Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
5 godzin temu, Łukasz P. napisał:

C5 ładnie :) ja mam dalej swoją C1 i nawet nie wiedziałem że to aż tak już poleciało do przodu. Nie czekałem nigdy z zmianą ustawień, wklepać ustawienia kalibracyjne z kartki ( jeżeli już masz ;) ) albo zamówić  profesjonalną kalibrację i cieszyć się obrazem. Daj znać jak się sprawuje, a jak masz może porównanie do C1 to tym bardziej daj znać.

W C1 miałem eleganckie info kalibracyjne od @tomek4446 obraz był top , a też się męczyłem.

W C5 wydaje mi się ,że tak jak z dobrym audio im słabszy sygnał/źródło tym bardziej tv to pokazuje , niekiedy bywa srogie ziarno , początkowo comedy central potrafił mocno klatkować mini kwadratami. Jest opcja AI doboru , wybiera się spośród 6 obrazków który pasuje , choć po 2-3x widzę ,że to i tak tworzy obraz bliski żywego , czyli dosyć jasny. Sam zrobiłem lekkie ustawienia na filmmakerze , tylko też polecane jest ustawianie dosyć ciepłej barwy , latami miałem zimniejszą i ciężko się przyzwyczaić.

Wielu speców uważa za herezję używania różnych poprawiaczy , tylko że taki odszumiacz w auto potrafi wykasować np. kropkowanie włosów (z bliska widać mocne ziarno poruszające się) ludzi na jutubie ,itp. 

Często wydaje mi się ,że jest zbyt duże nasycenie np. koloru czerwonego , niestety nie wiem jak go utemperować a przy nim i zapewne innych trzeba by wejść w metodę 22 pkt i tam się bawić , tylko nie wiem co to ten poziom sygnału w % i zapewne tylko profi kalibrator potrafiłby to ogarnąć.

Niekiedy czarne tło jakiegoś filmiku yt potrafi zrobić "słoneczko" z gradacją i widać że albo to nie było całe czarne tło albo jest coś źle ustawione.

Materiały 4k szczególnie hdr / dv wyglądają o wiele lepiej niż sdr hd , które przypomina mi poziom jakości poniżej 720p , ot taki vhs

3 tv temu kalibrowałem sobie wg specjalnych kart z PC-ta , ale już nie pamiętam które do czego ;) 

Napisano (edytowany)
14 minut temu, Kubakk napisał:

sprawdzałem i nie było szału , denerwuje mnie brak czystości obrazu 

takich jak w załączniku ustawień używałem w c1 

c1.jpg

Ja akurat tradycyjnej telewizji nie oglądam, głównie serwisy streamingu i prywatną bibliotekę filmową. Porównałem do swoich ustawień jakie mam z protokołu kalibracyjnego. Mimo że są z tego samego  źródła kalibracyjnego to różnice między naszymi egzemplarzami są spore ;) Dlatego wspomniałem wcześniej o zabawie w dobieranie ustawień z kartki pod swoje gusta.

Nawiązując do rozmowy kolegów powyżej to akurat ja jestem w grupie osób popierających kalibrację profesjonalną, ale żeby nie było to również wielokrotnie na wielu telewizorach wbijałem z kartki i się zapominało o temacie :) obraz cieszył i zawsze lepszy od ustawień fabrycznych oraz tych ustawionych pod własny gust. Oczywiście to moje subiektywne zdanie.

ps. Maćka też znałem z forum a nawet miałem okazję poznać osobiście bo x-lat temu jeździł samemu po Polsce.  

Edytowano przez Łukasz P.