepszego suba,

Widzisz , nie neguje tego co piszesz , mam jednak zastrzeżenie do baaaardzo dużych uogólnień. Słuchaliśmy wielokrotnie na Zlotach cholernie drogich i uznanych konstrukcji / kolumn/, które wypadały żenująco źle . Pamiętam np. Dali za ok. 60 tys . przełączone już po dwóch utworach , bo się nie dało. Kolumny McIntosha zaq 360 tys. , które McInosh nawet nie prezentuje z własną elektroniką , bo jak raz zaprezentował to salwy śmiechu słychać do dzisiaj mimo , że minęło już parę latek od tego wydarzenia :) Czy to są złe kolumny ? Pewnie nie , ale coś poszło nie tak z pomieszczeniem lub elektroniką. Dlatego twierdzenie , że sub do lepszych kolumn , musi być drogi , lub lepszy zwał jak zwał , jest nieco nadinterpretacją. Jak sam się przekonuje zestrojenie suba nie jest łatwe , bo gdyby to było tylko zgranie pasma z kolumnami, to byłaby bajka. Ale mamy jeszcze te cholerne ściany , sufit i podłogę :)

Napisano
6 godzin temu, MariuszZ napisał:

Spróbuj podłączyć suba przewodem bez PE. 

5 godzin temu, tomek4446 napisał:

Pracuje nad tym.

- No ale, Panie Tomaszu, zamówienie na trzy już gotowe... Taksóweczka czeka 😉 

Wlewki-produkowane-sa-tylko-w-Hucie-Miedzi-Legnica.jpg

1 godzinę temu, S!N! napisał:

Lepsze kolumny, które mają więcej do powiedzenia w strukturze basu potrzebują lepszego suba, T9x będzie za słaby dla takich z wyższego rzędu, bas nie będzie tak precyzyjny, nie będzie tak klarowny i tak wielobarwny , będzie bardziej minusem dla takich kolumn, niz plusem, będzie je zamulał

Ja bym wręcz powiedział, że w takim wypadku subwoofer jest zbędny.

Napisano
12 minut temu, pairtick napisał:

Ja bym wręcz powiedział, że w takim wypadku subwoofer jest zbędny.

Niestety, żadne współczesne kolumny nie zrobią takiej roboty jak suby. 

@tomek4446No jasne tylko, że przy słabej akustyce to Ci nic nie zagra nawet sprzęt za bańkę, ale nie oszukujmy się droższe suby od rela są w chooj lepsze od tych budżetowych to nawet nie trzeba być jakiś audiofilem, żeby usłyszeć różnice. Jak miałem u siebie T7x z Jasperami 25 mk II to po odpaleniu no fajnie, ale po krótkim odsłuchu był za słaby, brakowało w walkach konturu, głębi, poszedł T9x wyraźnie więcej mocy, mocniej o wielkie lepiej ale dudniąco, dalej czuć , że coś nie tak zezaś s510 nie dość, że schodzi poprawnie nisko to jeszcze ma lepszy kształt i to jest odczuwalne oraz to słychać. U siebie mam zrobioną adaptację to np sub od Neumanna jest ultra precyzyjny i tu jest dopiero idealne wygaśnięcie. Co do kolumn to niestety nie słyszałem tych modeli, które podałeś ale jakoś nie jestem zwolennikiem marki Dali, zaś Macintosha słyszałem wzmak za 60 tys to był dla mnie dramat, wystarczyło 10 min a zmęczył mnie jak cholera i nie tylko mnie.

Napisano

A może całe założenie stereo to dwie kolumny bez suba? Może za bardzo chcemy coś poprawić na siłę?  Dążymy do naturalności, neutralności czy zwał jak zwał i doczepiamy jakiś element w tym wypadku sub, żeby ta gitara basowa, kontabas brzmiały mocniej, głębiej itp ale czy to tak jest na pewno naturalnie?  Może gdyby byłoby to takie oczywiste, naturalne brzmienie, producenci nie sprzedawali by pary kolumn tylko kolumny z subem? Tak sobie tylko gdybam. 

Napisano

Odrzućmy te terminy monitory, kolumny, suby itp To tylko narzędzia. I żeby to jeszcze jakoś wyglądało😁

Jeśli przejdziemy w terminologię - źródło/źrodła dźwięku, ciśnienie akustyczne i jego zmiany, fale akustyczne, ich składowe harmoniczne, przegrody, fale stojące, energia i jej nadmiar lub niedobór, wrażenia słuchowe itp może wtedy siądziemy do stołu i no coś w spokoju zjemy. Inaczej to ciagle w gardle będzie stawać, niestrawność czy biegunka.

