Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Wszystkich serdecznie

Mam salon 45 m2 i 4 kolumny 

Voyager 350 2szt

Scherzo 200 2szt

Potrzebuję spiąć je ze średniej klasy wzmacniaczem i tv led. Do tego jakiś subwoofer.  Budżet 5000 zł

Prosiłbym o wskazowki.

Dzięki i pozdrawiam

Napisano

Jeżeli to ma być kino to brakuje jeszcze głośnika centralnego.

Co do wzmacniacza rozumiem że poszukujesz amplitunera kina. W zaplanowanym budżecie każdy dostępny (może pomijając najniższe modele). O funkcjonalności sobie poczytaj i dopasuj do swoich potrzeb. W kwestii brzmienia - najlepiej umówić się na odsłuch. Z grubsza charakter brzmienia od jasnego do ciemniejszego Yamaha, Onkyo, Denon. Warto zwrócić uwagę na system korekcji. Obecnie najbardziej zaawansowany Dirac Live - „w pakiecie” ma Onkyo od modelu TX-NR7100 wzwyż, dostępny ale trzeba dokupić w Denon (nie wiem czy w X2800, ale 3800 wzwyż na pewno), niedostępny w Yamaha. Oprócz DL Onkyo ma AccuEQ, Denon Audyssey, a Yamaha YPAO. Dużo zależy jak masz „akustycznie zagospodarowany” salon - im gorsza akustyka tym lepsza korekcja się sprawdzi.

Ale jeżeli chodzi o brzmienie to jak pisałem najlepiej umów się na odsłuch, chociaż trudno będzie zestawić go z kolumnami jakie posiadasz - chyba że zabierzesz je ze sobą, ale z tego co pamiętam to nie były małe paczki. Ewentualnie wypożyczyć i wtedy sprawdzić u siebie na gruncie.

Napisano

No to Yamahe w tej kwocie masz V6A.

Ale podłączeni dużych kolumn do amplitunera kina? Brak centralnego i suba? I to Tonsil który gra nadal dość jasno?

Coś mi się tu mocno nie spina. 

Czy Ty faktycznie chciałeś budowac kino czy myślałeś o wzmacniaczu i byle podłączyć do niego 4 kolumny? 

Napisano

Trafnie to określiłeś :)

potrzebuje wzmacniacz do którego można podłączyć tv led i żeby wzmocnić te 4 kolumny jakiś subwoofer-em.

Nie zależy mi na kinie domowym.

Czy tak się da czy coś jeszcze bym potrzebował?

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, atutekkepa napisał:

Nie zależy mi na kinie domowym.

Paradoksalnie najłatwiej będzie kupić amplituner kina domowego. 

31 minut temu, atutekkepa napisał:

Subwoofer Klipsch R-120SW Aktywny 200W Czarny - Opinie, Cena - RTV EURO AGD https://share.google/EcOPINDFqEjrHba6p

Zdefiniuj pasował ... to akurat subwoofer typowo do kd, z bass reflexem. Słabo się sprawdza w muzyce.  Czy będzie działał z takim amplitunerem jaki wybrałeś - tak. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
Dnia 25.10.2025 o 13:51, atutekkepa napisał:

Potrzebuję spiąć je ze średniej klasy wzmacniaczem i tv led. Do tego jakiś subwoofer.  Budżet 5000 zł

17 minut temu, atutekkepa napisał:

Potrzebuję wzmocnić jeszcze bass w tych voyagerach 350 także dodatkowo chciałbym mieć subwoofer. 

Niekoniecznie ten klipsch może poleciłbyś coś lepszego do tego zestawu

Tv, wzmacniacz i sub do 5000, gdzie już piszesz, że chcesz jeszcze "lepszy" niż ten klipsch 🤔 obawiam się, że trzeba będzie budżet nieco zwiększyć

Napisano

Zamknięty subwoofer np. SVS SB1000 Pro/Rel T5 ale masz 45 metrów. Jak to ma grać  trzeba zrobić przeskok o rozmiar większy SB2000 Pro / Rel T7. Niestety dobre subwoofery troche kosztują. 

1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Tv, wzmacniacz i sub do 5000, gdzie już piszesz, że chcesz jeszcze "lepszy" niż ten klipsch 🤔 obawiam się, że trzeba będzie budżet nieco zwiększyć

Nie no, TV już ma ale to nie zmienia faktu, że trzeba będzie ten zakup rozłożyć na kawałki. Najpierw amplituner a za jakiś czas subwoofer.