lalka Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 19 minut temu, lion napisał: AVR11 ma dwa porty dla sub'ów połączone równolegle (dostają ten sam syngał). Ch13-16 & Zone2 pojawiają od modelu avr21. Wyszła jakaś nowa rewizja 11-stki czy inaczej się teraz pojmuje niezależną konfigurację ? Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Poza tym jest kilka niuansów w Arcamie , które warto poznać, a nie szczególnie można je odkryć samemu w trakcie samego użytkowania. Edytowano 7 godzin temu przez lalka 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 3 godziny temu, lalka napisał: Powołuje się na potwierdzone informacje kogoś, kto siedzi w tym wszystkim już x lat . Kogoś, kto sprzedał niezliczoną już ilość sprzętu,w następstwie czego : później skalibrował niezliczoną ilość salek kinowych . Kogoś, kto ma cykliczne profesjonalne szkolenia z Diraca itp . Kogoś, kto ciągle jest w biegu, i nie specjalnie nadąża już z tym wszystkim, bo ma tyle zamówień, niezrealizowanych projektów. No nie mów że autor klipów Technikarium jest Twoim guru 😀 Z całym szacunkiem, ale mając w sieci YT multum "speców" od kina, jakoś mało widzę by w tym ogródku wyróżniał się wiedzą. Owszem, fajnie prowadzi kanał, przyjemnie i lekko się to oglada, widać że osłuchał się wielu klocków, ale błędów montażowych w tym co sobą markował jest całe mnóstwo. Dla laika i tych co przygodę z kinem dopiero zaczynają, super. Tylko jakbyś się trochę zagłębił w temat to oglądanie go pod kątem merytoryki przyprawia często o ból głowy. 1 Odpisz, cytując
lalka Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 8 minut temu, Butler napisał: No nie mów że autor klipów Technikarium jest Twoim guru 😀 Z całym szacunkiem, ale mając w sieci YT multum "speców" od kina, jakoś mało widzę by w tym ogródku wyróżniał się wiedzą. Owszem, fajnie prowadzi kanał, przyjemnie i lekko się to oglada, widać że osłuchał się wielu klocków, ale błędów montażowych w tym co sobą markował jest całe mnóstwo. Dla laika i tych co przygodę z kinem dopiero zaczynają, super. Tylko jakbyś się trochę zagłębił w temat to oglądanie go pod kątem merytoryki przyprawia często o ból głowy. Nie jest moim guru , ale cenię sobie Jego wiedzę, doświadczenie, obycie z najnowszą elektroniką . Nie zmienia to faktu , że faktycznie niektóre skonfigurowane systemy przez Niego często odbiegają od wytycznych . Gdybyś z nim porozmawiał dłuższą chwilę, wiedział byś czemu wyglądają one tak a nie inaczej 😉 Gdybyś widział go w trakcie pracy , konfiguracji systemu , pomiarów itp , również spojrzał byś na niego zupełnie inaczej .Temat na dłuższą rozmowę. W każdym bądź razie , w żaden sposób go nie bronię,bo jest mi zupełnie obojętny . Z tym że, gdy mam wybór, to zdecydowabie wolę bazować na wskazówkach kogoś takiego , niż kogoś, kto swoje racje opiera na tym , co wyczytał w sieci . Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Tymczasem odpowiedź z supportu Arcama pokrywa sie z tym co pisałem ja i @lion. Instrukcja do arcamow jest wsoolna i moze wprowadzać w błąd. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Nie będę się spierał czy subwoofery w AVR11 są niezależne, ale żeby tylko jedna osoba posiadała tę tajemną wiedzę? 3 godziny temu, lalka napisał: Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Materiały Pana Michała są jak wyżej napisał @Butler ładnie zrobione ale co do merytoryki nie zawsze wychodzi. Wiadomo że to sprzedawca i jak inni prezentuje (reklamuje) różne produkty, które ma w sprzedaży np. swego czasu zamieścił film o FA F502 (które akurat posiadam) gdzie jego zdaniem można wstawić je spokojnie w róg/kąt pokoju, nie wiem o jakim pokoju mowa, ale u mnie potrzebują wokół siebie więcej swobody niż poprzednie Klipsch RF82. Co do ukierunkowania/umieszczenia bass reflex i znaczenia tego w ustawieniu było wiele razy mówione - nie ma to znaczenia. Tak więc błędy się zdarzają. Przepraszam za OT. 1 Odpisz, cytując
gucio Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 6 godzin temu, PanKlor napisał: Pionier jak juz wyżej bylo - opcjonalny (podłączenie subwoofera bedzi łatwiejsze jezelinuzyjesz go np. do napedzenia surround a nie LR). Moim zdaniem tak. Jeżeli Ci sie spodoba i masz gdzie postawić drugi subwoofer to bedzie kolejna duża zmiana. (Chociaz widziałem wykresy dla basu z 1 subem i DLBC które wyglądały bardzo dobrze, ale tutaj trzeba mieć możliwość poruszania subem i szczęście do pomieszczenia). AVR11 obsługuje de facto 1 subwoofer, AVR21 o ile pamietam ma juz 2 niezależne złącza. Jeżeli różnica w cenie Cie nie przeraża to patrzyłbym na droższy model. Co do kina - pomysł nad głośnikiem centralnym. Przewody - zwykle z miedzi beztlenowej OFC. Nic wiecej Ci nie trzeba. Moze byc Oehlbach z olejem np. Do subwoofera - najzwyklejszy RCA takiej długości jak potrzebujesz. Jak bedziesz zamawial suba to w sklepie Ci cos dobiorą. Możesz tez użyć bezprzewodowego adaptera do podłączenia suba. Centralny głośnik mam , też dwa sufitowe , z dwoma subooferami może być mały problem , do jednego już musiałem przekonać 2 połówkę , drugi to wyzwanie Ale pomyśle jeżeli faktycznie miała by być ogromna zmiana na +. Dzięki za podpowiedzi 4 godziny temu, lalka napisał: Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Poza tym jest kilka niuansów w Arcamie , które warto poznać, a nie szczególnie można je odkryć samemu w trakcie samego użytkowania. Jestem po rozmowie i jeżeli nie znajdę kogoś bliżej w pomorskim , to pewnie skorzystam z jego oferty .Dzięki 6 godzin temu, Q21 napisał: Obecnie do złapania w bardzo dobrej cenie są Autorze, warto byłoby spróbować umówić się na odsłuch - porównać właśnie Arcama z Twoimi kolumnami do tańszego Onkyo z droższymi kolumnami. Moim zdaniem druga opcja może zagrać lepiej, bo te Dali są fajnymi kolumnami, ale nie skalują się jakoś szczególnie w mojej opinii Myślałem żeby to zrobić i to u Was Panowie , mam 4 godziny jazdy w jedną stronę , i chyba to zrobię w końcu to znowu zakup na dłużej Odpisz, cytując
Recommended Posts