lalka Napisano wczoraj o 13:08 Napisano wczoraj o 13:08 (edytowany) 19 minut temu, lion napisał: AVR11 ma dwa porty dla sub'ów połączone równolegle (dostają ten sam syngał). Ch13-16 & Zone2 pojawiają od modelu avr21. Wyszła jakaś nowa rewizja 11-stki czy inaczej się teraz pojmuje niezależną konfigurację ? Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Poza tym jest kilka niuansów w Arcamie , które warto poznać, a nie szczególnie można je odkryć samemu w trakcie samego użytkowania. Edytowano wczoraj o 13:26 przez lalka 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano wczoraj o 16:20 Napisano wczoraj o 16:20 3 godziny temu, lalka napisał: Powołuje się na potwierdzone informacje kogoś, kto siedzi w tym wszystkim już x lat . Kogoś, kto sprzedał niezliczoną już ilość sprzętu,w następstwie czego : później skalibrował niezliczoną ilość salek kinowych . Kogoś, kto ma cykliczne profesjonalne szkolenia z Diraca itp . Kogoś, kto ciągle jest w biegu, i nie specjalnie nadąża już z tym wszystkim, bo ma tyle zamówień, niezrealizowanych projektów. No nie mów że autor klipów Technikarium jest Twoim guru 😀 Z całym szacunkiem, ale mając w sieci YT multum "speców" od kina, jakoś mało widzę by w tym ogródku wyróżniał się wiedzą. Owszem, fajnie prowadzi kanał, przyjemnie i lekko się to oglada, widać że osłuchał się wielu klocków, ale błędów montażowych w tym co sobą markował jest całe mnóstwo. Dla laika i tych co przygodę z kinem dopiero zaczynają, super. Tylko jakbyś się trochę zagłębił w temat to oglądanie go pod kątem merytoryki przyprawia często o ból głowy. 1 Odpisz, cytując
lalka Napisano wczoraj o 16:42 Napisano wczoraj o 16:42 8 minut temu, Butler napisał: No nie mów że autor klipów Technikarium jest Twoim guru 😀 Z całym szacunkiem, ale mając w sieci YT multum "speców" od kina, jakoś mało widzę by w tym ogródku wyróżniał się wiedzą. Owszem, fajnie prowadzi kanał, przyjemnie i lekko się to oglada, widać że osłuchał się wielu klocków, ale błędów montażowych w tym co sobą markował jest całe mnóstwo. Dla laika i tych co przygodę z kinem dopiero zaczynają, super. Tylko jakbyś się trochę zagłębił w temat to oglądanie go pod kątem merytoryki przyprawia często o ból głowy. Nie jest moim guru , ale cenię sobie Jego wiedzę, doświadczenie, obycie z najnowszą elektroniką . Nie zmienia to faktu , że faktycznie niektóre skonfigurowane systemy przez Niego często odbiegają od wytycznych . Gdybyś z nim porozmawiał dłuższą chwilę, wiedział byś czemu wyglądają one tak a nie inaczej 😉 Gdybyś widział go w trakcie pracy , konfiguracji systemu , pomiarów itp , również spojrzał byś na niego zupełnie inaczej .Temat na dłuższą rozmowę. W każdym bądź razie , w żaden sposób go nie bronię,bo jest mi zupełnie obojętny . Z tym że, gdy mam wybór, to zdecydowabie wolę bazować na wskazówkach kogoś takiego , niż kogoś, kto swoje racje opiera na tym , co wyczytał w sieci . Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 16:43 Napisano wczoraj o 16:43 Tymczasem odpowiedź z supportu Arcama pokrywa sie z tym co pisałem ja i @lion. Instrukcja do arcamow jest wsoolna i moze wprowadzać w błąd. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano wczoraj o 16:46 Napisano wczoraj o 16:46 Nie będę się spierał czy subwoofery w AVR11 są niezależne, ale żeby tylko jedna osoba posiadała tę tajemną wiedzę? 3 godziny temu, lalka napisał: Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Materiały Pana Michała są jak wyżej napisał @Butler ładnie zrobione ale co do merytoryki nie zawsze wychodzi. Wiadomo że to sprzedawca i jak inni prezentuje (reklamuje) różne produkty, które ma w sprzedaży np. swego czasu zamieścił film o FA F502 (które akurat posiadam) gdzie jego zdaniem można wstawić je spokojnie w róg/kąt pokoju, nie wiem o jakim pokoju mowa, ale u mnie potrzebują wokół siebie więcej swobody niż poprzednie Klipsch RF82. Co do ukierunkowania/umieszczenia bass reflex i znaczenia tego w ustawieniu było wiele razy mówione - nie ma to znaczenia. Tak więc błędy się zdarzają. Przepraszam za OT. 2 Odpisz, cytując
