Skocz do zawartości

Nowy DAC/AMP od Fiio K13 R2R - pierwsze testy, porównania, opinie

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, młodymeloman napisał:

Myśle że są w porządku. Dziś z rana anulowali moje zamówienie za fiio warmera i zwrócili pieniążki bez problemu.

Posiadam czarny k11. Zasilacz wyglądający jak k13 ma pojawić się z początkiem nowego roku. Najpewniej styczeń 2026.
Nadal ifi ipower X jest cichszy niż te liniówki od fiio więc powinien być lepszy.

Czemu anulowali?

Napisano
2 godziny temu, młodymeloman napisał:

Myśle że są w porządku. Dziś z rana anulowali moje zamówienie za fiio warmera i zwrócili pieniążki bez problemu.

Posiadam czarny k11. Zasilacz wyglądający jak k13 ma pojawić się z początkiem nowego roku. Najpewniej styczeń 2026.
Nadal ifi ipower X jest cichszy niż te liniówki od fiio więc powinien być lepszy.

A , jak wygląda reszta toru ?

Głośniki , wzmacniacz itp 

Napisano (edytowany)
21 minut temu, mateolo2 napisał:

Rozmyśliłeś się ;)?

Tak. To nie jest sprzęt dla mnie. Zamówiłem na gorąco. Nie zdawałem sobie sprawy z problemów jakie generują lampy. Głównie przeszkadzałoby mi rozgrzewanie lamp conajmniej 1 min aby zabrzmieć i nie skrócić żywotności gdy podam mu zasilanie wraz z sygnałem audio.
Mam cały system na triggerach AC sterowany z wiima bez soft startu + upgrade brzmieniowy w porównaniu do k11/k13 nie jest znaczący (nawet jest mniej basu). Uznałem, że nie warto.

Edytowano przez młodymeloman
Napisano (edytowany)
10 minut temu, młodymeloman napisał:

Tak. To nie jest sprzęt dla mnie. Zamówiłem na gorąco. Nie zdawałem sobie sprawy z problemów jakie generują lampy. Głównie przeszkadzałoby mi rozgrzewanie lamp conajmniej 1 min aby zabrzmieć i nie skrócić żywotności gdy podam mu zasilanie wraz z sygnałem audio.
Mam cały system na triggerach AC sterowany z wiima bez soft startu + upgrade brzmieniowy w porównaniu do k11/k13 nie jest znaczący (nawet jest mniej basu). Uznałem, że nie warto.

Z tego co mówią wszystkie recenzje skok brzmieniowy między k11 a k13 jest bardzo wyraźny. A warmer idzie jeszcze krok dalej od k13. W kwestii lamp - one są tylko jako buffer, nie trzeba ich rozgrzewać i lampy w takim stopni nie zużyją się w przeciągu 10 lat. Nawet jeden recenzent powiedział, że od razu po odpaleniu gra świetnie. 

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)

@młodymeloman Problematyczne użytkowanie lamp masz w prawdziwych wzmacniaczach lampowych. W takim DACu nic się z nimi nie dzieje. Użytkujesz go normalnie. Pewnie tylko chwile po przyciśnięciu włącznika reaguje i tyle. Szkoda że nie kupiłeś bo na pewno ktoś by go odkupił od ręki 🙂

Edytowano przez Artur Charicki
Napisano
1 minutę temu, mateolo2 napisał:

Z tego co mówią wszystkie recenzje skok brzmieniowy między k11 a k13 jest bardzo wyraźny. A warmer idzie jeszcze krok dalej od k13. W kwestii lamp - one są tylko jako buffer, nie trzeba ich rozgrzewać i lampy w takim stopni nie zużyją się w przeciągu 10 lat

Według mojej wiedzy k11 i k13 brzmią tak samo z liniowym zasilaniem. Chyba że mówisz o wzmacniaczu słuchawkowym to by się zgadzało. Sam dac jest ten sam. Wiec jak komuś brzmi lepiej to placebo raczej.

W temacie warmera i lamp pytałem fiio i odpisali, że do rozruchu wystarczy 1min, ale właściwe brzmienie stabilizuje się średnio po 10-15 minutach od włączenia. Można słuchać od razu, ale warto odczekać wtedy plastyczność dźwięku i jego głębia uderza znacznie mocniej.