Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Mam taki problem:

Od 10 lat mam zestaw kina domowego Harman Kardon BDS 580 (link poniżej tylko do zaprezentowania takiego zestawu).

od dawna mam problem z amplitunerem, teraz to już bardzo często wariuje, losowo włącza się i wyłącza. A sprzęt jest raczej nienaprawialny

I teraz pytanie:
czy mogę kupić inny amplituner, a jeśli tak to jaki moglibyście polecić? Budżet do kilku tys. zł, ale raczej nie chciałbym przesadzać

Czy jednak powinienem kupić cały nowy zestaw kina? Jeśli tak to też pytanie o polecenie amplitunera i głośników

Wnęka salonowa z telewizorem ma wymiary ok 3,5m x 3,5m. Telewizor służy do oglądania filmów, relacji sportowych, ew. słuchania youtube. Głośniki muszą być wiszące i raczej niezbyt duże.

Będę wdzięczny za wszystkie porady.

https://allegro.pl/oferta/amplituner-harman-kardon-bds-580-5-1-czarny-17743925015

Napisano
Dnia 12.09.2025 o 19:54, Kamil1 P. napisał:

Dzięki za udzielone odpowiedzi. A co myślicie o modelu Pioneer VSX-LX305?

Bardzo dobra opcja :) Jest Dirac i bardzo fajna baza dźwiękowo. 

• 4 weeks later...
Napisano

dziękuję za Wasze dotychczasowe odpowiedzi. Były inspiracją do większego zaangażowania się w temat :) obecna koncepcja to zmiana dotychczasowe kina i budowa nowego układu.

Poniżej plan części salonu, w której jest tv. Do oglądania korzystamy z foteli, które są naprzeciwko. Cześć telewizyjna ma ok. 15m2, całość przestrzeni ciągnąca się w lewo to łącznie ok. 40 m2. 

70% czasu to serwisy streamingowe (netflix, hbo, disney itp) oraz youtube, 30% to muzyka.

Byłem w kilku sklepach, posłuchałem kilku kolumn i z proponowanych rozwiązań mam:

opcja 1 (sklep nr 1): amplituner Marantz Cinema 70s jako przedwzmacniach i wzmacniacz Pier Audio ms-480 do audio. Do tego kolumny przednie Acoustic Energy AE509 bez głośnika centralnego i bez subwoofera. Z tyłu zostawienie głośników satelitarnych Harmana Kardon, które były dotychczas

opcja 2 (sklep nr 2): amplituner Arcam AVR21. Do tego kolumny przednie Acoustic Energy AE320 MK2 bez głośnika centralnego i bez subwoofera. Z tyłu zostawienie głośników satelitarnych Harmana Kardon, które były dotychczas

W odsłuchach kolumny i jedne i drugie brzmiały bardzo, bardzo sympatycznie. Nie jestem audiofilem, raczej daleko mi do tego, ale muzyka płynąca z dobrego zestawu robi naprawdę miłe odczucia :)

Z uwagi na innych domowników zależy mi na  względnej prostocie użytkowania, żeby nie było tłumaczenia, tu użyjcie tego pilota, tu podgłaśniacie tym, a tutaj musicie poczekać 10 minut na rozgrzanie wzmacniacza ;) stąd opcja 1 wydaje mi się trudniejsza w obyciu.

Co uważacie na ten temat? Czy możecie doradzić, czy błądzę czy to słuszny kierunek.

dziękuję z góry za każdy głos w dyskusji :) 

Zrzut ekranu 2025-10-09 150043.png

Napisano

Centralny i subwoofer to podstawy w kinie i bym z nich na pewno nie rezygnował. Marantz Cinema 70s, nawet tylko jako pre, w porównania do Arcama to jak niedroga Dacia kontra E klasa od Mercedesa moim zdaniem, a jednocześnie nie uwazam, by był sens brania Arcama pod Acoustic Energy. 

Jak wygląda Twój budżet obecnie?