apococito Napisano wczoraj o 09:11 Autor Napisano wczoraj o 09:11 (edytowany) 8 minut temu, Palmos napisał: No, a znajdziesz CD które będzie do tego pasować? Bo nawet tej samej firmy wizualnie może nie pasować. Czy to już nieaktualne? Czy amplituner to jedyna opcja? Z czego najwięcej będziesz słuchał? Pisałeś o CD i gramofonie. Może zamiast amplitunera pójść w wzmacniacz + streamer. Będziesz miał znacznie większy wybór, ilość i jakość radia internetowego znacznie lepszą niż FM i dojdzie ci np. możliwość grania Spotyfy, Tidal itp. Z CD aktualne, jak najbardziej. Mam nadzieję, że CD znajdę, które będzie pasować. Szczerze to jeszcze się nie rozglądałem za tym, ale CD nie muszę teraz kupować. Jakby wyglądał przykładowy zestaw wzmacniacz + streamer? I czym to w praktyce będzie się różniło od samego ampli? Biorę pod uwagę wszystkie możliwości póki co, nie zamykam się na rozwiązanie z amplitunerem. Na 1. miejscu sprzęt ma bez problemu grać z gramofonu. Drugą sprawą jest to, że muzyki słuchamy najczęściej przez bluetooth/spotify w TV (nie bijcie proszę), ale godze się z myślą, że za tę kwotę nie będę miał wszystkiego. Później może kupimy jakiś wzmacniacz pod TV + konsola + granie spotify, ale to pieśń przyszłości. Po zorientowaniu się z używanymi rzeczami widzę, że może zmieszcze się do 2000 zł z ampli + głośniki: Kolumny Indiana 260X Amplituner Yamaha R-S500 Edytowano wczoraj o 09:11 przez apococito Odpisz, cytując
Sipo Napisano wczoraj o 09:30 Napisano wczoraj o 09:30 16 minut temu, apococito napisał: Kolumny Indiana 260X Monitory tej wielkości w pomieszczeniu 35m? Bedzie niedosyt niskich częstotliwości, zastanów się jeszcze. Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 09:31 Napisano wczoraj o 09:31 (edytowany) 21 minut temu, apococito napisał: Jakby wyglądał przykładowy zestaw wzmacniacz + streamer? I czym to w praktyce będzie się różniło od samego ampli? Tu lista będzie znacznie dłuższa niż przy samym amplitunerze. Streamer - z tych najtańszych to np. wiim mini (którego nawet schowasz gdzieś za wzmaczniaczem), trochę drożej to np. wiim pro. Wiem, że to parę zł. i trochę zaburzy Ci budżet ale naprawdę warto. Zwłaszcza, że: 21 minut temu, apococito napisał: Drugą sprawą jest to, że muzyki słuchamy najczęściej przez bluetooth/spotify w TV więc streamer jak najbardziej dobry kierunek. A do tego dochodzi radio internetowe w bardzo dobrej jakości - stacji jest setki jak nie tysiące. Edytowano wczoraj o 09:34 przez Palmos Odpisz, cytując
Sipo Napisano wczoraj o 09:56 Napisano wczoraj o 09:56 24 minuty temu, Palmos napisał: streamer jak najbardziej dobry kierunek www.arylic.com/products/a100-power-amplifier?variant=48462387020013 I masz wszystko w jednym, tzw. All-In-One Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 09:58 Napisano wczoraj o 09:58 1 minutę temu, Sipo napisał: www.arylic.com/products/a100-power-amplifier?variant=48462387020013 I masz wszystko w jednym, tzw. All-In-One A dobierze do tego cd tak jak napisał? Napisał przecież że z tego powodu nie chce wiim ampa. Odpisz, cytując
Sipo Napisano wczoraj o 10:00 Napisano wczoraj o 10:00 (edytowany) 15 minut temu, Palmos napisał: A dobierze do tego cd tak jak napisał? Napisał przecież że z tego powodu nie chce wiim ampa. Oczywiscie, jest nawet wejscie 'phono' 15 minut temu, Palmos napisał: A dobierze do tego cd tak jak napisał? Napisał przecież że z tego powodu nie chce wiim ampa. Oczywiscie, jest nawet wejscie 'phono' Edytowano wczoraj o 10:14 przez Sipo Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 10:21 Napisano wczoraj o 10:21 19 minut temu, Sipo napisał: Oczywiscie Ale nie chodzi czy podlaczy tylko czy dobierze żeby pasowało wizualnie. Zobacz pierwszy wpis. Odpisz, cytując