gucio Napisano wczoraj o 17:48 Autor Napisano wczoraj o 17:48 6 godzin temu, PanKlor napisał: Pionier jak juz wyżej bylo - opcjonalny (podłączenie subwoofera bedzi łatwiejsze jezelinuzyjesz go np. do napedzenia surround a nie LR). Moim zdaniem tak. Jeżeli Ci sie spodoba i masz gdzie postawić drugi subwoofer to bedzie kolejna duża zmiana. (Chociaz widziałem wykresy dla basu z 1 subem i DLBC które wyglądały bardzo dobrze, ale tutaj trzeba mieć możliwość poruszania subem i szczęście do pomieszczenia). AVR11 obsługuje de facto 1 subwoofer, AVR21 o ile pamietam ma juz 2 niezależne złącza. Jeżeli różnica w cenie Cie nie przeraża to patrzyłbym na droższy model. Co do kina - pomysł nad głośnikiem centralnym. Przewody - zwykle z miedzi beztlenowej OFC. Nic wiecej Ci nie trzeba. Moze byc Oehlbach z olejem np. Do subwoofera - najzwyklejszy RCA takiej długości jak potrzebujesz. Jak bedziesz zamawial suba to w sklepie Ci cos dobiorą. Możesz tez użyć bezprzewodowego adaptera do podłączenia suba. Centralny głośnik mam , też dwa sufitowe , z dwoma subooferami może być mały problem , do jednego już musiałem przekonać 2 połówkę , drugi to wyzwanie Ale pomyśle jeżeli faktycznie miała by być ogromna zmiana na +. Dzięki za podpowiedzi 4 godziny temu, lalka napisał: Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Poza tym jest kilka niuansów w Arcamie , które warto poznać, a nie szczególnie można je odkryć samemu w trakcie samego użytkowania. Jestem po rozmowie i jeżeli nie znajdę kogoś bliżej w pomorskim , to pewnie skorzystam z jego oferty .Dzięki 6 godzin temu, Q21 napisał: Obecnie do złapania w bardzo dobrej cenie są Autorze, warto byłoby spróbować umówić się na odsłuch - porównać właśnie Arcama z Twoimi kolumnami do tańszego Onkyo z droższymi kolumnami. Moim zdaniem druga opcja może zagrać lepiej, bo te Dali są fajnymi kolumnami, ale nie skalują się jakoś szczególnie w mojej opinii Myślałem żeby to zrobić i to u Was Panowie , mam 4 godziny jazdy w jedną stronę , i chyba to zrobię w końcu to znowu zakup na dłużej Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 22 godziny temu, lion napisał: może w tym co poniżej? (pytanie co zostało już rozwiązane przez ostatni firmware) : "Remote control and responsiveness Unresponsive remote: The remote often becomes unresponsive, requiring a manual reboot of the receiver. Standby issues: The unit may not respond to remote control input if left on standby for more than 48 hours, necessitating a full reboot. Input switching and HDMI Input switching problems: The receiver can have difficulty switching between sources like a cable box and an Apple TV. eARC issues: eARC connectivity has been a problem for some users. Display blanking: Some users have reported that the video output to a projector goes blank after a few seconds, even though the setup menu displays correctly. This can sometimes be resolved by using a different HDMI input or by unplugging other HDMI devices. Bluetooth Auto-switching: The receiver automatically switches to Bluetooth when it detects an incoming Bluetooth signal from a phone, even when a video is playing on the TV. Support has suggested turning off Bluetooth on the phone to avoid this, but many users find this inconvenient. Dirac Live calibration "Low signal-to-noise level" error: Many users have reported this error during Dirac Live calibration, even with minimal background noise. Calibration errors: Some have found that certain audio codecs or eARC, when played before calibration, can cause issues. A full factory reset before starting the calibration process may help. Subwoofer setup: Some users have had difficulty getting a second subwoofer to work, as the second output is a parallel signal that needs to be enabled. Users report success after fixing loose cable connections. "Heat Overflow" fault: A "Heat Overflow" error has been reported, even when the unit appears to be at a normal temperature, and it may require a factory reset or be a sign of a faulty unit. Automatic shutdown: Some users have experienced the unit shutting down or going into protection mode during playback, even at low volumes. " spora czesc to moim zdaniem cieprliwosc i szukanie informacji w sieci. zastanawiające jest "some users" i na przykłąd " that needs to be enabled" w przypadku drugiego suba. Szczerze nie korzystałem z tego sam nie wiedziałem. Nie krzyknął bym jednak do sieci że to problem tylko zajrzał do instrukcji, 19 godzin temu, lalka napisał: Avr 11 obsługuje 2 subwoofery i można je ustawić, jako dwa niezależne! Info od Michała, właściciela Technikarium hmmm, wydawało mi sięże 21 ma dopiero to funkcje. 17 godzin temu, lion napisał: AVR11 ma dwa porty dla sub'ów połączone równolegle (dostają ten sam syngał). Ch13-16 & Zone2 pojawiają od modelu avr21. Wyszła jakaś nowa rewizja 11-stki czy inaczej się teraz pojmuje niezależną konfigurację ? no tak mi się też wydawało własnie. Ale było by to mile zaskoczenie. 17 godzin temu, lalka napisał: Da sie je ustawić jako dwa niezależne w trakcie kalibracji . Trzeba tylko wiedzieć jak. W sieci się raczej tego nie doszukasz , choć jak chcesz to próbuj . To nic nie kosztuje 😉 Jeśli w przyszłości kupisz avr11 , to steruj do Technikarium . Napewno podpowiedzą, jak to ustawić. Poza tym jest kilka niuansów w Arcamie , które warto poznać, a nie szczególnie można je odkryć samemu w trakcie samego użytkowania. Ale to powiedział Ci jak to zrobić? Bo teraz to mnie serio zainteresowałeś. Odpisz, cytując
lalka Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 13 godzin temu, gucio napisał: Powiedział mi ,że da się to tak ustawić, aby pracowały jako dwa niezależne. A co i jak dokładnie, to nie dopytywałem , ponieważ posiadam obecnie Arcama wyższej serri . Zapytałem z czystej ciekawości, o to jak faktycznie wygląda temat z tymi subwooferami , ponieważ na forum jest od groma internetowych specjalistów, ktorzy styczności ze sprzętem wszelakiej maści nie mieli , a mają zawsze tyle do powiedzenia . Edytowano 12 godzin temu przez lalka Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 39 minut temu, lalka napisał: Zapytałem z czystej ciekawości, o to jak faktycznie wygląda temat z tymi subwooferami , ponieważ na forum jest od groma internetowych specjalistów, ktorzy styczności ze sprzętem wszelakiej maści nie mieli , a mają zawsze tyle do powiedzenia . Czyli producent sie myli, x osob na forum sie myli, internet sie myli a racje ma @lalkai jeden Pan z YouTube? Proponuję troche więcej pokory, mniej agresji i skupienia sie na temacie a nie adwersarzach. Odpisz, cytując
Butler Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu A pewnie można suby ustawić niezależnie w 11. Ale nie z pomocą softu ampli które wyjścia sub out ma zmostkowane. Jeśli ktoś posłużył się skrótem myślowym mając inne rozwiązanie w głowie to mamy teraz efekt w postaci wygadywania głupot i powielania fejkowych informacji które trzeba sprostować. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 15 godzin temu, gucio napisał: Myślałem żeby to zrobić i to u Was Panowie , mam 4 godziny jazdy w jedną stronę , i chyba to zrobię w końcu to znowu zakup na dłużej Zapraszam do kontaktu Zobaczymy, co uda się zrobić 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts