Skocz do zawartości

Canton 896.2 jaki wzmacniacz

Recommended Posts

Napisano

Mam aktualnie Kolumny Canton 896.2, potrzebuję z nich wydobyć głębszy dół. Aktualnie startowo działają na Cambridge CXA61 u mnie. Dźwięk jest w ogólnej opinii liniowy, nie przesycony w żadną stronę, przestrzenny i ładnie "odrywa się od kolumn" ale może ktoś ma pomysł ws nieco żywszego dołu ?

Napisano

Cześć, a jak masz to ustawione na ten moment? Byłbyś w stanie wrzucić jakieś zdjęcia? :) 

Ogółem CXA61 nie jest najbardziej basowym wzmacniaczem, odchudza dość zauważalnie to pasmo. Szukając niewielkiego przejścia w kontekście tego zakresu na pewno sprawdziłbym Arcamy Radia. Jeśli interesuje Cię większe przejście na ciepłą stronę grania, to może Rega Elex MK4? :) 

Napisano

A co do wzmaka to dobrym kierunkiem byłby taki jak mój Qudral Aurum A9 , ewentualnie jego starszy brat A8.Oba mają regulację basu od -6 do +6 i ten bas jest super, w porównaniu do na przykład chwalonego MF m5si jest go zdecydowanie więcej i jest bardzo dobrze kontrolowany.

Poszukaj wersji A8 bo tylko ta jest jeszcze w Polsce dostępna.

Napisano
11 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, a jak masz to ustawione na ten moment? Byłbyś w stanie wrzucić jakieś zdjęcia? :) 

Ogółem CXA61 nie jest najbardziej basowym wzmacniaczem, odchudza dość zauważalnie to pasmo. Szukając niewielkiego przejścia w kontekście tego zakresu na pewno sprawdziłbym Arcamy Radia. Jeśli interesuje Cię większe przejście na ciepłą stronę grania, to może Rega Elex MK4? :) 

IMG_20250922_172856.jpg

Sałatka na niecałe 25m ale kolumny właśnie w tej wnęce z TV. 

11 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

A co do wzmaka to dobrym kierunkiem byłby taki jak mój Qudral Aurum A9 , ewentualnie jego starszy brat A8.Oba mają regulację basu od -6 do +6 i ten bas jest super, w porównaniu do na przykład chwalonego MF m5si jest go zdecydowanie więcej i jest bardzo dobrze kontrolowany.

Poszukaj wersji A8 bo tylko ta jest jeszcze w Polsce dostępna.

Dzięki będę musiał poszukać i testować, choć wcześniej zastanawiałem się nad Vincent sp228? 

6 minut temu, Scur napisał:

IMG_20250922_172856.jpg

Sałatka na niecałe 25m ale kolumny właśnie w tej wnęce z TV. 

Dzięki będę musiał poszukać i testować, choć wcześniej zastanawiałem się nad Vincent sv228? 

Napisano

Dwie rzeczy. 

Canton jest bardzo podatny na zmianę wzmacniacza. Możesz uzyskać z nich brzmienie punktowe wrecz metaliczne na basie albo z innym wzmacniaczem wrecz bardzo poluzowane. Denon to wzmacninacze które mocno wpływają napoluzowanie basu i dodanie głębi. Uważam że Rega i Roksan także mogą być ciekawymi pomysłami.

Druga sprawa to układ tych kolumn. 

Odsłuch w innym miejscu nie ma absolutnie sensu. U Ciebie wpływ tej akustyki jest znacznie wiekszy niż zmoana samego wzmacniacza.

Nie dość ze wnęka to jeszcze tak głuchawo. Luzując bas możesz doprowadzić łatwo do jego dudnienia. 

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dwie rzeczy. 

Canton jest bardzo podatny na zmianę wzmacniacza. Możesz uzyskać z nich brzmienie punktowe wrecz metaliczne na basie albo z innym wzmacniaczem wrecz bardzo poluzowane. Denon to wzmacninacze które mocno wpływają napoluzowanie basu i dodanie głębi. Uważam że Rega i Roksan także mogą być ciekawymi pomysłami.

Druga sprawa to układ tych kolumn. 

Odsłuch w innym miejscu nie ma absolutnie sensu. U Ciebie wpływ tej akustyki jest znacznie wiekszy niż zmoana samego wzmacniacza.

Nie dość ze wnęka to jeszcze tak głuchawo. Luzując bas możesz doprowadzić łatwo do jego dudnienia. 

Tego się obawiam i chce tylko lekko podciągnąć dół. Troche będę musiał testować 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

W tym ustawieniu bas często może być mocno podbity. Sprawdziłbym te Arcamy Radia, bo dobrze trzymają to pasmo, a jednak jest bardziej zaznaczone niż w CXA. Obecnie w bdb cenach :) https://www.q21.pl/product/search?query=arcamfinaldeal

Ciekawie sprawdzić się też może Fezz Silver Luna EVO, ale nie miałem okazji sparować tego wzmacniacza z Cantonami. 

Macie może jaka propozycje fajnego ale jednak budżetowego Streamera pod np arcam a25?

Napisano
53 minuty temu, Q21 napisał:

Co rozumiesz przez budżetowy? 

Stremer Ok 1000pln? 

Generalnie wolałbym all in one :)) być może to byłoby lepsze wyjście przy okazji zmiany

Napisano
21 godzin temu, Scur napisał:

Tego się obawiam i chce tylko lekko podciągnąć dół. Troche będę musiał testować 

Testować wzmacniacz tylko i wyłącznie u siebie. 

Albo spróbować jakąs kalibrację np Dirac w MiniDSP?

13 godzin temu, Scur napisał:

Stremer Ok 1000pln? 

Generalnie wolałbym all in one :)) być może to byłoby lepsze wyjście przy okazji zmiany

Do Radia podłączysz sobie fajnie Wiim PRO +

A w tej cenie znajdziesz także uzywany Ifi Zen Stream. Gra świetnie. 

Napisano
15 godzin temu, Scur napisał:

Stremer Ok 1000pln? 

Zwykły WiiM Pro. DAC w Arcamie jest lepszy niż ten w Pro Plus.