modelarz01 Napisano Piątek o 14:11 Napisano Piątek o 14:11 Czy ktoś z Was stosował matę butylową na drzwiach stalowych w pomieszczeniu odsłuchowym / kinowym? Mam w swojej sali kinowej drzwi stalowe (zewnętrzne) i przy seansach akcji zdarza się, że wpadają w drżenie. Winowajcą jest mój Klipsch RP-1200SW, który potrafi mocno poruszyć powietrzem 😉 Zastanawiam się nad rozwiązaniem w postaci maty butylowej z warstwą aluminium, np. 4 mm, o parametrach: MLF = 0,60 6,25 kg/m² Koszt takiej maty to ok. 300 zł, więc zanim się zdecyduję – wolałbym zapytać, czy ktoś z Was testował podobne rozwiązanie i jakie były efekty. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Piątek o 20:09 Napisano Piątek o 20:09 5 godzin temu, modelarz01 napisał: zdarza się, że wpadają w drżenie. A próbowałeś zmienić uszczelki w drzwiach ? Odpisz, cytując
modelarz01 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dnia 3.10.2025 o 22:09, tomek4446 napisał: A próbowałeś zmienić uszczelki w drzwiach ? Dziś sprawdzałem drzwi. Były niedomknięte. Problem rozwiązany 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu I to jest konkret. Warto o tym wspomnieć dla potomnych. Zanim odpalicie diraca, kupicie pułapki basowe to podokręcajcie śrubki w zawiasach, podłóżcie podkładki pod kieliszki w barku, zadbajcie o wibroizolację subwooferów i kolumn by rezonanse akustyczne nie przenosiły się elementami konstrukcyjnymi pomieszczenia i wyposażenia oraz by elementy te nie generowały wtórnych fal akustycznych zakłócających odtwarzaną przez kolumny muzykę. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Kolego @modelarz01 rekordowo sprawnie rozwiązałeś największy problem fanów audio- nieokiełznany bas 😁 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 41 minut temu, Nowy75 napisał: Kolego @modelarz01 rekordowo sprawnie rozwiązałeś największy problem fanów audio- nieokiełznany bas 😁 Problem z basem był już kiedyś rozwiązywany za pomocą "stolarki otwartej". Nie pamiętam kto ale jakaś osoba redukowała nadmiar basu w pomieszczeniu poprzez ...otwieranie okna. Co ciekawe, kiedy uchylę lekko drzwi przesuwne w pokoju, w którym mam sprzęt audio, też mam wrażenie, że pewne częstotliwości się uspokajają. Na pomiarach co prawda tego nie widać ale na podświadomość działa 🙂. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @KrólKiczu Kubatura dąży do nieskończoności 😁 Odpisz, cytując
Recommended Posts