Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Czy ktoś pomoże wyborze nowego Ampli do 4k? Do kina I muzyki.   Pokój 20m² nie audiofilski. Proszę o propozycję  i jakie kolumny byście do tego sprzętu dopieli tak ok 2000tys. głośniki oczywiscie używane.

Napisano (edytowany)
23 godziny temu, Seki87 napisał:

Proszę o propozycję  i jakie kolumny byście do tego sprzętu dopieli tak ok 2000tys. głośniki oczywiscie używane.

Każdy ma inne potrzeby i preferencje zarówno pod względem możliwości technicznych, wyposażenia a przede wszystkim prezentacji dźwięku. Jeżeli nie masz punktu odniesienia to najlepiej umówić się w salonie i posłuchać różnych konfiguracji. Nie ma "złotego środka". Inna sprawa jeżeli głośniki używane (no w tym budżecie raczej tak) to z odsłuchem będzie niełatwo. Ale przynajmniej amplitunery odsłuchasz z nowymi głośnikami co może dać bazę do poszukiwań. Trzy modele "na start" zostały zaproponowane wyżej.

Edytowano przez tomek72
Napisano

Jestem już po różnych konsultacjach i każdy mi proponuję denona x3800h na tym się chyba skupię ale jest druga opcja żeby kupić tańszego o jakieś 1500zł x2800h i dokupić końcówkę mocy dla lepszego stereo. Co o tym myślicie?

Napisano
41 minut temu, Seki87 napisał:

Jestem już po różnych konsultacjach i każdy mi proponuję denona x3800h na tym się chyba skupię ale jest druga opcja żeby kupić tańszego o jakieś 1500zł x2800h i dokupić końcówkę mocy dla lepszego stereo. Co o tym myślicie?

Słaby pomysł ale chętnie sprzedam Ci swoją końcówkę mocy. 🤣

X3800h ma lepsza kalibrację XT32 i różnica do zwykłego Audyssey albo XT jest zauważalna. Dodatkowo mozna dokupic Dirac (kilka poziomow) i to wniesie duzo wiecej niz koncowka mocy. Musiałbyś faktycznie mieć jakies bardzo trudne do wysterowania kolumny. Możliwości rozbudowy na przyszłość w x3800h sa duzo, duzo wieksze niz w niższych modelach.

Napisano
1 godzinę temu, Seki87 napisał:

każdy mi proponuję denona x3800h na tym się chyba skupię ale jest druga opcja żeby kupić tańszego o jakieś 1500zł x2800h i dokupić końcówkę mocy dla lepszego stereo. Co o tym myślicie?

Po pierwsze gdybyś kupił x2800 to argument lepszego stereo po dodaniu końcówki na fronty jest mocno naciągany, sygnał stereo i tak będzie „obrabiany” przez PRE amplitunera. 
Zdecydowanie pod względem możliwości jak pisze @PanKlor x3800 będzie lepszym wyborem.

Druga sprawa to źródło do tego stereo, jeżeli nie masz odtwarzacza CD, strumieniowego zewnętrznego czy gramofonu to i tak będziesz korzystał z tego wbudowanego w ampli tudzież po ARC z telewizora nie widzę tutaj potrzeby niższego modelu ampli + końcówki.

Porady poradami, słyszałeś jak gra ten amplituner, porównywałeś z innymi w podobnej cenie? czy chcesz kupić na podstawie opinii? Ja umówiłbym się w salonie zestawił Denona, Onkyo, Pioneera, Yamaha z Klipschami RP (skoro patrzysz w tym kierunku) i porównał co mi się bardziej podoba dźwiękowo.

Jeżeli używane Klipsch to szukaj serii RP, albo starej przed zmianą nomenklatury Refererence (np. RF82, 62 itd.). Bądź ostrożny z obecną niższą serią Reference szczególnie na fronty i centralny.