Napisano

@misiekx, ale przecież tutaj nikt nikogo nie stara się przekonać, że subwoofer w stereo to jakieś objawienie i - jak to się ostatnio mawia - must have 🙂. Kilka osób kupiło, kilka jest zadowolonych, kilka miało i nie oczarowało ich to urządzenie. U mnie sprawdza się lepiej niż nisko schodzące monitory, bo bas, który reprodukuje mogę opanować dzięki kilku pokrętłom na nim plus możliwości ustawienia go w pokoju. Żadne monitory nie dały mi takiej możliwości i żadne nie zagrały takim basem jak bym chciał (teraz też daleko do ideału, ale lepiej niż z monitorami, które schodzą w miarę nisko). Umówmy się - nikt na tym forum nie ma dźwięku idealnego ale każdy dąży do takiego jaki "mu w głowie i duszy gra". Jedni uzyskują to wymieniając kolumny, inni wzmacniacze, jeszcze inni zabawą z akustyką czy dokupowaniem subwoofera. Czy coś w tym złego? Chyba nie, dopóki nie staramy się narzucać swoich racji innym a dzielimy się jedynie doświadczeniami. 

Napisano
38 minut temu, KrólKiczu napisał:

Kolego SiN. A kto Ci robił tę akustykę. I czy możesz wrzucić zdjęcie swojego pokoju po tym "zabiegu"?

Masz gdzieś wyżej urywek filmu z mojego pokoju. 

Napisano
2 minuty temu, KrólKiczu napisał:

. Czy coś w tym złego?

Nie.... i nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Po prostu zastanawiam się głośno czy w dążeniu do naturalności to jest naturalne? Tyle w temacie 😀

Napisano
11 minut temu, KrólKiczu napisał:

Chyba nie, dopóki nie staramy się narzucać swoich racji innym a dzielimy się jedynie doświadczeniami. 

A ile dobrych zestawów słyszałeś czy też subow, słyszałeś klasę studyjna( sub tam to podstawa)… ?Właśnie najwięcej do powiedzenia mają Ci co słyszeli ale chyba tylko na forum.

Napisano (edytowany)
12 minut temu, S!N! napisał:

A ile dobrych zestawów słyszałeś czy też subow, słyszałeś klasę studyjna( sub tam to podstawa)… ?Właśnie najwięcej do powiedzenia mają Ci co słyszeli ale chyba tylko na forum.

O jakich zestawach piszesz? Takich z subami czy po prostu zestawów stereo. Jeśli pytasz o to drugie, odpowiedź brzmi - dużo. Od takich zwykłych, forumowych, po takie za kilkaset tysiecy. Zestawów studyjnych z SUBAMI nie słuchałem ale gdzieś tam kiedyś słyszałem zestaw genelec i ani mnie nie rozłożył na łopatki ani nie rozczarował. Jeśli potrzebujesz mogę Ci w prywatnej wiadomości wymienić gdzie, kiedy i czego słuchałem tylko bądź tak miły i opowiadając swoje historie o brzmieniu tego czy tamtego racz podeprzeć je wiadomościami przynajmniej o tym gdzie ich słuchałeś. 

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano

@KrólKiczuZ hi fi przetestowałem  praktycznie większość lepszych rzeczy co mieli w salonach, odwiedziłem multum miejsc w różnych zakątkach Polski (niestety nie udało mi się jedynie sprawdzić eposów, ale wszytko przede mną  ) i mogę stwierdzić , że te pudełka grają mocno średnio, mam kochaną partnerkę, która często ze mną jeździła na odsłuchy nawet całodniowe , niestety nie w każdym akustyka/ salka była idealna w niektórych, wręcz był dramat, nie chcę żeby zabrzmiało to jak chwalenie, ale mam też takie szczęście, iż wokół siebie trafiłem na osoby które produkują muzykę i dzięki temu mogłem pozwiedzać miejsca jak profesjonalne studio i nawet być przy wielogodzinnych sesjach nagraniowych  - dopiero tam muzyka miała duszę i brzmiała tak jak brzmieć powinna, stamtąd nie chce się dosłownie wychodzić,  dla mnie sprzęt studyjny to przepaść między podkolorowanym hi-fi, klasa premium z subami robi niesamowite wrażenie, ostatni set który słuchałem to ATC SCM25A Pro Mk2 plus sub od Neumann, który stał w studio i brzmiał rewelacyjnie w bliskim i średnim polu.

Napisano

Niestety, żadne współczesne kolumny nie zrobią takiej roboty jak suby. 

Jeżeli ktoś oczekuje sztucznie wygenerowanego ekstremalnego subbasu, to zapewne tak.

Masz gdzieś wyżej urywek filmu z mojego pokoju. 

Przepraszam, mówisz o tych komputerowych popierdółkach na biurku? 

A gdzie ta 'adaptacja'?

Sorry, ale patrząc na to, mam wrażenie że niektórzy 'eksperci', już stracili kontakt z Ziemią - o hi-fi, przez grzeczność, nawet nie wspominając.

Napisano
27 minut temu, pairtick napisał:

Przepraszam, mówisz o tych komputerowych popierdółkach na biurku?

Filmik masz w tym temacie, parę stron wstecz jak słuchasz brzdekolen to nie moja wina że nie masz pojęcia o basie, proponuję udać się do studia i nie pisać głupot widać że nigdy nie słyszałeś takiego sprzętu i dementuje nie posiadam sprzętu na biurku choć i tam nawet tam lepiej by brzmiał niż większość chwalonych tu suchotnikow.

Napisano
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

Żadne monitory nie dały mi takiej możliwości i żadne nie zagrały takim basem jak bym chciał

Słowo klucz: monitory - ja toto nazywam 'audiofilskimi popierdółkami' 😉

Ok, sam chciałeś. To jakie masz kolumny?

49 minut temu, S!N! napisał:

@KrólKiczuZ hi fi przetestowałem  praktycznie większość lepszych rzeczy co mieli w salonach, odwiedziłem multum miejsc w różnych zakątkach Polski (niestety nie udało mi się jedynie sprawdzić eposów, ale wszytko przede mną  ) i mogę stwierdzić , że te pudełka grają mocno średnio, mam kochaną partnerkę, która często ze mną jeździła na odsłuchy nawet całodniowe , niestety nie w każdym akustyka/ salka była idealna w niektórych, wręcz był dramat, nie chcę żeby zabrzmiało to jak chwalenie, ale mam też takie szczęście, iż wokół siebie trafiłem na osoby które produkują muzykę i dzięki temu mogłem pozwiedzać miejsca jak profesjonalne studio i nawet być przy wielogodzinnych sesjach nagraniowych  - dopiero tam muzyka miała duszę i brzmiała tak jak brzmieć powinna, stamtąd nie chce się dosłownie wychodzić,  dla mnie sprzęt studyjny to przepaść między podkolorowanym hi-fi, klasa premium z subami robi niesamowite wrażenie, ostatni set który słuchałem to ATC SCM25A Pro Mk2 plus sub od Neumann, który stał w studio i brzmiał rewelacyjnie w bliskim i średnim polu.

0fd273b2c0c1f96f7e379b15013f7c3f.jpg

Napisano

Panowie nie ma się co dochodzić. @S!N! napisał spokojnie nie każdy lubi dźwięki studyjny, nawet wielu realizatorów w domu woli słuchać na hifi. Ale Twoja wiedza odnośnie tego sprzętu jest bardzo cenna i zapewne nie jedna osoba z niej skorzysta. Tylko weź pod uwagę ze sa gusta i guściki. 

Panowie po drugiej stronie na luza. Rewelacje(często nawet oklepane) na forum pojawiają sie czesto zweryfikujmy :), ale uważam że warto spojrzeć na temat od drugiej strony. Kto kupuje ode mnie wzmacniacz??? Kasą na set studyjny mi potrzebna :D

Napisano
15 minut temu, S!N! napisał:

Filmik masz w tym temacie, parę stron wstecz jak słuchasz brzdekolen to nie moja wina że nie masz pojęcia o basie, proponuję udać się do studia i nie pisać głupot widać że nigdy nie słyszałeś takiego sprzętu i dementuje nie posiadam sprzętu na biurku choć i tam nawet tam lepiej by brzmiał niż większość chwalonych tu suchotnikow.

Ok, podaj link i swoją konfigurację.

PS. Widać, że się zaczyna 😁

Napisano

@S!N! moze byś założył wątek o studio które jest warte uwagi audiowit zna tez temat solidnie mozna by podyskutowac, pogadać o tym co kilka stron wczesniej omawialismy czemu warto isc w wyzsze modele itd itd dla mnie temat ciekawy :) a i kwestie połączeni ze sprzętem użytkowym jak TV, proste odtwarzacze itd itd

Napisano

@S!N! i ja chciałbym, w stosownej dla Ciebie chwili, byś w jakimś tam wątku opisał o obcowaniu z tym setem Neumanna i każdym innym tzw studyjnym.
Kilku chłopaków na pewno poczyta i wciągnie się w gadkę. 

Mam w ulubionych realizacje, które, kiedyś często proponowałeś. „Taxi”👍 odtwarzam kilka razy w miesiącu. Zapiera mi dech, brzmieniowo i „literacko”.

Muzyka, której słuchasz na codzień i by zagrała jak trzeba, wymaga stosownego sprzętu i znacznych działań w uporządkowanie energii, ciśnienia akustycznego w miejscu odsłuchu. No manipulacji, co tu dużo gadać. 

Fajnie, że dopiąłeś swego. Przymknij czasem oko, gdy będą dokuczać, ale i dołóż cegiełkę, by to forum bogate w treść, szacunek i kulturę było. 
Do usłyszenia.