yugodany Napisano wczoraj o 20:23 Napisano wczoraj o 20:23 Witam. Mam salon 40 metrów, chcialbym poprawić sobie jakość oglądania TV. Myślałem o kinie ale moja druga połowa nie chcę słyszeć o jakichkolwiek dużych kolumnach( temat nie do przeskoczenia) .Mam dylemat czy do tak dużego pomieszczenia i wysokiego na 2.75 wystarczy zestaw typu Yamaha nsp41. Czy lepiej sprawdzi się soundbar. Głównie chodzi mi o filmy (streaming) i oglądanie TV , sporadycznie muzyka(YouTube i Spotify). Jeśli chodzi o soundbar to chciałbym wydać Maks 2500-3000 myślałem o Samsungu q9300f.Jesli chodzi o kino to myślę o amplitunerze demon (około 1800 zł) i do tego zestaw Yamaha nsp41.budzet na kino to 4000-4500.Jestem w tym temacie całkiem zielony więc liczę na każdą pomoc. Nie jestem melomanem więc nie oczekuje cudów i wiem że budżet na kino jest mały, ale czy jest sens inwestować w małe kino . Jeśli tak to jest może jakiś lepszy zestaw 5.1 w tym budżecie. Za wszelką.pomoc z góry dziękuję. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Moim zdaniem z pewnością zestaw kina wypadnie lepiej. Ale pomieszczenie jest duże, a budżet niewielki. Druga sprawa nie wiadomo jak to masz umeblowane i gdzie stoi TV oraz jak ewentualnie planujesz rozmieścić to kino. Jeżeli nie ma tam wiele mebli, dywanu, zasłon (o adaptacji akustycznej nie wspomnę) to czy kino czy soundbar zagrają jak w sali gimnastycznej. Pogłos i mody pomieszczenia sprawią że będzie to po prostu hałas i dudnienie. Jak możesz to wrzuć rysunek poglądowy jak to wygląda i co planujesz. Może coś się wymyśli. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 20 godzin temu, yugodany napisał: Myślałem o kinie ale moja druga połowa nie chcę słyszeć o jakichkolwiek dużych kolumnach Właśnie mi przypomniałeś,że muszę kupić swojej żonie kwiaty:) Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dla anty-audio żon: kolumny głośnikowe mogą być duże lub tak małe jak puszka coli (Cambridge Audio Minx Min22). Mogą być białe czarne różne forniry itd. Na Boga no jednej rzeczy nie można mieć? a jak się zgadzają to nie żałują. Naprawdę cenią tak jak każdy kinoman. 1 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 39 minut temu, Gumowe Ucho napisał: kolumny głośnikowe mogą być duże lub tak małe jak puszka coli (Cambridge Audio Minx Min22) no ale w 40m² to ja dla nich nie widzę powodzenia np. w 5.1, mała skuteczność, dolna granica pasma 120Hz - jako efektowe (surround, sufitowe) tak, ale na froncie i centralnym mogą nie podołać. Przede wszystkim dobrze by było gdyby kolega @yugodany wrzucił jakiś schemat/plan tego pomieszczenia, czy tam jest tylko strefa TV, czy inaczej to jest zaplanowane. Wtedy można pomyśleć i pokombinować. Innym problemem może być akustyka, jeżeli żona nie akceptuje kolumn (myślę że chodzi o podłogowe) to podejrzewam że jest tam pewien minimalizm, brak dywanu itd. będzie tyle dźwięku odbitego w stosunku do bezpośredniego że zrobi się hałas tudzież "łubudu". Mam znajomego z zbliżonym pomieszczeniem bez jakiechkolwiek "tłumików" typu dywan, zasłony "grube" sofy czy fotele, żona zgodziła się na system stereo i już kilka lat temu porównaliśmy nasze systemy - co prawda nagrane telefonem, ale jakże dobrze wypadł w tym porównaniu amplituner kina u mnie w porównaniu z amplitunerem stereo (ścieżka CD stereo) w trybie Direct u kolegi, niestety żony to nie przekonało i męczy się tak biedaczysko. Tego właśnie bym się bardziej obawiał w tej "sali" (polecam odsłuchanie w słuchawkach bo głośniczek w telefonie nie oddaje dobrze tej różnicy) mar_vs_yama.webm Edytowano 5 godzin temu przez tomek72 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @tomek72 ale w niezaadaptowanym, trudnym aksutycznie pomieszczeniu kupowanie sprzętu bez możliwości korekcji to troche strzał w stopę. Glos oczywiście za kinem. Skoro moja żona żyje z 3 subwooferami, to wierzę ze autorowi tez uda sje cos fajnego wynegocjować. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Zgadza się, tylko że przy budżecie 4,5k mamy zaledwie amplituner z Dirac Live (Pioneer LX-305 / Onkyo TX-NR7100), chyba że Denon z Audyssey, Onkyo z AccuEQ czy Yamaha z YPAO to może z tanim zestawem głośnikowym się zmieści. Wiadomo że Dirac bije te pozostałe pod względem możliwości dostosowania pod każdym względem, ale z drugiej strony wymaga pewnej wiedzy. Również jeżeli pomieszczenie jest powiedzmy trudne sama elektronika nie pomoże, albo inaczej pomoże w pewnym stopniu. Ja myślę że dopóki kolega zainteresowany nie wrzuci jakiegoś schematu i koncepcji to po prostu gdybamy. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Pisalem o tej korekcji w kwestii porównania które wrzuciłeś, tutaj faktycznie budzet jest ograniczeniem. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Musiałbym kiedyś się pofatygować i wywalić z pokoju wszystkie ustroje, dywan, poduchy z kanap i foteli "zrobić Dirac-a" a później to porównać z pełnym rynsztunkiem bez korekcji. Kurcze wbiłeś mi klina 🤔😀. Nad adaptacją pracuję od kilku lat (bo to nie są tanie rzeczy nawet "domowym" sposobem DIY), stopniowo, ale chyba już jest perfekt (zobaczę za jakiś czas 😏). Edytowano 4 godziny temu przez tomek72 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Absolutnie do tego nie namawiam. Raz, ze szkoda czasu a dwa, moze sie okazać, ze tyle energii psu w d..e poszlo. Odpisz, cytując
yugodany Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Faktycznie problem z akustyka jest, dom jest nowy, i widzimy ,że coś z tym trzeba zrobić. Na pewno dojdą zasłony, myślę jeszcze o jakiś panelach akustycznych na ścianę . Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Na lajcie wejdzie kinko nie poddawajcie się moi mili! Odpisz, cytując
yugodany Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Salon ma 30 m2 , a ja napisałem że 40. 7x4.5= 31.5 Wysokość 2.75 Miejsce na kino jest, ale nie ma zgody na podlogówki 🤷 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ja tutaj widzę 15-16 M2 do nagłośnienia . Wystarczy nagłośnić strefę relaxu , nikt z kuchni nie będzie oglądać TV . Nawet przy stole jadalnianym nie obejrzy obrazu z TV. Odpisz, cytując
yugodany Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Ze stołu obejrzy. TV wisi na wieszaku obrotowym. Ale jeżeli faktycznie tylko nagłośnić strefę relaksu to jest 15 metrów. To da radę na monitorach? Jeżeli tak to pomóżcie coś złożyć sensownego w małym budżecie. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu Przed chwilą, yugodany napisał: Ale jeżeli faktycznie tylko nagłośnić strefę relaksu to jest 15 metrów. To da radę na monitorach? Będzie lepiej niz z TV ale to nie bedzie kino. Fale dźwiękowe magicznie nie zawracają jak widzą koniec dywanu albo gres w kuchni. Da sie na monitorach albo głośnikach on-wall ale do kina potrzeba jeszcze subwoofera, głośnika centralnego amplitunera i surround. Najważniejszy jest amplituner, głośnik centralny i subwoofer. Tylko ciezko bedzie kompletować taki zestaw w tym budżecie. Możesz to robic etapami albo szukać używek. Mimo wszystko amplituner kupiłbym tym przypadku nowy. Nie schodzilbym ponizej modeli siedmiokanalowych znanych producentów Yamaha, Denon, Onkyo. Do tego glosniki wedle uznania np. Diva 3, Oberon Onwall, jakies Monitor Audio Bronze 100. Zacząłbym od takiego 2.0 i z czasem dokładał kolejne elementy. Jeżeli zaś nie planujesz dalszej rozbudowy to moze jakis Wiim Amp Pro/Ultra plus wspomniane monitory i z czasem subwoofer. Odpisz, cytując
Recommended Posts