Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hej!

Chciałem poprosić o pomoc w wyborze sprzętu stereo do mojego telewizora. Głównie będzie wykorzystywany do serwisów VOD i Apple Music. W kwestii audio jestem zupełnym laikiem. 

Pomieszczenie: salon (18 m2, 3,6 m wysokości), odległość od telewizora ~3 m;

Zastosowanie: połączenie z TV, serwisy VOD (70%) i Apple Music (30%);

Budżet: ~3000 PLN;

Sprzęt: nowy (ale jestem gotowy na ustępstwa).

Telewizor ma 65” i eARC, na szafce RTV (po bokach telewizora) mam wolnych po 18 centymetrów - tam chciałbym ustawić kolumny. Pomiędzy TV i szafką RTV jest niecałe 5 centymetrów przestrzeni więc zakładam, że nic się tam nie zmieści. 

Salon ma około 20 metrów kwadratowych i jest wysoki na 3,6 metra. Siedzę w odległości około 3 metrów. 

Nie mam wygórowanych oczekiwań, ale chciałbym żeby całość zdecydowanie poprawiła to co mam w tej chwili z wbudowanych głośników. Oczywiście z uwagi na partnerkę aspekt wizualny ma tutaj także znaczenie. 

Mając to na uwadze wywnioskowałem, że dobrym rozwiązaniem byłby WiiM Amp (ma ARC i AirPlay 2, a na forum wyczytałem dobre opinie i można go dorwać w promocji za ~1100 złotych) do tego kolumny Q Acoustics 3020i lub Dali Kupid (również tutaj polecane). Całość zamknęła by się w 3000 złotych co jest dla mnie budżetem akceptowalnym. W przyszłości dołożyłbym do zestawu subwoofer. 

Zwracam się z powyższym pytaniem, ponieważ im dalej się w temat zagłębiam tym więcej mam wątpliwości czy taki zestaw będzie odpowiedni czy może nie lepiej pomyśleć o kolumnach aktywnych lub po prostu kupić jakiś soundbar? 

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i poradę. 

Edytowano przez magath
Napisano

Tak szczerze to musisz rozważyć co jest ważniejsze te 70% TV, czy 30% muza, bo za te 2300-3500zł kupisz już dobry soundbar i to jest bez porównania do tv lepsze niż Wiim Amp z kolumienkami i nawet subem. Za to do tych 30% muzyki Wiim Amp z dobrze dobranymi kolumienkami będzie dużo lepszym wyjściem niż soundbar. 

Ja bym wybrał soundbar, ale trzeba by go jeszcze przesłuchać jak brzmi na nim apple music.

Sprawdziłbym na twoim miejscu któryś z tych dwóch(różnica w cenie jest spora), czy odpowiada ci to przy słuchaniu muzy, jeśli nie to wtedy zwrócić i kierować się w kierunku Wiima i kolumn.

https://elecx.pl/produkt/soundbar-samsung-hw-q930f-540-w-9-1-4-kan/?utm_source=Google Shopping&utm_campaign=GMC&utm_medium=cpc&utm_term=6882&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22346924822&utm_term=&utm_content=&utm_position=&utm_matchtype=&utm_placement=&utm_network=x&gad_source=1&gad_campaignid=22350621520&gbraid=0AAAAA_Amc8swjES8TWIUVuA9ImD-5_CgL&gclid=CjwKCAjwu9fHBhAWEiwAzGRC_w1Uki7aospI_05hvMBXHy5yIQUhlUl1ue8V-qL4SNRcBD_XvSwdWxoCny8QAvD_BwE

https://elecx.pl/produkt/soundbar-samsung-hw-q990f-656-w-11-1-4-kan/?utm_source=Google Shopping&utm_campaign=GMC&utm_medium=cpc&utm_term=6894&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22346924822&utm_term=&utm_content=&utm_position=&utm_matchtype=&utm_placement=&utm_network=x&gad_source=1&gad_campaignid=22350621520&gbraid=0AAAAA_Amc8swjES8TWIUVuA9ImD-5_CgL&gclid=CjwKCAjwu9fHBhAWEiwAzGRC_3PkaR8rB8RNG_jqcX1YmN-uatiV3zsdGCk_dPV_OyFV3P6hMXKi5hoCqu8QAvD_BwE