Therion Napisano 28 września Napisano 28 września Cześć! Prośba o poradę. Właśnie rozpoczyna się remont mojego mieszkania i mam ochotę coś zrobić z KD. Do tej pory gdy chciałem posłuchać winyli i stereo, to odpalałem lampę i gramofon. Gdy chciałem obejrzeć film, to przepinałem kolumny ze stereo do ampli Denona AVR-X3500H i robiło się KD 5.1. Zdarzało się, że nie chciało mi się odpalać lampy i również w konfiguracji KD słuchałem muzyki ze spotyfi. Przy okazji remontu chcę pójść w minimalizm - zostawię stereo na specjalne okazje (lampę, gramofon i CD) ale stracę tym samym możliwość słuchania na co dzień muzyki w tle, streamingu Spotyfi / Tidala oraz lepszego brzmienia TV. I tak sobie myślę - a może jakiś inteligentny soundbar? (dzięki temu zlikwidowałbym głośniki tylne, centralny i subwoofer), tylko czy istnieje soundbar, który umiałby również w streaming? A może Wy coś zaproponujecie ciekawego? Bez suba ale żeby muzyki jako tako dało się posłuchać. Na zdjęciu mój dotychczasowy układ - przegadany. Tym razem chcę tego uniknąć. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 28 września Napisano 28 września (edytowany) Straszny downgrade codziennych możliwości. Może jakieś głośniki in-wall czy coś. jak robisz remont to możesz wszystko zaaranżować dowolnie, wkomponować, zamaskować. soundbar to dla mnie nie jest minimalizm, tylko najzwyklejszy plastikowy konsumpcjonizm. Edytowano 28 września przez Gumowe Ucho 1 1 Odpisz, cytując
Therion Napisano 28 września Autor Napisano 28 września In-wall... nie mam doświadczenia z takimi głośnikami. Na KD zależy mi najmniej. 39 minut temu, Gumowe Ucho napisał: soundbar to dla mnie nie jest minimalizm, tylko najzwyklejszy plastikowy konsumpcjonizm. Mam sąsiadkę - melomankę. Zawsze dziwiło mnie, jaką ma super frajdę słuchając oper z małego radyjka mono. Chyba teraz też dorosłem do tego i potrafię cieszyć się, słuchając oper zarówno z winyla jak i głośnika smartfona. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 28 września Napisano 28 września 14 minut temu, Therion napisał: In-wall... nie mam doświadczenia z takimi głośnikami. Na KD zależy mi najmniej. Mam sąsiadkę - melomankę. Zawsze dziwiło mnie, jaką ma super frajdę słuchając oper z małego radyjka mono. Chyba teraz też dorosłem do tego i potrafię cieszyć się, słuchając oper zarówno z winyla jak i głośnika smartfona. Rozumiem. Moja babcia też słuchają oper z radyjka mono. Z szumami i zakłóceniami na dokładkę. Dzis mnie to dziwi ale może niektórym faktycznie wystarczy soundbar. Chociaż abstrakcją wydaje mi się zejście z KD do soundbara, to bardziej rozumiem. Ja to bym wsadził KD wszędzie… Odpisz, cytując
Therion Napisano 28 września Autor Napisano 28 września Dobra, chyba wpadłem sam na pomysł - sprzedam CD i kupię Marantz melody x (m-cr612). Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 29 września Napisano 29 września Moim zdaniem nie powinieneś ruszać niczego. Cokolwiek zmienisz (mam na myśli zmiany konfiguracyjne a nie wymianę klocków na lepsze) pogorszysz tylko sprawę. Wiem, że przepinanie głośników wkurza i jest niewygodne, rozumiem, że chcesz odgracić pokój, ale KD i muzyka to dwa osobne światy. I lepiej tak to zostawić. Pewnie, że miałbym 100x lepsze kino zostawiając głośniki od stereo w KD, ale mi się właśnie nie chciało przepinać i głośniki do KD mam dużo gorsze. Za to zero ambarasu z przepinaniem. Jeśli mogę coś zasugerować to jak najmniejsze głośniczki do KD. I subwoofer zostaw! Co to za KD bez suba? Oczywiście - można słuchać opery i z głośniczka telefonu. Ale czy po to artyści się męczyli? Lunatyczka! https://rumble.com/v5h24vh-a-day-at-the...-opera-.html 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 29 września Napisano 29 września Ale czemu stracisz? Dokup tani streamer od Wiim i masz Odpisz, cytując
Therion Napisano 29 września Autor Napisano 29 września Moje procesy myślowe przebiegają mniej wiecej tak: Chcę zminimalizować ilość klockow i odchudzić sprzęt. Ale np. żeby posłuchać winyla, w torze mam 4 elementy - gramofon - SUT - pre - lampa. Na końcu kolumny stereo. Kolejny klocek to CD. Nadal chyba warto go mieć, choć rzadko slucham. Kolejny, to magnetofon kasetowy. Sentyment - słucham jeszcze rzadziej. Brakuje zatem streamera (do tej pory robil za niego ampli KD) i samego KD. Najfajniej, gdyby to był osobny tor - nie wymagał włączania lampy, robil za KD ale i umiał grać Spotyfi w tle. Dlatego pomyślałem o Marantzie - ma CD (swoje sprzedam - klocek mniej), ma stream, może łączyć się z TV... Gdy podepnę swoje kolumny, to dałby jakieś tam KD stereo (sub bylby niepotrzebny) - tylko pewnie dialogi by byly kiepskie. Hmm... Albo jak mowisz - mini KD Kiedyś słuchałem listwy JBL z dwoma odpinanymi glosniczkami na tył i subem. Wszystko niby bez kabli, przez wifi. Nawet fajnie brzmiało. Tylko nie do konca bez kabli, bo byly zasilacze podpięte do tych głośniczków z tyłu. A ogolnie, to KD jakos nie zrobiło na mnie szczególnego wrażenia. Może w 2-3 filmach. Fakt, że niewiele filmów oglądam. Hmm... Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 29 września Napisano 29 września Jeszcze są KD zrobione z małych satelitek. Cambridge Audio Minx jest wielkości puszki coli. Jak zostawisz sub, podpinasz takie białe cudeńka w 5.1 albo 5.1.2 i masz fajne prawie niewidzialne kino Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 29 września Napisano 29 września 1 godzinę temu, Therion napisał: Kiedyś słuchałem listwy JBL z dwoma odpinanymi glosniczkami na tył i subem. Wszystko niby bez kabli, przez wifi. Nawet fajnie brzmiało. Tylko nie do konca bez kabli, bo byly zasilacze podpięte do tych głośniczków z tyłu. Teraz (JBL Bar 1200) masz te odpinane głośniczki 100% wireless. A jak skończysz seans to je podpinasz do listwy i tak się ładują na następny raz. Po naładowaniu grają kilka godzin. Odpisz, cytując
Therion Napisano 29 września Autor Napisano 29 września 44 minuty temu, Gumowe Ucho napisał: Cambridge Audio Minx jest wielkości puszki coli. Ale do tego jeszcze amp + kable 14 minut temu, il Dottore napisał: Teraz (JBL Bar 1200) masz te odpinane głośniczki 100% wireless. A jak skończysz seans to je podpinasz do listwy i tak się ładują na następny raz. Po naładowaniu grają kilka godzin. Tak, to tego jbl mialem na mysli. Znalazłem modele 800, 1000 i 1300. Tamten o ktorym wspomniałem też byl odpinany, na akku, tylko można było tez te głośniczki podpiąć do zasilacza. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 29 września Napisano 29 września 27 minut temu, Therion napisał: Ale do tego jeszcze amp + kable Amp juz jest, kable albo są albo łatwo można zrobic skoro i tak będzie remont:) Odpisz, cytując
Therion Napisano 29 września Autor Napisano 29 września No właśnie mam ost moment by zdecydować. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 29 września Napisano 29 września Moim zdaniem dobry stolik audio też by bardzo mocno pomógł uporządkować cały system Zrobiłoby się wrażenie dużo mniejszego bałaganu. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 29 września Napisano 29 września 7 godzin temu, Q21 napisał: Moim zdaniem dobry stolik audio też by bardzo mocno pomógł uporządkować cały system Zrobiłoby się wrażenie dużo mniejszego bałaganu. Macie jakieś ładne? Szukam dwupoziomowego ale podwójna szerokość. I żeby kosztował mniej niż iBasso. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 29 września Napisano 29 września Osobiście jestem wielkim fanem tego Pylona: https://www.q21.pl/pylon-audio-obsidian-t-3.html Podwójna szerokość jest problematyczna Flagowce iBasso to jakieś 6-7 tys, więc coś w tym budżecie powinno się znaleźć Jutro postaram się znaleźć coś, co możemy załatwić i spełnia wymagania Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 29 września Napisano 29 września 2 godziny temu, il Dottore napisał: Szukam dwupoziomowego ale podwójna szerokość. https://rogoz-audio.com/produkt/stolik-antywibracyjny-rogoz-audio-4qb2-mkii/ https://rogoz-audio.com/produkt/stolik-antywibracyjny-rogoz-audio-fras-sixfold/ 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 29 września Napisano 29 września (edytowany) No. Z palisandrowym fornirem to by był full wypas. Muszę napisać im maila, ile extra za fornir. Edytowano 29 września przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 29 września Napisano 29 września 17 minut temu, il Dottore napisał: Z palisandrowym fornirem to by był full wypas. https://rogoz-audio.com/wp-content/uploads/2024/03/fornirypl-1.pdf tak wygląda palisander salvador 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 29 września Napisano 29 września 12 minut temu, tomek4446 napisał: ak wygląda palisander salvador najs Odpisz, cytując
Rega Napisano 29 września Napisano 29 września A tak palisander kalifornijski. Sam sobie zrobiłem. Nic wielkiego. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 29 września Napisano 29 września 47 minut temu, tomek4446 napisał: tak wygląda palisander salvador Co wy z tym palisandrem? 😜 Odpisz, cytując
Rega Napisano 29 września Napisano 29 września (edytowany) @il DottoreDąb też wygląda nieźle. Tu ofornirowałem JBL L36. ALe nie ma jak to lite drewno zamiast oklejanej płyty. Regał zrobiłem z klejonki bukowej. Edytowano 29 września przez Rega 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 29 września Napisano 29 września 34 minuty temu, Rega napisał: A tak palisander kalifornijski. Sam sobie zrobiłem. Nic wielkiego. Nie wiem jak na żywo, ale na zdjęciu wygląda jak folia. 4 minuty temu, Rega napisał: Dąb też wygląda nieźle. Tu ofornirowałem O, i to wygląda naturalnie 👍 Odpisz, cytując
Rega Napisano 29 września Napisano 29 września 1 minutę temu, pairtick napisał: wygląda jak folia. @pairtickTeraz uwierzysz?🤣 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts