lalka Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) 19 minut temu, lion napisał: AVR11 ma dwa porty dla sub'ów połączone równolegle (dostają ten sam syngał). Ch13-16 & Zone2 pojawiają od modelu avr21. Wyszła jakaś nowa rewizja 11-stki czy inaczej się teraz pojmuje niezależną konfigurację ? Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Poza tym jest kilka niuansów w Arcamie , które warto poznać, a nie szczególnie można je odkryć samemu w trakcie samego użytkowania. Edytowano 21 godzin temu przez lalka 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 3 godziny temu, lalka napisał: Powołuje się na potwierdzone informacje kogoś, kto siedzi w tym wszystkim już x lat . Kogoś, kto sprzedał niezliczoną już ilość sprzętu,w następstwie czego : później skalibrował niezliczoną ilość salek kinowych . Kogoś, kto ma cykliczne profesjonalne szkolenia z Diraca itp . Kogoś, kto ciągle jest w biegu, i nie specjalnie nadąża już z tym wszystkim, bo ma tyle zamówień, niezrealizowanych projektów. No nie mów że autor klipów Technikarium jest Twoim guru 😀 Z całym szacunkiem, ale mając w sieci YT multum "speców" od kina, jakoś mało widzę by w tym ogródku wyróżniał się wiedzą. Owszem, fajnie prowadzi kanał, przyjemnie i lekko się to oglada, widać że osłuchał się wielu klocków, ale błędów montażowych w tym co sobą markował jest całe mnóstwo. Dla laika i tych co przygodę z kinem dopiero zaczynają, super. Tylko jakbyś się trochę zagłębił w temat to oglądanie go pod kątem merytoryki przyprawia często o ból głowy. 1 Odpisz, cytując
lalka Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 8 minut temu, Butler napisał: No nie mów że autor klipów Technikarium jest Twoim guru 😀 Z całym szacunkiem, ale mając w sieci YT multum "speców" od kina, jakoś mało widzę by w tym ogródku wyróżniał się wiedzą. Owszem, fajnie prowadzi kanał, przyjemnie i lekko się to oglada, widać że osłuchał się wielu klocków, ale błędów montażowych w tym co sobą markował jest całe mnóstwo. Dla laika i tych co przygodę z kinem dopiero zaczynają, super. Tylko jakbyś się trochę zagłębił w temat to oglądanie go pod kątem merytoryki przyprawia często o ból głowy. Nie jest moim guru , ale cenię sobie Jego wiedzę, doświadczenie, obycie z najnowszą elektroniką . Nie zmienia to faktu , że faktycznie niektóre skonfigurowane systemy przez Niego często odbiegają od wytycznych . Gdybyś z nim porozmawiał dłuższą chwilę, wiedział byś czemu wyglądają one tak a nie inaczej 😉 Gdybyś widział go w trakcie pracy , konfiguracji systemu , pomiarów itp , również spojrzał byś na niego zupełnie inaczej .Temat na dłuższą rozmowę. W każdym bądź razie , w żaden sposób go nie bronię,bo jest mi zupełnie obojętny . Z tym że, gdy mam wybór, to zdecydowabie wolę bazować na wskazówkach kogoś takiego , niż kogoś, kto swoje racje opiera na tym , co wyczytał w sieci . Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Tymczasem odpowiedź z supportu Arcama pokrywa sie z tym co pisałem ja i @lion. Instrukcja do arcamow jest wsoolna i moze wprowadzać w błąd. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Nie będę się spierał czy subwoofery w AVR11 są niezależne, ale żeby tylko jedna osoba posiadała tę tajemną wiedzę? 3 godziny temu, lalka napisał: Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Materiały Pana Michała są jak wyżej napisał @Butler ładnie zrobione ale co do merytoryki nie zawsze wychodzi. Wiadomo że to sprzedawca i jak inni prezentuje (reklamuje) różne produkty, które ma w sprzedaży np. swego czasu zamieścił film o FA F502 (które akurat posiadam) gdzie jego zdaniem można wstawić je spokojnie w róg/kąt pokoju, nie wiem o jakim pokoju mowa, ale u mnie potrzebują wokół siebie więcej swobody niż poprzednie Klipsch RF82. Co do ukierunkowania/umieszczenia bass reflex i znaczenia tego w ustawieniu było wiele razy mówione - nie ma to znaczenia. Tak więc błędy się zdarzają. Przepraszam za OT. 2 Odpisz, cytując
gucio Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 6 godzin temu, PanKlor napisał: Pionier jak juz wyżej bylo - opcjonalny (podłączenie subwoofera bedzi łatwiejsze jezelinuzyjesz go np. do napedzenia surround a nie LR). Moim zdaniem tak. Jeżeli Ci sie spodoba i masz gdzie postawić drugi subwoofer to bedzie kolejna duża zmiana. (Chociaz widziałem wykresy dla basu z 1 subem i DLBC które wyglądały bardzo dobrze, ale tutaj trzeba mieć możliwość poruszania subem i szczęście do pomieszczenia). AVR11 obsługuje de facto 1 subwoofer, AVR21 o ile pamietam ma juz 2 niezależne złącza. Jeżeli różnica w cenie Cie nie przeraża to patrzyłbym na droższy model. Co do kina - pomysł nad głośnikiem centralnym. Przewody - zwykle z miedzi beztlenowej OFC. Nic wiecej Ci nie trzeba. Moze byc Oehlbach z olejem np. Do subwoofera - najzwyklejszy RCA takiej długości jak potrzebujesz. Jak bedziesz zamawial suba to w sklepie Ci cos dobiorą. Możesz tez użyć bezprzewodowego adaptera do podłączenia suba. Centralny głośnik mam , też dwa sufitowe , z dwoma subooferami może być mały problem , do jednego już musiałem przekonać 2 połówkę , drugi to wyzwanie Ale pomyśle jeżeli faktycznie miała by być ogromna zmiana na +. Dzięki za podpowiedzi 4 godziny temu, lalka napisał: Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Poza tym jest kilka niuansów w Arcamie , które warto poznać, a nie szczególnie można je odkryć samemu w trakcie samego użytkowania. Jestem po rozmowie i jeżeli nie znajdę kogoś bliżej w pomorskim , to pewnie skorzystam z jego oferty .Dzięki 6 godzin temu, Q21 napisał: Obecnie do złapania w bardzo dobrej cenie są Autorze, warto byłoby spróbować umówić się na odsłuch - porównać właśnie Arcama z Twoimi kolumnami do tańszego Onkyo z droższymi kolumnami. Moim zdaniem druga opcja może zagrać lepiej, bo te Dali są fajnymi kolumnami, ale nie skalują się jakoś szczególnie w mojej opinii Myślałem żeby to zrobić i to u Was Panowie , mam 4 godziny jazdy w jedną stronę , i chyba to zrobię w końcu to znowu zakup na dłużej Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 22 godziny temu, lion napisał: może w tym co poniżej? (pytanie co zostało już rozwiązane przez ostatni firmware) : "Remote control and responsiveness Unresponsive remote: The remote often becomes unresponsive, requiring a manual reboot of the receiver. Standby issues: The unit may not respond to remote control input if left on standby for more than 48 hours, necessitating a full reboot. Input switching and HDMI Input switching problems: The receiver can have difficulty switching between sources like a cable box and an Apple TV. eARC issues: eARC connectivity has been a problem for some users. Display blanking: Some users have reported that the video output to a projector goes blank after a few seconds, even though the setup menu displays correctly. This can sometimes be resolved by using a different HDMI input or by unplugging other HDMI devices. Bluetooth Auto-switching: The receiver automatically switches to Bluetooth when it detects an incoming Bluetooth signal from a phone, even when a video is playing on the TV. Support has suggested turning off Bluetooth on the phone to avoid this, but many users find this inconvenient. Dirac Live calibration "Low signal-to-noise level" error: Many users have reported this error during Dirac Live calibration, even with minimal background noise. Calibration errors: Some have found that certain audio codecs or eARC, when played before calibration, can cause issues. A full factory reset before starting the calibration process may help. Subwoofer setup: Some users have had difficulty getting a second subwoofer to work, as the second output is a parallel signal that needs to be enabled. Users report success after fixing loose cable connections. "Heat Overflow" fault: A "Heat Overflow" error has been reported, even when the unit appears to be at a normal temperature, and it may require a factory reset or be a sign of a faulty unit. Automatic shutdown: Some users have experienced the unit shutting down or going into protection mode during playback, even at low volumes. " spora czesc to moim zdaniem cieprliwosc i szukanie informacji w sieci. zastanawiające jest "some users" i na przykłąd " that needs to be enabled" w przypadku drugiego suba. Szczerze nie korzystałem z tego sam nie wiedziałem. Nie krzyknął bym jednak do sieci że to problem tylko zajrzał do instrukcji, 19 godzin temu, lalka napisał: Avr 11 obsługuje 2 subwoofery i można je ustawić, jako dwa niezależne! Info od Michała, właściciela Technikarium hmmm, wydawało mi sięże 21 ma dopiero to funkcje. 17 godzin temu, lion napisał: AVR11 ma dwa porty dla sub'ów połączone równolegle (dostają ten sam syngał). Ch13-16 & Zone2 pojawiają od modelu avr21. Wyszła jakaś nowa rewizja 11-stki czy inaczej się teraz pojmuje niezależną konfigurację ? no tak mi się też wydawało własnie. Ale było by to mile zaskoczenie. 17 godzin temu, lalka napisał: Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Poza tym jest kilka niuansów w Arcamie , które warto poznać, a nie szczególnie można je odkryć samemu w trakcie samego użytkowania. Ale to powiedział Ci jak to zrobić? Bo teraz to mnie serio zainteresowałeś. Odpisz, cytując
lalka Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 13 godzin temu, gucio napisał: Powiedział mi ,że da się to tak ustawić, aby pracowały jako dwa niezależne. A co i jak dokładnie, to nie dopytywałem , ponieważ posiadam obecnie Arcama wyższej serri . Zapytałem z czystej ciekawości, o to jak faktycznie wygląda temat z tymi subwooferami , ponieważ na forum jest od groma internetowych specjalistów, ktorzy styczności ze sprzętem wszelakiej maści nie mieli , a mają zawsze tyle do powiedzenia . Edytowano 3 godziny temu przez lalka Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 39 minut temu, lalka napisał: Zapytałem z czystej ciekawości, o to jak faktycznie wygląda temat z tymi subwooferami , ponieważ na forum jest od groma internetowych specjalistów, ktorzy styczności ze sprzętem wszelakiej maści nie mieli , a mają zawsze tyle do powiedzenia . Czyli producent sie myli, x osob na forum sie myli, internet sie myli a racje ma @lalkai jeden Pan z YouTube? Proponuję troche więcej pokory, mniej agresji i skupienia sie na temacie a nie adwersarzach. Odpisz, cytując
Butler Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A pewnie można suby ustawić niezależnie w 11. Ale nie z pomocą softu ampli które wyjścia sub out ma zmostkowane. Jeśli ktoś posłużył się skrótem myślowym mając inne rozwiązanie w głowie to mamy teraz efekt w postaci wygadywania głupot i powielania fejkowych informacji które trzeba sprostować. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 godzin temu, gucio napisał: Myślałem żeby to zrobić i to u Was Panowie , mam 4 godziny jazdy w jedną stronę , i chyba to zrobię w końcu to znowu zakup na dłużej Zapraszam do kontaktu Zobaczymy, co uda się zrobić 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts