Skocz do zawartości

Lampa i gramofon na wyjątkowe chwile - a co na co dzień? Spotyfi, KD - jakiś soundbar?

Recommended Posts

Napisano

Cześć! Prośba o poradę.

Właśnie rozpoczyna się remont mojego mieszkania i mam ochotę coś zrobić z KD.

Do tej pory gdy chciałem posłuchać winyli i stereo, to odpalałem lampę i gramofon. Gdy chciałem obejrzeć film, to przepinałem kolumny ze stereo do ampli Denona AVR-X3500H i robiło się KD 5.1. Zdarzało się, że nie chciało mi się odpalać lampy i również w konfiguracji KD słuchałem muzyki ze spotyfi.

Przy okazji remontu chcę pójść w minimalizm - zostawię stereo na specjalne okazje (lampę, gramofon i CD) ale stracę tym samym możliwość słuchania na co dzień muzyki w tle, streamingu Spotyfi / Tidala oraz lepszego brzmienia TV. 

I tak sobie myślę - a może jakiś inteligentny soundbar? (dzięki temu zlikwidowałbym głośniki tylne, centralny i subwoofer), tylko czy istnieje soundbar, który umiałby również w streaming?

A może Wy coś zaproponujecie ciekawego? Bez suba ale żeby muzyki jako tako dało się posłuchać.

Na zdjęciu mój dotychczasowy układ - przegadany. Tym razem chcę tego uniknąć.  

20221004_173654.jpg

Napisano (edytowany)

Straszny downgrade codziennych możliwości. Może jakieś głośniki in-wall czy coś.

jak robisz remont to możesz wszystko zaaranżować dowolnie, wkomponować, zamaskować. 

soundbar to dla mnie nie jest minimalizm, tylko najzwyklejszy plastikowy konsumpcjonizm.

Edytowano przez Gumowe Ucho
Napisano

In-wall... nie mam doświadczenia z takimi głośnikami. Na KD zależy mi najmniej. 

39 minut temu, Gumowe Ucho napisał:

soundbar to dla mnie nie jest minimalizm, tylko najzwyklejszy plastikowy konsumpcjonizm.

Mam sąsiadkę - melomankę. Zawsze dziwiło mnie, jaką ma super frajdę słuchając oper z małego radyjka mono.

Chyba teraz też dorosłem do tego i potrafię cieszyć się, słuchając oper zarówno z winyla jak i głośnika smartfona.

Napisano
14 minut temu, Therion napisał:

In-wall... nie mam doświadczenia z takimi głośnikami. Na KD zależy mi najmniej. 

Mam sąsiadkę - melomankę. Zawsze dziwiło mnie, jaką ma super frajdę słuchając oper z małego radyjka mono.

Chyba teraz też dorosłem do tego i potrafię cieszyć się, słuchając oper zarówno z winyla jak i głośnika smartfona.

Rozumiem. Moja babcia też słuchają oper z radyjka mono. Z szumami i zakłóceniami na dokładkę.

Dzis mnie to dziwi ale może niektórym faktycznie wystarczy soundbar. Chociaż abstrakcją wydaje mi się zejście z KD do soundbara, to bardziej rozumiem. Ja to bym wsadził KD wszędzie…

Napisano

Moim zdaniem nie powinieneś ruszać niczego. Cokolwiek zmienisz (mam na myśli zmiany konfiguracyjne a nie wymianę klocków na lepsze) pogorszysz tylko sprawę. 

Wiem, że przepinanie głośników wkurza i jest niewygodne, rozumiem, że chcesz odgracić pokój, ale KD i muzyka to dwa osobne światy. I lepiej tak to zostawić. Pewnie, że miałbym 100x lepsze kino zostawiając głośniki od stereo w KD, ale mi się właśnie nie chciało przepinać i głośniki do KD mam dużo gorsze. Za to zero ambarasu z przepinaniem. 

Jeśli mogę coś zasugerować to jak najmniejsze głośniczki do KD. I subwoofer zostaw! Co to za KD bez suba? :) 

Oczywiście - można słuchać opery i z głośniczka telefonu. Ale czy po to artyści się męczyli? :) 

Lunatyczka! :) 

https://rumble.com/v5h24vh-a-day-at-the...-opera-.html

Napisano

Moje procesy myślowe przebiegają mniej wiecej tak:

Chcę zminimalizować ilość klockow i odchudzić sprzęt. Ale np. żeby posłuchać winyla, w torze mam 4 elementy - gramofon - SUT - pre - lampa. Na końcu kolumny stereo. 

Kolejny klocek to CD. Nadal chyba warto go mieć, choć rzadko slucham. 

Kolejny, to magnetofon kasetowy. Sentyment - słucham jeszcze rzadziej. 

Brakuje zatem streamera  (do tej pory robil za niego ampli KD) i samego KD. Najfajniej, gdyby to był osobny tor - nie wymagał włączania lampy, robil za KD ale i umiał grać Spotyfi w tle. 

Dlatego pomyślałem o Marantzie - ma CD (swoje sprzedam - klocek mniej), ma stream, może łączyć się z TV... Gdy podepnę swoje kolumny, to dałby jakieś tam KD stereo (sub bylby niepotrzebny) - tylko pewnie dialogi by byly kiepskie. 

Hmm... Albo jak mowisz - mini KD

Kiedyś słuchałem listwy JBL z dwoma odpinanymi glosniczkami na tył i subem. Wszystko niby bez kabli, przez wifi. Nawet fajnie brzmiało. Tylko nie do konca bez kabli, bo byly zasilacze podpięte do tych głośniczków z tyłu. 

A ogolnie, to KD jakos nie zrobiło na mnie szczególnego wrażenia. Może w 2-3 filmach. Fakt, że niewiele filmów oglądam. 

Hmm... 

Napisano
1 godzinę temu, Therion napisał:

Kiedyś słuchałem listwy JBL z dwoma odpinanymi glosniczkami na tył i subem. Wszystko niby bez kabli, przez wifi. Nawet fajnie brzmiało. Tylko nie do konca bez kabli, bo byly zasilacze podpięte do tych głośniczków z tyłu. 

Teraz (JBL Bar 1200) masz te odpinane głośniczki 100% wireless. A jak skończysz seans to je podpinasz do listwy i tak się ładują na następny raz. Po naładowaniu grają kilka godzin. 

Napisano
44 minuty temu, Gumowe Ucho napisał:

Cambridge Audio Minx jest wielkości puszki coli.

Ale do tego jeszcze amp + kable

14 minut temu, il Dottore napisał:

Teraz (JBL Bar 1200) masz te odpinane głośniczki 100% wireless. A jak skończysz seans to je podpinasz do listwy i tak się ładują na następny raz. Po naładowaniu grają kilka godzin. 

Tak, to tego jbl mialem na mysli. Znalazłem modele 800, 1000 i 1300.

Tamten o ktorym wspomniałem też byl odpinany, na akku, tylko można było tez te głośniczki podpiąć do zasilacza. 

Napisano
7 godzin temu, Q21 napisał:

Moim zdaniem dobry stolik audio też by bardzo mocno pomógł uporządkować cały system :) Zrobiłoby się wrażenie dużo mniejszego bałaganu. 

Macie jakieś ładne? Szukam dwupoziomowego ale podwójna szerokość. I żeby kosztował mniej niż iBasso. ;) 

Napisano
34 minuty temu, Rega napisał:

A tak palisander kalifornijski.  Sam sobie zrobiłem. Nic wielkiego. 

Nie wiem jak na żywo, ale na zdjęciu wygląda jak folia. 

4 minuty temu, Rega napisał:

Dąb też wygląda nieźle. Tu ofornirowałem

O, i to wygląda naturalnie 👍