Sipo Napisano wczoraj o 10:31 Napisano wczoraj o 10:31 7 minut temu, Palmos napisał: Ale nie chodzi czy podlaczy tylko czy dobierze żeby pasowało wizualnie. Zobacz pierwszy wpis. No tak. Arylic nie produkuje CeDekow, ewentualnie można dobrać coś podobnego kształtu i koloru, z oferty innej firmy. @apococito sam musi zdecydować. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 10:51 Napisano wczoraj o 10:51 @apococito nie powinieneś patrzeć przez pryzmat firm typu Technics,czy Yamaha. Obie firmy mają zarówno bardzo udane ,jak i mniej udane produkty. U Ciebie wyznacznikiem jest skromny budżet. Kupując używki w dedykowanym sklepie masz realną szansę nabyć komplet elektroniki,której potrzebujesz. Jeśli przyłożysz się do poszukiwań i trafisz na życzliwego sprzedawcę z pewnością pomoże Ci dobrze wybrać. Oczywiście jakieś ryzyko, że coś padnie przy kupnie używek istnieje,ale przy kupnie nówek również. Jest jeszcze sprawa, którą tu poruszają koledzy, słuchacie raczej cicho i relaksacyjnie ,czy chcielibyście czasem łupnąć w tych 35 metrach? Może jakiś forumowy Krakus zna miejsce sprzedające używki, które można z czystym sumieniem polecić? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Dnia 1.10.2025 o 19:40, apococito napisał: Po znajomości będzie ciężko. Ktoś ma kogoś do polecenia w Krakowie? Ja jestem z Krakowa. Mamy dość szeroki rynek tutaj i w okolicy sprzetu uzywanego wiec na spokojnie. Zacznij od kolumn. Monitory? Podłogowe? W Niepołomicach był kiedyś komis sprzetu nie wiem czy nadal działa. Odpisz, cytując
apococito Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu (edytowany) 23 godziny temu, Palmos napisał: streamer jak najbardziej dobry kierunek. A do tego dochodzi radio internetowe w bardzo dobrej jakości - stacji jest setki jak nie tysiące. Niestety streamer odpada ze względu na estetykę. Przyszły odtwarzacz CD musi być przynajmniej podobny budową do wzmacniacza. Poza tym mały streamer dziwnie wygląda przy dużym gramofonie 😛 21 godzin temu, Nowy75 napisał: Jest jeszcze sprawa, którą tu poruszają koledzy, słuchacie raczej cicho i relaksacyjnie ,czy chcielibyście czasem łupnąć w tych 35 metrach? Różnie. Na pewno nic z techno itp. Póki co kurzą się winyle z Black Sabbath, Floydzi, Nick Cave, Plant i Zeppelini więc w tym kierunku. I raczej cicho, sąsiedzi nie pozwolą zbyt głośno słuchać muzyki. 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Zacznij od kolumn. Monitory? Podłogowe? Myślę, że monitory. Chcę je ustawić na tym samym poziomie co wzmacniacz. Podłogowe odpadają ze względu na małe dzieci i ogólny brak miejsca. Ogólnie dziękuję za taki dobry odzew. Chciałbym zaznaczyć coś, co może nie podkreśliłem zbyt dobrze. Na razie nie mamy nic, gramofon leży nieużywany z 10 lat więc cokolwiek bym nie kupił to będzie lepiej niż było nie chcę wydać za dużo, ale nie chcę też kupić badziewia, który nie będzie działał. W przyszłości na pewno dojdzie kino domowe pod większą część sprzętu i tam docelowo będę patrzył już na odtworzenia Spotify, PS5 itd. Edytowano 13 godzin temu przez apococito Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 8 minut temu, apococito napisał: nie chcę wydać za dużo, ale nie chcę też kupić badziewia, który nie będzie działał. W przyszłości na pewno dojdzie kino W sklepie z używaną elektroniką przed kupnem możesz sprawdzić działanie urządzeń,tj. CD,jakiegoś wzmaka i monitorów,przynajmniej tak jest w Olsztynie według klientów. Właściciel przed sprzedażą przeprowadza mały serwis, który pewnie polega głównie na otwarciu urządzenia i odkurzeniu płytek z elektroniką,zabezpieczeniu styków jakimś sprayem. Co do działania samych sprzętów to na forach mnóstwo osób twierdzi , że stare CD oferują wyższą trwałość niż budżetowa nowa produkcja,bo były projektowane na lata,a nie jako tania jednorazówka. @apococito sam napisałeś, że posiadamy sprzęt tylko się kurzy,skoro sklepy z używkami funkcjonują to znaczy , że są klienci i to co kupują działa. Poszperaj w necie ,pojedź gdzieś ,kup i ciesz się muzyką 😁 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Posłuchaj sobie focal evo alpha 80, zawsze w przyszłości możesz je uzupełnić o suba dedykowanego do nich lub KRK 10 g4. Odpisz, cytując
Recommended Posts