magath Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Hej! Chciałem poprosić o pomoc w wyborze sprzętu stereo do mojego telewizora. Głównie będzie wykorzystywany do serwisów VOD i Apple Music. W kwestii audio jestem zupełnym laikiem. Pomieszczenie: salon (18 m2, 3,6 m wysokości), odległość od telewizora ~3 m; Zastosowanie: połączenie z TV, serwisy VOD (70%) i Apple Music (30%); Budżet: ~3000 PLN; Sprzęt: nowy (ale jestem gotowy na ustępstwa). Telewizor ma 65” i eARC, na szafce RTV (po bokach telewizora) mam wolnych po 18 centymetrów - tam chciałbym ustawić kolumny. Pomiędzy TV i szafką RTV jest niecałe 5 centymetrów przestrzeni więc zakładam, że nic się tam nie zmieści. Salon ma około 20 metrów kwadratowych i jest wysoki na 3,6 metra. Siedzę w odległości około 3 metrów. Nie mam wygórowanych oczekiwań, ale chciałbym żeby całość zdecydowanie poprawiła to co mam w tej chwili z wbudowanych głośników. Oczywiście z uwagi na partnerkę aspekt wizualny ma tutaj także znaczenie. Mając to na uwadze wywnioskowałem, że dobrym rozwiązaniem byłby WiiM Amp (ma ARC i AirPlay 2, a na forum wyczytałem dobre opinie i można go dorwać w promocji za ~1100 złotych) do tego kolumny Q Acoustics 3020i lub Dali Kupid (również tutaj polecane). Całość zamknęła by się w 3000 złotych co jest dla mnie budżetem akceptowalnym. W przyszłości dołożyłbym do zestawu subwoofer. Zwracam się z powyższym pytaniem, ponieważ im dalej się w temat zagłębiam tym więcej mam wątpliwości czy taki zestaw będzie odpowiedni czy może nie lepiej pomyśleć o kolumnach aktywnych lub po prostu kupić jakiś soundbar? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i poradę. Edytowano 9 godzin temu przez magath Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Czy możesz wrzucić zdjęcie pokoju ze szczególnym uwzględnieniem miejsca, gdzie stoi TV i gdzie miałby stać system stereo? Odpisz, cytując
magath Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu (edytowany) Jasne. Mniej więcej miałoby to wyglądać w ten sposób: Edytowano 8 godzin temu przez magath Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Tak szczerze to musisz rozważyć co jest ważniejsze te 70% TV, czy 30% muza, bo za te 2300-3500zł kupisz już dobry soundbar i to jest bez porównania do tv lepsze niż Wiim Amp z kolumienkami i nawet subem. Za to do tych 30% muzyki Wiim Amp z dobrze dobranymi kolumienkami będzie dużo lepszym wyjściem niż soundbar. Ja bym wybrał soundbar, ale trzeba by go jeszcze przesłuchać jak brzmi na nim apple music. Sprawdziłbym na twoim miejscu któryś z tych dwóch(różnica w cenie jest spora), czy odpowiada ci to przy słuchaniu muzy, jeśli nie to wtedy zwrócić i kierować się w kierunku Wiima i kolumn. https://elecx.pl/produkt/soundbar-samsung-hw-q930f-540-w-9-1-4-kan/?utm_source=Google Shopping&utm_campaign=GMC&utm_medium=cpc&utm_term=6882&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22346924822&utm_term=&utm_content=&utm_position=&utm_matchtype=&utm_placement=&utm_network=x&gad_source=1&gad_campaignid=22350621520&gbraid=0AAAAA_Amc8swjES8TWIUVuA9ImD-5_CgL&gclid=CjwKCAjwu9fHBhAWEiwAzGRC_w1Uki7aospI_05hvMBXHy5yIQUhlUl1ue8V-qL4SNRcBD_XvSwdWxoCny8QAvD_BwE https://elecx.pl/produkt/soundbar-samsung-hw-q990f-656-w-11-1-4-kan/?utm_source=Google Shopping&utm_campaign=GMC&utm_medium=cpc&utm_term=6894&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22346924822&utm_term=&utm_content=&utm_position=&utm_matchtype=&utm_placement=&utm_network=x&gad_source=1&gad_campaignid=22350621520&gbraid=0AAAAA_Amc8swjES8TWIUVuA9ImD-5_CgL&gclid=CjwKCAjwu9fHBhAWEiwAzGRC_3PkaR8rB8RNG_jqcX1YmN-uatiV3zsdGCk_dPV_OyFV3P6hMXKi5hoCqu8QAvD_BwE Odpisz, cytując
Q21 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Cześć Sprawdziłbym jeszcze kolumny aktywne, takie jak Argon Audio Forte A5 MK2 Bardzo fajne, dynamiczne granie. Dobrze wykonane przy tym, sporo wejść. Warto sprawdzić Odpisz, cytując
magath Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał: Tak szczerze to musisz rozważyć co jest ważniejsze te 70% TV, czy 30% muza, bo za te 2300-3500zł kupisz już dobry soundbar i to jest bez porównania do tv lepsze niż Wiim Amp z kolumienkami i nawet subem. Za to do tych 30% muzyki Wiim Amp z dobrze dobranymi kolumienkami będzie dużo lepszym wyjściem niż soundbar. Ja bym wybrał soundbar, ale trzeba by go jeszcze przesłuchać jak brzmi na nim apple music. Sprawdziłbym na twoim miejscu któryś z tych dwóch(różnica w cenie jest spora), czy odpowiada ci to przy słuchaniu muzy, jeśli nie to wtedy zwrócić i kierować się w kierunku Wiima i kolumn. https://elecx.pl/produkt/soundbar-samsung-hw-q930f-540-w-9-1-4-kan/?utm_source=Google Shopping&utm_campaign=GMC&utm_medium=cpc&utm_term=6882&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22346924822&utm_term=&utm_content=&utm_position=&utm_matchtype=&utm_placement=&utm_network=x&gad_source=1&gad_campaignid=22350621520&gbraid=0AAAAA_Amc8swjES8TWIUVuA9ImD-5_CgL&gclid=CjwKCAjwu9fHBhAWEiwAzGRC_w1Uki7aospI_05hvMBXHy5yIQUhlUl1ue8V-qL4SNRcBD_XvSwdWxoCny8QAvD_BwE https://elecx.pl/produkt/soundbar-samsung-hw-q990f-656-w-11-1-4-kan/?utm_source=Google Shopping&utm_campaign=GMC&utm_medium=cpc&utm_term=6894&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22346924822&utm_term=&utm_content=&utm_position=&utm_matchtype=&utm_placement=&utm_network=x&gad_source=1&gad_campaignid=22350621520&gbraid=0AAAAA_Amc8swjES8TWIUVuA9ImD-5_CgL&gclid=CjwKCAjwu9fHBhAWEiwAzGRC_3PkaR8rB8RNG_jqcX1YmN-uatiV3zsdGCk_dPV_OyFV3P6hMXKi5hoCqu8QAvD_BwE Dzięki, cenna uwaga. Myślę, że jednak w pierwszej kolejności bardziej zależy mi na VOD - w salonie głównie w ten sposób korzystam z TV. Nie jestem wielkim fanem urządzeń Samsung, chociaż wielokrotnie widziałem, że właśnie soundbary tej firmy są głównie polecane. Nie zamykam się, postaram się sprawdzić jak gra w jakimś sklepie lub salonie - szczególnie, że cena tego tańszego modelu wydaje się być naprawdę atrakcyjna. Po samej specyfikacji wygląda naprawdę interesująco, w szczególności, że to kompletny zestaw i dodatkowo na plus jest wysokość belki, ponieważ nie wyjdzie poza ramkę telewizora. 2 minuty temu, Q21 napisał: Cześć Sprawdziłbym jeszcze kolumny aktywne, takie jak Argon Audio Forte A5 MK2 Bardzo fajne, dynamiczne granie. Dobrze wykonane przy tym, sporo wejść. Warto sprawdzić Dzięki - zbadam temat! 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @magath do tv to nie baw się w stereo ani kolumny aktywne, bo to może poprawić dźwięk z tv, ale dobrych efektów nie osiągniesz. Mam w dwoch pokojach sprzęt stereo do tv, ten w głównym pokoju po cenach ze sklepu to powyżej 40tys zł, drugi tańszy w sypialni i on z tv brzmi lepiej niż ten drogi( który brzmi super w stereo).W trzecim pokoju mam tv plus soundbar ze średniej półki i on daje najlepszy dźwięk z tv. Miałem też kolumny aktywne, i w stereo się sprawdzały, ale już do tv rewelacji nie było. Odpisz, cytując
Recommended Posts